Publikacja zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego chronioną nazwą pochodzenia lub chronionym oznaczeniem geograficznym w sektorze produktów rolnych i środków spożywczych, o której to zmianie mowa w art. 6b ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) nr 664/2014

Publikacja zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego chronioną nazwą pochodzenia lub chronionym oznaczeniem geograficznym w sektorze produktów rolnych i środków spożywczych, o której to zmianie mowa w art. 6b ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) nr 664/2014
(2023/C 307/08)

Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 6b ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 664/2014 1 .

POWIADOMIENIE O ZATWIERDZENIU ZMIANY STANDARDOWEJ W SPECYFIKACJI PRODUKTU OZNACZONEGO CHRONIONĄ NAZWĄ POCHODZENIA LUB CHRONIONYM OZNACZENIEM GEOGRAFICZNYM POCHODZĄCEGO Z PAŃSTWA

CZŁONKOWSKIEGO

(Rozporządzenie (UE) nr 1151/2012)

"Bardejovský Med / Med z Bardejova"

Nr UE: PDO-SK-02778-AM01 - 14.6.2023

ChNP (X) ChOG ()

1. Nazwa produktu

"Bardejovský Med / Med z Bardejova"

2. Państwo członkowskie, do którego należy obszar geograficzny

Słowacja

3. Organ państwa członkowskiego powiadamiający o zmianie standardowej

Úrad priemyselného vlastníctva SR (Urząd Własności Przemysłowej Republiki Słowackiej)

-

4. Opis zatwierdzonych zmian

"BARDEJOVSKÝ MED"/"MED Z BARDEJOVA"

TEKST ORYGINALNY:

Miód ze spadzi jodłowej

Właściwości fizykochemiczne

Zawartość wody: nie więcej niż 18 % na powierzchni w naczyniu po sedymentacji
Zawartość hydroksymetylofurfuralu (HMF): w przypadku miodu nierozpuszczanego po odwirowaniu nie więcej niż 5 mg/kg
w przypadku miodu rozpuszczanego po skrystalizowaniu nie więcej niż 15 mg/kg
Zawartość sacharozy: nie więcej niż 5 g/100 g
Zawartość glukozy i fruktozy: co najmniej 60 %
Zawartość mikroelementów: ponad 1 %
Przewodność elektryczna: co najmniej 100 mS/m
Zawiera bardzo duże ilości minerałów i mikroelementów.
Właściwości organoleptyczne
Wygląd
Barwa: klarowna, od ciemnej po czarną z delikatnym odcieniem zieleni po skrystalizowaniu,
95-114 mm w skali Pfunda
Krystalizacja: w wyniku krystalizacji powstają niewielkie kryształki, które szybko rozpuszczają się w niskiej temperaturze podczas rozpuszczania miodu
Aromat: łagodny, niezbyt mocny, delikatnie słodki, maślany aromat
Smak: delikatnie słodki o łagodnym, niezbyt mocnym maślanym smaku
Miód ze spadzi lipowej
Właściwości fizykochemiczne
Zawartość wody: nie więcej niż 18 % na powierzchni w naczyniu po sedymentacji
Zawartość hydroksymetylofurfuralu (HMF): w przypadku miodu nierozpuszczanego po odwirowaniu nie więcej niż 5 mg/kg
w przypadku miodu rozpuszczanego po skrystalizowaniu nie więcej niż 15 mg/kg
Zawartość sacharozy: nie więcej niż 5 g/100 g
Zawartość glukozy i fruktozy: co najmniej 60 %
Zawartość mikroelementów: ponad 1 %
Przewodność elektryczna: co najmniej 90 mS/m
Właściwości organoleptyczne
Wygląd
Barwa: klarowna, od ciemnobrązowej po czarną z delikatnym śladem zieleni po skrystalizowaniu, 95-110 mm w skali Pfunda
Krystalizacja: krystalizacja spadzi lipowej następuje stosunkowo szybko

w porównaniu z krystalizacją spadzi innych gatunków; kryształki są dość duże i przypominają grube ziarenka piasku

Aromat: korzenny z silnym aromatem kwiatu lipy
Smak: delikatnie pikantny o charakterystycznym smaku podobnym do mentolu
Miód spadziowy
Właściwości fizykochemiczne
Zawartość wody: nie więcej niż 18 % na powierzchni w naczyniu po sedymentacji
Zawartość hydroksymetylofurfuralu (HMF): w przypadku miodu nierozpuszczanego po odwirowaniu nie więcej niż 5 mg/kg
w przypadku miodu rozpuszczanego po skrystalizowaniu nie więcej niż 15 mg/kg
Zawartość sacharozy: nie więcej niż 5 g/100 g
Zawartość glukozy i fruktozy: co najmniej 60 %
Zawartość mikroelementów: ponad 1 %
Przewodność elektryczna: co najmniej 95 mS/m
Właściwości organoleptyczne
Wygląd
Barwa: klarowna, brązowoczerwona, od brązowej po ciemnobrązową
95-110 mm w skali Pfunda
Krystalizacja: szybka, powodująca powstanie raczej grubych kryształków
Aromat: lekko korzenny
Smak: lekko maślany i pikantny o charakterystycznym smaku spadzi
TEKST W NOWYM BRZMIENIU:
Miód ze spadzi jodłowej
Właściwości fizykochemiczne
Zawartość wody: nie więcej niż 18 % na powierzchni w naczyniu po sedymentacji
Zawartość hydroksymetylofurfuralu (HMF): w przypadku miodu nierozpuszczanego po odwirowaniu nie więcej niż 5 mg/kg
w przypadku miodu rozpuszczanego po skrystalizowaniu nie więcej niż 15 mg/kg
Zawartość sacharozy: nie więcej niż 5 g/100 g
Zawartość glukozy i fruktozy: co najmniej 45 %
Przewodność elektryczna: co najmniej 100 mS/m
Zawiera bardzo duże ilości minerałów i mikroelementów.
Właściwości organoleptyczne
Wygląd
Barwa: klarowna, od ciemnej po czarną z delikatnym odcieniem zieleni po skrystalizowaniu,
ponad 65 mm w skali Pfunda
Krystalizacja: w wyniku krystalizacji powstają niewielkie kryształki, które szybko rozpuszczają się w niskiej temperaturze podczas rozpuszczania miodu
Aromat: łagodny, niezbyt mocny, delikatnie słodki, maślany aromat
Smak: delikatnie słodki o łagodnym, niezbyt mocnym maślanym smaku
Miód ze spadzi lipowej
Właściwości fizykochemiczne
Zawartość wody: nie więcej niż 18 % na powierzchni w naczyniu po sedymentacji
Zawartość hydroksymetylofurfuralu (HMF): w przypadku miodu nierozpuszczanego po odwirowaniu nie więcej niż 5 mg/kg
w przypadku miodu rozpuszczanego po skrystalizowaniu nie więcej niż 15 mg/kg
Zawartość sacharozy: nie więcej niż 5 g/100 g
Zawartość glukozy i fruktozy: co najmniej 45 %
Przewodność elektryczna: co najmniej 90 mS/m
Właściwości organoleptyczne
Wygląd
Barwa: klarowna, od ciemnobrązowej po czarną z delikatnym śladem zieleni po skrystalizowaniu, ponad 65 mm w skali Pfunda
Krystalizacja: krystalizacja spadzi lipowej następuje stosunkowo szybko

w porównaniu z krystalizacją spadzi innych gatunków; kryształki są dość duże i przypominają grube ziarenka piasku

Aromat: korzenny z silnym aromatem kwiatu lipy
Smak: delikatnie pikantny o charakterystycznym smaku podobnym do mentolu
Miód spadziowy
Właściwości fizykochemiczne
Zawartość wody: nie więcej niż 18 % na powierzchni w naczyniu po sedymentacji
Zawartość hydroksymetylofurfuralu (HMF): w przypadku miodu nierozpuszczanego po odwirowaniu nie więcej niż 5 mg/kg
w przypadku miodu rozpuszczanego po skrystalizowaniu nie więcej niż 15 mg/kg
Zawartość sacharozy: nie więcej niż 5 g/100 g
Zawartość glukozy i fruktozy:

Przewodność elektryczna:

co najmniej 45 %

co najmniej 95 mS/m

Właściwości organoleptyczne

Wygląd

Barwa: klarowna, od ciemnej po czarną z delikatnym śladem zieleni po skrystalizowaniu, ponad 65 mm w skali Pfunda
Krystalizacja: szybka, powodująca powstanie raczej grubych kryształków
Aromat: lekko korzenny
Smak:

Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.

lekko maślany i pikantny o charakterystycznym smaku spadzi

JEDNOLITY DOKUMENT

"Bardejovský Med / Med z Bardejova"

Nr UE: PDO-SK-02778-AM01 - 14.6.2023

ChNP (X) ChOG ()

1. Nazwa lub nazwy [ChNP lub ChOG]

"Bardejovský Med / Med z Bardejova"

2. Państwo członkowskie lub państwo trzecie

Słowacja

3. Opis produktu rolnego lub środka spożywczego

3.1. Typ produktu [zgodnie z załącznikiem XI]

Klasa 1.4. Inne produkty pochodzenia zwierzęcego (jaja, miód, różne produkty mleczne z wyjątkiem masła itp.)

3.2. Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1

"Bardejovský med"/"Med z Bardejova" obejmuje trzy odrębne produkty:

miód ze spadzi jodłowej,

miód ze spadzi lipowej oraz

miód spadziowy.

Jest wprowadzany do obrotu w postaci płynnej lub skrystalizowanej.

Miód ze spadzi jodłowej

Właściwości fizykochemiczne

Zawartość wody: nie więcej niż 18 % na powierzchni w naczyniu po sedymentacji
Zawartość hydroksymetylofurfuralu (HMF): w przypadku miodu nierozpuszczanego po odwirowaniu nie więcej niż 5 mg/kg

w przypadku miodu rozpuszczanego po skrystalizowaniu nie więcej niż 15 mg/kg

Zawartość sacharozy: nie więcej niż 5 g/100 g
Zawartość glukozy i fruktozy: co najmniej 45 %
Przewodność elektryczna: co najmniej 100 mS/m
Zawiera bardzo duże ilości minerałów i mikroelementów.
Właściwości organoleptyczne
Wygląd
Barwa: klarowna, od ciemnej po czarną z delikatnym odcieniem zieleni po skrystalizowaniu,
ponad 65 mm w skali Pfunda
Krystalizacja: w wyniku krystalizacji powstają niewielkie kryształki, które szybko rozpuszczają się w niskiej temperaturze podczas rozpuszczania miodu
Aromat: łagodny, niezbyt mocny, delikatnie słodki, maślany aromat
Smak: delikatnie słodki o łagodnym, niezbyt mocnym maślanym smaku
Miód ze spadzi lipowej
Właściwości fizykochemiczne
Zawartość wody: nie więcej niż 18 % na powierzchni w naczyniu po sedymentacji
Zawartość hydroksymetylofurfuralu (HMF): w przypadku miodu nierozpuszczanego po odwirowaniu nie więcej niż 5 mg/kg
w przypadku miodu rozpuszczanego po skrystalizowaniu nie więcej niż 15 mg/kg
Zawartość sacharozy: nie więcej niż 5 g/100 g
Zawartość glukozy i fruktozy: co najmniej 45 %
Przewodność elektryczna: co najmniej 90 mS/m
Właściwości organoleptyczne
Wygląd
Barwa: klarowna, od ciemnobrązowej po czarną z delikatnym śladem zieleni po skrystalizowaniu, ponad 65 mm w skali Pfunda
Krystalizacja: krystalizacja spadzi lipowej następuje stosunkowo szybko

w porównaniu z krystalizacją spadzi innych gatunków; kryształki są dość duże i przypominają grube ziarenka piasku

Aromat: korzenny z silnym aromatem kwiatu lipy
Smak: delikatnie pikantny o charakterystycznym smaku podobnym do mentolu
Miód spadziowy
Właściwości fizykochemiczne
Zawartość wody: nie więcej niż 18 % na powierzchni w naczyniu po sedymentacji
Zawartość hydroksymetylofurfuralu (HMF): w przypadku miodu nierozpuszczanego po odwirowaniu nie więcej niż 5 mg/kg
w przypadku miodu rozpuszczanego po skrystalizowaniu nie więcej niż 15 mg/kg
Zawartość sacharozy: nie więcej niż 5 g/100 g
Zawartość glukozy i fruktozy: co najmniej 45 %
Przewodność elektryczna: co najmniej 95 mS/m
Właściwości organoleptyczne
Wygląd
Barwa: klarowna, od ciemnej po czarną z delikatnym odcieniem zieleni po skrystalizowaniu,
ponad 65 mm w skali Pfunda
Krystalizacja: szybka, powodująca powstanie raczej grubych kryształków
Aromat: lekko korzenny
Smak: lekko maślany i pikantny o charakterystycznym smaku spadzi

3.3. Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych)

-

3.4. Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym

Wszystkie etapy produkcji miodu "Bardejovský med"/"Med z Bardejova" muszą odbywać się na określonym obszarze geograficznym.

3.5. Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

Pakowanie miodu "Bardejovský med"/"Med z Bardejova" musi odbywać się na określonym obszarze geograficznym, o którym mowa w pkt 4, w celu zapewnienia skuteczniejszej ochrony autentyczności i jakości tego produktu oraz jego identyfikowalności i nadzoru nad produktem.

Jest to jedyny sposób pozwalający zachować jakość i uniknąć jakichkolwiek zmian właściwości fizykochemicznych i organoleptycznych. Transport towarów do nowej lokalizacji prowadzi do zmian temperatury i wilgotności, do absorpcji zapachów zewnętrznych oraz do zwiększenia ilości HMF i zmniejszenia ilości diastazy. Pakowanie produktu na określonym obszarze zmniejsza ryzyko zmieszania go z miodem spoza obszaru, o którym mowa w pkt 4.

3.6. Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

-

4. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego

Miód "Bardejovský med"/"Med z Bardejova" jest wytwarzany na obszarze Gór Czerchowskich w powiecie Bardejów w gminach Hertník, Šiba, Hervartov, Richvald, Kríže, Tarnov, Rokytov i Mokroluh oraz w następujących dzielnicach miasta Bardejów: Koligrund, Bardejovská zábava, Poštárka i Bardejov-Mihaľov.

5. Związek z obszarem geograficznym

Wniosek o rejestrację nazwy pochodzenia "Bardejovský med"/"Med z Bardejova" opiera się wyłącznie na szczególnej jakości i właściwościach produktu, które wynikają z czynników naturalnych i ludzkich występujących na obszarze geograficznym.

Góry Czerchowskie są położone w północnowschodniej części Słowacji. Pasmo to ukształtowało się na podłożu fliszowym z piaskowców i iłowców. Powierzchnię pokrywają lasy mieszane, w których gatunkami panującymi są buk, jodła i sosna. Na części wzgórz, na których położony jest Bardejów, występują jednorodne drzewostany jodłowe, które w jednym miejscu są również poprzeplatane lipą drobnolistną i bukiem. Udział jodły w lasach na tym określonym obszarze geograficznym jest bardzo wysoki - szacuje się, że wynosi on 70 %. Jodła pokrywa około 6 000 ha obszaru zalesionego, a ule na tych obszarach są zlokalizowane w pasiekach stałych lub wędrownych.

Całe pasmo Gór Czerchowskich jest położone w chłodnej strefie klimatycznej, w której średnie temperatury zimą wahają się od -3 °C do -6 °C, latem - od 14 °C do 16 °C, pokrywa śnieżna utrzymuje się przez 120-160 dni w roku, a liczba dni, gdy temperatura wynosi co najmniej 25 °C, waha się od 10 do 30. Klimat jest raczej chłodny i wilgotny, co stwarza odpowiednie warunki dla cyklu życia miodownicy jodłowej zielonej (Cinara pectinatae) z rodziny miodownicowatych (Lachnidea) i tworzenia przez nią dużych kolonii, które wytwarzają spadź i są podstawowym źródłem surowca do produktu "Bardejovský med"/"Med z Bardejova".

Mszyce żerują, dziurawiąc gałęzie jodły lub liście innych drzew liściastych lub iglastych i wysysając ich soki. Ich metabolizm nie pozwala na przetwarzanie niektórych składników soków, dlatego wydalają je w postaci słodkich kropli, które pszczoły przenoszą do swoich uli i wzbogacają o specjalne substancje (enzymy); zagęszczają je, przechowują w plastrach miodu w ulach i wytwarzają z nich miód. Pszczoła miodna rasy kraińskiej (Apis mellifera carnica) jest hodowana na tym obszarze od dawna, dostosowała się do lokalnych warunków klimatycznych i pobierania spadzi. Pszczoła miodna rasy kraińskiej (Apis mellifera carnica) jest hodowana na tym obszarze od dawna, dostosowała się do lokalnych warunków klimatycznych i pobierania spadzi.

Pszczoły wytwarzają "Bardejovský med"/"Med z Bardejova" w ulach znajdujących się w pasiekach stałych lub wędrownych w ściśle określonych granicach gmin na określonym obszarze geograficznym. Ule muszą być wykonane z naturalnego materiału - drewna. Pszczoły nie mogą być trzymane w ulach zbudowanych z tworzywa sztucznego lub polistyrenu.

Miód pozyskuje się z plastrów miodu poprzez odwirowywanie w miodarkach. Wirowanie przeprowadza się, gdy miód jest dojrzały, a zawartość wody nie przekracza 18 %. Zabrania się wirowania plastrów zawierających czerwie. W czasie sezonu pszczelarskiego zabronione jest stosowanie chemicznych produktów leczniczych w ulach. Zawartość wody w miodzie nie może być redukowana w drodze odparowywania technicznego. Po odwirowaniu miód jest filtrowany przez sita, aby usunąć zanieczyszczenia (wosk, pszczoły itp.). Z miodu można tylko usuwać zanieczyszczenia, nie można do niego niczego dodawać. Następnie miód jest przechowywany w przeznaczonych do tego celu pojemnikach lub może być od razu rozlewany do szklanych słoików przeznaczonych do sprzedaży końcowej konsumentowi. Po odwirowaniu, jeżeli miód jest przechowywany w pojemnikach, może rozpuszczać się wyłącznie w temperaturach poniżej 45 oC. Cały proces wirowania i rozlewania miodu może odbywać się wyłącznie w przeznaczonym do tego celu zakładzie zatwierdzonym przez odpowiedni regionalny urząd ds. weterynaryjnych oraz żywności, który musi znajdować się na określonym obszarze.

Pszczelarze odbierają miód w tradycyjny rzemieślniczy sposób, który jest ściśle związany z obszarem. Umiejętności lokalnych pszczelarzy przejawiają się w wyborze miejsc, w których zakładają pasieki, sposobie pozyskiwania miodu, jego odwirowywaniu oraz zasadach przechowywania i dekantacji miodu. W podkurzaczu używa się wyłącznie starego butwiejącego drewna z lokalnych drzew, które wytwarza nieszkodliwy i niedrażniący dym. W czasie sezonu pszczelarskiego nie wolno podkarmiać pszczół cukrem ani innym pokarmem. Plastry miodu odsklepia się w tradycyjny sposób przy użyciu widelca. Odciąganie miodu z ramki następuje poprzez odwirowanie i odbywa się bez podgrzewania. Miód nie jest pasteryzowany.

Wyjątkowy charakter miodu "Bardejovský med"/"Med z Bardejova" wynika z faktu, że zarówno spadź lipowa, jak i miód spadziowy zawierają również spadź jodłową, która nadaje im barwę od ciemnobrązowej do czarnej; kompozycja ta tworzy bardzo delikatny smak. Zawdzięcza szczególną jakość swojemu składowi i wysokiej zawartości flawonoidów, minerałów i mikroelementów. Pozyskiwany w ten sposób miód charakteryzuje się raczej gęstą konsystencją, delikatnym smakiem, ciemną barwą i aromatem. Zawiera bardzo duże ilości minerałów i mikroelementów.

Wysokiej jakości "Bardejovský med"/"Med z Bardejova" wytwarzany na czystych i naturalnych terenach zdobył szereg nagród na prestiżowych targach światowych. Jakość tego produktu opisano również w tekście opublikowanym w dzienniku Pravda z 5 lipca 2016 r.: "Na przykład jakiś czas temu miód spadziowy z Bardejova uznano za wzorcowy produkt tego typu". 14 października 2012 r. w dzienniku Nový čas ukazał się artykuł zatytułowany "Miód z Bardejova najlepszy na świecie: pszczelarz Jozef zdobywa złoto".

"Bardejovský med"/"Med z Bardejova" jest ściśle powiązany z obszarem, z którego pochodzi. Szczególne właściwości produktu mają związek z obszarem geograficznym. Jednorodny drzewostan jodłowy rośnie wyłącznie w bardzo sprzyjającym i czystym środowisku. Warunki mikroklimatyczne, wysokość nad poziomem morza, klimat i wilgotność występujące na określonym obszarze tworzą warunki sprzyjające rozmnażaniu się mszyc, co z kolei ma wpływ na wytwarzanie spadzi. Ule są położone w gęstych lasach jodłowych.

Przewodność elektryczna miodu spadziowego na określonym obszarze geograficznym jest dużo wyższa niż typowa przewodność miodów spadziowych na innych obszarach. Przewodność elektryczna wynika z wysokiej zawartości mikroelementów i minerałów, takich jak magnez, mangan, żelazo, miedź, kobalt, wapń, fosfor i innych. To obecność tych minerałów i mikroelementów w podglebiu miejsc porośniętych jodłą nadaje miodowi "Bardejovský med"/"Med z Bardejova" jego szczególne właściwości i jakość. Te rzadko spotykane substancje dostają się do gałęzi jodły przez system korzeniowy, a następnie są wydzielane przez żywiące się ich sokami mszyce. Potem pszczoły przenoszą je do swoich uli, w których wytwarzany jest miód. Okoliczności te mają wpływ na skład i jakość miodu i nadają miodowi z Bardejova jego charakterystyczne właściwości.

Miód z jodły jest wytwarzany na tym obszarze nieprzerwanie od bardzo dawna. Doświadczenie i umiejętności lokalnych pszczelarzy znajdują odzwierciedlenie w metodzie produkcji miodu. Dzięki wysokiemu poziomowi umiejętności lokalni pszczelarze są również w stanie sprostać wielu wymogom dotyczącym wytwarzania miodu i wytwarzać miód o szczególnych właściwościach wynikających z wyjątkowego charakteru tego obszaru geograficznego.

Odesłanie do publikacji specyfikacji produktu

https://www.indprop.gov.sk/swift_data/source/2023/CHOP_CHZO/%C5%A1pecifik%C3%A1cie/BARDEJOVSKY%20MED%20MED%20Z%20BARDEJOVA.pdf

1 Dz.U. L 179 z 19.6.2014, s. 17.

Zmiany w prawie

Wnioski o świadczenie z programu "Aktywny rodzic" od 1 października

Pracujemy w tej chwili nad intuicyjnym, sympatycznym, dobrym dla użytkowników systemem - przekazała we wtorek w Warszawie szefowa MRPiPS Agnieszka Dziemianowicz-Bąk. Nowe przepisy umożliwią wprowadzenie do systemu prawnego trzech świadczeń: "aktywni rodzice w pracy", "aktywnie w żłobku" i "aktywnie w domu". Na to samo dziecko za dany miesiąc będzie jednak przysługiwało tylko jedno z tych świadczeń.

Krzysztof Koślicki 11.06.2024
KSeF od 1 lutego 2026 r. - ustawa opublikowana

Obligatoryjny Krajowy System e-Faktur wejdzie w życie 1 lutego 2026 roku. Ministerstwo Finansów zapowiedziało wcześniej, że będzie też drugi projekt, dotyczący uproszczeń oraz etapowego wejścia w życie KSeF - 1 lutego 2026 r. obowiązek obejmie przedsiębiorców, u których wartość sprzedaży przekroczy 200 mln zł, a od 1 kwietnia 2026 r. - wszystkich przedsiębiorców.

Monika Pogroszewska 11.06.2024
Prezydent podpisał nowelę ustawy o zasadach prowadzenia polityki rozwoju

Prezydent podpisał nowelizację ustawy o zasadach prowadzenia polityki rozwoju oraz niektórych innych ustaw - poinformowała w poniedziałek kancelaria prezydenta. Nowe przepisy umożliwiają m.in. podpisywanie umów o objęcie przedsięwzięć wsparciem z KPO oraz rozliczania się z wykonawcami w euro.

Ret/PAP 10.06.2024
Wakacje składkowe dla przedsiębiorców z podpisem prezydenta

Prezydent Andrzej Duda podpisał nowelizację ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych oraz niektórych innych ustaw – poinformowała Kancelaria Prezydenta RP w poniedziałkowym komunikacie. Ustawa przyznaje określonym przedsiębiorcom prawo do urlopu od płacenia składek na ubezpieczenia społeczne przez jeden miesiąc w roku.

Grażyna J. Leśniak 10.06.2024
Prezydent podpisał ustawę powołującą program "Aktywny Rodzic"

Prezydent podpisał ustawę o wspieraniu rodziców w aktywności zawodowej oraz w wychowaniu dziecka "Aktywny rodzic". Przewiduje ona wprowadzenie do systemu prawnego trzech świadczeń wspierających rodziców w aktywności zawodowej oraz w wychowywaniu i rozwoju małego dziecka: „aktywni rodzice w pracy”, „aktywnie w żłobku” i „aktywnie w domu”. Na to samo dziecko za dany miesiąc będzie przysługiwało tylko jedno z tych świadczeń. O tym, które – zdecydują sami rodzice.

Grażyna J. Leśniak 10.06.2024
Nawet pół miliona kary dla importerów - ustawa o KAS podpisana

Kancelaria Prezydenta poinformowała w piątek, że Andrzej Duda podpisał nowelizację ustawy o Krajowej Administracji Skarbowej oraz niektórych innych ustaw. Wprowadza ona unijne regulacje dotyczące importu tzw. minerałów konfliktowych. Dotyczy też kontroli przewozu środków pieniężnych przez granicę UE. Rozpiętość kar za naruszenie przepisów wyniesie od 1 tys. do 500 tys. złotych.

Krzysztof Koślicki 07.06.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2023.307.38

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego chronioną nazwą pochodzenia lub chronionym oznaczeniem geograficznym w sektorze produktów rolnych i środków spożywczych, o której to zmianie mowa w art. 6b ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) nr 664/2014
Data aktu: 31/08/2023
Data ogłoszenia: 31/08/2023