KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą,
uwzględniając rozporządzenie Rady nr 1009/67/EWG z dnia 18 grudnia 1967 r. w sprawie wspólnej organizacji rynku cukru (1), w szczególności jego art. 23 ust. 4,
a także mając na uwadze, co następuje:
artykuł 23 rozporządzenia nr 1009/67/EWG przewiduje w celu ustalania podstawowych kontyngentów dla zakładów lub przedsiębiorstw, że kontyngenty te ustanawiane są przez pomnożenie ich średniej rocznej produkcji cukru w latach gospodarczych od 1961/1962 do 1965/1966 przez współczynnik wyrażający stosunek kontyngentu podstawowego danego Państwa Członkowskiego do średniej rocznej produkcji cukru tego państwa w tym samym okresie;
termin "produkcja" użyty w tym artykule musi zostać zdefiniowany;
dla uproszczenia działania administracyjnego w celu obliczenia średniej produkcji, wskazane jest wprowadzenie przepisu dotyczącego przekształcania różnych typów cukru w cukier biały i wyrażania przyznawanych kontyngentów w odniesieniu do cukru białego;
Państwa Członkowskie mogą korzystać wyłącznie z możliwości udostępnionych w art. 1 rozporządzenia Rady nr 1027/67/EWG z dnia 21 grudnia 1967 r. w sprawie ustalania podstawowych kontyngentów w odniesieniu do cukru (2), w stopniu, w jakim jest to konieczne;
środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Komitetu Zarządzającego ds. Cukru,
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich Państwach Członkowskich.Sporządzono w Brukseli, dnia 22 grudnia 1967 r.
|
W imieniu Komisji |
|
Jean REY |
|
Przewodniczący |
______
(1) Dz.U. 308 z 18.12.1967, str. 1.
(2) Dz.U. 313 z 22.12.1967, str. 2.