Rozporządzenie 1437/2000 zmieniające załącznik VI sekcja C do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2092/91 w sprawie produkcji ekologicznej produktów rolnych oraz znakowania produktów rolnych i środków spożywczych

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 1437/2000
z dnia 30 czerwca 2000 r.
zmieniające załącznik VI sekcja C do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2092/91 w sprawie produkcji ekologicznej produktów rolnych oraz znakowania produktów rolnych i środków spożywczych

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2092/91 z dnia 25 czerwca 1991 r. w sprawie produkcji ekologicznej produktów rolnych oraz znakowania produktów rolnych i środków spożywczych(1), ostatnio zmienione przez rozporządzenie Komisji (WE) nr 1073/2000(2), w szczególności jego art. 5 ust. 8 i art. 13,

uwzględniając rozporządzenie Komisji (EWG) nr 207/93 z dnia 29 stycznia 1993 r. określające treść załącznika VI do rozporządzenia (EWG) nr 2092/91 w sprawie produkcji ekologicznej produktów rolnych oraz znakowania produktów rolnych i środków spożywczych oraz ustanawiające szczegółowe zasady w celu wykonania przepisów art. 5 ust. 4 tego rozporządzenia(3), zmienionego przez rozporządzenie (WE) nr 345/97(4), w szczególności jego art. 3 ust. 5,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Artykuł 5 ust. 4 rozporządzenia (EWG) nr 2092/91 przewiduje, że składniki pochodzenia rolniczego mogą zostać ujęte w załączniku VI sekcja C tylko wtedy, gdy ich rolnicze pochodzenie zostanie poświadczone, a ilości produkowane we Wspólnocie nie są wystarczające, zgodnie z zasadami ustanowionymi w art. 6, lub te składniki nie mogą być przywożone z państw trzecich zgodnie z przepisami ustanowionymi w art. 11.

(2) Niektóre Państwa Członkowskie powiadomiły pozostałe Państwa Członkowskie oraz Komisję, zgodnie z procedurą ustanowioną w art. 3 ust. 2 rozporządzenia (EWG) nr 207/93, że zezwolenia, które przyznano na stosowanie niektórych składników pochodzących z produkcji rolnej obecnie nie są ujęte w załączniku VI do rozporządzenia (EWG) nr 2092/91 sekcja C. Okazało się, że gałka muszkatołowa, niektóre gatunki pieprzu i ich mieszanki, krokosz barwierski, mieszanki niektórych jadalnych roślin zawierających walory kolorystyczne i smakowe, kolendra wędzona oraz kirsch obecnie są niedostępne w produkcji ekologicznej. Zatem te produkty powinny zostać wpisane do załącznika VI sekcja C tego rozporządzenia.

(3) Należy pilnie przedsięwziąć środki zaradcze, ponieważ możliwość przedłużenia zezwoleń na szczeblu krajowym dla niektórych produktów wygasła, zgodnie z art. 3 ust. 1 rozporządzenia (EWG) nr 207/93.

(4) W celu uzyskania przejrzystości, wskazane jest ponowne sformułowanie całego tekstu załącznika VI sekcja C.

(5) Środki przewidziane niniejszym rozporządzeniem są zgodne z opinią Komitetu określonego w art. 14 rozporządzenia (EWG) nr 2092/91,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Załącznik VI sekcja C do rozporządzenia (EWG) nr 2092/91 otrzymuje brzmienie Załącznika do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie siódmego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 30 czerwca 2000 r.

W imieniu Komisji
Franz FISCHLER
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 198 z 22.7.1991, str. 1.

(2) Dz.U. L 119 z 20.5.2000, str. 27.

(3) Dz.U. L 25 z 2.2.1993, str. 5.

(4) Dz.U. L 58 z 27.2.1997, str. 38.

ZAŁĄCZNIK

"SEKCJA C - SKŁADNIKI POCHODZENIA ROLNICZEGO, KTÓRE NIE BYŁY PRODUKOWANE EKOLOGICZNIE, OKREŚLONE W ART. 5 UST. 4 ROZPORZĄDZENIA (EWG) NR 2092/91

C.1. Nieprzetworzone produkty roślinne oraz produkty z nich otrzymane w wyniku procesów określonych zgodnie z definicją w pkt 2 lit. a) we wstępie do niniejszego Załącznika:

C.1.1. Owoce jadalne, orzechy i nasiona:

Acerola Malpighia punicifolia

Żołędzie Quercus spp.

Nerkowce Anacardium occidentale

Orzeszki kola Cola acuminata

Kozieradka pospolita Trigonella foenum-graecum

Agrest Ribes uva-crispa

Marakuja Passiflora edulis

Papaja Carica papaya

Orzeszki pinii Pinus pinea

Maliny (suszone) Rubus ideaus

Porzeczki czerwone (suszone) Ribes rubrum

C.1.2. Jadalne przyprawy korzenne i zioła:

Ziele angielskie Pimenta dioica

Kardamon Fructus cardamomi (minoris) (malabariensis)

Elettaria cardamomum

Cynamon Cinnamomum zeylanicum

Goździk korzenny Syzygium aromaticum

Imbir Zingiber officinale

Gałka muszkatołowa Myristica fragrans, tylko do dnia 31.12.2000 r.

Pieprz czarny Piper nigrum, tylko do dnia 30.4.2001 r.

Pieprz (peruwiański) Schinus molle L

Nasiona chrzanu Armoracia rusticana

Gałgant chiński (alpina lekarska) Alpinia officinarum

Krokosz barwierski Cartamus tinctorius

Ziele rukwi wodnej Nasturtium officinale

C.1.3. Różne:

Glony, włącznie z wodorostami, dopuszczone do wykorzystania podczas przygotowywania typowych środków spożywczych

C.2. Produkty roślinne przetworzone w procesach określonych zgodnie definicją w pkt 2 lit. b) we wstępie do niniejszego Załącznika:

C.2.1. Tłuszcze i oleje, również rafinowane, ale nie modyfikowane chemicznie, otrzymane z roślin innych niż:

Kakao Theobroma cacao

Kokos Cocos nucifera

Oliwki Olea europaea

Słonecznik Helianthus annuus

C.2.2. Następujące rodzaje cukru, skrobi oraz pozostałe produkty z roślin zbożowych i bulwiastych:

Cukier buraczany, tylko do dnia 1.4.2003 r.

Fruktoza

Papier ryżowy

Maca

Skrobia ryżowa i kukurydziana, niezmodyfikowana chemicznie

C.2.3. Różne:

Przyprawa curry składająca się z:

- Kolendra Coriandrum sativum

- Musztarda Sinapis alba

- Koper włoski Foeniculum vulgare

- Imbir Zingiber officinale

Kolendra, wędzona Coriandrum sativum, tylko do dnia 31.12.2000 r.

Białko grochu Pisum spp.

Rum: uzyskiwany tylko z soku trzciny cukrowej

Kirsch przygotowywany na bazie owoców i przypraw określonych w sekcji A.2 niniejszego Załącznika

Mieszanki roślin dopuszczonych do wykorzystania podczas przygotowywania typowych środków spożywczych, służące jako barwniki i nadające właściwości smakowe wyrobom cukierniczym, wyłącznie do produkcji »Gummi Bärchen«, tylko do dnia 30.9.2000 r.

Następujące mieszanki pieprzu: Piper nigrum, Schinus molle i Schinus terebinthifolium, tylko do dnia 31.12.2000 r.

C.3. Produkty zwierzęce:

Organizmy wodne, niepochodzące z akwakultury i dopuszczone do wykorzystania podczas przygotowywania typowych środków spożywczych

Maślanka w proszku

Żelatyna

Miód

Laktoza

Serwatka w proszku »herasuola«."

Zmiany w prawie

Prezydent podpisał nowelę ustawy o zasadach prowadzenia polityki rozwoju

Prezydent podpisał nowelizację ustawy o zasadach prowadzenia polityki rozwoju oraz niektórych innych ustaw - poinformowała w poniedziałek kancelaria prezydenta. Nowe przepisy umożliwiają m.in. podpisywanie umów o objęcie przedsięwzięć wsparciem z KPO oraz rozliczania się z wykonawcami w euro.

Ret/PAP 10.06.2024
Wakacje składkowe dla przedsiębiorców z podpisem prezydenta

Prezydent Andrzej Duda podpisał nowelizację ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych oraz niektórych innych ustaw – poinformowała Kancelaria Prezydenta RP w poniedziałkowym komunikacie. Ustawa przyznaje określonym przedsiębiorcom prawo do urlopu od płacenia składek na ubezpieczenia społeczne przez jeden miesiąc w roku.

Grażyna J. Leśniak 10.06.2024
Prezydent podpisał ustawę powołującą program "Aktywny Rodzic"

Prezydent podpisał ustawę o wspieraniu rodziców w aktywności zawodowej oraz w wychowaniu dziecka "Aktywny rodzic". Przewiduje ona wprowadzenie do systemu prawnego trzech świadczeń wspierających rodziców w aktywności zawodowej oraz w wychowywaniu i rozwoju małego dziecka: „aktywni rodzice w pracy”, „aktywnie w żłobku” i „aktywnie w domu”. Na to samo dziecko za dany miesiąc będzie przysługiwało tylko jedno z tych świadczeń. O tym, które – zdecydują sami rodzice.

Grażyna J. Leśniak 10.06.2024
Nawet pół miliona kary dla importerów - ustawa o KAS podpisana

Kancelaria Prezydenta poinformowała w piątek, że Andrzej Duda podpisał nowelizację ustawy o Krajowej Administracji Skarbowej oraz niektórych innych ustaw. Wprowadza ona unijne regulacje dotyczące importu tzw. minerałów konfliktowych. Dotyczy też kontroli przewozu środków pieniężnych przez granicę UE. Rozpiętość kar za naruszenie przepisów wyniesie od 1 tys. do 500 tys. złotych.

Krzysztof Koślicki 07.06.2024
KSeF od 1 lutego 2026 r. - ustawa z podpisem prezydenta

Obligatoryjny Krajowy System e-Faktur wejdzie w życie 1 lutego 2026 roku. Prezydent Andrzej Duda podpisał ustawę. Ministerstwo Finansów zapowiedziało wcześniej, że będzie też drugi projekt, dotyczący uproszczeń oraz etapowego wejścia w życie KSeF - 1 lutego 2026 r. obowiązek obejmie przedsiębiorców, u których wartość sprzedaży przekroczy 200 mln zł, a od 1 kwietnia 2026 r. - wszystkich przedsiębiorców.

Monika Pogroszewska 07.06.2024
Senat poparł zmianę obowiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów

W ślad za rekomendacją Komisji Rodziny, Polityki Senioralnej i Społecznej Senat przyjął w środę bez poprawek zmiany w Kodeksie pracy, których celem jest nowelizacja art. 222 dostosowująca polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.06.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2000.161.62

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 1437/2000 zmieniające załącznik VI sekcja C do rozporządzenia Rady (EWG) nr 2092/91 w sprawie produkcji ekologicznej produktów rolnych oraz znakowania produktów rolnych i środków spożywczych
Data aktu: 30/06/2000
Data ogłoszenia: 01/07/2000
Data wejścia w życie: 08/07/2000, 01/05/2004