Rozporządzenie 2318/89 zmieniające rozporządzenie (EWG) nr 1764/86 w sprawie minimalnych wymagań jakości dla produktów na bazie pomidorów kwalifikujących się do pomocy produkcyjnej

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (EWG) NR 2318/89
z dnia 28 lipca 1989 r.
zmieniające rozporządzenie (EWG) nr 1764/86 w sprawie minimalnych wymagań jakości dla produktów na bazie pomidorów kwalifikujących się do pomocy produkcyjnej

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) 426/86 z dnia 24 lutego 1986 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku przetworów owocowych i warzywnych (1), ostatnio zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 1125/89 (2), w szczególności jego art. 6 ust. 4,

a także mając na uwadze, co następuje:

nieobrane pomidory, w całości lub nie (zgniecione lub jako sos do pizzy), objęte podpozycją ex 2002 10 były włączone do wykazu produktów podlegających pomocy produkcyjnej zawartego w części A załącznika I do rozporządzenia (EWG) nr 426/86, przez rozporządzenie Rady (EWG) nr 1125/89; dlatego powinny być zdefiniowane minimalne normy jakości dla przedmiotowych produktów w oparciu o tradycyjny i prawidłowy proces produkcji; wymogi jakościowe określone przez niniejsze rozporządzenie ustanawiają dodatkowe zasady stosowania systemu pomocy produkcyjnej, dalsze w stosunku do przepisów przyjętych w rozporządzeniu Komisji (EWG) nr 1599/84 z dnia 5 czerwca 1984 r. ustanawiającego szczegółowe zasady stosowania pomocy produkcyjnej dla przetworów owocowych i warzywnych (3); ostatnio zmienionym rozporządzeniem (EWG) nr 2260/89 (4);

konieczna jest zmiana rozporządzenia Komisji (EWG) nr 1764/86 (5);

środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Przetworów Owocowych i Warzywnych,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

W rozporządzeniu (EWG) nr 1764/86 wprowadza się następujące zmiany:

1) Tytuł I otrzymuje brzmienie:

"TYTUŁ I

Wymogi w doniesieniu do obranych i nieobranych pomidorów

Artykuł 3

Dla celów niniejszego tytułu, "obrane pomidory" oznaczają:

- obrane mrożone pomidory, w całości lub nie w całości,

i

- obrane konserwowane pomidory, w całości lub nie w całości, jak określono w art. 1 rozporządzenia (EWG) nr 1599/84;

"nieobrane pomidory" oznaczają:

nieobrane konserwowane pomidory, w całości lub nie w całości, jak określono w art. 1 wyżej wymienionego rozporządzenia.

Artykuł 4

1. Do obranych i nieobranych pomidorów mogą być dodawane wyłącznie następujące składniki:

- woda,

- sok pomidorowy,

- koncentrat pomidorowy,

- sól kuchenna (chlorek sodu),

- naturalne przyprawy, zioła aromatyczne i ich ekstrakty oraz naturalne zapachy.

W produkcji obranych pomidorów mogą być stosowane jako dodatki tylko kwas cytrynowy (E 330) i chlorek wapnia (509).

2. Ilość dodanej soli kuchennej nie może przekraczać 3% masy netto, a kiedy jest dodawany chlorek wapnia, ogólna zawartość jonów wapnia nie może przekraczać 0,045% w pomidorach w całości i 0,080% w pomidorach nie w całości. Przy określaniu ilości dodanej soli kuchennej za naturalną zawartość chlorków uważa się 2% zawartości w suchej masie.

3. Dodawany sok pomidorowy i koncentrat pomidorowy odpowiadają minimalnym wymogom ustanowionym w tytule II.

Artykuł 5

1. Obrane i nieobrane pomidory są wolne od smaków i zapachów obcych dla produktu, a ich kolor jest charakterystyczny dla stosowanej odmiany i dla prawidłowo przetworzonych pomidorów.

2. Obrane pomidory są całkowicie pozbawione skórek. Skórka pomidorów nieobranych jest nienaruszona. Pomidory w całości obrane i nieobrane są również całkowicie pozbawione skaz.

3. Zawartość pleśni pomidorów konserwowanych (pomidory i płyn) nie przekracza 50% pozytywnych pól, a poziom pH nie przekracza 4,5.

Artykuł 6

1. Produkty uznaje się za zgodne z art. 5 ust. 2, gdy następujące zakresy tolerancji uszkodzeń nie są przekroczone:

- skazy: 35% łącznej powierzchni;

- obecność skórek (pomidory obrane):

- w całości: 300 cm2 łącznej powierzchni,

- nie w całości: 1.250 cm2 łącznej powierzchni;

- brak skórek (nieobrane pomidory):

- w całości: 300 cm2 łącznej powierzchni,

- nie w całości: 1.250 cm2 łącznej powierzchni.

Zakres tolerancji ustala się dla 10 kg netto.

2. Dla celów ust. 1:

a) "skazy" oznaczają obszary, na których zmiany przeniknęły na powierzchnię i wskutek tego kontrastują silnie kolorem lub strukturą z normalną tkanką pomidora, i powinny być zwykle usunięte podczas przetwarzania;

b) "skórka" oznacza zarówno skórkę przylegającą lub nie do miąższu pomidora lub występującą luzem w pojemniku.

Artykuł 7

1. W odniesieniu do konserwowanych obranych lub nieobranych pomidorów, pomidory i płyn, w którym są zanurzone zajmują w pojemniku nie mniej niż 90% pojemności wodnej pojemnika.

2. Sucha masa netto konserwowanych całych obranych i nieobranych pomidorów jest średnio co najmniej równa 56% pojemności wodnej pojemnika, wyrażonej w gramach.

3. Jeżeli obrane lub nieobrane konserwowane pomidory są pakowane w pojemniki szklane, to przed obliczeniem udziałów procentowych, określonych w ust. 1 i 2, pojemność wodną obniża się o 20 ml."

2) W tytule IV art. 13 ust. 1 "obrane pomidory" zastępuje się "obrane i nieobrane pomidory".

Artykuł 2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie z dniem jego opublikowania w Dzienniku Urzędowym Wspólnot Europejskich.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się z mocą od dnia 1 lipca 1989 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 28 lipca 1989 r.
W imieniu Komisji
Ray MAC SHARRY
Członek Komisji

_______

(1) Dz.U. L 49 z 27.2.1986, str. 1.

(2) Dz.U. L 118 z 29.4.1989, str. 29.

(3) Dz.U. L 152 z 8.6.1984, str. 16.

(4) Dz.U. L 216 z 27.7.1989, str. 46.

(5) Dz.U. L 153 z 7.6.1986, str. 1.

Zmiany w prawie

KSeF od 1 lutego 2026 r. - ustawa opublikowana

Obligatoryjny Krajowy System e-Faktur wejdzie w życie 1 lutego 2026 roku. Ministerstwo Finansów zapowiedziało wcześniej, że będzie też drugi projekt, dotyczący uproszczeń oraz etapowego wejścia w życie KSeF - 1 lutego 2026 r. obowiązek obejmie przedsiębiorców, u których wartość sprzedaży przekroczy 200 mln zł, a od 1 kwietnia 2026 r. - wszystkich przedsiębiorców.

Monika Pogroszewska 11.06.2024
Prezydent podpisał nowelę ustawy o zasadach prowadzenia polityki rozwoju

Prezydent podpisał nowelizację ustawy o zasadach prowadzenia polityki rozwoju oraz niektórych innych ustaw - poinformowała w poniedziałek kancelaria prezydenta. Nowe przepisy umożliwiają m.in. podpisywanie umów o objęcie przedsięwzięć wsparciem z KPO oraz rozliczania się z wykonawcami w euro.

Ret/PAP 10.06.2024
Wakacje składkowe dla przedsiębiorców z podpisem prezydenta

Prezydent Andrzej Duda podpisał nowelizację ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych oraz niektórych innych ustaw – poinformowała Kancelaria Prezydenta RP w poniedziałkowym komunikacie. Ustawa przyznaje określonym przedsiębiorcom prawo do urlopu od płacenia składek na ubezpieczenia społeczne przez jeden miesiąc w roku.

Grażyna J. Leśniak 10.06.2024
Prezydent podpisał ustawę powołującą program "Aktywny Rodzic"

Prezydent podpisał ustawę o wspieraniu rodziców w aktywności zawodowej oraz w wychowaniu dziecka "Aktywny rodzic". Przewiduje ona wprowadzenie do systemu prawnego trzech świadczeń wspierających rodziców w aktywności zawodowej oraz w wychowywaniu i rozwoju małego dziecka: „aktywni rodzice w pracy”, „aktywnie w żłobku” i „aktywnie w domu”. Na to samo dziecko za dany miesiąc będzie przysługiwało tylko jedno z tych świadczeń. O tym, które – zdecydują sami rodzice.

Grażyna J. Leśniak 10.06.2024
Nawet pół miliona kary dla importerów - ustawa o KAS podpisana

Kancelaria Prezydenta poinformowała w piątek, że Andrzej Duda podpisał nowelizację ustawy o Krajowej Administracji Skarbowej oraz niektórych innych ustaw. Wprowadza ona unijne regulacje dotyczące importu tzw. minerałów konfliktowych. Dotyczy też kontroli przewozu środków pieniężnych przez granicę UE. Rozpiętość kar za naruszenie przepisów wyniesie od 1 tys. do 500 tys. złotych.

Krzysztof Koślicki 07.06.2024
Senat poparł zmianę obowiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów

W ślad za rekomendacją Komisji Rodziny, Polityki Senioralnej i Społecznej Senat przyjął w środę bez poprawek zmiany w Kodeksie pracy, których celem jest nowelizacja art. 222 dostosowująca polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.06.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.1989.220.49

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 2318/89 zmieniające rozporządzenie (EWG) nr 1764/86 w sprawie minimalnych wymagań jakości dla produktów na bazie pomidorów kwalifikujących się do pomocy produkcyjnej
Data aktu: 28/07/1989
Data ogłoszenia: 29/07/1989
Data wejścia w życie: 01/05/2004, 29/07/1989, 01/07/1989