Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych

Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych

(C/2023/384)

(Dz.U.UE C z dnia 18 października 2023 r.)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu zgodnie z art. 51 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 1  w terminie trzech miesięcy od daty niniejszej publikacji.

JEDNOLITY DOKUMENT

"Aydin Memecik Zeytinyagi"

Nr UE: PDO-TR-02802 - 24.9.2021

ChNP (X) ChOG ()

1. Nazwa lub nazwy [ChNP lub ChOG]

"Aydin Memecik Zeytinyagi"

2. Państwo członkowskie lub państwo trzecie

Republika Turcji

3. Opis produktu rolnego lub środka spożywczego

3.1. Typ produktu [zgodnie z załącznikiem XI]

Klasa 1.5. Oleje i tłuszcze (masło, margaryna, oleje itp.)

3.2. Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1

"Aydin Memecik Zeytinyagi" to oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia otrzymywana z oliwek odmiany Memecik uprawianych w prowincji Aydin, charakteryzująca się barwą przechodzącą od zielonej po złoto- żółtą, intensywnym owocowym zapachem oraz wyraźną goryczą i ostrością. Wysoki poziom goryczy i ostrości są właściwościami sensorycznymi oliwy "Aydin Memecik Zeytinyagi" otrzymywanej z oliwek odmiany Memecik, która jest powszechnie uprawiana na określonym obszarze geograficznym. Jeżeli chodzi o owocowy charakter, wyczuwa się aromat zielonych migdałów, zielonych jabłek i świeżo skoszonej trawy. Degustatorzy przyznają tej oliwie wysokie oceny również za gorycz i ostrość. Wolna kwasowość oliwy "Aydin Memecik Zeytinyagi" wynosi ≤ 0,8 % kwasu oleinowego. Liczba nadtlenkowa powinna wynosić ≤ 18 meq aktywnego tlenu/kg oliwy, a całkowita zawartość fenoli powinna wynosić ≥ 100 mg/kg. Oliwa "Aydin Memecik Zeytinyagi" jest bogata w luteolinę i sterole. Ilość luteoliny, która jest ważnym związkiem fenolowym, powinna wynosić co najmniej 45 mg/kg. Całkowita zawartość steroli powinna wynosić > 1 000 mg/kg.

3.3. Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych)

Oliwa "Aydin Memecik Zeytinyagi" jest wytwarzana wyłącznie z oliwek, w szczególności odmiany Memecik, uprawianych na określonym obszarze geograficznym. Odmiana Memecik, standardowa odmiana ujęta w wykazie rejestracji i certyfikacji prowadzonym przez Ministerstwo Rolnictwa i Leśnictwa, jest odmianą oliwek uprawianą na terenach Turcji położonych w południowym regionie Morza Egejskiego (w prowincjach Aydin, izmir, i Mugla). Najlepszej jakości oliwę z oliwek odmiany Memecik uzyskuje się jednak w prowincji Aydin. Odmiana Memecik stanowi 75 % oliwek uprawianych w prowincji Aydin.

3.4. Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na określonym obszarze geograficznym

Czynności związane z produkcją surowca i z przetwarzaniem muszą odbywać się na określonym obszarze geograficznym. Na tym obszarze etapy procesu związanego z produkcją i przetwarzaniem surowca można przedstawić w poniższy sposób:

1. Zbiór oliwek.

2. Czyszczenie i mycie oliwek.

3. Rozdrabnianie oliwek.

4. Miażdżenie oliwek i tłoczenie.

5. Wytłaczanie oliwy z pasty z oliwek.

6. Oddzielenie wody odpadowej z przetwórni oliwek od oliwy z oliwek.

3.5. Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

3.6. Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

Oprócz obowiązkowych elementów wymaganych w przepisach dotyczących etykietowania i prezentacji środków spożywczych, etykieta zawiera następujące informacje:

- nazwę oznaczenia "Aydin Memecik Zeytinyagi",

- nazwę handlową i adres lub skróconą nazwę i adres lub zarejestrowany znak towarowy producenta,

- symbol ChNP Unii Europejskiej.

4. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego

Produkcja oliwy "Aydin Memecik Zeytinyagi" odbywa w granicach prowincji Aydin. Ze względu na swoje położenie geograficzne od czasów starożytnych prowincja ta była ważnym ośrodkiem osadniczym. Od północy sąsiaduje z prowincjami izmir i Manisa, od południa z prowincją Mugla, a od wschodu z prowincją Denizli. Granicę regionu od zachodu stanowi wybrzeże Morza Egejskiego. Prowincja Aydin dzieli się na 17 dystryktów: Efeler, Bozdogan, Buhar- kent, ęine, Germencik, incirliova, Karacasu, Karpuzlu, Koęarli, Kosk, Kuyucak, Kusadasi, Nazilli, Soke, Sultanhisar, Didim i Yenipazar.

5. Związek z obszarem geograficznym

Specyfika obszaru geograficznego

Drzewo oliwne rośnie w regionach, w których panują łagodne i deszczowe zimy, suche lata oraz częściowo chłodne i deszczowe wiosny. W prowincji Aydin dominuje klimat śródziemnomorski. Lata są gorące i suche, a zimy deszczowe. Opady śniegu występują bardzo rzadko. Klimat panujący w prowincji Aydin zapewnia najbardziej odpowiednie warunki do produkcji oliwek - średnia temperatura roczna wynosi 17,6 °C, a roczna ilość opadów to 580-1 000 mm. W ciągu roku odnotowuje się średnio 80,6 dni deszczowych, a średnia ilość opadów wynosi 677,5 mm/rok.

W prowincji Aydin szczególnie silne są prądy powietrza od strony zachodniej. Wiatry wieją w większości w kierunku wschodnim-południowo-wschodnim, ale także w kierunkach południowozachodnim i zachodnim. Jeżeli chodzi o warunki klimatyczne i strukturę topograficzną, w prowincji Aydin występują dwa różne skupiska roślin, a mianowicie makia i las. Głównymi produktami rolnymi w tej prowincji są między innymi oliwki, figi, kasztany i owoce cytrusowe. Na obszarach wiejskich występują sosny i gatunki podobne.

Prowincja Aydin zajmuje obszar o powierzchni 8 007 km2. W środkowej i zachodniej części prowincji znajdują się żyzne równiny, a sama prowincja jest położona w dorzeczu rzeki Meander, od północy i południa otoczonej górami. Ponieważ dolina rzeki Meander otwiera się do morza, wiatry, które działają ocieplająco, i opady od strony morza mogą w łatwy sposób docierać w głąb lądu. Wiatry te nadają oliwie "Aydin Memecik Zeytinyagi" jej unikalne właściwości organoleptyczne, takie jak gorycz i ostrość, a także chronią oliwki przed muszką oliwną w okresie dojrzewania. Niewielkie zniszczenia spowodowane przez muszkę oliwną zapewniają niskie wartości kwasowości wolnej oliwy z oliwek i jej niską liczbę nadtlenkową. Uprawa oliwek na gruntach nawadnianych przez rzekę Meander nie wymaga nawadniania. Produkowana w takich warunkach oliwa "Aydin Memecik Zeytinyagi" nabiera bardzo owocowych właściwości aromatycznych.

Czynniki ludzkie

Ze względu na wartość gospodarczą uprawa oliwek w prowincji Aydin była prowadzona już w czasach Fenicjan, Greków, Rzymian, Bizantyjczyków, Aydinidów i Osmanów. Dowodzi to, że uprawa oliwek i handel oliwą z oliwek jest obecna w prowincji od ponad 2000 lat. Produkcja oliwek była wspierana w szczególności przez Osmanów; wydawano przepisy i zarządzenia umożliwiające sprzedaż dzikich odmian. Rozwój uprawy oliwek nastąpił w szczególności wraz z budową linii kolejowej Aydin-izmir, kiedy to zaczęły powstawać spółdzielnie. W efekcie "polityki nacjonalizacji" i przy wsparciu Komisji ds. Unii i Postępu w 1914 r. powstał Bank Krajowy w Aydin i wprowadzono środki wsparcia.

Specyfika produktu

Oliwę "Aydin Memecik Zeytinyagi" produkuje się z oliwek odmiany Memecik, która jest tradycyjnie uprawiana w prowincji Aydin. Istotną cechą wyróżniającą oliwy "Aydin Memecik Zeytinyagi" jest wysoki poziom goryczy i ostrości oraz właściwości sensoryczne tej oliwy. W badaniach sensorycznych prowadzonych przez degustatorów oliwa "Aydin Memecik Zeytinyagi" uzyskuje wysokie oceny, w szczególności pod względem goryczy i ostrości, które stanowią pozytywną cechę tego produktu.

Odmiana Memecik silnie wpływa również na zawartość fenoli w oliwie z oliwek. Całkowita zawartość fenoli w oliwie "Aydin Memecik Zeytinyagi" powinna wynosić co najmniej 100 mg/kg. Oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia produkowana z oliwek odmiany Memecik w prowincji Aydin jest bogata w luteolinę. Luteolina jest jednym z głównych związków fenolowych w oliwie z oliwek. W badaniach poświęconych charakterystyce biochemicznej oliwy z oliwek odmiany Memecik stwierdzono, że całkowita zawartość fenoli w oliwie z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia produkowanej z oliwek odmiany Memecik w prowincji Aydin jest znacznie wyższa niż w przypadku oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia produkowanej w prowincji izmir. Stwierdzono, że zawartość steroli w oliwie z oliwek odmiany Memecik produkowanej w prowincji Aydin jest wyższa niż w przypadku oliwy produkowanej w tych samych warunkach w prowincjach izmir i Mugla. Oliwa z oliwek odmiany Memecik zawdzięcza wysoką zawartość fenoli odpowiedniemu przystosowaniu się tej odmiany do gorącego lata charakterystycznego dla klimatu w prowincji Aydin. Jest ona również tradycyjnie produkowana w tym regionie ze względu na swoją odporność na suszę.

Związek przyczynowy

W prowincji Aydin szczególnie silne są prądy powietrza od strony zachodniej. Wiatry wieją w większości w kierunku wschodnim-południowo-wschodnim, ale także w kierunkach południowozachodnim i zachodnim. Prowincja Aydin jest położona w dorzeczu rzeki Meander. Ponieważ dolina rzeki Meander otwiera się do morza, wiatry, które działają ocieplająco, i opady od strony morza mogą w łatwy sposób docierać w głąb lądu. Wiatry te nadają oliwie "Aydin Memecik Zeytinyagi" jej unikalne właściwości organoleptyczne, takie jak gorycz i ostrość, a także chronią oliwki przed muszką oliwną w okresie dojrzewania. Niewielkie zniszczenia spowodowane przez muszkę oliwną zapewniają niskie wartości kwasowości wolnej oliwy z oliwek i jej niską liczbę nadtlenkową. Uprawa oliwek na gruntach nawadnianych przez rzekę Meander w prowincji Aydin nie wymaga nawadniania. Produkowana w takich warunkach oliwa "Aydin Memecik Zeytinyagi" nabiera bardzo owocowych właściwości aromatycznych.

Główną cechą oliwy otrzymywanej z oliwek odmiany Memecik jest jej intensywna gorycz i ostrość, co wykazały badania sensoryczne. Charakterystyczną gorycz oliwa ta zawdzięcza związkom fenolowym. Zawartość tych związków zmienia się jednak w zależności od czasu dojrzewania, a w rezultacie od czasu zbiorów.

Producenci w tej prowincji potrafią określić odpowiedni czas dojrzewania dzięki swojemu doświadczeniu, ponieważ właściwości sensoryczne oliwek przed przetworzeniem oraz ich właściwości sensoryczne po przetworzeniu w oliwę ujawniają charakter sensoryczny oliwy z oliwek.

Producenci dostosowują czas zbiorów, ponieważ rozumieją, że gorzki smak oliwy z oliwek jest bezpośrednio związany z występującymi w niej związkami fenolowymi oraz że gorycz ta jest związana z dojrzałością oliwek wykorzystywanych do produkcji oliwy. W ten sposób właściwości sensoryczne oliwy "Aydin Memecik Zeytinyagi" ujawniają się zarówno dzięki działalności człowieka (np. dzięki zastosowaniu we właściwym momencie odpowiednich procesów uprawy i określeniu odpowiedniego momentu zbioru przez producentów), jak i dzięki warunkom naturalnym.

Odesłanie do publikacji specyfikacji

1 Dz.U. L 343 z 14.12.2012, s. 1.

Zmiany w prawie

MSZ tworzy dodatkowe obwody głosowania za granicą

We Francji, Irlandii, Stanach Zjednoczonych oraz Wielkiej Brytanii utworzono pięć dodatkowych obwodów głosowania w czerwcowych wyborach do Parlamentu Europejskiego. Jednocześnie zniesiono obwód w Iraku - wynika to z nowego rozporządzenia ministra spraw zagranicznych. Po zmianach łączna liczba obwodów poza granicami Polski wynosi 299.

Krzysztof Koślicki 28.05.2024
Rząd nie dołoży gminom pieniędzy na obsługę wygaszanego dodatku osłonowego

Na obsługę dodatku osłonowego samorządy dostają 2 proc. łącznej kwoty dotacji wypłaconej gminie. Rząd nie zwiększy wsparcia uzasadniając, że koszt został odpowiednio skalkulowany – wyjaśnia Ministerstwo Klimatu i Środowiska. Ponadto dodatek osłonowy jest wygaszany i gminy kończą realizację tego zdania.

Robert Horbaczewski 23.05.2024
Będą dodatki dla zawodowych rodzin zastępczych i dla pracowników pomocy społecznej

Od 1 lipca 2024 roku zawodowe rodziny zastępcze oraz osoby prowadzące rodzinne domy dziecka mają dostawać dodatki do miesięcznych wynagrodzeń w wysokości 1000 zł brutto. Dodatki w tej samej wysokości będą też wypłacane - od 1 lipca 2024 r. - pracownikom pomocy społecznej. W środę, 15 maja, prezydent Andrzej Duda podpisał obie ustawy.

Grażyna J. Leśniak 16.05.2024
Powstańcy nie zapłacą podatku dochodowego od nagród

Minister finansów zaniecha poboru podatku dochodowego od nagród przyznawanych w 2024 roku powstańcom warszawskim oraz ich małżonkom. Zgodnie z przygotowanym przez resort projektem rozporządzenia, zwolnienie będzie dotyczyło nagród przyznawanych przez radę miasta Warszawy od 1 stycznia do końca grudnia tego roku.

Monika Pogroszewska 06.05.2024
Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2023.384

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych
Data aktu: 18/10/2023
Data ogłoszenia: 18/10/2023