Publikacja wniosku o wprowadzenie zmiany w specyfikacji nazwy pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 105 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013

Publikacja wniosku o wprowadzenie zmiany w specyfikacji nazwy pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 105 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013
(2023/C 224/11)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu zgodnie z art. 98 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 1  w terminie dwóch miesięcy od daty niniejszej publikacji.

WNIOSEK O ZATWIERDZENIE ZMIANY W SPECYFIKACJI PRODUKTU

"Bairrada"

PDO-PT-A1537-AM01

Data wniosku: 2.3.2017

1. Przepisy mające zastosowanie do zmiany

Art. 105. rozporządzenia (UE) nr 1308/2013 - zmiana inna niż nieznaczna.

2. Opis i uzasadnienie zmiany

2.1. Kategorie produktów sektora wina - aktualizacja

Opis:

Zmieniono kategorię produktu "Wino musujące" na "Gatunkowe wino musujące".

Uzasadnienie:

Kategorię produktu dostosowano do długości okresu ustalonego w przepisach.

Jednolity dokument (zmienione punkty): wszystkie poprzednie odniesienia do kategorii produktów "Wino musujące" mają zastosowanie do obecnej kategorii "Gatunkowe wino musujące".

Specyfikacja (zmienione punkty): wszystkie poprzednie odniesienia do kategorii produktów "Wino musujące" mają zastosowanie do obecnej kategorii "Gatunkowe wino musujące".

2.2. Kategorie produktów sektora wina - nowa kategoria produktu sektora wina

Opis:

Dodano kategorię "Wino likierowe".

Uzasadnienie:

Celem jest podniesienie wartości gospodarczej produktu, który istnieje już w regionie, poprzez uznanie go w ramach ChNP.

Ten rodzaj produktu jest już wytwarzany przez producentów zgodnie z tradycyjnymi praktykami stosowanymi w regionie, z zachowaniem wyjątkowej jakości i typowych cech. Objęcie tego nowego produktu ChNP "Bairrada" stanowi uznanie jego znaczenia i jakości oraz wartości dodanej dla jego producentów.

Jednolity dokument (zmienione punkty): "Kategorie produktów sektora wina", "Opis wina lub win", "Szczególne praktyki enologiczne", "Związek z obszarem geograficznym" i "Dodatkowe wymogi".

Specyfikacja (zmienione punkty): "Kategorie produktów sektora wina", "Opis wina lub win", "Szczególne praktyki enologiczne", "Związek z obszarem geograficznym" i "Dodatkowe wymogi".

2.3. Opis wina lub win - kategorie "Wino" i "Gatunkowe wino musujące"

Opis:

Poprawiono i dostosowano opis kategorii "Wino" i "Gatunkowe wino musujące".

Uzasadnienie:

Stwierdzono, że poprzedni opis jest ogólny i niewystarczająco szczegółowy, dlatego dostosowano go, aby uwzględnić cechy związane z produktami objętymi ChNP "Bairrada". Jest to konieczne, aby zapewnić zgodność jednolitego dokumentu i specyfikacji z obowiązującymi przepisami.

Jednolity dokument (zmienione punkty): "Opis wina lub win - kategorie »Wino« i »Gatunkowe wino musujące«"

Specyfikacja (zmienione punkty): "Opis wina lub win - kategorie »Wino« i »Gatunkowe wino musujące«"

2.4. Maksymalna wydajność - wino i gatunkowe wino musujące

Opis:

Zmiana maksymalnej wydajności w odniesieniu do następujących rodzajów wina:

Wino białe i różowe: 100 hl

Wino czerwone: 80 hl

Gatunkowe wino musujące: 120 hl

Uzasadnienie:

Zwiększono maksymalną wydajność, aby dostosować te wartości do rzeczywistych poziomów produkcji w regionie, bez szkody dla swoistych cech produktu.

Jednolity dokument (zmienione punkty): "Praktyki enologiczne".

Specyfikacja (zmienione punkty): "Praktyki enologiczne".

2.5. Główne odmiany winorośli - nowe odmiany

Opis:

Zmiana/aktualizacja wykazu odmian. Wprowadzono odmianę Viognier.

Uzasadnienie:

Odmiany określone w odniesieniu do produkcji win w regionie należało dostosować i zaktualizować, aby zapewnić zgodność z nowymi ramami prawnymi krajowego wykazu odmian nadających się do produkcji win w Portugalii, obejmującego nową odmianę istotną na potrzeby charakterystyki win w regionie. Odmiana ta figuruje na tradycyjnej mapie odmian danego obszaru geograficznego, a zatem jej włączenie nie zmienia wyraźnego charakteru win objętych ChNP "Bairrada", lecz go optymalizuje.

Jednolity dokument (zmienione punkty): "Główne odmiany winorośli".

Specyfikacja (zmienione punkty): "Główne odmiany winorośli".

2.6. Związek z obszarem geograficznym

Opis:

Dostosowano i poprawiono opis związku z obszarem geograficznym. Informacje dotyczące obszaru geograficznego, szczegółowych informacji o produkcie i jego związku przyczynowego zostały zmienione, w przypadku zarówno wcześniej istniejących, jak i nowych kategorii produktów.

Uzasadnienie:

Ponieważ z jednej strony uznano, że poprzedni opis związku jest ogólny i niewystarczająco szczegółowy, a z drugiej strony należało dodać opis związku dotyczącego nowej kategorii produktu (wino likierowe), zmieniono treść tego punktu, aby uwzględnić wszystkie kategorie produktu. Dzięki temu treść jest bardziej obiektywna, ponieważ związek z obszarem geograficznym ma zastosowanie do wszystkich kategorii.

Jednolity dokument (zmienione punkty): "Związek z obszarem geograficznym".

Specyfikacja (zmienione punkty): "Związek z obszarem geograficznym".

2.7. Wina - oznaczenie "Clássico"

Opis:

Dodanie wymogów dotyczących stosowania oznaczenia "Clássico" na etykietach.

Uzasadnienie:

Konieczne było ustalenie warunków i wymogów dotyczących stosowania określenia "Clássico" na etykietach win.

Jednolity dokument (zmienione punkty): "Dodatkowe wymogi - Przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania".

Specyfikacja (zmienione punkty): "Dodatkowe wymogi - Przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania".

2.8. Informacje dotyczące wnioskodawcy

Opis:

Aktualizacja informacji dotyczących wnioskodawcy.

Uzasadnienie:

Informacje są nieaktualne, w związku z czym wymagana jest aktualizacja. Jest to konieczne, aby zapewnić zgodność specyfikacji z obowiązującymi przepisami oraz sprecyzować poprzedni opis.

Jednolity dokument (zmienione punkty): zmiana ta nie pociąga za sobą żadnych zmian w jednolitym dokumencie.

Specyfikacja (zmienione punkty): "Inne informacje - Dane wnioskodawcy".

2.9. Informacje dotyczące zainteresowanych stron

Opis:

Usunięcie informacji dotyczących zainteresowanych stron.

Uzasadnienie:

Ze względu na nieporozumienie w tym polu omyłkowo wpisano dane wnioskodawcy. Informacja ta została obecnie usunięta. Jest to konieczne, aby zapewnić zgodność specyfikacji z obowiązującymi przepisami oraz sprecyzować poprzedni opis.

Jednolity dokument (zmienione punkty): zmiana ta nie pociąga za sobą żadnych zmian w jednolitym dokumencie.

Specyfikacja (zmienione punkty): "Inne informacje - Informacje dotyczące zainteresowanych stron".

2.10. Informacje dotyczące jednostek certyfikujących

Opis:

Aktualizacja informacji dotyczących jednostek certyfikujących.

Uzasadnienie:

Informacje są nieaktualne, w związku z czym wymagana jest aktualizacja. Jest to konieczne, aby zapewnić zgodność specyfikacji z obowiązującymi przepisami oraz sprecyzować poprzedni opis.

Jednolity dokument (zmienione punkty): zmiana ta nie pociąga za sobą żadnych zmian w jednolitym dokumencie.

Specyfikacja (zmienione punkty): "Inne informacje - Informacje dotyczące jednostek certyfikujących".

2.11. Informacje dotyczące właściwych organów nadzoru

Opis:

Aktualizacja informacji dotyczących właściwych organów nadzoru.

Uzasadnienie:

Informacje są nieaktualne, w związku z czym wymagana jest aktualizacja. Jest to konieczne, aby zapewnić zgodność specyfikacji z obowiązującymi przepisami oraz sprecyzować poprzedni opis.

Jednolity dokument (zmienione punkty): zmiana ta nie pociąga za sobą żadnych zmian w jednolitym dokumencie.

Specyfikacja (zmienione punkty): "Inne informacje - Informacje dotyczące właściwych organów nadzoru".

JEDNOLITY DOKUMENT

1. Nazwa produktu

Bairrada

2. Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChNP - chroniona nazwa pochodzenia

3. Kategorie produktów sektora wina

1. Wino

3. Wino likierowe

5. Gatunkowe wino musujące

4. Opis wina lub win

4.1. Wino (białe, czerwone i różowe)

KRÓTKI OPIS

Wina białe: charakteryzują się świeżym smakiem i bladocytrynową barwą, z możliwymi zielonkawymi lub lekko złotawymi odcieniami po fermentacji w nowych drewnianych beczkach. Mają delikatne kwiatowe lub owocowe aromaty, które niekiedy przybierają bardziej intensywne tropikalne i maślane nuty. Są to typowe wina o uporządkowanej strukturze, charakteryzujące się dobrą naturalną równowagą między kwasowością i alkoholem oraz doskonałą świeżością.

Wina czerwone: charakteryzują się intensywnie czerwoną barwą, z możliwymi niebieskawymi odcieniami, oraz owocowymi aromatami jeżyn, bergamotki i przypraw; mają wyraźną strukturę taninową i kwasowość. Podczas dojrzewania w winach rozwijają trzeciorzędowe aromaty dzikich jagód, żywic, przypraw, miodu i wędzonych nut oraz odpowiednia struktura, gwarantowana przez dobrą równowagę alkoholu, kwasu i tanin, dzięki czemu wykazują dużą trwałość.

Wina różowe: charakteryzują się barwą pomarańczową przechodzącą w czerwoną oraz aromatami czerwonych owoców (czereśnia, truskawka, malina, czerwona porzeczka). Na podniebieniu mają umiarkowanie wysoką kwasowość i są bardzo świeże w smaku.

W odniesieniu do pozostałych parametrów analitycznych obowiązują limity przewidziane w przepisach prawa.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 11
Minimalna kwasowość ogólna w miliekwiwalentach na litr
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

4.2. Gatunkowe wino musujące (białe, czerwone i różowe) KRÓTKI OPIS

Wina białe: charakteryzują się bladocytrynową barwą z lekko złotym odcieniem. Aromaty są kwiatowe i owocowe, z nutami owoców o białym miąższu. Bardziej dojrzałe białe wina mają intensywne i palone aromaty. Wina te mają intensywny smak, harmonijną strukturę w ustach oraz doskonałą świeżość i charakteryzują się pianką na podniebieniu.

Wina czerwone: charakteryzują się czerwonawą barwą, niekiedy dość intensywną, doskonałą świeżością i pianką na podniebieniu. Aromaty są kwiatowe i owocowe. Bardziej dojrzałe białe wina mają intensywne i palone aromaty. W smaku są pełne dzięki taninom, wyważone, z delikatnymi i trwałymi bąbelkami.

Wina różowe: mają barwę pomarańczową do różowej. Aromaty są kwiatowe i owocowe, z nutami czerwonych owoców (takich jak wiśnia, jeżyna i truskawka), lub bardziej dojrzałe, z intensywnymi i palonymi aromatami. Wina te mają delikatny smak, o wyważonej kwasowości i doskonałej świeżości oraz charakteryzują się pianką na podniebieniu.

W odniesieniu do pozostałych parametrów analitycznych obowiązują limity przewidziane w przepisach prawa.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 11
Minimalna kwasowość ogólna
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

4.3. Wino likierowe (białe i czerwone)

KRÓTKI OPIS

Wina białe: mają lekko złocistą barwę, niekiedy z kasztanowymi odcieniami, co jest efektem leżakowania w drewnianych pojemnikach. Czasami mają aromat owoców cytrusowych z nutami orzechowymi i delikatnymi akcentami utleniania. W smaku są umiarkowanie słodkie z wyczuwalnym alkoholem. Charakteryzują się uporządkowaną strukturą, mocną kwasowością nadającą im świeżości, która jest dominującą cechą tych win.

Wina czerwone: mogą mieć barwę od umiarkowanie czerwonawej do głębszej czerwieni, a także żółte, pomarańczowe oraz kasztanowe odcienie będące wynikiem leżakowania w drewnianych pojemnikach. Dominują aromaty suszonych owoców i bardzo świeżych, cierpkich czerwonych owoców, takich jak wiśnia, a także aromaty utleniania. Mogą w nich również występować delikatne nuty miodu lub figi. Czerwone wina likierowe charakteryzują się uporządkowanym smakiem z wyczuwalną kwasowością, zapewniającą świeżość, która ogólnie dominuje, choć ich umiarkowana słodycz jest również wyraźna. Wrażenia smakowe mogą charakteryzować się pewną lepkością, jeżeli wina dojrzewały w beczkach dębowych.

W odniesieniu do pozostałych parametrów analitycznych obowiązują limity przewidziane w przepisach prawa.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 16
Minimalna kwasowość ogólna w gramach na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

5. Praktyki enologiczne

Szczególne praktyki enologiczne

5.1. Gatunkowe wino musujące - metoda

Szczególne praktyki enologiczne

Zgodnie z obowiązującymi przepisami przy produkcji gatunkowych win musujących objętych ChNP "Bairrada" stosuje się klasyczną metodę fermentacji w butelkach.

5.2. Wina, gatunkowe wina musujące i wina likierowe - naturalna objętościowa zawartość alkoholu

Odpowiednie ograniczenia dotyczące produkcji win

Moszcz wykorzystywany do produkcji produktów sektora wina objętych ChNP "Bairrada" musi mieć minimalną naturalną objętościową zawartość alkoholu wynoszącą:

- w przypadku win białych, czerwonych i różowych - 11 % obj.;

- w przypadku gatunkowych win musujących - 9,5 % obj.;

- w przypadku win likierowych - 12 % obj.

5.3. Gatunkowe wino musujące - leżakowanie

Szczególne praktyki enologiczne

Gatunkowe wino musujące, które może być objęte ChNP "Bairrada", musi pozostawać na terenie rozlewni przez okres co najmniej 9 miesięcy od daty butelkowania przed wprowadzeniem do obrotu.

5.4. Wino likierowe - produkcja

Odpowiednie ograniczenia dotyczące produkcji win

Wino likierowe, które może być objęte ChNP "Bairrada", wytwarzane jest z moszczu gronowego przeznaczonego do produkcji produktów objętych ChNP "Bairrada", we wczesnej fazie fermentacji, do którego dodaje się destylat winny o rzeczywistej zawartości alkoholu nie mniejszej niż 52 % i nie większej niż 86 % obj., pod warunkiem zachowania właściwości określonych w obowiązujących przepisach.

5.5. Wina, gatunkowe wina musujące i wina likierowe - praktyki uprawy, metody prowadzenia winorośli i gleby

Praktyki uprawy

Praktyki uprawy stosowane w winnicach ukierunkowanych na produkcję produktów sektora wina, które mogą być objęte ChNP "Bairrada", muszą być tradycyjnymi praktykami stosowanymi w regionie lub zalecanymi przez jednostkę certyfikującą.

Winorośl należy prowadzić półswobodnie lub w formie sznura, a gęstość obsady musi przekraczać 3 000 roślin/ha.

Winorośl przeznaczona do wytwarzania produktów sektora wina, które mogą być objęte ChNP "Bairrada", musi być sadzona lub wcześniej uprawiana na glebach o następujących właściwościach:

a) brunatne lub czerwone gleby wapienne;

b) łupkowe litosole próchniczne lub niepróchniczne;

c) gleby bielicoziemne z piaszczystego materiału nieskonsolidowanego.

Maksymalna wydajność

1. Wino (białe i różowe)

100 hektolitrów z hektara

2. Wino (czerwone)

80 hektolitrów z hektara

3. Gatunkowe wino musujące

120 hektolitrów z hektara

4. Wino likierowe

100 hektolitrów z hektara 6. Wyznaczony obszar geograficzny

Obszar geograficzny ChNP "Bairrada" obejmuje:

a) gminy Anadia, Mealhada oraz Oliveira do Bairro;

b) w gminie Águeda, a União das freguesias de Recardães e Espinhel, a União das freguesias de Águeda e Borralha, a União das freguesias de Barrô e Aguada de Baixo, w a União das freguesias de Travassô e Óis da Ribeira, tylko sołectwo Óis da Ribeira, w a União das freguesias de Belazaima do Chão, Castanheira do Vouga e Agadão, tylko sołectwo Belazaima do Chão, oraz sołectwa Aguada de Cima, Fermentelos oraz Valongo do Vouga;

c) w gminie Aveiro, w a União das freguesias de Requeixo, Nossa Senhora de Fátima e Nariz, tylko sołectwo Nariz;

d) w gminie Cantanhede, a União das freguesias de Sepins e Bolhoa, a União das freguesias de Vilamar e Corticeiro de Cima, a União das freguesias de Covões e Camarneira, a União das freguesias de Portunhos oraz Outil, a União das freguesias de Cantanhede e Pocariça, oraz sołectwa Ançã, Cadima, Cordinhã, Febres, Murtede, Ourentã, Sanguinheira oraz São Caetano;

e) w gminie Coimbra, a União das freguesias de Souselas e Botão, a União das freguesias de Trouxemil e Torre de Vilela, a União das freguesias de Antuzede e Vil de Matos, tylko sołectwo Vil de Matos;

f) w gminie Vagos, w a União das freguesias de Fonte de Angeão e Covão do Lobo, tylko sołectwo Covão do Lobo, w a União das freguesias de Ponte de Vagos e Santa Catarina, tylko sołectwo Santa Catarina, oraz sołectwa Ouca oraz Sosa.

7. Główne odmiany winorośli

Alfrocheiro - Tinta-Bastardinha

Aragonez - Tinta-Roriz; Tempranillo

Arinto - Pedernã

Baga

Bastardo - Graciosa

Bical - Borrado-das-Moscas

Cabernet-Sauvignon

Camarate

Castelão - João-de-Santarém(1); Periquita

Cercial - Cercial-da-Bairrada

Chardonnay

Fernão-Pires - Maria-Gomes

Jaen - Mencía

Merlot

Petit-Verdot

Pinot-Blanc

Pinot-Noir

Rabo-de-Ovelha

Rufete - Tinta-Pinheira

Sauvignon - Sauvignon-Blanc

Sercialinho

Syrah - Shiraz

Tinta-Barroca

Tinto-Cão

Touriga-Franca

Touriga-Nacional

Verdelho

Viognier 8. Opis związku lub związków

Wino, gatunkowe wino musujące i wino likierowe

Szczegółowe informacje dotyczące obszaru geograficznego istotne z punktu widzenia związku

Czynniki naturalne: Granice przedmiotowego obszaru geograficznego wyznaczają na północy rzeka Vouga, na południu rzeka Mondego, na wschodzie pasma górskie Bussaco i Caramulo, a na zachodzie - Ocean Atlantycki.

Jest to w większości płaski region z łagodnymi wzgórzami, położony na wysokości rzadko przekraczającej 250 m n.p.m.

Obszar ChNP "Bairrada" obejmuje równinę lub płaskowyż, położone w pobliżu Atlantyku, który wywiera silny wpływ na klimat regionu.

Klimat śródziemnomorski w znacznym stopniu kształtuje Ocean Atlantycki i charakteryzuje się on długimi i chłodnymi zimami z umiarkowanymi średnimi temperaturami, ale obfitymi opadami deszczu. Gorące lata są łagodzone przez wiatry znad Atlantyku. Dni są gorące, a noce chłodne - na obszarze tym występują znaczne różnice temperatur.

Gleby są mineralne i powstały w różnych epokach geologicznych. Gleby są na ogół słabej jakości, od piaszczystych po gliniaste, a miejscami także piaszczysto-gliniaste. Winorośl uprawiana jest głównie na glebach gliniastych i gli- niasto-wapiennych.

Czynnik ludzki Uprawa winorośli w regionie Bairrada odgrywa ważną rolę w rozwoju gospodarczym regionu od czasów średniowiecza.

Wina z tego regionu były już znane, a ich jakość została doceniona już w XIX wieku, kiedy to dostrzeżono potencjał regionu do produkcji win musujących. To właśnie w tym regionie w 1890 r. wyprodukowano pierwsze komercyjne wina musujące w Portugalii.

Szczególne właściwości produktów związane z obszarem geograficznym:

Wina, gatunkowe wina musujące i wina likierowe objęte ChNP "Bairrada" mają wspólne cechy charakterystyczne. Charakteryzują się bogatymi aromatami i wyraźną świeżością, dobrą strukturą oraz wyważoną i wyczuwalną kwasowością (będącą odzwierciedleniem wyraźnej kwasowości stałej).

Związek z obszarem geograficznym:

Umiarkowane wysokości i silny wpływ Atlantyku są kluczowymi czynnikami powodującymi wysokie opady deszczu, z których słynie ten region. Cechy te sprzyjają produkcji winogron o zrównoważonej dojrzałości, z których powstają wina o wyraźnej kwasowości i dużej zawartości prekursorów aromatycznych.

Wpływ Atlantyku, który jest zauważalny na całym obszarze geograficznym, w połączeniu z wysokimi opadami deszczu, jest również czynnikiem nadającym winom charakterystyczną świeżość. Wynika to głównie z naturalnej kwasowości winogron uprawianych w tych warunkach.

Gleby tego obszaru geograficznego pochodzą ze skał osadowych. Winorośl uprawiana jest na glebach wapiennych z okresu jurajskiego, piaskowcach z okresu triasu lub zlepieńcach z okresu kredy.

Przedmiotowy obszar geograficzny zapewnia zatem doskonałe warunki do uprawy winorośli, w szczególności pod względem dostępności wody w tych glebach oraz ich właściwości, tj. przepuszczalności i zdolności zatrzymywania wody w najbardziej deszczowych miesiącach. Dzięki temu wina z produkowanych na tym obszarze winogron charakteryzują się wyraźną kwasowością stałą, która ma zasadnicze znaczenie dla ich świeżości.

Czynnik ludzki, dzięki któremu w regionie kultywowane są praktyki i tradycje i który przejawia się w wyborze odmian najlepiej przystosowanych do warunków panujących na tym obszarze geograficznym, ma decydujące znaczenie w produkcji winogron nadających winom, gatunkowym winom musującym i winom likierowym objętym ChNP "Bairrada" ich charakterystyczne cechy.

Praktyki i rozwiązania techniczne (w zakresie zbiorów, fermentacji, maceracji i leżakowania), które wywodzą się z czynnika ludzkiego związanego z tradycją regionu, mają również wpływ na ogólną charakterystykę produktów sektora wina objętych ChNP "Bairrada".

Związek między czynnikami glebowo-klimatycznymi, odmianami winorośli występującymi w regionie i tradycyjną wiedzą fachową umożliwia produkcję win o wyjątkowych właściwościach, wyróżniających się mineralnością, kwasowością i świeżością produktów sektora wina, które mogą być objęte ChNP "Bairrada".

9. Dodatkowe wymogi zasadnicze

Wino, gatunkowe wino musujące i wino likierowe

Ramy prawne:

określone w przepisach krajowych

Rodzaj wymogów dodatkowych:

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu

Ocena etykietowania przed wprowadzeniem do obrotu.

Znak jest obowiązkowym oznaczeniem na etykiecie.

Wino - stosowanie oznaczenia "Clássico"

Ramy prawne:

określone w przepisach krajowych

Rodzaj wymogów dodatkowych:

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu

Aby można było stosować oznaczenie "Clássico" na etykietach win opatrzonych ChNP "Bairrada", muszą być spełnione następujące warunki:

a) z wykazu odmian uprawianych w regionie następujące odmiany mogą być wykorzystywane do produkcji win, które mogą być opatrzone oznaczeniem "Clássico":

Arinto (Pedernã)

Bical (Borrado-das-Moscas)

Cercial (Cercial-da-Bairrada)

Fernão-Pires (Maria-Gomes)

Rabo-de-Ovelha

Alfrocheiro (Tinta-Bastardinha)

Baga

Camarate

Castelão

Jaen (Mencia)

Touriga-Nacional

b) maksymalna wydajność z hektara winnic przeznaczonych do produkcji win, które mogą być opatrzone oznaczaniem "Clássico" wynosi 55 hektolitrów z hektara;

c) minimalna rzeczywista objętościowa zawartość alkoholu w winach, które mogą być opatrzone oznaczeniem "Clássico", wynosi:

wino białe - 12 % obj.,

wino czerwone - 12,5 % obj.

d) minimalna naturalna zawartość alkoholu w moszczach przeznaczonych do produkcji win, które mogą być opatrzone oznaczeniem "Clássico", wynosi:

wino białe - 12 % obj.,

wino czerwone - 12,5 % obj.

e) minimalny okres leżakowania w przypadku win, które mogą być opatrzone oznaczeniem "Clássico", wynosi:

wino czerwone - butelkowanie musi być poprzedzone okresem leżakowania trwającym 30 miesięcy, w tym 12 miesięcy w butelkach;

wino białe - butelkowanie musi być poprzedzone okresem leżakowania trwającym 12 miesięcy, w tym 6 miesięcy w butelkach.

Link do specyfikacji produktu

https://www.ivv.gov.pt/np4/8617.html

1 Dz.U. L 347 z 20.12.2013, s. 671.

Zmiany w prawie

MSZ tworzy dodatkowe obwody głosowania za granicą

We Francji, Irlandii, Stanach Zjednoczonych oraz Wielkiej Brytanii utworzono pięć dodatkowych obwodów głosowania w czerwcowych wyborach do Parlamentu Europejskiego. Jednocześnie zniesiono obwód w Iraku - wynika to z nowego rozporządzenia ministra spraw zagranicznych. Po zmianach łączna liczba obwodów poza granicami Polski wynosi 299.

Krzysztof Koślicki 28.05.2024
Rząd nie dołoży gminom pieniędzy na obsługę wygaszanego dodatku osłonowego

Na obsługę dodatku osłonowego samorządy dostają 2 proc. łącznej kwoty dotacji wypłaconej gminie. Rząd nie zwiększy wsparcia uzasadniając, że koszt został odpowiednio skalkulowany – wyjaśnia Ministerstwo Klimatu i Środowiska. Ponadto dodatek osłonowy jest wygaszany i gminy kończą realizację tego zdania.

Robert Horbaczewski 23.05.2024
Będą dodatki dla zawodowych rodzin zastępczych i dla pracowników pomocy społecznej

Od 1 lipca 2024 roku zawodowe rodziny zastępcze oraz osoby prowadzące rodzinne domy dziecka mają dostawać dodatki do miesięcznych wynagrodzeń w wysokości 1000 zł brutto. Dodatki w tej samej wysokości będą też wypłacane - od 1 lipca 2024 r. - pracownikom pomocy społecznej. W środę, 15 maja, prezydent Andrzej Duda podpisał obie ustawy.

Grażyna J. Leśniak 16.05.2024
Powstańcy nie zapłacą podatku dochodowego od nagród

Minister finansów zaniecha poboru podatku dochodowego od nagród przyznawanych w 2024 roku powstańcom warszawskim oraz ich małżonkom. Zgodnie z przygotowanym przez resort projektem rozporządzenia, zwolnienie będzie dotyczyło nagród przyznawanych przez radę miasta Warszawy od 1 stycznia do końca grudnia tego roku.

Monika Pogroszewska 06.05.2024
Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2023.224.43

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja wniosku o wprowadzenie zmiany w specyfikacji nazwy pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 105 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013
Data aktu: 27/06/2023
Data ogłoszenia: 27/06/2023