Publikacja jednolitego dokumentu, o którym mowa w art. 94 ust. 1 lit. d) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013, oraz odesłania do publikacji specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze wina

Publikacja jednolitego dokumentu, o którym mowa w art. 94 ust. 1 lit. d) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013, oraz odesłania do publikacji specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze wina
(2023/C 344/22)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu zgodnie z art. 98 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 1  w terminie dwóch miesięcy od daty niniejszej publikacji.

JEDNOLITY DOKUMENT

"Beira Atlântico"

PGI-PT-02350

Data rozpoczęcia stosowania: 2.3.2017

1. Nazwa lub nazwy, które mają być zarejestrowane

Beira Atlântico

2. Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChOG - chronione oznaczenie geograficzne

3. Kategorie produktów sektora wina

1. Wino

4. Wino musujące

5. Gatunkowe wino musujące

6. Aromatyczne gatunkowe wino musujące

8. Wino półmusujące

9. Gazowane wino półmusujące

4. Opis wina lub win

1. Wino białe i wino różowe

Wina białe są przejrzyste, a ich barwa przechodzi od cytrynowej do słomkowożółtej. W młodych winach występują aromaty kwiatowe i owocowe (owoców o białym miąższu i owoców cytrusowych). Podczas dojrzewania nabierają złożoności aromatycznej z nutą żywiczną, zachowując jednocześnie swoją mineralność i świeżość. Ich smak jest harmonijny, świeży i trwały, charakteryzuje się mineralnością, dobrą strukturą i odpowiednią naturalną równowagą między kwasowością i alkoholem.

Wina różowe są przejrzyste i mogą mieć barwę od bladoróżowej do intensywnie różowej. W smaku charakteryzują się wyraźną świeżością, aromatami kwiatowymi i umiarkowanie wysoką kwasowością.

Pozostałe cechy analityczne są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach UE.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 9,0
Minimalna kwasowość ogólna
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

2. Wino czerwone

Wina czerwone mają zazwyczaj barwę przypominająca barwę owocu granatu i barwę rubinową, która z biegiem czasu nabiera brązowych odcieni. W młodych winach czerwonych dominują nuty owocowe [czarnej śliwki i czerwonych owoców (czereśni, truskawki, maliny, czerwonej porzeczki)], w których w miarę dojrzewania rozwijają się bardziej złożone nuty (mentol, owoce suszone).

Wina te mają złożony, aksamitny smak z łagodnymi taninami i wyraźną kwasowością.

Pozostałe cechy analityczne są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach UE.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 10,0
Minimalna kwasowość ogólna
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

3. Wino musujące (białe, czerwone i różowe)

Białe wino musujące ma barwę cytrynową, występują w nim aromaty owoców o białym miąższu i owoców cytrusowych, w smaku jest intensywne, świeże i harmonijnie pełne, co podkreśla kremowa konsystencja drobnych i trwałych pęcherzyków.

Różowe wino musujące charakteryzuje się bladoróżową barwą i aromatami czerwonych owoców (czereśni, jeżyn i truskawek). Jest to delikatne wino musujące o wyważonej kwasowości oraz drobnych i trwałych pęcherzykach.

Czerwone wino musujące charakteryzuje się rubinową barwą i aromatami dojrzałych czerwonych owoców (czereśni, truskawek, malin, czerwonej porzeczki). W smaku jest intensywne i aksamitne, ze zrównoważonymi taninami, wyraźną kwasowością oraz delikatnymi i trwałymi pęcherzykami.

Pozostałe cechy analityczne są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach UE.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 10,0
Minimalna kwasowość ogólna
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

4. Gatunkowe wino musujące (białe, czerwone i różowe)

Gatunkowe białe wino musujące ma barwę cytrynową, występują w nim aromaty owoców o białym miąższu, w smaku jest intensywne, świeże i harmonijnie pełne. Kremowa konsystencja drobnych pęcherzyków często sprawia, że w winie tym pojawiają się nuty przypominające bezę.

Gatunkowe różowe wino musujące charakteryzuje się bladoróżową barwą i aromatami czerwonych owoców (czereśni, jeżyn i truskawek). Jest to delikatne wino musujące o wyważonej kwasowości oraz drobnych i trwałych pęcherzykach.

Gatunkowe czerwone wino musujące ma barwę rubinową, a dzięki taninom jest pełne w smaku. Jest to wino zrównoważone i intensywnie musujące z drobnymi i trwałymi pęcherzykami.

Pozostałe cechy analityczne są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach UE.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 10,0
Minimalna kwasowość ogólna
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

5. Aromatyczne gatunkowe wino musujące (białe, czerwone i różowe)

Aromatyczne gatunkowe białe wino musujące ma barwę cytrynową, występują w nim aromaty kwiatów lub owoców o białym miąższu, w smaku jest lekkie, świeże i harmonijnie pełne, z umiarkowanie trwałymi pęcherzykami.

Aromatyczne gatunkowe różowe wino musujące charakteryzuje się bladoróżową barwą oraz aromatami kwiatów i czerwonych owoców (czereśni, jeżyn i truskawek). Jest to wino lekkie, pełne w smaku, z umiarkowanie trwałymi pęcherzykami.

Aromatyczne gatunkowe czerwone wino musujące ma barwę rubinową lub barwę przypominającą barwę owocu granatu, a dzięki taninom jest pełne w smaku. Jest to wino zrównoważone i intensywnie musujące z umiarkowanie trwałymi pęcherzykami.

Pozostałe cechy analityczne są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach UE.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 10,0
Minimalna kwasowość ogólna
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

6. Wino półmusujące (białe, czerwone i różowe)

Białe wino półmusujące charakteryzuje się cytrynową barwą oraz kwiatowymi i owocowymi aromatami. Jest bardzo lekkie i okrągłe, o wyraźniej świeżości.

Różowe wino półmusujące ma barwę od bladoróżowej do bladorubinowej; wyczuwa się w nim aromaty kwiatów i owoców. Jest to wino lekkie, świeże i zrównoważone.

Czerwone wino półmusujące charakteryzuje się jasną rubinowoczerwoną barwą i aromatami czerwonych owoców (czereśni, truskawek, malin, czerwonej porzeczki). Są to wina przykuwające uwagę, okrągłe, gładkie i pełne w smaku.

Pozostałe cechy analityczne są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach UE.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 9,0
Minimalna kwasowość ogólna
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

7. Gazowane wino półmusujące (białe, czerwone i różowe)

Białe gazowane wino półmusujące charakteryzuje się cytrynową barwą oraz kwiatowymi i owocowymi aromatami. Jest bardzo lekkie i okrągłe, o wyraźniej świeżości.

Różowe gazowane wino półmusujące ma barwę od bladoróżowej do bladorubinowej; wyczuwa się w nim aromaty kwiatów i owoców. Jest to wino lekkie, świeże i zrównoważone.

Czerwone gazowane wino półmusujące charakteryzuje się jasną rubinowoczerwoną barwą i aromatami czerwonych owoców (czereśni, truskawek, malin, czerwonej porzeczki). Jest to wino gładkie, lekkie, świeże i zrównoważone.

Pozostałe cechy analityczne są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach UE.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 9,0
Minimalna kwasowość ogólna
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

5. Praktyki enologiczne

a) Podstawowe praktyki enologiczne

1. Minimalna naturalna zawartość alkoholu

Ograniczenia dotyczące produkcji wina

Moszcze do produkcji win, które mogą być objęte ChOG "Beira Atlântico", muszą mieć następującą minimalną naturalną objętościową zawartość alkoholu:

Wino białe i różowe: 9,0 % obj.

Wino czerwone: 10 % obj.

Wino bazowe do produkcji wina musującego (białego, czerwonego i różowego): 9,0 % obj.

Wino bazowe do produkcji gatunkowego wina musującego (białego, czerwonego i różowego): 9,0 % obj.

Wino bazowe do produkcji aromatycznego gatunkowego wina musującego (białego, czerwonego i różowego): 9,0 % obj.

Wino półmusujące (białe, czerwone i różowe): 9,0 % obj.

Gazowane wino półmusujące (białe, czerwone i różowe): 9,0 % obj.

2. Gleba

Praktyki uprawy

Praktykami uprawy stosowanymi w winnicach przeznaczonych do produkcji win, które mogą być objęte OG "Beira Atlântico", muszą być praktyki tradycyjnie stosowane w regionie lub praktyki zalecane przez właściwą instytucję certyfikującą.

Uprawa winorośli do produkcji win, które mogą być objęte ChOG "Beira Atlântico", musi odbywać się na następujących rodzajach gleby:

- piaskowe lub piaskowcowe gleby bielicoziemne lub gleby bielicoziemne z wystarczającym udziałem współczesnych gleb aluwialnych;

- piaskowe regosole psammitowe;

- dobrze drenowane lub wilgotne litosole składające się ze słabo skonsolidowanych granitów, łupków lub materiałów piaszczystych;

- twarde wapienne lub dolomitowe czerwone gleby śródziemnomorskie lub brunatne gleby łupkowe;

- dobrze drenowane łupki gliniaste;

- gleby wapienne, brunatne gleby wapienne lub marglowe, sypkie lub twarde gleby wapienne.

b) Maksymalna wydajność

1. Wino białe i wino różowe

100 hektolitrów z hektara

2. Wino czerwone

80 hektolitrów z hektara

3. Wino musujące (białe, czerwone i różowe)

120 hektolitrów z hektara

4. Gatunkowe wino musujące (białe, czerwone i różowe)

120 hektolitrów z hektara

5. Aromatyczne gatunkowe wino musujące (białe, czerwone i różowe)

120 hektolitrów z hektara

6. Wino półmusujące (białe, czerwone i różowe)

120 hektolitrów z hektara

7. Gazowane wino półmusujące (białe, czerwone i różowe)

120 hektolitrów z hektara

6. Wyznaczony obszar geograficzny

Obszar geograficzny produkcji OG "Beira Atlântico" obejmuje:

- dystrykt Aveiro, z wyłączeniem gmin Arouca, Castelo de Paiva i Vale de Cambra oraz sołectwa Ossela w gminie Oliveira de Azeméis;

- dystrykt Coimbra, z wyłączeniem gmin Arganil, Oliveira do Hospital i Tábua;

- w dystrykcie Leiria - gminy Alvaiázere, Ansião, Castanheira de Pêra, Figueiró dos Vinhos, Pedrógão Grande i Pombal (sołectwa Abiul, Pelariga, Redinha i Vila Cã).

Obszar geograficzny produkcji win, które mogą być wprowadzane do obrotu z dodatkowym oznaczeniem podregionu "Terras de Lafões", obejmuje:

- w dystrykcie Coimbra - gminy Condeixa-a-Nova, Penela i Soure oraz sołectwo Lamas w gminie Miranda do Corvo;

- w dystrykcie Leiria - gminy Alvaiázere i Ansião oraz sołectwo Aguda w gminie Figueiró dos Vinhos oraz sołectwa Abiul, Pelariga, Redinha i Vila Cã w gminie Pombal.

7. Główne odmiany winorośli

Alfrocheiro - Tinta-Bastardinha

Alicante-Bouschet

Alicante-Branco

Alvar

Alvar - Roxo

Alvarelhão - Brancelho

Alvarinho

Antão-Vaz

Aragonez - Tinta-Roriz Tempranillo

Arinto - Pedernã

Arinto-do-Interior

Assaraky

Azal

Baga

Barcelo

Bastardo - Graciosa

Bical - Borrado-das-Moscas

Branca-de-Anadia

Cabernet-Franc

Cabernet-Sauvignon

Caladoc

Camarate

Campanario

Castelão - João-de-Santarém(1); Periquita

Cercial - Cercial-da-Bairrada

Chardonnay

Chenin - Chenin-Blanc

Cidreiro

Cinsaut

Coração-de-Galo

Cornifesto

Códega-do-Larinho

Encruzado

Espadeiro

Fernão-Pires - Maria-Gomes

Folgasão - Terrantez

Folgasão - Roxo

Folha -de -Figueira - Dona-Branca

Fonte - Cal

Gamay

Gewürztraminer

Gouveio

Grand-Noir

Jaen - Mencía

Jampal

Loureiro

Luzidio

Malvasia-Fina - Boal; Bual

Malvasia-Fina-Roxa

Malvasia-Preta

Malvasia-Rei

Marufo - Mourisco-Roxo

Merlot

Monvedro

Moreto

Petit-Verdot

Pilongo

Pinot-Blanc

Pinot-Gris - Pinot-Grigio

Pinot-Noir

Português-Azul - Blauer-Portugieser

Rabo-de-Ovelha

Riesling

Rufete - Tinta-Pinheira

Sauvignon - Sauvignon-Blanc

Semillon

Sercial - Esgana-Cão

Sercialinho

Syrah - Shiraz

Síria - Roupeiro, Códega

Tamarez - Molinha

Tannat

Terrantez

Tinta -Barroca

Tinta -Carvalha

Tinta-Francisca

Tinta-Miúda

Tinta Negra Mole, Saborinho

Tintem

Tinto-Cão

Touriga-Franca

Touriga-Fêmea

Touriga-Nacional

Trajadura - Treixadura

Trincadeira - Tinta-Amarela, Trincadeira-Preta

Tália - Ugni-Blanc; Trebbiano-Toscano

Uva-Cão

Verdelho

Verdial-Branco

Vinhão - Sousão

Viognier

Viosinho

Vital

Xara

Zinfandel

Água -Santa

8. Opis związku lub związków

Wino, wino musujące, gatunkowe wino musujące, aromatyczne gatunkowe wino musujące, wino półmusujące i gazowane wino półmusujące

Szczegółowe informacje dotyczące obszaru geograficznego istotne z punktu widzenia związku

Elementy te mają zastosowanie do wina, wina musującego, gatunkowego wina musującego, aromatycznego gatunkowego wina musującego, wina półmusującego i gazowanego wina półmusującego

Obszarem geograficznym OG "Beira Atlântico" jest region, którego północne i południowe krańce znajdują się w regionie przybrzeżnym Portugalii kontynentalnej na wysokości zasadniczo nieprzekraczającej 250 m n.p.m.

Region ten rozciąga się nieco w głąb Portugalii, gdzie wysokość nad poziomem morza jest zazwyczaj wyższa, ale uprawa winorośli nie jest prowadzona powyżej 450 m n.p.m.

Region Beira Atlântico znajduje się zatem na równinie lub płaskowyżu, ale zawsze w pobliżu Atlantyku, który wywiera silny wpływ na klimat regionu.

Klimat śródziemnomorski w znacznym stopniu kształtuje Ocean Atlantycki i charakteryzuje się on długimi i chłodnymi zimami z umiarkowanymi średnimi temperaturami, ale obfitymi opadami deszczu. Gorące lata są łagodzone przez wiatry wiejące od zachodu i północnego zachodu.

Region ten, obejmujący rozległy obszar między rzekami Vouga i Mondego, ma głównie płaską topografię, a winorośl rzadko uprawia się na wysokościach przekraczających 120 m n.p.m.

Gleby są mineralne i powstały w różnych epokach geologicznych. Są one na ogół słabej jakości, od piaszczystych po gliniaste, a miejscami także występują gliny piaszczyste.

Winorośl uprawiana jest głównie na glebach gliniastych i gliniasto-wapiennych.

Cechy charakterystyczne win wynikają z różnorodności odmian stosowanych w regionie, które są dobrze dostosowane do lokalnego klimatu i gleb, co znajduje odzwierciedlenie w wiedzy fachowej zgromadzonej na przestrzeni lat, jak również w nowszych praktykach.

Szczególne właściwości produktów związane z obszarem geograficznym:

Wina, wina musujące, gatunkowe wina musujące, aromatyczne gatunkowe wina musujące, wina półmusujące i gazowane wina półmusujące objęte OG "Beira Atlântico" mają wspólne cechy wyróżniające.

Charakteryzują się bogatymi aromatami i wyraźną świeżością, dobrą strukturą oraz wyważoną i wyczuwalną kwasowością (będącą odzwierciedleniem wyraźnej kwasowości stałej).

Związek przyczynowy:

Topografia (położenie na równinie lub płaskowyżu, na umiarkowanych wysokościach) oraz silny wpływ Atlantyku są kluczowymi czynnikami powodującymi obfite opady deszczu, które charakteryzują ten region. Cechy te sprzyjają produkcji winogron o zrównoważonej dojrzałości, z których powstają wina, wina musujące, gatunkowe wina musujące, aromatyczne gatunkowe wina musujące, wina półmusujące oraz gazowane wina półmusujące o wyraźnej kwasowości i dużej zawartości prekursorów aromatycznych.

Również wpływ Oceanu Atlantyckiego odczuwalny na całym obszarze geograficznym oraz obfite opady deszczu decydują o świeżości win, win musujących, gatunkowych win musujących, aromatycznych gatunkowych win musujących, win półmusujących i gazowanych win półmusujących, która zasadniczo jest wynikiem naturalnej kwasowości uprawianych w takich warunkach winogron.

Przedmiotowy obszar geograficzny zapewnia doskonałe warunki do uprawy winorośli, w szczególności pod względem dostępności wody w glebie oraz jej właściwości, tj. przepuszczalności i zdolności zatrzymywania wody przez cały okres opadów deszczu. Dzięki temu wina z produkowanych na tym obszarze winogron charakteryzują się wyraźną kwasowością stałą, która ma zasadnicze znaczenie z punktu widzenia świeżości win, win musujących, gatunkowych win musujących, aromatycznych gatunkowych win musujących, win półmusujących i gazowanych win półmusujących.

Czynnik ludzki ma podstawowe znaczenie w kontekście zachowania metod i kultywowania tradycji - przejawia się on w wyborze odmian najlepiej przystosowanych do warunków panujących na tym obszarze geograficznym i ma decydujące znaczenie w produkcji winogron nadających winom, winom musującym, winom półmusującym i gazowanym winom półmusującym objętym OG "Beira Atlântico" ich charakterystyczne cechy.

9. Dodatkowe wymogi zasadnicze

Wszystkie wina

Ramy prawne:

przepisy krajowe

Rodzaj wymogów dodatkowych:

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania:

- Uprzednie zatwierdzenie etykietowania: Etykiety, które mają być umieszczane na produktach objętych OG "Beira Atlântico", muszą być najpierw przedłożone do zatwierdzenia przez instytucję certyfikującą.

- Znak towarowy musi być zarejestrowany w INPI [Krajowym Instytucie Własności Przemysłowej], ale nie jest wyłącznym znakiem towarowym dla przedmiotowego OG.

- Stosowanie dodatkowego oznaczenia "Terras de Sicó": określenie to można umieszczać na etykiecie wyłącznie w przypadku win objętych OG "Beira Atlântico" produkowanych na obszarze geograficznym podregionu "Terras de Sicó".

Link do specyfikacji produktu

http://www.ivv.gov.pt/np4/8616.html

1 Dz.U. L 347 z 20.12.2013, s. 671.

Zmiany w prawie

MSZ tworzy dodatkowe obwody głosowania za granicą

We Francji, Irlandii, Stanach Zjednoczonych oraz Wielkiej Brytanii utworzono pięć dodatkowych obwodów głosowania w czerwcowych wyborach do Parlamentu Europejskiego. Jednocześnie zniesiono obwód w Iraku - wynika to z nowego rozporządzenia ministra spraw zagranicznych. Po zmianach łączna liczba obwodów poza granicami Polski wynosi 299.

Krzysztof Koślicki 28.05.2024
Rząd nie dołoży gminom pieniędzy na obsługę wygaszanego dodatku osłonowego

Na obsługę dodatku osłonowego samorządy dostają 2 proc. łącznej kwoty dotacji wypłaconej gminie. Rząd nie zwiększy wsparcia uzasadniając, że koszt został odpowiednio skalkulowany – wyjaśnia Ministerstwo Klimatu i Środowiska. Ponadto dodatek osłonowy jest wygaszany i gminy kończą realizację tego zdania.

Robert Horbaczewski 23.05.2024
Będą dodatki dla zawodowych rodzin zastępczych i dla pracowników pomocy społecznej

Od 1 lipca 2024 roku zawodowe rodziny zastępcze oraz osoby prowadzące rodzinne domy dziecka mają dostawać dodatki do miesięcznych wynagrodzeń w wysokości 1000 zł brutto. Dodatki w tej samej wysokości będą też wypłacane - od 1 lipca 2024 r. - pracownikom pomocy społecznej. W środę, 15 maja, prezydent Andrzej Duda podpisał obie ustawy.

Grażyna J. Leśniak 16.05.2024
Powstańcy nie zapłacą podatku dochodowego od nagród

Minister finansów zaniecha poboru podatku dochodowego od nagród przyznawanych w 2024 roku powstańcom warszawskim oraz ich małżonkom. Zgodnie z przygotowanym przez resort projektem rozporządzenia, zwolnienie będzie dotyczyło nagród przyznawanych przez radę miasta Warszawy od 1 stycznia do końca grudnia tego roku.

Monika Pogroszewska 06.05.2024
Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2023.344.242

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja jednolitego dokumentu, o którym mowa w art. 94 ust. 1 lit. d) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013, oraz odesłania do publikacji specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze wina
Data aktu: 29/09/2023
Data ogłoszenia: 29/09/2023