Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
(2023/C 40/08)

Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1

INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA ZMIANY STANDARDOWEJ

"Vinohradnícka oblasť Tokaj"

PDO-SK-A0120-AM01

Data przekazania informacji: 24 października 2022 r.

OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY

Zmiana standardowa

Główną cechą wyróżniającą region "Vinohradnícka oblasť Tokaj" jest produkcja naturalnie słodkich win (znanych jako "put- ňové vína"), która wymaga zbioru "cibeba" (winogron wysuszonych na skutek porażenia szlachetną pleśnią).

Ponieważ podstawowe odmiany uprawiane w regionie "vinohradnícka oblasť Tokaj" zapewniają znaczące z ekonomicznego punktu widzenia zbiory "cibeba" tylko sporadycznie w najbardziej urodzajnych latach, hodowcy proponują plantatorom winorośli nowo wyhodowane odmiany, które dają więcej "cibeba", a tym samym stabilizują również produkcję "putňové vína".

Na określonym obszarze geograficznym sadzi się nowe odmiany winorośli Kabar, Kôvérszôlô i Zéta, które wpisano do rejestru winnic prowadzonego przez Centralny Instytut Kontroli i Badania Rolnictwa w Bratysławie. Jakość i właściwości produktów sektora wina opisanych w specyfikacji "vinohradnícka oblasť Tokaj" wynikają przede wszystkim lub wyłącznie ze szczególnego środowiska geograficznego oraz nierozerwalnie związanych z nim czynników naturalnych i ludzkich. Uwzględnienie wymienionych wyżej odmian nie wpływa negatywnie na związek z obszarem geograficznym.

JEDNOLITY DOKUMENT

1. Nazwa lub nazwy

Vinohradnícka oblasť Tokaj

2. Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChNP - chroniona nazwa pochodzenia

3. Kategorie produktów sektora wina

1. Wino

3. Wino likierowe

5. Gatunkowe wino musujące

6. Aromatyczne gatunkowe wino musujące

4. Opis win

1. Tokajské samorodné suché

KRÓTKI OPIS TEKSTOWY

Właściwości organoleptyczne:

Barwa: od bladożółtej do złotożółtej z brązowawym odcieniem. Możliwe są również bledsze odcienie.

Aromat: wyraźny, typowy dla wina tokajskiego - przejrzałych owoców i orzechów.

Smak: chlebowy smak tokaju, miodowy lub karmelowy, przejrzałych owoców.

Analityczne cechy charakterystyczne:

zawartość cukru resztkowego (glukoza + fruktoza): do 10 g/l

zawartość ekstraktu bezcukrowego: nie mniej niż 23 g/l

Chociaż maksymalnej całkowitej zawartości alkoholu nie wymieniono w tabeli, specyfikacje spełniają wszystkie warunki określone w przepisach UE.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 12
Minimalna kwasowość ogólna 5,5
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 1,1
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) 300

2. Tokajské samorodné sladké

KRÓTKI OPIS TEKSTOWY

Właściwości organoleptyczne:

Barwa: od bladożółtej do złotożółtej z brązowawym odcieniem. Możliwe są również bledsze odcienie.

Aromat: wyraźny, typowy dla wina tokajskiego - przejrzałych owoców i orzechów.

Smak: chlebowy smak tokaju, miodowy lub karmelowy, przejrzałych owoców.

Analityczne cechy charakterystyczne:

zawartość cukru resztkowego (glukoza + fruktoza): powyżej 10 g/l

zawartość ekstraktu bezcukrowego: nie mniej niż 23 g/l

Chociaż maksymalnej całkowitej zawartości alkoholu nie wymieniono w tabeli, specyfikacje spełniają wszystkie warunki określone w przepisach UE.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 12
Minimalna kwasowość ogólna 5,5
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 1,1
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) 300

3. Tokajský výber trojputňový

KRÓTKI OPIS TEKSTOWY

Właściwości organoleptyczne:

Barwa: od żółtej do intensywnie bursztynowej.

Aromat: wyraźny, typowy dla wina tokajskiego - miodu, przejrzałych owoców i orzechów.

Smak: chlebowy smak tokaju, miodowy lub karmelowy, przejrzałych owoców.

Analityczne cechy charakterystyczne:

zawartość cukru resztkowego: 60 g/l

zawartość ekstraktu bezcukrowego: nie mniej niż 25 g/l

Chociaż maksymalnej całkowitej zawartości alkoholu nie wymieniono w tabeli, specyfikacje spełniają wszystkie warunki określone w przepisach UE.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 9
Minimalna kwasowość ogólna 6
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 2,1
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) 400

4. Tokajský výber štvorputňový

KRÓTKI OPIS TEKSTOWY

Właściwości organoleptyczne:

Barwa: od żółtej do intensywnie bursztynowej.

Aromat: wyraźny, typowy dla wina tokajskiego - miodu, przejrzałych owoców i orzechów.

Smak: chlebowy smak tokaju, miodowy lub karmelowy, przejrzałych owoców.

Analityczne cechy charakterystyczne:

zawartość cukru resztkowego: 90 g/l

zawartość ekstraktu bezcukrowego: nie mniej niż 30 g/l

Chociaż maksymalnej całkowitej zawartości alkoholu nie wymieniono w tabeli, specyfikacje spełniają wszystkie warunki określone w przepisach UE.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 9
Minimalna kwasowość ogólna 6
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 2,1
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) 400

5. Tokajský výber päťputňový

KRÓTKI OPIS TEKSTOWY

Właściwości organoleptyczne:

Barwa: od żółtej do intensywnie bursztynowej.

Aromat: wyraźny, typowy dla wina tokajskiego - miodu, przejrzałych owoców i orzechów.

Smak: chlebowy smak tokaju, miodowy lub karmelowy, przejrzałych owoców.

Analityczne cechy charakterystyczne:

zawartość cukru resztkowego: 120 g/l

zawartość ekstraktu bezcukrowego: nie mniej niż 35 g/l

Chociaż maksymalnej całkowitej zawartości alkoholu nie wymieniono w tabeli, specyfikacje spełniają wszystkie warunki określone w przepisach UE.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 9
Minimalna kwasowość ogólna 6
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 2,1
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) 400

6. Tokajský výber šesťputňový

KRÓTKI OPIS TEKSTOWY

Właściwości organoleptyczne:

Barwa: od żółtej do intensywnie bursztynowej.

Aromat: wyraźny, typowy dla wina tokajskiego - miodu, przejrzałych owoców i orzechów.

Smak: chlebowy smak tokaju, miodowy lub karmelowy, przejrzałych owoców.

Analityczne cechy charakterystyczne:

zawartość cukru resztkowego: 150 g/l

zawartość ekstraktu bezcukrowego: nie mniej niż 40 g/l

Chociaż maksymalnej całkowitej zawartości alkoholu nie wymieniono w tabeli, specyfikacje spełniają wszystkie warunki określone w przepisach UE.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 9
Minimalna kwasowość ogólna 6
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 2,1
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) 400

7. Tokajský mášláš suchý

KRÓTKI OPIS TEKSTOWY

Właściwości organoleptyczne:

Barwa: od żółtej do intensywnie bursztynowożółtej.

Aromat: wyraźny, typowy dla wina tokajskiego - miodu, przejrzałych owoców i orzechów.

Smak: chlebowy smak tokaju, miodowy lub karmelowy, przejrzałych owoców.

Analityczne cechy charakterystyczne:

zawartość ekstraktu bezcukrowego: nie mniej niż 23 g/l

Chociaż maksymalnej całkowitej zawartości alkoholu nie wymieniono w tabeli, specyfikacje spełniają wszystkie warunki określone w przepisach UE.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 9
Minimalna kwasowość ogólna 6
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 1,5
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) 350

8. Tokajský mášláš sladký

KRÓTKI OPIS TEKSTOWY

Właściwości organoleptyczne:

Barwa: od żółtej do intensywnie bursztynowożółtej.

Aromat: wyraźny, typowy dla wina tokajskiego - miodu, przejrzałych owoców i orzechów.

Smak: chlebowy smak tokaju, miodowy lub karmelowy, przejrzałych owoców.

Analityczne cechy charakterystyczne:

zawartość ekstraktu bezcukrowego: nie mniej niż 23 g/l

Chociaż maksymalnej całkowitej zawartości alkoholu nie wymieniono w tabeli, specyfikacje spełniają wszystkie warunki określone w przepisach UE.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 9
Minimalna kwasowość ogólna 6
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 1,5
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) 350

9. Tokajský forditáš suchý

KRÓTKI OPIS TEKSTOWY

Właściwości organoleptyczne:

Barwa: od żółtej do intensywnie bursztynowożółtej.

Aromat: wyraźny, typowy dla wina tokajskiego - miodu, przejrzałych owoców i orzechów.

Smak: chlebowy smak tokaju, miodowy lub karmelowy, przejrzałych owoców.

Analityczne cechy charakterystyczne:

zawartość ekstraktu bezcukrowego: nie mniej niż 23 g/l

Chociaż maksymalnej całkowitej zawartości alkoholu nie wymieniono w tabeli, specyfikacje spełniają wszystkie warunki określone w przepisach UE.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 9
Minimalna kwasowość ogólna 6
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 1,5
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) 350

10. Tokajský forditáš sladký

KRÓTKI OPIS TEKSTOWY

Właściwości organoleptyczne:

Barwa: od żółtej do intensywnie bursztynowożółtej.

Aromat: wyraźny, typowy dla wina tokajskiego - miodu, przejrzałych owoców i orzechów.

Smak: chlebowy smak tokaju, miodowy lub karmelowy, przejrzałych owoców.

Analityczne cechy charakterystyczne:

zawartość ekstraktu bezcukrowego: nie mniej niż 23 g/l

Chociaż maksymalnej całkowitej zawartości alkoholu nie wymieniono w tabeli, specyfikacje spełniają wszystkie warunki określone w przepisach UE.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 9
Minimalna kwasowość ogólna 6
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 1,5
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) 350

11. Tokajská výberová esencia

KRÓTKI OPIS TEKSTOWY

Właściwości organoleptyczne:

Barwa: od żółtej do intensywnie bursztynowej.

Aromat: wyraźny, typowy dla wina tokajskiego - miodu, przejrzałych owoców i orzechów.

Smak: chlebowy smak tokaju, miodowy lub karmelowy, przejrzałych owoców.

Analityczne cechy charakterystyczne:

zawartość cukru resztkowego: nie mniej niż 180 g/l

zawartość ekstraktu bezcukrowego: nie mniej niż 45 g/l

Chociaż maksymalnej całkowitej zawartości alkoholu nie wymieniono w tabeli, specyfikacje spełniają wszystkie warunki określone w przepisach UE.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 6
Minimalna kwasowość ogólna 6
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 2,1
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) 400

12. Tokajská esencia

KRÓTKI OPIS TEKSTOWY

Właściwości organoleptyczne:

Barwa: od żółtej do intensywnie bursztynowożółtej.

Aromat: wyraźny, typowy dla wina tokajskiego - miodu, przejrzałych owoców i orzechów.

Smak: chlebowy smak tokaju, miodowy lub karmelowy, przejrzałych owoców.

Analityczne cechy charakterystyczne:

rzeczywista objętościowa zawartość alkoholu - maksymalnie 8 %

zawartość cukru resztkowego - ponad 450 g/l

zawartość ekstraktu bezcukrowego - nie mniej niż 50 g/l

Chociaż maksymalnej całkowitej zawartości alkoholu nie wymieniono w tabeli, specyfikacje spełniają wszystkie warunki określone w przepisach UE.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 1,2
Minimalna kwasowość ogólna 8
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 2,1
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) 400

13. Tokajský Furmint

KRÓTKI OPIS TEKSTOWY

Właściwości organoleptyczne:

Barwa: od bladozielonej do bladożółtej, lekko złocista.

Aromat: wyraźny aromat typowy dla danej odmiany.

Smak: typowy dla danej odmiany, pełny, harmonijny.

Analityczne cechy charakterystyczne:

Całkowita zawartość dwutlenku siarki: nie więcej niż 200 mg/l; jeżeli zawartość cukru resztkowego przekroczy 5 g/l, nie więcej niż 250 mg/l.

Chociaż maksymalnej całkowitej zawartości alkoholu nie wymieniono w tabeli, specyfikacje spełniają wszystkie warunki określone w przepisach UE.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 9
Minimalna kwasowość ogólna 3,5
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 1,1
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) 250

14. Tokajská Lipovina

KRÓTKI OPIS TEKSTOWY

Właściwości organoleptyczne:

Barwa: od bladozielonej do bladożółtej, lekko złocista.

Aromat: wyraźny aromat typowy dla danej odmiany.

Smak: typowy dla danej odmiany, pełny, harmonijny.

Analityczne cechy charakterystyczne:

Całkowita zawartość dwutlenku siarki: nie więcej niż 200 mg/l; jeżeli zawartość cukru resztkowego przekroczy 5 g/l, nie więcej niż 250 mg/l.

Chociaż maksymalnej całkowitej zawartości alkoholu nie wymieniono w tabeli, specyfikacje spełniają wszystkie warunki określone w przepisach UE.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 9
Minimalna kwasowość ogólna 3,5
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 1,1
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) 250

15. Tokajský Muškát žltý

KRÓTKI OPIS TEKSTOWY

Właściwości organoleptyczne:

Barwa: od bladozielonej do bladożółtej, lekko złocista.

Aromat: wyraźny aromat typowy dla danej odmiany.

Smak: typowy dla danej odmiany, pełny, harmonijny.

Analityczne cechy charakterystyczne:

Całkowita zawartość dwutlenku siarki: nie więcej niż 200 mg/l; jeżeli zawartość cukru resztkowego przekroczy 5 g/l, nie więcej niż 250 mg/l.

Chociaż maksymalnej całkowitej zawartości alkoholu nie wymieniono w tabeli, specyfikacje spełniają wszystkie warunki określone w przepisach UE.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 9
Minimalna kwasowość ogólna 3,5
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 1,1
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) 250

16. Akostné víno

KRÓTKI OPIS TEKSTOWY

Właściwości organoleptyczne:

Klarowność: wino jest przejrzyste i połyskujące; może zawierać pojedyncze włókna materiału filtracyjnego, pojedyncze cząsteczki korka, niewielkie kryształki kamienia winnego oraz, w przypadku win czerwonych, nieznaczny osad pigmentu.

Barwa: od bladozielonej do bladożółtej, miodowo-złocista. wina białe mogą być mieć lekko brązowawo-żółty lub róż- owawy odcień.

Aromat: czysty, typowy i wyraźny, odpowiadający odmianie lub marce, ale może być również mniej wyraźny.

Smak: czysty, typowy, pełny, harmonijny, świeży, ale mogą wystąpić nieznaczne odchylenia, jeżeli chodzi o jego pełność i wyjątkowość.

Analityczne cechy charakterystyczne:

zawartość ekstraktu bezcukrowego: nie mniej niż 16 g/l

całkowita zawartość dwutlenku siarki: nie więcej niż 200 mg/l; jeżeli zawartość cukru resztkowego przekroczy 5 g/l, nie więcej niż 250 mg/l.

Chociaż maksymalnej całkowitej zawartości alkoholu nie wymieniono w tabeli, specyfikacje spełniają wszystkie warunki określone w przepisach UE.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 9,5
Minimalna kwasowość ogólna 3,5
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 1,1
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) 250

17. Akostné víno s prívlastkom kabinetné

KRÓTKI OPIS TEKSTOWY

Właściwości organoleptyczne:

Klarowność: wino jest przejrzyste i połyskujące; może zawierać niewielkie kryształki kamienia winnego oraz, w przypadku win czerwonych, nieznaczny osad pigmentu.

Barwa: biała, od bladozielonej do bladożółtej, miodowo-złocista, odpowiadająca odmianie, rocznikowi i wyróżnikowi.

Aromat: czysty, typowy i wyraźny, odpowiadający odmianie lub marce.

Smak: czysty, typowy, pełny i harmonijny.

Analityczne cechy charakterystyczne:

jeżeli zawartość cukru resztkowego przekroczy 5 g/l, wartość ta wzrasta o 50 mg/l

zawartość ekstraktu bezcukrowego: co najmniej 16,5 g/l

kwasowość miareczkowa: co najmniej 3,5 g/l.

Chociaż maksymalnej całkowitej zawartości alkoholu nie wymieniono w tabeli, specyfikacje spełniają wszystkie warunki określone w przepisach UE.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 9,5
Minimalna kwasowość ogólna 3,5
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 1,1
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) 200

18. Akostné víno s prívlastkom neskorý zber

KRÓTKI OPIS TEKSTOWY

Właściwości organoleptyczne:

Klarowność: wino jest przejrzyste i połyskujące; może zawierać niewielkie kryształki kamienia winnego oraz, w przypadku win czerwonych, nieznaczny osad pigmentu.

Barwa: biała, od bladozielonej do bladożółtej, miodowo-złocista, odpowiadająca odmianie, rocznikowi i wyróżnikowi.

Aromat: czysty, typowy i wyraźny, odpowiadający odmianie lub marce.

Smak: czysty, typowy, pełny i harmonijny.

Analityczne cechy charakterystyczne:

zawartość ekstraktu bezcukrowego: nie mniej niż 16,5 g/l

Chociaż maksymalnej całkowitej zawartości alkoholu nie wymieniono w tabeli, specyfikacje spełniają wszystkie warunki określone w przepisach UE.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 9,5
Minimalna kwasowość ogólna 3,5
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 1,1
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) 300

19. Akostné víno s prívlastkom výber z hrozna

KRÓTKI OPIS TEKSTOWY

Właściwości organoleptyczne:

Klarowność: wino jest przejrzyste i połyskujące; może zawierać niewielkie kryształki kamienia winnego oraz, w przypadku win czerwonych, nieznaczny osad pigmentu.

Barwa: biała, od bladozielonej do bladożółtej, miodowo-złocista, odpowiadająca odmianie, rocznikowi i wyróżnikowi.

Aromat: czysty, typowy i wyraźny, odpowiadający odmianie lub marce.

Smak: czysty, typowy, pełny i harmonijny.

Analityczne cechy charakterystyczne:

zawartość ekstraktu bezcukrowego: nie mniej niż 16,5 g/l

Chociaż maksymalnej całkowitej zawartości alkoholu nie wymieniono w tabeli, specyfikacje spełniają wszystkie warunki określone w przepisach UE.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 9,5
Minimalna kwasowość ogólna 3,5
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 1,8
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) 350

20. Akostné víno s prívlastkom bobuľový výber

KRÓTKI OPIS TEKSTOWY

Właściwości organoleptyczne:

Klarowność: wino jest przejrzyste i połyskujące; może zawierać niewielkie kryształki kamienia winnego oraz, w przypadku win czerwonych, nieznaczny osad pigmentu.

Barwa: biała, od bladozielonej do bladożółtej, miodowo-złocista, odpowiadająca odmianie, rocznikowi i wyróżnikowi.

Aromat: czysty, typowy i wyraźny, odpowiadający odmianie lub marce.

Smak: czysty, typowy, pełny i harmonijny.

Analityczne cechy charakterystyczne:

zawartość ekstraktu bezcukrowego: nie mniej niż 16,5 g/l

Chociaż maksymalnej całkowitej zawartości alkoholu nie wymieniono w tabeli, specyfikacje spełniają wszystkie warunki określone w przepisach UE.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 8
Minimalna kwasowość ogólna 3,5
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 1,8
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) 400

21. Akostné víno s prívlastkom hrozienkový výber

KRÓTKI OPIS TEKSTOWY

Właściwości organoleptyczne:

Klarowność: wino jest przejrzyste i połyskujące; może zawierać niewielkie kryształki kamienia winnego oraz, w przypadku win czerwonych, nieznaczny osad pigmentu.

Barwa: biała, od bladozielonej do bladożółtej, miodowo-złocista, odpowiadająca odmianie, rocznikowi i wyróżnikowi.

Aromat: czysty, typowy i wyraźny, odpowiadający odmianie lub marce.

Smak: czysty, typowy, pełny i harmonijny.

Analityczne cechy charakterystyczne:

zawartość ekstraktu bezcukrowego: nie mniej niż 16,5 g/l

Chociaż maksymalnej całkowitej zawartości alkoholu nie wymieniono w tabeli, specyfikacje spełniają wszystkie warunki określone w przepisach UE.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 8
Minimalna kwasowość ogólna 3,5
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 2,1
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) 400

22. Akostné víno s prívlastkom cibébový/botrytický výber

KRÓTKI OPIS TEKSTOWY

Właściwości organoleptyczne:

Klarowność: wino jest przejrzyste i połyskujące; może zawierać niewielkie kryształki kamienia winnego oraz, w przypadku win czerwonych, nieznaczny osad pigmentu.

Barwa: biała, od bladozielonej do bladożółtej, miodowo-złocista, odpowiadająca odmianie, rocznikowi i wyróżnikowi.

Aromat: czysty, typowy i wyraźny, odpowiadający odmianie lub marce.

Smak: czysty, typowy, pełny i harmonijny.

Analityczne cechy charakterystyczne:

zawartość ekstraktu bezcukrowego: nie mniej niż 16,5 g/l

Chociaż maksymalnej całkowitej zawartości alkoholu nie wymieniono w tabeli, specyfikacje spełniają wszystkie warunki określone w przepisach UE.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 8
Minimalna kwasowość ogólna 3,5
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 2,1
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) 400

23. Akostné víno s prívlastkom ľadové víno

KRÓTKI OPIS TEKSTOWY

Właściwości organoleptyczne:

Klarowność: wino jest przejrzyste i połyskujące; może zawierać niewielkie kryształki kamienia winnego oraz, w przypadku win czerwonych, nieznaczny osad pigmentu.

Barwa: biała, od bladozielonej do bladożółtej, miodowo-złocista, odpowiadająca odmianie, rocznikowi i wyróżnikowi.

Aromat: czysty, typowy i wyraźny, odpowiadający odmianie lub marce.

Smak: czysty, typowy, pełny i harmonijny.

Analityczne cechy charakterystyczne:

zawartość ekstraktu bezcukrowego: nie mniej niż 16,5 g/l

Chociaż maksymalnej całkowitej zawartości alkoholu nie wymieniono w tabeli, specyfikacje spełniają wszystkie warunki określone w przepisach UE.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 6
Minimalna kwasowość ogólna 3,5
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 1,8
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) 400

24. Akostné víno s prívlastkom slamové víno

KRÓTKI OPIS TEKSTOWY

Właściwości organoleptyczne:

Klarowność: wino jest przejrzyste i połyskujące; może zawierać niewielkie kryształki kamienia winnego oraz, w przypadku win czerwonych, nieznaczny osad pigmentu.

Barwa: biała, od bladozielonej do bladożółtej, miodowo-złocista, odpowiadająca odmianie, rocznikowi i wyróżnikowi.

Aromat: czysty, typowy i wyraźny, odpowiadający odmianie lub marce.

Smak: czysty, typowy, pełny i harmonijny.

Analityczne cechy charakterystyczne:

zawartość ekstraktu bezcukrowego: nie mniej niż 16,5 g/l

Chociaż maksymalnej całkowitej zawartości alkoholu nie wymieniono w tabeli, specyfikacje spełniają wszystkie warunki określone w przepisach UE.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 6
Minimalna kwasowość ogólna 3,5
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 2,1
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) 400

25. Likérové víno

KRÓTKI OPIS TEKSTOWY

Właściwości organoleptyczne:

Barwa: od białej do bursztynowej, odpowiadająca nazwie i rocznikowi.

Aromat: czysty, typowy i wyraźny, odpowiadający odmianie lub marce, ale może być również mniej wyraźny.

Smak: czysty, typowy, pełny, harmonijny, wyraźny, ale mogą wystąpić nieznaczne odchylenia, jeżeli chodzi o jego pełność i wyjątkowość.

Analityczne cechy charakterystyczne:

całkowita zawartość alkoholu: nie mniej niż 17,5 % obj.

całkowita zawartość dwutlenku siarki: nie więcej niż 150 mg/l w przypadku win o zawartości cukru resztkowego do 5 g/l i nie mniej niż 200 mg/l w przypadku win o zawartości cukru resztkowego większej niż 5 g/l

Chociaż maksymalnej całkowitej zawartości alkoholu nie wymieniono w tabeli, specyfikacje spełniają wszystkie warunki określone w przepisach UE.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 15
Minimalna kwasowość ogólna 3,5
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 1,1
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) 200

26. Sekt V.O.

KRÓTKI OPIS TEKSTOWY

Właściwości organoleptyczne:

Barwa: biała, różowa lub czerwona, odpowiadająca nazwie i rocznikowi.

Aromat: czysty, typowy, wyraźny i świeży, odpowiadający odmianie lub marce.

Pęcherzyki powietrza: drobne i długo utrzymujące się.

Smak: wyraźny, świeży, harmonijny, czysty i pełny.

Analityczne cechy charakterystyczne:

całkowita zawartość alkoholu: nie mniej niż 10,0 % obj.

zawartość ekstraktu bezcukrowego: nie mniej niż 16 g/l

Chociaż maksymalnej całkowitej zawartości alkoholu nie wymieniono w tabeli, specyfikacje spełniają wszystkie warunki określone w przepisach UE.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 10
Minimalna kwasowość ogólna 3,5
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 1,1
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) 185

27. Pestovateľský sekt

KRÓTKI OPIS TEKSTOWY

Właściwości organoleptyczne:

Barwa: biała, różowa lub czerwona, odpowiadająca nazwie i rocznikowi.

Aromat: czysty, typowy, wyraźny i świeży, odpowiadający odmianie lub marce.

Pęcherzyki powietrza: drobne i długo utrzymujące się.

Smak: wyraźny, świeży, harmonijny, czysty i pełny.

Analityczne cechy charakterystyczne:

całkowita zawartość alkoholu: nie mniej niż 10,0 % obj.

zawartość ekstraktu bezcukrowego: nie mniej niż 16,5 g/l

Chociaż maksymalnej całkowitej zawartości alkoholu nie wymieniono w tabeli, specyfikacje spełniają wszystkie warunki określone w przepisach UE.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 10
Minimalna kwasowość ogólna 3,5
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 1,1
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) 185

5. Praktyki enologiczne

5.1. Szczególne praktyki enologiczne

1. Vinohradnícka oblasť Tokaj

Szczególne praktyki enologiczne

Przepisy wspólne

Wszystkie winogrona wykorzystywane do produkcji wina muszą pochodzić z regionu "vinohradnícka oblasť Tokaj". Produkcja i butelkowanie wina tokajskiego może odbywać się wyłącznie na tym obszarze.

2. Tokajské samorodné víno

Szczególne praktyki enologiczne

"Tokajské samorodné víno" produkuje się poprzez fermentację alkoholową odmian winorośli Tokaj, jeżeli panujące warunki nie sprzyjają masowemu tworzeniu się "cibeba". "Tokajské samorodné víno" dzieli się na:

a) Tokajské samorodné suché - produkowane w latach, w których nie występują warunki sprzyjające tworzeniu się "cibeba", lub z winogron, których kiście zebrano z wyprzedzeniem do produkcji win tokajskich "výberové"; zawartość cukru w zebranych winogronach musi wynosić co najmniej 21 °NM; zawartość naturalnego cukru resztkowego w wyprodukowanym winie wynosi do 10 g/l;

b) Tokajské samorodné sladké - produkowane z winogron i pewnej ilości "cibeba", których nie oddziela się od winogron, ale przetwarza razem z nimi; zawartość cukru musi wynosić co najmniej 24 °NM; naturalna zawartość cukru w tym winie wynosi ponad 10 g/l.

Wina Tokajské samorodné suché i Tokajské samorodné sladké można wprowadzić do obrotu najwcześniej po dwóch latach dojrzewania, w tym przez co najmniej jeden rok w drewnianych beczkach.

3. Tokajský výber

Szczególne praktyki enologiczne

Wino Tokajský výber produkuje się poprzez fermentację alkoholową następującą po zalaniu "cibeba" moszczem o zawartości cukru co najmniej 21 oNM pochodzącym z regionu "vinohradnícka oblasť Tokaj" lub winem o tej samej jakości i z tego samego rocznika pochodzącym z regionu "vinohradnícka oblasť Tokaj". W zależności od ilości dodanych "cibeba" Tokajský výber klasyfikuje się jako 3-, 4-, 5- lub 6-puttonowy (putňový). Wina Tokajský výber dojrzewają przez co najmniej trzy lata, w tym przez co najmniej dwa lata w drewnianych beczkach.

4. Tokajský mášláš

Szczególne praktyki enologiczne

Wino Tokajský mášláš produkuje się poprzez fermentację alkoholową moszczu lub wina z tego samego rocznika pochodzącego z regionu "vinohradnícka oblasť Tokaj", wylanego na osad fermentacyjny z Samorodné lub Výber. Dojrzewa przez co najmniej dwa lata, w tym przez co najmniej jeden rok w drewnianych beczkach.

5. Tokajský forditáš

Szczególne praktyki enologiczne

Wino Tokajský forditáš produkuje się poprzez fermentację alkoholową moszczu lub wina z tego samego rocznika pochodzącego z regionu "vinohradnícka oblasť Tokaj", wylanego na wytłoki winogronowe z "cibeba". Dojrzewa przez co najmniej dwa lata, w tym przez co najmniej jeden rok w drewnianych beczkach.

6. Tokajská výberová esencia

Szczególne praktyki enologiczne

Wino Tokajská výberová esencia produkuje się poprzez fermentację alkoholową "cibeba". Podczas zbiorów wszystkie jagody wybierane są osobno oraz zalewane bezpośrednio po przetworzeniu moszczem pochodzącym z wyznaczonej winnicy z regionu "vinohradnícka oblasť Tokaj" lub winem z tego samego rocznika, które zawiera nie mniej niż 180 g/l naturalnego cukru i 45 g/l ekstraktu o zerowej zawartości cukru. Wino to dojrzewa przez co najmniej trzy lata, w tym przez co najmniej dwa lata w drewnianych beczkach.

7. Tokajská esencia

Szczególne praktyki enologiczne

Wino Tokajská esencia produkuje się poprzez powolną fermentację wina obciekowego uzyskiwanego z wybranych osobno "cibeba". Wino to zawiera co najmniej 450 g/l naturalnego cukru i 50 g/l ekstraktu bezcukrowego. Dojrzewa przez co najmniej trzy lata, w tym przez co najmniej dwa lata w drewnianych beczkach.

8. Tokajský Furmint

Szczególne praktyki enologiczne

Wino produkowane poprzez fermentację alkoholową winogron odmiany Furmint z domieszką odmian Lipovina i Muškát žltý (łącznie nie więcej niż 15 %) uprawianych w regionie "vinohradnícka oblasť Tokaj" nosi nazwę Tokajský Furmint.

9. Tokajská Lipovina

Szczególne praktyki enologiczne

Wino produkowane poprzez fermentację alkoholową winogron odmiany Lipovina z domieszką odmian Furmint i Muškát žltý (łącznie nie więcej niż 15 %) uprawianych w regionie "vinohradnícka oblasť Tokaj" nosi nazwę Tokajská Lipovina.

10. Tokajský Muškát žltý

Szczególne praktyki enologiczne

Wino produkowane poprzez fermentację alkoholową winogron odmiany Muškát žltý z domieszką odmian Furmint i Lipovina (łącznie nie więcej niż 15 %) uprawianych w regionie "vinohradnícka oblasť Tokaj" nosi nazwę Tokajský Muškát žltý.

5.2. Maksymalna wydajność

1. Tokajské samorodné suché

9 500 kg winogron z hektara

2. Tokajské samorodné sladké

9 500 kg winogron z hektara

3. Tokajský výber trojputňový

9 500 kg winogron z hektara

4. Tokajský výber štvorputňový

9 500 kg winogron z hektara

5. Tokajský výber päťputňový

9 500 kg winogron z hektara

6. Tokajský výber šesťputňový

9 500 kg winogron z hektara

7. Tokajská výberová esencia

9 500 kg winogron z hektara

8. Tokajská esencia

9 500 kg winogron z hektara

9. Tokajský Fordítáš

9 500 kg winogron z hektara

10. Tokajský Mášláš

9 500 kg winogron z hektara

11. Tokajský Furmint

14 000 kg winogron z hektara

12. Tokajská Lipovina

14 000 kg winogron z hektara

13. Tokajský Muškát žltý

14 000 kg winogron z hektara

14. Akostné víno

14 000 kg winogron z hektara

15. Akostné víno s prívlastkom kabinetné

9 500 kg winogron z hektara

16. Akostné víno s prívlastkom neskorý zber

9 500 kg winogron z hektara

17. Akostné víno s prívlastkom výber z hrozna

9 500 kg winogron z hektara

18. Akostné víno s prívlastkom bobuľový výber

9 500 kg winogron z hektara

19. Akostné víno s prívlastkom hrozienkový výber

9 500 kg winogron z hektara

20. Akostné víno s prívlastkom cibébový/botrytický výber

9 500 kg winogron z hektara

21. Akostné víno s prívlastkom ľadové víno

9 500 kg winogron z hektara

22. Akostné víno s prívlastkom slamové víno

9 500 kg winogron z hektara

23. Likérové víno

14 000 kg winogron z hektara

24. Sekt V.O.

14 000 kg winogron z hektara

25. Pestovateľský sekt

14 000 kg winogron z hektara

6. Wyznaczony obszar geograficzny

Tokaj to zamknięty obszar uprawy winorośli wyznaczony przez granice obszarów katastralnych następujących gmin regionu tokajskiego: Čerhov, Veľká Tŕňa, Malá Tŕňa, Slovenské Nové Mesto, Bara, Černochov i Viničky.

7. Odmiany winorośli

Furmint

Kabar

Kövérszőlő - Tučné hrozno

Lipovina

Muškát žltý

Zéta - Zeta

8. Opis związku lub związków

Vinohradnícka oblasť Tokaj

Uprawa winorośli i produkcja wina na określonym obszarze geograficznym opiera się na uprawie winorośli i dojrzewaniu wina na unikalnej glebie wulkanicznej Gór Zemplińskich w szczególnych warunkach klimatycznych. Topografia Gór Zemplińskich jest łagodnie lub umiarkowanie nierówna i pagórkowata. Region ten charakteryzuje się wulkanicznym składem gleby, w której andezyty, ryolity i tufy ryolitowe stanowią podłoże ciężkich gleb piaszczysto- gliniastych lub gliniasto-ilastych bogatych w składniki mineralne. Skały w glebach wzgórz zemplińskich są przeważnie kwaśne. Winnice sadzi się na wysokości 105-320 m nad poziomem morza. W regionie "vinohradnícka oblasť Tokaj" zbocza mają wystawę wyłącznie południową, południowowschodnią i południowozachodnią. Taka orientacja zboczy oznacza, że przez cały dzień winorośl jest wystawiona na działanie ciepła jesiennego słońca, dzięki któremu w jagodach winogron wytwarzają się wystarczające ilości naturalnego cukru i substancji aromatycznych z pierwiastków zawartych w glebie, wodzie i powietrzu. Gleba ma pochodzenie wulkaniczne i jest wyraźnie kamienista. Gleba ma decydujący wpływ na dojrzewanie winogron. Podczas długich jesiennych dni gleba absorbuje światło słoneczne, które następnie uwalnia w nocy, co powoduje zmniejszenie różnicy między temperaturą w ciągu dnia i w nocy i ma pozytywny wpływ na dojrzewanie winorośli. Charakterystyczną cechą gleby na określonym obszarze geograficznym jest to, że nawet po chłodnej jesiennej nocy rano jest nadal ciepła.

Region tokajski jest położony w strefie klimatu kontynentalnego ze średnimi temperaturami rocznymi wynoszącymi około 9,6 °C. W sezonie wegetacyjnym średnia temperatura to około 16 °C, nasłonecznienie wynosi 1 075, a temperatura gleby - 13,5 °C na głębokości 50 cm. Średnie opady na tym obszarze wynoszą 608 mm, przy czym najwyższy poziom odnotowuje się w czerwcu i lipcu. Ogółem opady są stosunkowo nierównomiernie rozłożone między zimą i jesienią przy porównywalnych opadach latem i jesienią. Obszar ten charakteryzuje się długą i suchą jesienią. Poranna mgła, która jesienią zwykle tworzy się na początku dnia, sprzyja powstawaniu i rozwojowi szlachetnej pleśni na kiściach winogron. Wykorzystywane do produkcji wina "cibeba" to wysuszone pojedyncze owoce winogron, które w sprzyjających latach tworzą się w kiściach tokajskich odmian Furmint, Lipovina i Muškát žltý dotkniętych szlachetną pleśnią Botrytis cinerea Persoon. Produkcja wina najwyższej jakości wiąże się z zastosowaniem specjalnej technologii polegającej na dodawaniu dokładnej proporcji "cibeba" do określonej ilości wina oraz dojrzewaniem win przez kilka lat w dębowych beczkach umieszczonych w wykutych w tufie piwnicach.

Od północy obszar ten chronią Góry Zemplińskie. Na południu, dzięki południowym jesiennym wiatrom, jest sucho, co tworzy doskonałe warunki do rozwoju szlachetnej pleśni Botrytis cinerea i tworzeniu się "cibeba". "Cibeba" są to zdrowe jagody winogron porażone szlachetną pleśnią Botrytis cinerea, która uszkadza skórkę jagody, powodując odparowanie wody i koncentrację cukru. Takie winogrona są wyjątkowe i występują tylko na tym obszarze. Wulkaniczna gleba nadaje winom większą mineralność i pełność, co znajduje odzwierciedlenie w większej zawartości ekstraktu.

Klimat tego regionu wpływa na wyższą kwasowość oraz, w zależności od rocznika, na tworzenie się "cibeba" i zawartość cukru w winogronach podczas zbiorów. W porównaniu z innymi obszarami uprawy winorośli na Słowacji zawartość ekstraktu w winach produkowanych na tym obszarze w przypadku wszystkich kategorii win jest wyższa o 1-3 g/l przy średniej kwasowości wynoszącej 12-14 g/l podczas zbiorów oraz 6-10 g/l w produkcie końcowym.

Pierwsze wzmianki o uprawie winorośli pochodzą z czasów cesarstwa rzymskiego (II wiek). Później osiedlili się tutaj Słowianie, którzy nadali temu miejscu i wzgórzu położonemu u zbiegu rzek Bodrog i Cisy nazwę "Stokaj". W XIII w. król Béla IV zasiedlił ten obszar ludnością włoską z okolic Bari, która sprowadziła podstawową odmianę tokaju, którą jest Furmint. W czasie wojen tureckich i podczas 170-letniego panowania Turków budowano podziemne schronienia. Te wykute w tufie i utrzymujące przez cały rok stałą temperaturę piwnice zaczęto później wykorzystywać do przechowywania tokaju. Pierwsze wino tokajskie najwyższej jakości wyprodukowano w 1650 r. Okres największej popularności tokaju przypada na XVII i XVIII w. Dzięki Franciszkowi II Rákóczemu dotarł na dwór królewski francuskiego króla Ludwika XIV, gdzie otrzymał tytuł "VINUM REGUM - REX VINORUM" ("Wino królów - król win"). Tokaj był ulubionym winem cara Piotra Wielkiego i jego następczyni carycy Katarzyny. Wierzono, że wino tokajskie ma właściwości terapeutyczne i podawano je jako uniwersalny lek na szereg dolegliwości ("Universalis vera medicina").

Jakość produktu wynika ze szczególnych warunków glebowych i klimatycznych, a także umiejętności i doświadczenia producentów. Wyjątkowość wina tokajskiego uznano prawnie ustawą słowackiej Rady Narodowej nr 4 z dnia 6 marca 1959 r., wpisem do rejestru krajowego, wpisem do rejestru WIPO w Genewie w 1967 r. oraz umowami dwustronnymi ze Szwajcarią i Portugalią.

9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)

Vinohradnícka oblasť Tokaj

Ramy prawne:

określone w przepisach krajowych.

Rodzaj wymogów dodatkowych:

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu

Zgodnie z ustawą nr 182/2005 o uprawie winorośli i produkcji wina, z późniejszymi zmianami

Rozporządzenie Ministerstwa Rolnictwa Republiki Słowackiej nr 232/2005 w sprawie regionu "vinohradnícka oblasť Tokaj"

Rozporządzenie Ministerstwa Rolnictwa Republiki Słowackiej nr 237/2005 określające szczegółowe warunki przyznawania praw do uprawy i wdrażające niektóre inne przepisy ustawy nr 182/2005 o uprawie winorośli i produkcji wina

Link do specyfikacji produktu

http://www.upv.sk/swift_data/source/pdf/specifikacie_op_oz/tokaj-specifikacia.pdf

1 Dz.U. L 9 z 11.1.2019, s. 2..

Zmiany w prawie

MSZ tworzy dodatkowe obwody głosowania za granicą

We Francji, Irlandii, Stanach Zjednoczonych oraz Wielkiej Brytanii utworzono pięć dodatkowych obwodów głosowania w czerwcowych wyborach do Parlamentu Europejskiego. Jednocześnie zniesiono obwód w Iraku - wynika to z nowego rozporządzenia ministra spraw zagranicznych. Po zmianach łączna liczba obwodów poza granicami Polski wynosi 299.

Krzysztof Koślicki 28.05.2024
Rząd nie dołoży gminom pieniędzy na obsługę wygaszanego dodatku osłonowego

Na obsługę dodatku osłonowego samorządy dostają 2 proc. łącznej kwoty dotacji wypłaconej gminie. Rząd nie zwiększy wsparcia uzasadniając, że koszt został odpowiednio skalkulowany – wyjaśnia Ministerstwo Klimatu i Środowiska. Ponadto dodatek osłonowy jest wygaszany i gminy kończą realizację tego zdania.

Robert Horbaczewski 23.05.2024
Będą dodatki dla zawodowych rodzin zastępczych i dla pracowników pomocy społecznej

Od 1 lipca 2024 roku zawodowe rodziny zastępcze oraz osoby prowadzące rodzinne domy dziecka mają dostawać dodatki do miesięcznych wynagrodzeń w wysokości 1000 zł brutto. Dodatki w tej samej wysokości będą też wypłacane - od 1 lipca 2024 r. - pracownikom pomocy społecznej. W środę, 15 maja, prezydent Andrzej Duda podpisał obie ustawy.

Grażyna J. Leśniak 16.05.2024
Powstańcy nie zapłacą podatku dochodowego od nagród

Minister finansów zaniecha poboru podatku dochodowego od nagród przyznawanych w 2024 roku powstańcom warszawskim oraz ich małżonkom. Zgodnie z przygotowanym przez resort projektem rozporządzenia, zwolnienie będzie dotyczyło nagród przyznawanych przez radę miasta Warszawy od 1 stycznia do końca grudnia tego roku.

Monika Pogroszewska 06.05.2024
Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2023.40.22

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
Data aktu: 02/02/2023
Data ogłoszenia: 02/02/2023