Rozporządzenie 3987/87 zmieniające różne rozporządzenia zapewniające wspólne stosowanie wspólnej organizacji rynków w sektorach jaj i mięsa drobiowego w wyniku wprowadzenia Nomenklatury Scalonej

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (EWG) NR 3987/87
z dnia 22 grudnia 1987 r.
zmieniające różne rozporządzenia zapewniające wspólne stosowanie wspólnej organizacji rynków w sektorach jaj i mięsa drobiowego w wyniku wprowadzenia Nomenklatury Scalonej

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 2658/87 w sprawie nomenklatury taryfowej i statystycznej oraz w sprawie Wspólnej Taryfy Celnej (1), zmienione rozporządzeniem (EWG) nr 3985/87 (2), w szczególności jego art. 15 ust. 1 akapit drugi,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 3907/87 z dnia 22 grudnia 1987 r. zmieniające rozporządzenie (EWG) nr 2777/75 w sprawie wspólnej organizacji rynków w sektorze mięsa drobiowego (3), w szczególności jego art. 2,

a także mając na uwadze, co następuje:

zgodnie z art. 5 ust. 1 akapit drugi rozporządzenia (EWG) nr 2658/87 Komisja przeprowadza techniczne dostosowania aktów Wspólnoty odnoszących się do Nomenklatury Scalonej; zmiany w treści dotyczącej sektora mięsa drobiowego przeprowadzane są zgodnie z procedurą przewidzianą w art. 27 rozporządzenia Rady (EWG) nr 2777/75 (4), zgodnie z art. 2 rozporządzenia (EWG) nr 3907/87;

podstawowe rozporządzenie Rady (EWG) nr 2771/75 z dnia 29 października 1975 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku jaj (5) zostało zmienione rozporządzeniem Komisji (EWG) nr 4000/87 (6), dostosowującym, zgodnie z Nomenklaturą Scaloną, występujące tam wyszczególnienie towarów i pozycje taryfy;

szereg wspólnych rozporządzeń wykonawczych w sektorach mięsa drobiowego i jaj musi zostać dostosowanych technicznie oraz, w przypadku niektórych punktów treści dotyczących sektora mięsa drobiowego, należy wziąć pod uwagę zastosowanie nowej Nomenklatury Scalonej opartej na Zharmonizowanym Systemie Oznaczania i Kodowania Towarów, który zastąpić ma Konwencję z dnia 15 grudnia 1950 r. w sprawie nomenklatury klasyfikacji towarów w taryfach celnych;

z uwagi na ilość i treść tekstów wymagających takich dostosowań wszystkie rozporządzenia mające zostać dostosowane powinny być zgrupowane w jednym rozporządzeniu zmieniającym;

środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Mięsa Drobiowego i Jaj,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Artykuł 1 rozporządzenia Komisji (EWG) nr 2164/72 z dnia 3 października 1972 r. w sprawie zaniechania ustalania dodatkowych kwot w odniesieniu do przywozu jaj oraz ubitych kurcząt i gęsi z Bułgarii (7) otrzymuje brzmienie:

"Artykuł 1

Opłaty wyrównawcze ustalone zgodnie z art. 3 rozporządzeń (EWG) nr 2771/75 i (EWG) nr 2777/75 nie są zwiększane o dodatkową kwotę w odniesieniu do przywozu produktów pochodzących lub dostarczanych z Bułgarii:

Kod CN

Wyszczególnienie

0207

Mięso i jadalne podroby z drobiu z pozycji 0105, świeże, chłodzone lub mrożone

0207 10

Drób niecięty na kawałki, świeży lub schłodzony

Ptactwo z gatunku Gallus domesticus

0207 10 11

Oskubane i bez jelit, z głowami i łapami, znane jako "kurczaki 83%"

0207 10 15

Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "kurczaki 70%"

02.070 10 19

Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kurczaki 65%" lub inaczej prezentowane

Gęsi

0207 10 71

Oskubane, bez krwi, niewypatroszone, z głowami i łapami, znane jako "gęsi 82%"

0207 10 79

Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z sercami i żołądkami lub bez serc i żołądków znane jako "gęsi 75%" lub inaczej prezentowane

Drób niecięty na kawałki, mrożony

0207 21

Ptactwo z gatunku Gallus domesticus

0207 21 10

Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "kurczaki 70%"

0207 21 90

Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kurczaki 65%" lub inaczej prezentowane

0207 23

Kaczki, gęsi i perliczki

Gęsi

0207 23 51

Oskubane, bez krwi, niewypatroszone, z głowami i łapami, znane jako "gęsi 82%"

0207 23 59

Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z sercami i żołądkami lub bez serc i żołądków, znane jako "gęsi 75%" lub inaczej prezentowane

0407 00

Jaja ptasie, w skorupkach, świeże, konserwowane albo gotowane

Drobiu

0407 00 30

Inne (niż wylęgowe)

Artykuł 2

Załącznik do rozporządzenia Komisji (EWG) nr 572/73 z dnia 26 lutego 1973 r. ustanawiającego produkty z jaj i mięsa drobiowego kwalifikujące się do ustalenia z góry refundacji wywozowych (8), ostatnio zmienionego rozporządzeniem (EWG) nr 1916/86 (9), zastępuje się załącznikiem I do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł  3

Artykuł 1 ust. 1 i ust. 2 część pierwsza rozporządzenia Rady (EWG) nr 2782/75 z dnia 29 października 1975 r. w sprawie produkcji i obrotu jajami wylęgowymi i pisklętami drobiu hodowlanego (10), ostatnio zmienionego rozporządzeniem (EWG) nr 3494/86 (11), otrzymuje brzmienie:

"1. 'Jaja wylęgowe' oznaczają jaja drobiu objęte podpozycją 0407 00 11 oraz 0407 00 19 Nomenklatury Scalonej przeznaczone do produkcji kurcząt, sklasyfikowane co do gatunku, kategorii i typu oraz oznaczone zgodnie z niniejszym rozporządzeniem.

2. 'Pisklęta' oznaczają żywy drób, którego waga nie przekracza 185 gramów, objęte podpozycją 0105 11 i 0105 19 Nomenklatury Scalonej następujących kategorii."

Artykuł 4

Pierwsza część art. 1 rozporządzenia Komisji (EWG) nr 109/80 z dnia 1 stycznia 1980 r. w sprawie stosowania najniższej stawki refundacji wywozowych dla niektórych produktów w sektorach jaj i mięsa drobiowego (12), ostatnio zmienionego rozporządzeniem (EWG) nr 1475/80 (13), otrzymuje brzmienie:

"Fakt, że nie ustalono refundacji dla produktów objętych podpozycjami 0105 11 i 0105 19 oraz pozycjami 0207 (z wyjątkiem 0207 31, 0207 39 90 i 0207 50), 0407 i 0408 Nomenklatury Scalonej, które wywożone są do Stanów Zjednoczonych, nie jest brany pod uwagę."

Artykuł  5

Załącznik do rozporządzenia Komisji (EWG) nr 3652/81 z dnia 18 grudnia 1981 r. ustanawiającego szczegółowe zasady wprowadzenia systemu świadectw o wcześniejszym wyznaczaniu zwrotów refundacji w sektorze mięsa drobiowego i jaj (14), ostatnio zmienionego rozporządzeniem (EWG) nr 1917/86 (15), zastępuje się załącznikiem II do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł 6

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 1988 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.

Sporządzono w Brukseli, dnia 22 grudnia 1987 r.

W imieniu Komisji
Frans ANDRIESSEN
Wiceprzewodniczący

_______

(1) Dz.U. L 256 z 7.09.1987, str. 1.

(2) Dz.U. L 376 z 31.12.1987, str. 1.

(3) Dz.U. L 370 z 30.12.1987, str. 14.

(4) Dz.U. L 282 z 1.11.1975, str. 77.

(5) Dz.U. L 282 z 1.11.1975, str. 49.

(6) Dz.U. L 377 z 31.12.1987, str. 42.

(7) Dz.U. L 232 z 12.10.1972, str. 3.

(8) Dz.U. L 56 z 1.03.1973, str. 6.

(9) Dz.U. L 165 z 21.06.1986, str. 19.

(10) Dz.U. L 282 z 11.11.1975, str. 100.

(11) Dz.U. L 332 z 18.11.1986, str. 1.

(12) Dz.U. L 14 z 19.01.1980, str. 30.

(13) Dz.U. L 147 z 13.06.1980, str. 15.

(14) Dz.U. L 364 z 19.12.1981, str. 19.

(15) Dz.U. L 165 z 21.06.1986, str. 19.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK  I

"ZAŁĄCZNIK
Kod CN Wyszczególnienie
0105 Drób domowy żywy - to znaczy ptactwo z gatunków Gallus domesticus, kaczki, gęsi, indyki i perliczki
- O masie nieprzekraczającej 185 g:
0105 11 00 - - Ptactwo z gatunku Gallus domesticus
0105 19 - - Pozostałe
- Pozostałe
0109 91 00 - - Ptactwo z gatunku Gallus domesticus
0105 99 - - Pozostałe
0207 Mięso i jadalne podroby z drobiu z pozycji 0105, świeże, chłodzone lub mrożone
0207 10 - Drób niecięty na kawałki, świeży lub chłodzony
- Drób niecięty na kawałki, mrożony:
0207 21 - - Ptactwo z gatunku Gallus domesticus
0207 22 - - Indyki
0207 23 - - Kaczki, gęsi i perliczki
ex 0207 39 - - Pozostałe, wyłączając wątroby drobiowe inne niż otłuszczone

wątroby gęsi lub kaczek (objęte podpozycją 0207 39 90)

- Kawałki drobiu i podroby inne niż wątroby, mrożone:
0207 41 - - Z ptactwa z gatunku Gallus domesticus
0207 42 - - Z indyków
0207 43 - - Z kaczek, gęsi lub perliczek
0207 Mięso i podroby jadalne z drobiu z pozycji 0105, świeże, chłodzone lub mrożone
- Kawałki drobiu i podroby (włączając wątroby), świeże lub chłodzone:
0207 31 00 - - Otłuszczone wątroby z gęsi lub kaczek
ex 0207 39 - - Pozostałe:
0207 39 90 - - Wątroby drobiowe inne niż otłuszczone wątroby z gęsi lub kaczek
0207 50 - Wątroby drobiowe, mrożone
0207 50 10 - - Otłuszczone wątroby z gęsi lub kaczek
0207 50 90 - Pozostałe
0210 Mięso i podroby jadalne, solone, w solance, suszone lub wędzone, jadalne mąki i mączki z mięsa lub podrobów:
0210 90 - Pozostałe, włączając jadalne mąki i mączki z mięsa lub podrobów:
- - Podroby:
- - - Pozostałe:
- - - - Wątroby drobiowe:
0210 90 71 - - - - - Otłuszczone wątroby z gęsi lub kaczek, solone lub w solance
0210 90 79 - - - - - Pozostałe
0209 00 Tłuszcz wieprzowy bez chudego mięsa oraz tłuszcz drobiowy (niewytapiany), świeży, chłodzony, mrożony, solony, w solance, suszony lub wędzony:
0209 00 90 - Tłuszcz drobiowy
1501 00 Smalec; inny tłuszcz wieprzowy i tłuszcz z drobiu, wytopiony, nawet wytłoczony lub poekstrakcyjny:
- Pozostały
1501 00 90 - - Tłuszcz z drobiu
1602 Pozostałe przetworzone lub konserwowane mięso, podroby lub krew
- Z drobiu objętego pozycją 0105:
1602 31 - - Z indyków
1602 39 - - Pozostałe
0407 00 Jaja ptasie w skorupkach, świeże, konserwowane albo gotowane:
- Drobiu
- - Wylęgowe (1):
0407 00 11 - - - Indycze albo gęsie
0407 00 19 - - - Pozostałe
0407 00 30 - - Pozostałe:
- - - Nieprzetworzone
- - - W formie albuminy z jaj
0408 Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, mrożone lub inaczej zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru albo innego środka słodzącego:
- Żółtka jaj:
0408 11 - - Suszone:
0408 11 10 - - - Nadające się do spożycia przez ludzi
0408 19 - Pozostałe:
- - - Nadające się do spożycia przez ludzi
0411 19 11 - - - - Płynne
0411 19 19 - - - - Mrożone
- Pozostałe
0408 91 - - Suszone:
0408 91 10 - - - Nadające się do spożycia przez ludzi
0408 99 - - Pozostałe
0408 99 10 - - - Nadające się do spożycia przez ludzi
(1) Tylko jaja drobiu, które spełniają warunki określone w odpowiednich

przepisach wspólnotowych kwalifikują się do wprowadzenia w ramach tej

podpozycji."

ZAŁĄCZNIK  II

"ZAŁĄCZNIK
Kod CN Wyszczególnienie Kwota zabezpieczenia
ECU/100 kg netto
0105 Drób żywy, to znaczy ptactwo z gatunku Gallus domesticus, kaczki, gęsi, indyki i perliczki:
- O wadze nieprzekraczającej 185 g:
0105 11 00 - - Ptactwo z gatunku Gallus domesticus 0,40
0105 19 - - Pozostałe:
0105 19 10 - - - Gęsi i indyki 1,50
0105 19 90 - - - Kaczki i perliczki 0,40
- Pozostałe:
0105 91 00 - - Ptactwo z gatunku Gallus domesticus 2,00
0105 99 - - Pozostałe 2,00
0207 Mięso i podroby jadalne z drobiu z pozycji 0105, świeże, schłodzone i mrożone
0207 10 - Drób nie cięty na kawałki, świeży i schłodzony
- - Ptactwo z gatunku Gallus domesticus:
0207 10 11 - - - Oskubane i bez jelit, z głowami i stopami, znany jako "kurczaki 83%" 2,00
0207 10 15 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i stóp, ale z szyjami, sercami, wątrobami

i żołądkami, znany jako 'kurczaki 70%'

2,00
0207 10 19 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i stóp oraz bez szyj, serc, wątrób i

żołądków, znany jako 'kurczaki 65%' lub inaczej prezentowane

2,00
- - Indyki:
0207 10 31 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i stóp, ale z szyjami, sercami, wątrobami

i żołądkami, znany jako 'indyki 80%'

2,80
0207 10 39 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i stóp oraz bez szyj, serc, wątrób

i żołądków, znany jako 'indyki 73%' lub inaczej prezentowane

2,80
- - Kaczki
0207 10 51 - - - Oskubane, bez krwi, bez jelit, ale nie wypatroszone, z głowami i stopami,

znane jako 'kaczki 85%'

2,60
0207 10 55 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i stóp, ale z szyjami, sercami, żołądkami

i wątrobami, znane jako 'kaczki 70%'

2,60
0207 10 59 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i stóp oraz bez szyj, serc, żołądków

i wątrób, znane jako 'kaczki 63%' lub inaczej prezentowane

2,60
- - Gęsi
0207 10 71 - - - Oskubane, bez krwi, nie wypatroszone, z głowami i stopami, znane jako

'gęsi 82%'

3,00
0207 10 79 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i stóp, z lub bez serc i żołądków, znane

jako 'gęsi 75%' lub inaczej prezentowane

3,00
0207 10 90 - - Perliczki 3,30
- Drób nie cięty na kawałki, mrożony:
0207 21 - - Ptactwo z gatunku Gallus domesticus 2,00
0207 22 - - Indyki 2,80
0207 23 - - Kaczki, gęsi i perliczki:
- - - Kaczki:
0207 23 11 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i stóp, ale z szyjami, sercami, żołądkami

i wątrobami, znane jako 'kaczki 70%'

2,60
0207 23 19 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i stóp oraz bez szyj, serc, żołądków

i wątrób, znane jako 'kaczki 63%' lub inaczej prezentowane

2,60
- - - Gęsi
0207 23 51 - - - - Oskubane, bez krwi, niewypatroszone, z głowami i stopami, znane jako

'gęsi 82%'

3,00
0207 23 59 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i stóp, z sercami i żołądkami lub bez serc

i żołądków, znane jako 'gęsi 75%' lub inaczej prezentowane

3,00
0207 23 90 - - - Perliczki 3,30
- Mięso drobiowe w kawałkach i podroby (włączając wątroby), świeże lub schłodzone:
0207 39 - - Pozostałe, nie włączając wątrób drobiowych innych niż otłuszczone wątroby gęsi

lub kaczek z podpozycji 0207 39 90

- - - Z ptactwa z gatunku Gallus domesticus
- - - - Kawałki:
0207 39 11 - - - - - Bez kości 5,40
- - - - - Z kością w:
0207 39 13 - - - - - - Połówkach lub ćwiartkach 3,00
0207 39 15 - - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez końców 1,70
0207 39 17 - - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry z końcówkami skrzydeł 1,20
0207 39 21 - - - - - - Piersi i ich kawałki 4,00
0207 39 23 - - - - - - Nogi i ich kawałki 3,00
0207 39 25 - - - - - - Pozostałe 5,40
0207 39 27 - - - - Podroby, inne niż wątroby 1,20
- - - Z indyków:
- - - - Kawałki:
0207 39 31 - - - - - Bez kości 5,40
- - - - - Z kością w:
0207 39 33 - - - - - - Połówkach lub ćwiartkach 3,00
0207 39 35 - - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez końców 1,70
0207 39 37 - - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry z końcówkami skrzydeł 1,20
0207 39 41 - - - - - - Piersi i ich kawałki 4,00
- - - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 39 43 - - - - - - - Podudzia i ich kawałki 3,00
0207 39 45 - - - - - - - Pozostałe 3,00
0207 39 47 - - - - - - Pozostałe 5,40
0207 39 51 - - - - - Podroby, inne niż wątroby 1,20
- - - Z kaczek, gęsi i perliczek:
- - - - Kawałki:
- - - - - Bez kości
0207 39 53 - - - - - - Z gęsi 5,40
0207 39 55 - - - - - - Z kaczek i perliczek 5,40
- - - - - Z kością w:
- - - - - - Połówkach lub ćwiartkach
0207 39 57 - - - - - - - Z kaczek 3,00
0207 39 61 - - - - - - - Z gęsi 3,00
0207 39 63 - - - - - - - Z perliczek 3,00
0207 39 65 - - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez końców 1,70
0207 39 67 - - - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry z końcówkami

skrzydeł

1,20
- - - - - - Piersi i ich kawałki:
0207 39 71 - - - - - - - Z gęsi 4,00
0207 39 73 - - - - - - - Z kaczek i perliczek 4,00
- - - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 39 75 - - - - - - - Z gęsi 3,00
0207 39 77 - - - - - - - Z kaczek i perliczek 3,00
0207 39 81 - - - - - - Kacze lub gęsie tusze 4,00
0207 39 83 - - - - - - Pozostałe 5,40
0207 39 85 - - - - Podroby, inne niż wątroby 1,20
- Mięso drobiowe w kawałkach i podroby inne niż wątroby, mrożone:
0207 41 - - Z ptactwa z gatunku Gallus domesticus
- - - Kawałki:
0207 41 10 - - - - Bez kości 5,40
- - - - Z kością w:
0207 41 11 - - - - - Połówkach lub ćwiartkach 3,00
0207 41 21 - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez końców 1,70
0207 41 31 - - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry z końcówkami skrzydeł 1,20
0207 41 41 - - - - - Piersi i ich kawałki 4,00
0207 41 51 - - - - - Nogi i ich kawałki 3,00
0207 41 71 - - - - - Pozostałe 5,40
0207 41 90 - - - - Podroby, inne niż wątroby 1,20
- - Z indyków:
- - - Kawałki:
0207 42 10 - - - - Bez kości 5,40
- - - - Z kością w:
0207 42 11 - - - - - Połówkach lub ćwiartkach 3,00
0207 42 21 - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez końców 1,70
0207 42 31 - - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry z końcówkami skrzydeł 1,20
0207 42 41 - - - - - Piersi i ich kawałki 4,00
- - - - - Nogi i ich kawałki
0207 42 51 - - - - - - Podudzia i ich kawałki 3,00
0207 42 59 - - - - - - Pozostałe 3,00
0207 42 71 - - - - - Pozostałe 5,40
0207 42 90 - - - - Podroby, inne niż wątroby 1,20
0207 43 - - Z kaczek, gęsi i perliczek:
- - - Kawałki:
- - - - Bez kości
0207 43 11 - - - - - Z gęsi 5,40
0207 43 15 - - - - - - Z kaczek i perliczek 5,40
- - - - Z kością w:
- - - - - Połówkach lub ćwiartkach
0207 43 21 - - - - - - Z kaczek 3,00
0207 43 23 - - - - - - Z gęsi 3,00
0207 43 25 - - - - - - Z perliczek 3,00
0207 43 31 - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez końców 1,70
0207 43 41 - - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry z końcówkami skrzydeł 1,20
- - - - - Piersi i ich kawałki:
0207 43 51 - - - - - - Z gęsi 4,00
0207 43 53 - - - - - - Z kaczek i perliczek 4,00
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 43 61 - - - - - - Z gęsi 3,00
0207 43 63 - - - - - - Z kaczek i perliczek 3,00
0207 43 71 - - - - - Kacze lub gęsie tusze 4,00
0207 43 81 - - - - - Pozostałe 5,40
0207 43 90 - - - Podroby, inne niż wątroby 1,20
0207 Mięso i podroby jadalne z drobiu z pozycji 0105, świeże, schłodzone i mrożone
- Mięso drobiowe w kawałkach i podroby (włączając wątroby), świeże lub schłodzone:
0207 31 00 - - Otłuszczone wątroby gęsi lub kaczek 30,40
0207 39 - - Pozostałe 3,00
0207 39 90 - - - Wątroby drobiowe inne niż otłuszczone wątroby gęsi lub kaczek
0207 50 - Wątroby drobiowe, mrożone
0207 50 10 - - Otłuszczone wątroby gęsi lub kaczek 30,40
0207 50 90 - - Pozostałe 3,00
0210 Mięso i jadalne podroby, solone, w solance, suszone lub wędzone, jadalne mączki i grysiki z mięsa lub podrobów:
0210 90 - Pozostałe, włączając jadalne mączki i grysiki z mięsa lub podrobów:
- - Podroby:
- - - Pozostałe:
- - - - Wątroby drobiowe:
0210 90 71 - - - - - Otłuszczone wątroby z gęsi lub kaczek, solone lub w solance 30,40
0210 90 79 - - - - - Pozostałe 3,00
0209 00 Tłuszcz wieprzowy bez chudego mięsa i tłuszcz drobiowy (nie wytopiony), świeży, schłodzony, mrożony, solony, w solance, suszony lub wędzony:
0209 00 90 - Tłuszcz drobiowy 2,70
1501 00 Smalec; inny tłuszcz wieprzowy i tłuszcz drobiowy, wytopiony, wytłoczony czy też nie lub poekstrakcyjny:
- Pozostały
1501 90 - - Tłuszcz drobiowy 3,20
1602 Inne przyrządzone bądź zakonserwowane mięso, podroby lub krew:
- Z drobiu z pozycji 0105:
1602 31 - - Z indyków
- - - Zawierające w masie 57% lub więcej mięsa, lub podrobów(1)
1602 31 11 - - - - Zawierające wyłącznie niegotowane mięso indycze 5,60
1602 31 19 - - - - Pozostałe 5,60
1602 31 30 - - - Zawierające w masie 25% lub więcej, ale mniej niż 57% mięsa lub podrobów(1) 3,20
1602 31 90 - - - Pozostałe 1,90
1602 39 - - Pozostałe
- - - Zawierające w masie 57% lub więcej mięsa lub podrobów(1)
1602 39 11 - - - - Niegotowane 5,60
1602 39 19 - - - - Pozostałe 5,60
1602 39 30 - - - Zawierające w masie 25% lub więcej, ale mniej niż 57% mięsa lub podrobów(1) 3,20
1602 39 90 - - - Pozostałe 1,90
0407 00 Jaja ptasie, w skorupkach, świeże, zakonserwowane lub gotowane:
- Drobiu
- - Wylęgowe (2):
0407 00 11 - - - Indycze lub gęsie 0,80
0407 00 19 - - - Pozostałe 0,20
0407 00 30 - - Pozostałe 1,70
0408 Jaja ptasie, bez skorupek oraz żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane przez parowanie lub we wrzącej wodzie, formowane, mrożone lub zakonserwowane inaczej, zawierające lub nie dodatek cukru lub inne substancji słodzącej:
- Żółtka jaj:
0408 11 - - suszone:
0408 11 10 - - - nadające się do spożycia przez ludzi 8,00
0408 19 - - Pozostałe:
- - - nadające się do spożycia przez ludzi
0408 19 11 - - - - ciekłe 3,60
0408 19 19 - - - - mrożone 3,80
- Pozostałe:
0408 91 - - suszone:
0408 91 10 - - - nadające się do spożycia przez ludzi 6,70
0408 99 - - Pozostałe
0408 99 10 - - - nadające się do spożycia przez ludzi 1,80
(1) W celu określenia procentowej zawartości mięsa drobiowego pomija się wagę

kości.

(2) Tylko jaja drobiu, które spełniają warunki określone w odpowiednich zasadach

Wspólnoty kwalifikują się do wprowadzenia w ramach tej pozycji."

Zmiany w prawie

Prezydent podpisał nowelę ustawy o zasadach prowadzenia polityki rozwoju

Prezydent podpisał nowelizację ustawy o zasadach prowadzenia polityki rozwoju oraz niektórych innych ustaw - poinformowała w poniedziałek kancelaria prezydenta. Nowe przepisy umożliwiają m.in. podpisywanie umów o objęcie przedsięwzięć wsparciem z KPO oraz rozliczania się z wykonawcami w euro.

Ret/PAP 10.06.2024
Wakacje składkowe dla przedsiębiorców z podpisem prezydenta

Prezydent Andrzej Duda podpisał nowelizację ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych oraz niektórych innych ustaw – poinformowała Kancelaria Prezydenta RP w poniedziałkowym komunikacie. Ustawa przyznaje określonym przedsiębiorcom prawo do urlopu od płacenia składek na ubezpieczenia społeczne przez jeden miesiąc w roku.

Grażyna J. Leśniak 10.06.2024
Prezydent podpisał ustawę powołującą program "Aktywny Rodzic"

Prezydent podpisał ustawę o wspieraniu rodziców w aktywności zawodowej oraz w wychowaniu dziecka "Aktywny rodzic". Przewiduje ona wprowadzenie do systemu prawnego trzech świadczeń wspierających rodziców w aktywności zawodowej oraz w wychowywaniu i rozwoju małego dziecka: „aktywni rodzice w pracy”, „aktywnie w żłobku” i „aktywnie w domu”. Na to samo dziecko za dany miesiąc będzie przysługiwało tylko jedno z tych świadczeń. O tym, które – zdecydują sami rodzice.

Grażyna J. Leśniak 10.06.2024
Nawet pół miliona kary dla importerów - ustawa o KAS podpisana

Kancelaria Prezydenta poinformowała w piątek, że Andrzej Duda podpisał nowelizację ustawy o Krajowej Administracji Skarbowej oraz niektórych innych ustaw. Wprowadza ona unijne regulacje dotyczące importu tzw. minerałów konfliktowych. Dotyczy też kontroli przewozu środków pieniężnych przez granicę UE. Rozpiętość kar za naruszenie przepisów wyniesie od 1 tys. do 500 tys. złotych.

Krzysztof Koślicki 07.06.2024
KSeF od 1 lutego 2026 r. - ustawa z podpisem prezydenta

Obligatoryjny Krajowy System e-Faktur wejdzie w życie 1 lutego 2026 roku. Prezydent Andrzej Duda podpisał ustawę. Ministerstwo Finansów zapowiedziało wcześniej, że będzie też drugi projekt, dotyczący uproszczeń oraz etapowego wejścia w życie KSeF - 1 lutego 2026 r. obowiązek obejmie przedsiębiorców, u których wartość sprzedaży przekroczy 200 mln zł, a od 1 kwietnia 2026 r. - wszystkich przedsiębiorców.

Monika Pogroszewska 07.06.2024
Senat poparł zmianę obowiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów

W ślad za rekomendacją Komisji Rodziny, Polityki Senioralnej i Społecznej Senat przyjął w środę bez poprawek zmiany w Kodeksie pracy, których celem jest nowelizacja art. 222 dostosowująca polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.06.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.1987.376.20

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie 3987/87 zmieniające różne rozporządzenia zapewniające wspólne stosowanie wspólnej organizacji rynków w sektorach jaj i mięsa drobiowego w wyniku wprowadzenia Nomenklatury Scalonej
Data aktu: 22/12/1987
Data ogłoszenia: 31/12/1987
Data wejścia w życie: 01/01/1988, 01/05/2004