KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,
uwzględniając dyrektywę Rady 89/107/EWG z dnia 21 grudnia 1988 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich dotyczących dodatków do środków spożywczych dopuszczonych do użycia w środkach spożywczych przeznaczonych do spożycia przez ludzi(1), zmienioną dyrektywą Parlamentu Europejskiego i Rady 94/34/WE(2), w szczególności jej art. 3 ust. 3 lit. a),
po konsultacji z Naukowym Komitetem ds. Żywności,
a także mając na uwadze, co następuje:
konieczne jest ustalenie kryteriów czystości dla wszystkich dodatków innych niż barwniki i substancje słodzące wymienione w dyrektywie Parlamentu Europejskiego i Rady 95/2/WE z dnia 20 lutego 1995 r. w sprawie dodatków do środków spożywczych innych niż barwniki i środki słodzące(3);
konieczne jest zastąpienie kryteriów czystości określonych w dyrektywie Rady 65/66/EWG z dnia 26 stycznia 1965 r. ustanawiającej szczególne kryteria czystości dla środków konserwujących dopuszczonych do użycia w środkach spożywczych przeznaczonych do spożycia przez ludzi(4), zmienionej ostatnio dyrektywą 86/604/EWG(5);
konieczne jest zastąpienie kryteriów czystości wymienionych w dyrektywie Rady 78/664/EWG z dnia 25 lipca 1978 r. ustanawiającej szczególne kryteria czystości dla przeciwutleniaczy dopuszczonych do użycia w środkach spożywczych przeznaczonych do spożycia przez ludzi(6), zmienionej ostatnio dyrektywą 82/712/EWG(7);
dyrektywy 65/66/EWG i 78/664/EWG powinny zostać uchylone;
konieczne jest uwzględnienie specyfikacji i technik analitycznych dotyczących dodatków wymienionych w projekcie Codex Alimentarius sporządzonym przez Wspólny Komitet Ekspertów FAO/WHO ds. Dodatków do Środków Spożywczych (Jecfa);
dodatki do środków spożywczych, jeśli są przygotowane metodami produkcji lub z materiałów wyjściowych znacznie różniących się od tych, które uwzględniono w ocenie wydanej przez Naukowy Komitet ds. Żywności lub od tych, określonych w niniejszej dyrektywie, powinny zostać poddane ocenie Naukowego Komitetu ds. Żywności w celu dokonania ich pełnej oceny ze szczególnym naciskiem na kryteria czystości;
środki przewidziane w niniejszej dyrektywie są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Środków Spożywczych,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:
Sporządzono w Brukseli, dnia 2 grudnia 1996 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Martin BANGEMANN |
|
Członek Komisji |
______
(1) Dz.U L 40 z 11.2.1989, str. 27.
(2) Dz.U. L 237 z 10.9.1994, str. 1.
(3) Dz.U. L 61 z 18.3.1995, str. 1.
(4) Dz.U. L 22 z 9.2.1965, str. 373.
(5) Dz.U. L 352 z 13.12.1986, str. 45.
(6) Dz.U. L 223 z 14.8.1978, str. 30.
(7) Dz.U. L 297 z 23.10.1982, str. 31.
1 Art. 2 zmieniony przez art. 1 pkt 1 dyrektywy nr 98/86/WE z dnia 11 listopada 1998 r. (Dz.U.UE.L.98.334.1) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 29 grudnia 1998 r.
2 Załącznik:-zmieniony przez art. 1 pkt 2 dyrektywy nr 98/86/WE z dnia 11 listopada 1998 r. (Dz.U.UE.L.98.334.1) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 29 grudnia 1998 r.
- zmieniony przez art. 1 dyrektywy nr 2000/63/WE z dnia 5 października 2000 r. (Dz.U.UE.L.00.277.1) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 19 listopada 2000 r.
- zmieniony przez art. 1 dyrektywy nr 2001/30/WE z dnia 2 maja 2001 r. (Dz.U.UE.L.01.146.1) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 20 czerwca 2001 r.
- zmieniony przez art. 1 dyrektywy nr 2002/82/WE z dnia 15 października 2002 r. (Dz.U.UE.L.02.292.1) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 17 listopada 2002 r.
- zmieniony przez art. 1 dyrektywy nr 2003/95/WE z dnia 27 października 2003 r. (Dz.U.UE.L.03.283.71) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 20 listopada 2003 r.
- zmieniony przez art. 1 dyrektywy nr 2004/45/WE z dnia 16 kwietnia 2004 r. (Dz.U.UE.L.04.113.19) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 10 maja 2004 r.
- zmieniony przez art. 1 dyrektywy nr 2006/129/WE z dnia 8 grudnia 2006 r. (Dz.U.UE.L.06.346.15) zmieniającej nin. dyrektywę z dniem 29 grudnia 2006 r.