Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu zgodnie z art. 98 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 1 w terminie dwóch miesięcy od daty niniejszej publikacji.WNIOSEK O ZATWIERDZENIE ZMIANY W SPECYFIKACJI PRODUKTU
"Bairrada"
PDO-PT-A1537-AM01
Data wniosku: 2.3.2017
1. Przepisy mające zastosowanie do zmiany
Art. 105. rozporządzenia (UE) nr 1308/2013 - zmiana inna niż nieznaczna.
2. Opis i uzasadnienie zmiany
2.1. Kategorie produktów sektora wina - aktualizacja
Opis:
Zmieniono kategorię produktu "Wino musujące" na "Gatunkowe wino musujące".
Uzasadnienie:
Kategorię produktu dostosowano do długości okresu ustalonego w przepisach.
Jednolity dokument (zmienione punkty): wszystkie poprzednie odniesienia do kategorii produktów "Wino musujące" mają zastosowanie do obecnej kategorii "Gatunkowe wino musujące".
Specyfikacja (zmienione punkty): wszystkie poprzednie odniesienia do kategorii produktów "Wino musujące" mają zastosowanie do obecnej kategorii "Gatunkowe wino musujące".
2.2. Kategorie produktów sektora wina - nowa kategoria produktu sektora wina
Opis:
Dodano kategorię "Wino likierowe".
Uzasadnienie:
Celem jest podniesienie wartości gospodarczej produktu, który istnieje już w regionie, poprzez uznanie go w ramach ChNP.
Ten rodzaj produktu jest już wytwarzany przez producentów zgodnie z tradycyjnymi praktykami stosowanymi w regionie, z zachowaniem wyjątkowej jakości i typowych cech. Objęcie tego nowego produktu ChNP "Bairrada" stanowi uznanie jego znaczenia i jakości oraz wartości dodanej dla jego producentów.
Jednolity dokument (zmienione punkty): "Kategorie produktów sektora wina", "Opis wina lub win", "Szczególne praktyki enologiczne", "Związek z obszarem geograficznym" i "Dodatkowe wymogi".
Specyfikacja (zmienione punkty): "Kategorie produktów sektora wina", "Opis wina lub win", "Szczególne praktyki enologiczne", "Związek z obszarem geograficznym" i "Dodatkowe wymogi".
2.3. Opis wina lub win - kategorie "Wino" i "Gatunkowe wino musujące"
Opis:
Poprawiono i dostosowano opis kategorii "Wino" i "Gatunkowe wino musujące".
Uzasadnienie:
Stwierdzono, że poprzedni opis jest ogólny i niewystarczająco szczegółowy, dlatego dostosowano go, aby uwzględnić cechy związane z produktami objętymi ChNP "Bairrada". Jest to konieczne, aby zapewnić zgodność jednolitego dokumentu i specyfikacji z obowiązującymi przepisami.
Jednolity dokument (zmienione punkty): "Opis wina lub win - kategorie »Wino« i »Gatunkowe wino musujące«"
Specyfikacja (zmienione punkty): "Opis wina lub win - kategorie »Wino« i »Gatunkowe wino musujące«"
2.4. Maksymalna wydajność - wino i gatunkowe wino musujące
Opis:
Zmiana maksymalnej wydajności w odniesieniu do następujących rodzajów wina:
Wino białe i różowe: 100 hl
Wino czerwone: 80 hl
Gatunkowe wino musujące: 120 hl
Uzasadnienie:
Zwiększono maksymalną wydajność, aby dostosować te wartości do rzeczywistych poziomów produkcji w regionie, bez szkody dla swoistych cech produktu.
Jednolity dokument (zmienione punkty): "Praktyki enologiczne".
Specyfikacja (zmienione punkty): "Praktyki enologiczne".
2.5. Główne odmiany winorośli - nowe odmiany
Opis:
Zmiana/aktualizacja wykazu odmian. Wprowadzono odmianę Viognier.
Uzasadnienie:
Odmiany określone w odniesieniu do produkcji win w regionie należało dostosować i zaktualizować, aby zapewnić zgodność z nowymi ramami prawnymi krajowego wykazu odmian nadających się do produkcji win w Portugalii, obejmującego nową odmianę istotną na potrzeby charakterystyki win w regionie. Odmiana ta figuruje na tradycyjnej mapie odmian danego obszaru geograficznego, a zatem jej włączenie nie zmienia wyraźnego charakteru win objętych ChNP "Bairrada", lecz go optymalizuje.
Jednolity dokument (zmienione punkty): "Główne odmiany winorośli".
Specyfikacja (zmienione punkty): "Główne odmiany winorośli".
2.6. Związek z obszarem geograficznym
Opis:
Dostosowano i poprawiono opis związku z obszarem geograficznym. Informacje dotyczące obszaru geograficznego, szczegółowych informacji o produkcie i jego związku przyczynowego zostały zmienione, w przypadku zarówno wcześniej istniejących, jak i nowych kategorii produktów.
Uzasadnienie:
Ponieważ z jednej strony uznano, że poprzedni opis związku jest ogólny i niewystarczająco szczegółowy, a z drugiej strony należało dodać opis związku dotyczącego nowej kategorii produktu (wino likierowe), zmieniono treść tego punktu, aby uwzględnić wszystkie kategorie produktu. Dzięki temu treść jest bardziej obiektywna, ponieważ związek z obszarem geograficznym ma zastosowanie do wszystkich kategorii.
Jednolity dokument (zmienione punkty): "Związek z obszarem geograficznym".
Specyfikacja (zmienione punkty): "Związek z obszarem geograficznym".
2.7. Wina - oznaczenie "Clássico"
Opis:
Dodanie wymogów dotyczących stosowania oznaczenia "Clássico" na etykietach.
Uzasadnienie:
Konieczne było ustalenie warunków i wymogów dotyczących stosowania określenia "Clássico" na etykietach win.
Jednolity dokument (zmienione punkty): "Dodatkowe wymogi - Przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania".
Specyfikacja (zmienione punkty): "Dodatkowe wymogi - Przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania".
2.8. Informacje dotyczące wnioskodawcy
Opis:
Aktualizacja informacji dotyczących wnioskodawcy.
Uzasadnienie:
Informacje są nieaktualne, w związku z czym wymagana jest aktualizacja. Jest to konieczne, aby zapewnić zgodność specyfikacji z obowiązującymi przepisami oraz sprecyzować poprzedni opis.
Jednolity dokument (zmienione punkty): zmiana ta nie pociąga za sobą żadnych zmian w jednolitym dokumencie.
Specyfikacja (zmienione punkty): "Inne informacje - Dane wnioskodawcy".
2.9. Informacje dotyczące zainteresowanych stron
Opis:
Usunięcie informacji dotyczących zainteresowanych stron.
Uzasadnienie:
Ze względu na nieporozumienie w tym polu omyłkowo wpisano dane wnioskodawcy. Informacja ta została obecnie usunięta. Jest to konieczne, aby zapewnić zgodność specyfikacji z obowiązującymi przepisami oraz sprecyzować poprzedni opis.
Jednolity dokument (zmienione punkty): zmiana ta nie pociąga za sobą żadnych zmian w jednolitym dokumencie.
Specyfikacja (zmienione punkty): "Inne informacje - Informacje dotyczące zainteresowanych stron".
2.10. Informacje dotyczące jednostek certyfikujących
Opis:
Aktualizacja informacji dotyczących jednostek certyfikujących.
Uzasadnienie:
Informacje są nieaktualne, w związku z czym wymagana jest aktualizacja. Jest to konieczne, aby zapewnić zgodność specyfikacji z obowiązującymi przepisami oraz sprecyzować poprzedni opis.
Jednolity dokument (zmienione punkty): zmiana ta nie pociąga za sobą żadnych zmian w jednolitym dokumencie.
Specyfikacja (zmienione punkty): "Inne informacje - Informacje dotyczące jednostek certyfikujących".
2.11. Informacje dotyczące właściwych organów nadzoru
Opis:
Aktualizacja informacji dotyczących właściwych organów nadzoru.
Uzasadnienie:
Informacje są nieaktualne, w związku z czym wymagana jest aktualizacja. Jest to konieczne, aby zapewnić zgodność specyfikacji z obowiązującymi przepisami oraz sprecyzować poprzedni opis.
Jednolity dokument (zmienione punkty): zmiana ta nie pociąga za sobą żadnych zmian w jednolitym dokumencie.
Specyfikacja (zmienione punkty): "Inne informacje - Informacje dotyczące właściwych organów nadzoru".
JEDNOLITY DOKUMENT
1. Nazwa produktu
Bairrada
2. Rodzaj oznaczenia geograficznego
ChNP - chroniona nazwa pochodzenia
3. Kategorie produktów sektora wina
1. Wino
3. Wino likierowe
5. Gatunkowe wino musujące
4. Opis wina lub win
4.1. Wino (białe, czerwone i różowe)
KRÓTKI OPIS
Wina białe: charakteryzują się świeżym smakiem i bladocytrynową barwą, z możliwymi zielonkawymi lub lekko złotawymi odcieniami po fermentacji w nowych drewnianych beczkach. Mają delikatne kwiatowe lub owocowe aromaty, które niekiedy przybierają bardziej intensywne tropikalne i maślane nuty. Są to typowe wina o uporządkowanej strukturze, charakteryzujące się dobrą naturalną równowagą między kwasowością i alkoholem oraz doskonałą świeżością.
Wina czerwone: charakteryzują się intensywnie czerwoną barwą, z możliwymi niebieskawymi odcieniami, oraz owocowymi aromatami jeżyn, bergamotki i przypraw; mają wyraźną strukturę taninową i kwasowość. Podczas dojrzewania w winach rozwijają trzeciorzędowe aromaty dzikich jagód, żywic, przypraw, miodu i wędzonych nut oraz odpowiednia struktura, gwarantowana przez dobrą równowagę alkoholu, kwasu i tanin, dzięki czemu wykazują dużą trwałość.
Wina różowe: charakteryzują się barwą pomarańczową przechodzącą w czerwoną oraz aromatami czerwonych owoców (czereśnia, truskawka, malina, czerwona porzeczka). Na podniebieniu mają umiarkowanie wysoką kwasowość i są bardzo świeże w smaku.
W odniesieniu do pozostałych parametrów analitycznych obowiązują limity przewidziane w przepisach prawa.
Ogólne cechy analityczne |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) |
|
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) |
11 |
Minimalna kwasowość ogólna |
w miliekwiwalentach na litr |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) |
|
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
|
4.2. Gatunkowe wino musujące (białe, czerwone i różowe) KRÓTKI OPIS
Wina białe: charakteryzują się bladocytrynową barwą z lekko złotym odcieniem. Aromaty są kwiatowe i owocowe, z nutami owoców o białym miąższu. Bardziej dojrzałe białe wina mają intensywne i palone aromaty. Wina te mają intensywny smak, harmonijną strukturę w ustach oraz doskonałą świeżość i charakteryzują się pianką na podniebieniu.
Wina czerwone: charakteryzują się czerwonawą barwą, niekiedy dość intensywną, doskonałą świeżością i pianką na podniebieniu. Aromaty są kwiatowe i owocowe. Bardziej dojrzałe białe wina mają intensywne i palone aromaty. W smaku są pełne dzięki taninom, wyważone, z delikatnymi i trwałymi bąbelkami.
Wina różowe: mają barwę pomarańczową do różowej. Aromaty są kwiatowe i owocowe, z nutami czerwonych owoców (takich jak wiśnia, jeżyna i truskawka), lub bardziej dojrzałe, z intensywnymi i palonymi aromatami. Wina te mają delikatny smak, o wyważonej kwasowości i doskonałej świeżości oraz charakteryzują się pianką na podniebieniu.
W odniesieniu do pozostałych parametrów analitycznych obowiązują limity przewidziane w przepisach prawa.
Ogólne cechy analityczne |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) |
|
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) |
11 |
Minimalna kwasowość ogólna |
|
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) |
|
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
|
4.3. Wino likierowe (białe i czerwone)
KRÓTKI OPIS
Wina białe: mają lekko złocistą barwę, niekiedy z kasztanowymi odcieniami, co jest efektem leżakowania w drewnianych pojemnikach. Czasami mają aromat owoców cytrusowych z nutami orzechowymi i delikatnymi akcentami utleniania. W smaku są umiarkowanie słodkie z wyczuwalnym alkoholem. Charakteryzują się uporządkowaną strukturą, mocną kwasowością nadającą im świeżości, która jest dominującą cechą tych win.
Wina czerwone: mogą mieć barwę od umiarkowanie czerwonawej do głębszej czerwieni, a także żółte, pomarańczowe oraz kasztanowe odcienie będące wynikiem leżakowania w drewnianych pojemnikach. Dominują aromaty suszonych owoców i bardzo świeżych, cierpkich czerwonych owoców, takich jak wiśnia, a także aromaty utleniania. Mogą w nich również występować delikatne nuty miodu lub figi. Czerwone wina likierowe charakteryzują się uporządkowanym smakiem z wyczuwalną kwasowością, zapewniającą świeżość, która ogólnie dominuje, choć ich umiarkowana słodycz jest również wyraźna. Wrażenia smakowe mogą charakteryzować się pewną lepkością, jeżeli wina dojrzewały w beczkach dębowych.
W odniesieniu do pozostałych parametrów analitycznych obowiązują limity przewidziane w przepisach prawa.
Ogólne cechy analityczne |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) |
|
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) |
16 |
Minimalna kwasowość ogólna |
w gramach na litr, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) |
|
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
|
5. Praktyki enologiczne
Szczególne praktyki enologiczne
5.1. Gatunkowe wino musujące - metoda
Szczególne praktyki enologiczne
Zgodnie z obowiązującymi przepisami przy produkcji gatunkowych win musujących objętych ChNP "Bairrada" stosuje się klasyczną metodę fermentacji w butelkach.
5.2. Wina, gatunkowe wina musujące i wina likierowe - naturalna objętościowa zawartość alkoholu
Odpowiednie ograniczenia dotyczące produkcji win
Moszcz wykorzystywany do produkcji produktów sektora wina objętych ChNP "Bairrada" musi mieć minimalną naturalną objętościową zawartość alkoholu wynoszącą:
- w przypadku win białych, czerwonych i różowych - 11 % obj.;
- w przypadku gatunkowych win musujących - 9,5 % obj.;
- w przypadku win likierowych - 12 % obj.
5.3. Gatunkowe wino musujące - leżakowanie
Szczególne praktyki enologiczne
Gatunkowe wino musujące, które może być objęte ChNP "Bairrada", musi pozostawać na terenie rozlewni przez okres co najmniej 9 miesięcy od daty butelkowania przed wprowadzeniem do obrotu.
5.4. Wino likierowe - produkcja
Odpowiednie ograniczenia dotyczące produkcji win
Wino likierowe, które może być objęte ChNP "Bairrada", wytwarzane jest z moszczu gronowego przeznaczonego do produkcji produktów objętych ChNP "Bairrada", we wczesnej fazie fermentacji, do którego dodaje się destylat winny o rzeczywistej zawartości alkoholu nie mniejszej niż 52 % i nie większej niż 86 % obj., pod warunkiem zachowania właściwości określonych w obowiązujących przepisach.
5.5. Wina, gatunkowe wina musujące i wina likierowe - praktyki uprawy, metody prowadzenia winorośli i gleby
Praktyki uprawy
Praktyki uprawy stosowane w winnicach ukierunkowanych na produkcję produktów sektora wina, które mogą być objęte ChNP "Bairrada", muszą być tradycyjnymi praktykami stosowanymi w regionie lub zalecanymi przez jednostkę certyfikującą.
Winorośl należy prowadzić półswobodnie lub w formie sznura, a gęstość obsady musi przekraczać 3 000 roślin/ha.
Winorośl przeznaczona do wytwarzania produktów sektora wina, które mogą być objęte ChNP "Bairrada", musi być sadzona lub wcześniej uprawiana na glebach o następujących właściwościach:
a) brunatne lub czerwone gleby wapienne;
b) łupkowe litosole próchniczne lub niepróchniczne;
c) gleby bielicoziemne z piaszczystego materiału nieskonsolidowanego.
Maksymalna wydajność
1. Wino (białe i różowe)
100 hektolitrów z hektara
2. Wino (czerwone)
80 hektolitrów z hektara
3. Gatunkowe wino musujące
120 hektolitrów z hektara
4. Wino likierowe
100 hektolitrów z hektara 6. Wyznaczony obszar geograficzny
Obszar geograficzny ChNP "Bairrada" obejmuje:
a) gminy Anadia, Mealhada oraz Oliveira do Bairro;
b) w gminie Águeda, a União das freguesias de Recardães e Espinhel, a União das freguesias de Águeda e Borralha, a União das freguesias de Barrô e Aguada de Baixo, w a União das freguesias de Travassô e Óis da Ribeira, tylko sołectwo Óis da Ribeira, w a União das freguesias de Belazaima do Chão, Castanheira do Vouga e Agadão, tylko sołectwo Belazaima do Chão, oraz sołectwa Aguada de Cima, Fermentelos oraz Valongo do Vouga;
c) w gminie Aveiro, w a União das freguesias de Requeixo, Nossa Senhora de Fátima e Nariz, tylko sołectwo Nariz;
d) w gminie Cantanhede, a União das freguesias de Sepins e Bolhoa, a União das freguesias de Vilamar e Corticeiro de Cima, a União das freguesias de Covões e Camarneira, a União das freguesias de Portunhos oraz Outil, a União das freguesias de Cantanhede e Pocariça, oraz sołectwa Ançã, Cadima, Cordinhã, Febres, Murtede, Ourentã, Sanguinheira oraz São Caetano;
e) w gminie Coimbra, a União das freguesias de Souselas e Botão, a União das freguesias de Trouxemil e Torre de Vilela, a União das freguesias de Antuzede e Vil de Matos, tylko sołectwo Vil de Matos;
f) w gminie Vagos, w a União das freguesias de Fonte de Angeão e Covão do Lobo, tylko sołectwo Covão do Lobo, w a União das freguesias de Ponte de Vagos e Santa Catarina, tylko sołectwo Santa Catarina, oraz sołectwa Ouca oraz Sosa.
7. Główne odmiany winorośli
Alfrocheiro - Tinta-Bastardinha
Aragonez - Tinta-Roriz; Tempranillo
Arinto - Pedernã
Baga
Bastardo - Graciosa
Bical - Borrado-das-Moscas
Cabernet-Sauvignon
Camarate
Castelão - João-de-Santarém(1); Periquita
Cercial - Cercial-da-Bairrada
Chardonnay
Fernão-Pires - Maria-Gomes
Jaen - Mencía
Merlot
Petit-Verdot
Pinot-Blanc
Pinot-Noir
Rabo-de-Ovelha
Rufete - Tinta-Pinheira
Sauvignon - Sauvignon-Blanc
Sercialinho
Syrah - Shiraz
Tinta-Barroca
Tinto-Cão
Touriga-Franca
Touriga-Nacional
Verdelho
Viognier 8. Opis związku lub związków
Wino, gatunkowe wino musujące i wino likierowe
Szczegółowe informacje dotyczące obszaru geograficznego istotne z punktu widzenia związku
Czynniki naturalne: Granice przedmiotowego obszaru geograficznego wyznaczają na północy rzeka Vouga, na południu rzeka Mondego, na wschodzie pasma górskie Bussaco i Caramulo, a na zachodzie - Ocean Atlantycki.
Jest to w większości płaski region z łagodnymi wzgórzami, położony na wysokości rzadko przekraczającej 250 m n.p.m.
Obszar ChNP "Bairrada" obejmuje równinę lub płaskowyż, położone w pobliżu Atlantyku, który wywiera silny wpływ na klimat regionu.
Klimat śródziemnomorski w znacznym stopniu kształtuje Ocean Atlantycki i charakteryzuje się on długimi i chłodnymi zimami z umiarkowanymi średnimi temperaturami, ale obfitymi opadami deszczu. Gorące lata są łagodzone przez wiatry znad Atlantyku. Dni są gorące, a noce chłodne - na obszarze tym występują znaczne różnice temperatur.
Gleby są mineralne i powstały w różnych epokach geologicznych. Gleby są na ogół słabej jakości, od piaszczystych po gliniaste, a miejscami także piaszczysto-gliniaste. Winorośl uprawiana jest głównie na glebach gliniastych i gli- niasto-wapiennych.
Czynnik ludzki Uprawa winorośli w regionie Bairrada odgrywa ważną rolę w rozwoju gospodarczym regionu od czasów średniowiecza.
Wina z tego regionu były już znane, a ich jakość została doceniona już w XIX wieku, kiedy to dostrzeżono potencjał regionu do produkcji win musujących. To właśnie w tym regionie w 1890 r. wyprodukowano pierwsze komercyjne wina musujące w Portugalii.
Szczególne właściwości produktów związane z obszarem geograficznym:
Wina, gatunkowe wina musujące i wina likierowe objęte ChNP "Bairrada" mają wspólne cechy charakterystyczne. Charakteryzują się bogatymi aromatami i wyraźną świeżością, dobrą strukturą oraz wyważoną i wyczuwalną kwasowością (będącą odzwierciedleniem wyraźnej kwasowości stałej).
Związek z obszarem geograficznym:
Umiarkowane wysokości i silny wpływ Atlantyku są kluczowymi czynnikami powodującymi wysokie opady deszczu, z których słynie ten region. Cechy te sprzyjają produkcji winogron o zrównoważonej dojrzałości, z których powstają wina o wyraźnej kwasowości i dużej zawartości prekursorów aromatycznych.
Wpływ Atlantyku, który jest zauważalny na całym obszarze geograficznym, w połączeniu z wysokimi opadami deszczu, jest również czynnikiem nadającym winom charakterystyczną świeżość. Wynika to głównie z naturalnej kwasowości winogron uprawianych w tych warunkach.
Gleby tego obszaru geograficznego pochodzą ze skał osadowych. Winorośl uprawiana jest na glebach wapiennych z okresu jurajskiego, piaskowcach z okresu triasu lub zlepieńcach z okresu kredy.
Przedmiotowy obszar geograficzny zapewnia zatem doskonałe warunki do uprawy winorośli, w szczególności pod względem dostępności wody w tych glebach oraz ich właściwości, tj. przepuszczalności i zdolności zatrzymywania wody w najbardziej deszczowych miesiącach. Dzięki temu wina z produkowanych na tym obszarze winogron charakteryzują się wyraźną kwasowością stałą, która ma zasadnicze znaczenie dla ich świeżości.
Czynnik ludzki, dzięki któremu w regionie kultywowane są praktyki i tradycje i który przejawia się w wyborze odmian najlepiej przystosowanych do warunków panujących na tym obszarze geograficznym, ma decydujące znaczenie w produkcji winogron nadających winom, gatunkowym winom musującym i winom likierowym objętym ChNP "Bairrada" ich charakterystyczne cechy.
Praktyki i rozwiązania techniczne (w zakresie zbiorów, fermentacji, maceracji i leżakowania), które wywodzą się z czynnika ludzkiego związanego z tradycją regionu, mają również wpływ na ogólną charakterystykę produktów sektora wina objętych ChNP "Bairrada".
Związek między czynnikami glebowo-klimatycznymi, odmianami winorośli występującymi w regionie i tradycyjną wiedzą fachową umożliwia produkcję win o wyjątkowych właściwościach, wyróżniających się mineralnością, kwasowością i świeżością produktów sektora wina, które mogą być objęte ChNP "Bairrada".
9. Dodatkowe wymogi zasadnicze
Wino, gatunkowe wino musujące i wino likierowe
Ramy prawne:
określone w przepisach krajowych
Rodzaj wymogów dodatkowych:
przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania
Opis wymogu
Ocena etykietowania przed wprowadzeniem do obrotu.
Znak jest obowiązkowym oznaczeniem na etykiecie.
Wino - stosowanie oznaczenia "Clássico"
Ramy prawne:
określone w przepisach krajowych
Rodzaj wymogów dodatkowych:
przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania
Opis wymogu
Aby można było stosować oznaczenie "Clássico" na etykietach win opatrzonych ChNP "Bairrada", muszą być spełnione następujące warunki:
a) z wykazu odmian uprawianych w regionie następujące odmiany mogą być wykorzystywane do produkcji win, które mogą być opatrzone oznaczeniem "Clássico":
Arinto (Pedernã)
Bical (Borrado-das-Moscas)
Cercial (Cercial-da-Bairrada)
Fernão-Pires (Maria-Gomes)
Rabo-de-Ovelha
Alfrocheiro (Tinta-Bastardinha)
Baga
Camarate
Castelão
Jaen (Mencia)
Touriga-Nacional
b) maksymalna wydajność z hektara winnic przeznaczonych do produkcji win, które mogą być opatrzone oznaczaniem "Clássico" wynosi 55 hektolitrów z hektara;
c) minimalna rzeczywista objętościowa zawartość alkoholu w winach, które mogą być opatrzone oznaczeniem "Clássico", wynosi:
wino białe - 12 % obj.,
wino czerwone - 12,5 % obj.
d) minimalna naturalna zawartość alkoholu w moszczach przeznaczonych do produkcji win, które mogą być opatrzone oznaczeniem "Clássico", wynosi:
wino białe - 12 % obj.,
wino czerwone - 12,5 % obj.
e) minimalny okres leżakowania w przypadku win, które mogą być opatrzone oznaczeniem "Clássico", wynosi:
wino czerwone - butelkowanie musi być poprzedzone okresem leżakowania trwającym 30 miesięcy, w tym 12 miesięcy w butelkach;
wino białe - butelkowanie musi być poprzedzone okresem leżakowania trwającym 12 miesięcy, w tym 6 miesięcy w butelkach.
Link do specyfikacji produktu
https://www.ivv.gov.pt/np4/8617.html