Rozporządzenie 2597/97 ustanawiające dodatkowe zasady w sprawie wspólnej organizacji rynku mleka i przetworów mlecznych w odniesieniu do mleka spożywczego

ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 2597/97
z dnia 18 grudnia 1997 r.
ustanawiające dodatkowe zasady w sprawie wspólnej organizacji rynku mleka i przetworów mlecznych w odniesieniu do mleka spożywczego

RADA UNII EUROPEJSKIEJ,

uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą, w szczególności artykuły 42 i 43,

uwzględniając wniosek Komisji(1),

uwzględniając opinię Parlamentu Europejskiego(2),

uwzględniając opinię Komitetu Ekonomiczno-Społecznego(3),

a także mając na uwadze, co następuje:

celem rozporządzenia Rady (EWG) nr 1411/71 z dnia 29 czerwca 1971 r. ustanawiającego dodatkowe zasady w sprawie wspólnej organizacji rynku mleka i przetworów mlecznych w odniesieniu do mleka spożywczego(4) jest zwiększenie rynku produktów oznaczonych kodem CN 0401, tak jak tylko jest to możliwe, poprzez zapewnienie gwarancji jakości oraz produktów, które spełniają potrzeby i życzenia konsumentów; ustanowienie norm handlowych w odniesieniu do omawianych przetworów mlecznych pozwala na stabilizację rynku, w związku z tym gwarantuje rolnikom odpowiedni standard życia; zatem utrzymanie tych zasad jest zarówno w interesie producentów, jak i konsumentów;

w celu skorzystania z doświadczenia oraz uproszczenia i wyjaśnienia przepisów, tak aby lepiej zagwarantować pewność prawa dla zainteresowanych stron, należy wprowadzić szereg zmian do powyższego rozporządzenia i zamieścić je w nowym rozporządzeniu;

aby spełnić życzenia konsumentów, którzy przywiązują coraz większą wagę do wartości odżywczej białka mleka, powinny zostać określone zasady, aby zagwarantować w przetworach mlecznych przynajmniej naturalną zawartość białka w mleku oraz pozwolić na wzbogacenie mleka spożywczego białkami mleka, solami mineralnymi i witaminami lub obniżenie zawartości laktozy;

artykuł 5 ust. 9 rozporządzenia Rady 92/46/EWG z dnia 16 czerwca 1992 r. ustanawiającego zasady zdrowotne dla produkcji i wprowadzania na rynek surowego mleka, mleka poddanego obróbce termicznej i produktów na bazie mleka(5) określa pewne wymogi dotyczące składu mleka spożywczego; w interesie zgodności przepisy te powinny być włączone do rozporządzenia o normach handlowych, a jednocześnie zmienione w celu uwzględnienia nabytego doświadczenia;

stosuje się dyrektywę Rady 79/112/EWG z dnia 18 grudnia 1978 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich odnoszących się do etykietowania, prezentacji i reklamy środków spożywczych(6) oraz dyrektywę Rady 90/496/EWG z dnia 24 września 1990 r. w sprawie etykietowania wartości odżywczej środków spożywczych(7);

w celu zagwarantowania zgodności, produkty przywożone z państw trzecich powinny być zgodne z tymi samymi zasadami;

należy przewidzieć przepisy stanowiące, iż Państwa Członkowskie muszą określić kontrole i kary, jakie mają być stosowane w przypadku naruszenia niniejszego rozporządzenia,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1
1.
Niniejsze rozporządzenie określa normy dla produktów oznaczonych kodem CN 0401, przeznaczonych do spożycia przez ludzi w obrębie Wspólnoty, bez uszczerbku dla wymagań dotyczących ochrony zdrowia publicznego.
2.
Dla celów niniejszego rozporządzenia:

a) "mleko" oznacza produkt pochodzący z udoju jednej lub więcej krów;

b) "mleko spożywcze" oznacza produkty wymienione w art. 3 przeznaczone na dostawy dla konsumenta bez dalszego przetwarzania;

c) "zawartość tłuszczu" oznacza wskaźnik według masy cząstek tłuszczu mleka na sto cząstek mleka w danym mleku;

d) zawartość białka oznacza wskaźnik według masy cząstek białka na sto cząstek mleka w danym mleku (uzyskana poprzez pomnożenie przez 6,38 całkowitej zawartości azotu w mleku wyrażona jako procent masy).

Artykuł  2
1.
Jedynie mleko spełniające wymogi określone dla mleka spożywczego może być dostarczane lub sprzedawane bez przetwarzania końcowemu konsumentowi, zarówno bezpośrednio, jak i poprzez pośredników takich jak restauracje, szpitale, stołówki lub inne podobne placówki zbiorowego żywienia.
2.
Opisy dotyczące sprzedaży, stosowane dla tych produktów, są opisami podanymi w art. 3. Opisy te stosuje się jedynie dla produktów określonych w tym artykule, bez uszczerbku dla ich zastosowania w opisach dotyczących składu.
3.
Państwa Członkowskie przyjmują środki mające na celu informowanie konsumentów o charakterze i składzie omawianych produktów, gdyż brak takich informacji może wprowadzać dezorientację.
Artykuł  3
1. 1
Następujące produkty są uważane za mleko spożywcze:

a) mleko surowe - mleko, które nie zostało podgrzane w temperaturze powyżej 40 °C lub poddane obróbce mającej ten sam efekt;

b) 2 mleko pełne - mleko poddane obróbce cieplnej, które jeśli chodzi o zawartość tłuszczu spełnia jeden z następujących wymogów:

– znormalizowane mleko pełne - mleko o zawartości tłuszczu, co najmniej 3,50 % (m/m). Jednakże Państwa Członkowskie mogą przewidzieć dodatkową kategorię mleka pełnego o 4 % (m/m) zawartości tłuszczu lub jak wyżej,

– nieznormalizowane mleko pełne - mleko o zawartości tłuszczu nie zmienionej od etapu udoju zarówno poprzez dodanie, jak i usunięcie tłuszczów mleka, albo poprzez zmieszanie z mlekiem, którego naturalna zawartość tłuszczu została zmieniona. Jednakże zawartość tłuszczu nie może być mniejsza niż 3,50 % (m/m);

c) mleko częściowo odtłuszczone - mleko poddane obróbce termicznej, którego zawartość tłuszczu została obniżona do minimalnie 1,50 % (m/m) i maksymalnie 1,80 % (m/m);

d) mleko odtłuszczone - mleko poddane obróbce termicznej, którego zawartość tłuszczu została obniżona do nie więcej niż 0,50 % (m/m).

Mleko poddane obróbce termicznej niespełniające wymogów dotyczących zawartości tłuszczu określonych w akapicie pierwszym lit. b), c) i d) jest uznawane za mleko spożywcze, pod warunkiem że informacja o zawartości tłuszczu jest podana na opakowaniu w wyraźny i czytelny sposób z dokładnością do dziesiętnej części procenta za pomocą zwrotu "zawartość tłuszczu ... %". Mleko to nie jest określane jako mleko pełne, mleko częściowo odtłuszczone ani mleko odtłuszczone.

2.
Bez uszczerbku dla ust. 1 lit. b) tiret drugie dozwolone są jedynie następujące modyfikacje:

a) w celu zapewnienia zawartości tłuszczu określonej dla mleka spożywczego - modyfikacja naturalnej zawartości tłuszczu poprzez usunięcie lub dodanie śmietany, lub dodanie mleka pełnego, mleka częściowo odtłuszczonego lub mleka odtłuszczonego;

b) wzbogacenie mleka białkami mleka, solami mineralnymi oraz witaminami;

c) obniżenie zawartości laktozy poprzez konwersję na glukozę i galaktozę.

Dopuszczalne są modyfikacje składu mleka wymienione w pkt b) i c) tylko wtedy, gdy są one znakowane w nieusuwalny sposób na opakowaniu produktu, tak aby były łatwe do zauważenia i przeczytania. Niemniej jednak takie znakowanie nie zwalnia z obowiązku oznaczania wartości odżywczej określonego na mocy dyrektywy 90/496/EWG. Gdy dodane zostają białka, zawartość białka we wzbogaconym mleku musi wynosić 3,8 % (m/m) lub więcej.

Jednakże Państwa Członkowskie mogą ograniczyć lub zabronić modyfikacji składu mleka określonego w pkt b) i c).

Artykuł  4

Mleko spożywcze musi:

a) mieć temperaturę krzepnięcia bliską średniej temperaturze krzepnięcia mleka surowego odnotowaną na obszarze pochodzenia skupowanego mleka;

b) mieć masę nie mniejszą niż 1.028 g/l w przypadku mleka zawierającego 3,5 % tłuszczu (m/m) w temperaturze 20 °C lub równoważną wagę na litr w przypadku mleka mającego inną zawartość tłuszczu;

c) zawierać minimum 2,9 % (m/m) białek w przypadku mleka zawierającego 3,5 % (m/m) tłuszczu lub mieć równoważne stężenie w przypadku mleka o innej zawartości tłuszczu;

d) 3 (skreślona).

Artykuł  5

Produkty przywożone do Wspólnoty na sprzedaż jako mleko spożywcze muszą być zgodne z niniejszym rozporządzeniem.

Artykuł  6

Dyrektywa 79/112/EWG ma zastosowanie, zwłaszcza jeśli chodzi o przepisy krajowe dotyczące etykietowania mleka spożywczego.

Artykuł  7
1.
Państwa Członkowskie przyjmują właściwe środki w celu monitorowania stosowania niniejszego rozporządzenia, karania naruszeń oraz zapobiegania i przeciwdziałania oszustwom.

Środki te oraz wszelkie zmiany są notyfikowane Komisji w ciągu miesiąca następującego po ich przyjęciu.

2.
Komisja przyjmuje szczegółowe zasady stosowania niniejszego rozporządzenia zgodnie z procedurą przewidzianą w art. 30 rozporządzenia Rady (EWG) nr 804/68 z dnia 27 czerwca 1968 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku mleka i przetworów mlecznych(8).
Artykuł  8

Rozporządzenie (EWG) nr 1411/71 traci moc.

Odniesienia do rozporządzenia (EWG) nr 1411/71 należy rozumieć jako odniesienia do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  9

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 1998 r. Niemniej jednak art. 4 stosuje się od stycznia 1999 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 18 grudnia 1997 r.

W imieniu Rady
F. BODEN
Przewodniczący

______

(1) Dz.U. C 267 z 3.9.1997, str. 93.

(2) Dz.U. C 339 z 10.11.1997.

(3) Opinia przekazana dnia 29 października 1997 r. (jeszcze nieopublikowana w Dzienniku Urzędowym).

(4) Dz.U. L 148 z 3.7.1971, str. 4. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 2138/92 (Dz.U. L 214 z 30.7.1992, str. 6).

(5) Dz.U. L 268 z 14.9.1992, str. 1. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą 96/23/WE (Dz.U. L 125 z 23.5.1996, str. 10).

(6) Dz.U. L 33 z 8.2.1979, str. 1. Dyrektywa ostatnio zmieniona dyrektywą 97/4/WE (Dz.U. L 43 z 14.2.1997, str. 21).

(7) Dz.U. L 276 z 6.10.1990, str. 40.

(8) Dz.U. L 148 z 28.6.1968, str. 13. Rozporządzenie ostatnio zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1587/96 (Dz.U. L 206 z 16.8.1996, str. 21).

1 Art. 3 ust. 1:

- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia Komisji nr 280/98 z dnia 3 lutego 1998 r. (Dz.U.UE.L.98.28.3). wprowadzającego odstępstwo od jego stosowania z dniem 1 stycznia 1998 r. Odstępstwo wygasa z dniem 31 grudnia 1999 r.

- zmieniony przez art. 1 rozporządzenia nr 1153/2007 z dnia 26 września 2007 r. (Dz.U.UE.L.07.258.6) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 2008 r.

2 Art. 3 ust. 1 lit. b):

- zmieniona przez art. 1 rozporządzenia Komisji nr 749/2004 z dnia 22 kwietnia 2004 r. (Dz.U.UE.L.04.118.5). wprowadzającego odstępstwo od jej stosowania w stosunku do Estonii z dniem 1 maja 2004 r. Odstępstwo wygasa z dniem 30 kwietnia 2007 r.

- zmieniona przez art. 1 rozporządzenia nr 315/2007 z dnia 19 marca 2007 r. (Dz.U.UE.L.07.84.1) wprowadzającego odstępstwo od jej stosowania w stosunku do Estonii z dniem 27 marca 2007 r. Odstępstwo wygasa z dniem 30 kwietnia 2009 r.

3 Art. 4 lit. d) skreślona przez art. 1 rozporządzenia Komisji nr 1602/1999 z dnia 19 lipca 1999 r. (Dz.U.UE.L.99.189.43) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 1999 r.

Zmiany w prawie

Wnioski o świadczenie z programu "Aktywny rodzic" od 1 października

Pracujemy w tej chwili nad intuicyjnym, sympatycznym, dobrym dla użytkowników systemem - przekazała we wtorek w Warszawie szefowa MRPiPS Agnieszka Dziemianowicz-Bąk. Nowe przepisy umożliwią wprowadzenie do systemu prawnego trzech świadczeń: "aktywni rodzice w pracy", "aktywnie w żłobku" i "aktywnie w domu". Na to samo dziecko za dany miesiąc będzie jednak przysługiwało tylko jedno z tych świadczeń.

Krzysztof Koślicki 11.06.2024
KSeF od 1 lutego 2026 r. - ustawa opublikowana

Obligatoryjny Krajowy System e-Faktur wejdzie w życie 1 lutego 2026 roku. Ministerstwo Finansów zapowiedziało wcześniej, że będzie też drugi projekt, dotyczący uproszczeń oraz etapowego wejścia w życie KSeF - 1 lutego 2026 r. obowiązek obejmie przedsiębiorców, u których wartość sprzedaży przekroczy 200 mln zł, a od 1 kwietnia 2026 r. - wszystkich przedsiębiorców.

Monika Pogroszewska 11.06.2024
Prezydent podpisał nowelę ustawy o zasadach prowadzenia polityki rozwoju

Prezydent podpisał nowelizację ustawy o zasadach prowadzenia polityki rozwoju oraz niektórych innych ustaw - poinformowała w poniedziałek kancelaria prezydenta. Nowe przepisy umożliwiają m.in. podpisywanie umów o objęcie przedsięwzięć wsparciem z KPO oraz rozliczania się z wykonawcami w euro.

Ret/PAP 10.06.2024
Wakacje składkowe dla przedsiębiorców z podpisem prezydenta

Prezydent Andrzej Duda podpisał nowelizację ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych oraz niektórych innych ustaw – poinformowała Kancelaria Prezydenta RP w poniedziałkowym komunikacie. Ustawa przyznaje określonym przedsiębiorcom prawo do urlopu od płacenia składek na ubezpieczenia społeczne przez jeden miesiąc w roku.

Grażyna J. Leśniak 10.06.2024
Prezydent podpisał ustawę powołującą program "Aktywny Rodzic"

Prezydent podpisał ustawę o wspieraniu rodziców w aktywności zawodowej oraz w wychowaniu dziecka "Aktywny rodzic". Przewiduje ona wprowadzenie do systemu prawnego trzech świadczeń wspierających rodziców w aktywności zawodowej oraz w wychowywaniu i rozwoju małego dziecka: „aktywni rodzice w pracy”, „aktywnie w żłobku” i „aktywnie w domu”. Na to samo dziecko za dany miesiąc będzie przysługiwało tylko jedno z tych świadczeń. O tym, które – zdecydują sami rodzice.

Grażyna J. Leśniak 10.06.2024
Nawet pół miliona kary dla importerów - ustawa o KAS podpisana

Kancelaria Prezydenta poinformowała w piątek, że Andrzej Duda podpisał nowelizację ustawy o Krajowej Administracji Skarbowej oraz niektórych innych ustaw. Wprowadza ona unijne regulacje dotyczące importu tzw. minerałów konfliktowych. Dotyczy też kontroli przewozu środków pieniężnych przez granicę UE. Rozpiętość kar za naruszenie przepisów wyniesie od 1 tys. do 500 tys. złotych.

Krzysztof Koślicki 07.06.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.1997.351.13

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 2597/97 ustanawiające dodatkowe zasady w sprawie wspólnej organizacji rynku mleka i przetworów mlecznych w odniesieniu do mleka spożywczego
Data aktu: 18/12/1997
Data ogłoszenia: 23/12/1997
Data wejścia w życie: 01/01/1999, 01/05/2004, 01/01/1998