Rozporządzenie 226/89 w sprawie procedury oznaczania zawartości mięsa w produktach objętych kodami CN 1602 49 11, 1602 49 13, 1602 49 15, 1602 49 19, 1602 49 30 i 1602 49 50

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (EWG) NR 226/89
z dnia 26 stycznia 1989 r.
w sprawie procedury oznaczania zawartości mięsa w produktach objętych kodami CN 1602 49 11, 1602 49 13, 1602 49 15, 1602 49 19, 1602 49 30 i 1602 49 50

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2658/87 z dnia 23 lipca 1987 r. w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej(1), ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 20/89(2), w szczególności jego art. 9,

a także mając na uwadze, co następuje:

w celu zapewnienia jednolitego stosowania Nomenklatury Scalonej konieczne jest przyjęcie środków dotyczących klasyfikacji przetworzonego lub konserwowanego mięsa lub podrobów mięsnych z wieprzowiny pochodzącej z trzody chlewnej domowego chowu, zawierających mięso lub podroby wszelkiego rodzaju, włącznie z tłuszczami wszelkiego pochodzenia;

zgodnie z przepisami dotyczącymi kodów CN 1602 49 11, 1602 49 13, 1602 49 15, 1602 49 19, 1602 49 30 i 1602 49 50 przetworzone lub konserwowane mięso zawierające mięso lub podroby mięsne wszelkiego rodzaju, włącznie z tłuszczami wszelkiego pochodzenia powinny być klasyfikowane w zależności od zawartości wagowej tych składników;

należy określić procedurę, która umożliwi oznaczenie wagowej zawartości procentowej mięsa lub podrobów mięsnych wszelkiego rodzaju, włącznie z tłuszczami wszelkiego pochodzenia; doświadczenie pokazało, że ustalona w Załączniku procedura jest najbezpieczniejsza;

wejście w życie niniejszego rozporządzenia powoduje, że traci moc rozporządzenie Komisji (EWG) nr 3530/83 z dnia 12 grudnia 1983 r. dotyczące procedury oznaczania zawartości mięsa w produktach objętych podpozycjami 16.02 B III c) 2 aa) bb) i cc) Wspólnej Taryfy Celnej(3);

środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu ds. Nomenklatury,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Wagowa zawartość procentowa mięsa, podrobów mięsnych wszelkiego rodzaju włącznie z tłuszczami wszelkiego pochodzenia w przetworzonym lub konserwowanym mięsie lub podrobach mięsnych objętych kodami CN 1602 49 11, 1602 49 13, 1602 49 15, 1602 49 19, 1602 49 30 oraz 1602 49 50 jest określana na podstawie procedury przedstawionej w Załączniku.

Artykuł  2

Niniejszym rozporządzenie (EWG) nr 3530/83 traci moc.

Artykuł  3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego pierwszego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 26 stycznia 1989 r.

W imieniu Komisji
Christiane SCRIVENER
Członek Komisji

______

(1) Dz.U. L 256 z 7.9.1987, str. 1.

(2) Dz.U. L 4 z 6.1.1989, str. 19.

(3) Dz.U. L 352 z 15.12.1983, str. 34.

ZAŁĄCZNIK

PROCEDURA ANALIZY

Do celów niniejszego Załącznika jakiekolwiek odniesienie do mięsa należy traktować jako dotyczące także podrobów. Przez wyrażenie "całkowita zawartość mięsa" rozumie się mięso zdefiniowane powyżej oraz tłuszcze wszelkiego rodzaju i pochodzenia.

Pełna zawartość mięsa jest określona według poniżej przedstawionej procedury:

1. Metoda analizy

1.1. Należy przygotować jednorodne i reprezentatywne próbki produktu mięsnego do celów analizy.

1.2. Metoda przyjętej analizy jest następująca:

1.2.1. azot: określenie zawartości azotu w mięsie i produktach mięsnych - metoda Kjeldahla,

1.2.2. wilgotność: określenie zawartości wilgoci w mięsie i produktach mięsnych - ISO 1442-1973,

1.2.3. tłuszcze: określenie całkowitej zawartości tłuszczu w mięsie i produktach mięsnych - ekstrakcja eterem naftowym po hydrolizie kwasem solnym,

1.2.4. popiół: określenie zawartości popiołu w mięsie i produktach mięsnych - ISO 936 - 1978.

1.3. Przepisy wyżej wymienionych norm ISO dotyczące pobrania próbek nie są wiążące do celów niniejszego rozporządzenia.

2. Obliczanie całkowitej zawartości mięsa

Całkowita zawartość mięsa w produkcie jest obliczana za pomocą następującego wzoru:

% zawartość mięsa odtłuszczonego

(NT - NX)

DM = ---------- x 100

f

% całkowitej zawartości mięsa = DEM + F

gdzie:

NT = azot określony w analizie (%)

NX = azot pochodzenia niemięsnego (%)

f = średnia zawartość azotu (%) w mięsie chudym zawartym w produkcie; wartość tego współczynnika wynosi 3,5 dla każdego rodzaju mięsa i mieszanek mięsnych, z wyjątkiem:

- przetworów, w których mięso stanowi tylko język; w tym przypadku wartość współczynnika wynosi 3,0,

- przetworów, w których mięso stanowią tylko nerki; w tym przypadku wartość współczynnika wynosi 2,7

F = ilość tłuszczu usuwalnego (%) określona przez analizę.

Pełna zawartość azotu oraz tłuszczu usuwalnego jest ustalana za pomocą metod wymienionych w ppkt 1.2.1. i 1.2.3. Jest także możliwe określenie zawartości popiołów (1.2.4) i wilgoci (1.2.2) i oznaczenie metodą dedukcyjną zawartości innych składników.

W celu skorygowania wartości azotu pochodzenia niemięsnego (współczynnik Nx) należy znać ilość każdego ze składników zawierających azot, jak również zawartość azotu w tych składnikach.

Poniższa tabela wskazuje średnią zawartość azotu w składnikach, które są powszechnie obecne w produktach mięsnych.

Produkty inne niż mięso % zawartość azotu
Sucharki 2,0
Kazeina 15,8
Kazeinian sodu 14,8
Izolat białka soi 14,5
Wystrukturyzowane białka soi 8,0
Mączka sojowa 8,0
Glutaminian monosodowy (MSG) 8,3

Jeśli chodzi o powtarzalność metody analizy, należy odnieść się do odpowiednich norm ISO.

Należy brać pod uwagę średnie wyniki przynajmniej dwóch oznaczeń.

Zmiany w prawie

Wnioski o świadczenie z programu "Aktywny rodzic" od 1 października

Pracujemy w tej chwili nad intuicyjnym, sympatycznym, dobrym dla użytkowników systemem - przekazała we wtorek w Warszawie szefowa MRPiPS Agnieszka Dziemianowicz-Bąk. Nowe przepisy umożliwią wprowadzenie do systemu prawnego trzech świadczeń: "aktywni rodzice w pracy", "aktywnie w żłobku" i "aktywnie w domu". Na to samo dziecko za dany miesiąc będzie jednak przysługiwało tylko jedno z tych świadczeń.

Krzysztof Koślicki 11.06.2024
KSeF od 1 lutego 2026 r. - ustawa opublikowana

Obligatoryjny Krajowy System e-Faktur wejdzie w życie 1 lutego 2026 roku. Ministerstwo Finansów zapowiedziało wcześniej, że będzie też drugi projekt, dotyczący uproszczeń oraz etapowego wejścia w życie KSeF - 1 lutego 2026 r. obowiązek obejmie przedsiębiorców, u których wartość sprzedaży przekroczy 200 mln zł, a od 1 kwietnia 2026 r. - wszystkich przedsiębiorców.

Monika Pogroszewska 11.06.2024
Prezydent podpisał nowelę ustawy o zasadach prowadzenia polityki rozwoju

Prezydent podpisał nowelizację ustawy o zasadach prowadzenia polityki rozwoju oraz niektórych innych ustaw - poinformowała w poniedziałek kancelaria prezydenta. Nowe przepisy umożliwiają m.in. podpisywanie umów o objęcie przedsięwzięć wsparciem z KPO oraz rozliczania się z wykonawcami w euro.

Ret/PAP 10.06.2024
Wakacje składkowe dla przedsiębiorców z podpisem prezydenta

Prezydent Andrzej Duda podpisał nowelizację ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych oraz niektórych innych ustaw – poinformowała Kancelaria Prezydenta RP w poniedziałkowym komunikacie. Ustawa przyznaje określonym przedsiębiorcom prawo do urlopu od płacenia składek na ubezpieczenia społeczne przez jeden miesiąc w roku.

Grażyna J. Leśniak 10.06.2024
Prezydent podpisał ustawę powołującą program "Aktywny Rodzic"

Prezydent podpisał ustawę o wspieraniu rodziców w aktywności zawodowej oraz w wychowaniu dziecka "Aktywny rodzic". Przewiduje ona wprowadzenie do systemu prawnego trzech świadczeń wspierających rodziców w aktywności zawodowej oraz w wychowywaniu i rozwoju małego dziecka: „aktywni rodzice w pracy”, „aktywnie w żłobku” i „aktywnie w domu”. Na to samo dziecko za dany miesiąc będzie przysługiwało tylko jedno z tych świadczeń. O tym, które – zdecydują sami rodzice.

Grażyna J. Leśniak 10.06.2024
Nawet pół miliona kary dla importerów - ustawa o KAS podpisana

Kancelaria Prezydenta poinformowała w piątek, że Andrzej Duda podpisał nowelizację ustawy o Krajowej Administracji Skarbowej oraz niektórych innych ustaw. Wprowadza ona unijne regulacje dotyczące importu tzw. minerałów konfliktowych. Dotyczy też kontroli przewozu środków pieniężnych przez granicę UE. Rozpiętość kar za naruszenie przepisów wyniesie od 1 tys. do 500 tys. złotych.

Krzysztof Koślicki 07.06.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.1989.29.11

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 226/89 w sprawie procedury oznaczania zawartości mięsa w produktach objętych kodami CN 1602 49 11, 1602 49 13, 1602 49 15, 1602 49 19, 1602 49 30 i 1602 49 50
Data aktu: 26/01/1989
Data ogłoszenia: 31/01/1989
Data wejścia w życie: 01/05/2004, 21/02/1989