Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku w sprawie zmian zgodnie z art. 51 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 1 w terminie trzech miesięcy od daty niniejszej publikacji.WNIOSEK O ZATWIERDZENIE ZMIANY W SPECYFIKACJI PRODUKTU OZNACZONEGO CHRONIONĄ NAZWĄ POCHODZENIA/ CHRONIONYM OZNACZENIEM GEOGRAFICZNYM, GDY ZMIANA TA NIE JEST NIEZNACZNA
Wniosek o zatwierdzenie zmiany zgodnie z art. 53 ust. 2 akapit pierwszy rozporządzenia (UE) nr 1151/2012
"Fränkischer Karpfen / Frankenkarpfen / Karpfen aus Franken"
Nr UE: PGI-DE-0688-AM01
ChNP ChOG
1. Grupa składająca wniosek i mająca uzasadniony interes
Nazwa: Fischereiverband Mittelfranken e.V. [Stowarzyszenie Producentów Ryb Mittelfranken]
Adres: Maiacher Straße 60d, 90441, Norymberga
Tel. +49 9114249010
E-mail: info@mfr.de
Uzasadniony interes
Wnioskodawca i pierwotny wnioskodawca jest tym samym podmiotem. Jest to stowarzyszenie producentów produktów chronionych. Ma zatem prawnie uzasadniony interes w złożeniu niniejszego wniosku o zatwierdzenie zmiany i jest również uprawnione do złożenia wniosku (art. 53 ust. 1 w związku z art. 3 ust. 2 rozporządzenia (UE) nr 1151/2012).
2. Państwo członkowskie lub państwo trzecie
Niemcy
3. Punkt w specyfikacji produktu, którego dotyczą zmiany
Nazwa produktu
Opis produktu
Obszar geograficzny
Dowód pochodzenia
Metoda produkcji
Związek
Etykietowanie
Inne [określić]
4. Rodzaj zmian
Zmiany specyfikacji zarejestrowanego produktu oznaczonego ChNP lub ChOG, niekwalifikujące się do uznania za nieznaczne zgodnie z art. 53 ust. 2 akapit trzeci rozporządzenia (UE) nr 1151/2012.
Zmiany specyfikacji zarejestrowanego produktu oznaczonego ChNP lub ChOG, dla których jednolity dokument (lub dokument mu równoważny) nie został opublikowany, niekwalifikujące się do uznania za nieznaczne zgodnie z art. 53 ust. 2 akapit trzeci rozporządzenia (UE) nr 1151/2012.
5. Zmiany
1. Opis produktu
Zmiana w specyfikacji produktu
W części b) akapit trzeci ("Opis") zdanie pierwsze:
"Żywa waga karpia przeznaczonego do spożycia wynosi od 1 000 g do 1 700 g w przypadku ryby trzyletniej" otrzymuje brzmienie:
"Masa w relacji pełnej tego karpia towarowego (od K3) wynosi od 1 000 g do 3 000 g".
Uzasadnienie: Rozwój automatycznych maszyn do filetowania sprawił, że zapotrzebowanie na filety gwałtownie wzrosło, a większe karpie szczególnie dobrze nadają się do filetowania.
Wpływ na jednolity dokument:
Powyższa zmiana specyfikacji dotyczy również pkt 3.2. "Opis produktu" jednolitego dokumentu.
W akapicie trzecim zdanie pierwsze "Żywa waga karpia przeznaczonego do spożycia wynosi od 1 000 g do 1 700 g w przypadku ryby trzyletniej" otrzymuje brzmienie:
"Masa w relacji pełnej tego karpia towarowego (od K3) wynosi od 1 000 g do 3 000 g".
2. Dowód pochodzenia
Zmiana w specyfikacji produktu
W części d) ("Dowód pochodzenia") zdanie czwarte i piąte:
"Wszyscy producenci zarejestrowani w systemie kontroli są rejestrowani przez spółdzielnię stawów w bazie danych. Spółdzielnia stawów monitoruje [...]" otrzymuje brzmienie:
"Wszyscy producenci zarejestrowani w systemie kontroli są rejestrowani w bazie danych przez upoważnionego koordynatora (obecnie »Satzfischerzeugerring Franken e.V.«). Koordynator monitoruje [...]".
Uzasadnienie: Ponieważ ani Stowarzyszenie Producentów Ryb Mittelfranken, ani żadna ze spółdzielni stawów na tym obszarze geograficznym nie wyraziły zainteresowania przejęciem systemu kontroli, stowarzyszenie Satzfischerzeugerring Franken e.V. zgodziło się pełnić rolę koordynatora.
Wpływ na jednolity dokument: brak
3. Metoda produkcji
Zmiana w specyfikacji produktu
W sekcji e) ("Metoda produkcji") wnioskuje się o wprowadzenie następujących zmian:
(1) W akapicie pierwszym zdanie czwarte:
"[...] a następnie trzeciego lata (K3) karpie osiągają pożądaną masę" otrzymuje brzmienie:
"[...] a następnie zwykle trzeciego lata (K3) karpie osiągają pożądaną masę".
(2) Akapit drugi:
"[...] musi spędzić [co najmniej] jeden okres produkcyjny podczas hodowli (licząc od kwietnia danego roku) [...] na wyznaczonym obszarze geograficznym" otrzymuje brzmienie:
"[...] musi spędzić [co najmniej] jeden okres produkcyjny podczas hodowli (licząc w większości przypadków od kwietnia danego roku) [...] na wyznaczonym obszarze geograficznym".
(3) W akapicie trzecim zdanie pierwsze:
"[...] W przypadku produkcji ryb towarowych (K2-K3) ryby dokarmia się roślinami strączkowymi i zbożem, z wyjątkiem kukurydzy" otrzymuje brzmienie:
"[...] W przypadku produkcji ryb towarowych (od K2) ryby dokarmia się roślinami strączkowymi i zbożem, z wyjątkiem kukurydzy".
Uzasadnienie: Ponieważ karpie hodowane są ekstensywnie (tzn. na zewnątrz) w naturalnych stawach, pogoda ma silny wpływ na przyrost ryb. W ostatnich latach rozwój karpia towarowego przebiegał bardzo różnie (w wyniku zmiany klimatu).
W niektórych latach wczesna wiosna była tak ciepła, że ryby wcześniej wyszły ze stanu hibernacji i rozpoczęły okres żywienia. Oznaczało to, że ich naturalne źródła pożywienia nie były wystarczające i trzeba było je uzupełniać.
Choć karpie preferują ciepłe temperatury, to ostatnie, wyjątkowo gorące i suche lata pokazały, że również inne czynniki mają negatywny wpływ na wzrost: głównie brak tlenu, ale w niektórych przypadkach również częste występowanie sinic, a także niski poziom wody w stawach. Czynniki te powodowały stres, w wyniku którego ryby mniej jadły, a także wolniej rosły. Co więcej, ryby musiały być awaryjnie wyławiane ze stawów, gdy poziom wody był zbyt niski, co również miało negatywny wpływ na ich wzrost. Ponieważ nie można przewidzieć, jak będzie się zmieniał klimat, wnioskodawcy uważają, że należy pilnie zwiększyć elastyczność metody produkcji (jak opisano powyżej).
Wpływ na jednolity dokument:
Zmiany dotyczą następujących punktów jednolitego dokumentu:
Uwaga: zmianie uległa numeracja jednolitego dokumentu; pkt 3.4 "Pasza" jest obecnie pkt 3.3, a pkt 3.5 "Poszczególne etapy produkcji" jest obecnie pkt 3.4.
Pkt 3.3 ("Pasza")
Poniższe zdanie w obecnej wersji jednolitego dokumentu (pkt 3.4, wiersz pierwszy i drugi):
"[...] W przypadku produkcji ryb towarowych (K2-K3) ryby dokarmia się roślinami strączkowymi i zbożem [...]" otrzymuje brzmienie:
(w obecnej wersji w pkt 3.3, wiersz pierwszy i drugi):
"[...] W przypadku produkcji ryb towarowych (od K2) ryby dokarmia się roślinami strączkowymi i zbożem [...]".
Punkt 3.4. (Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym)
W akapicie pierwszym w zdaniu czwartym (w pkt 3.5 w obecnej wersji jednolitego dokumentu):
"[...] a następnie trzeciego lata (K3) karpie osiągają pożądaną masę" przed słowem "osiągają" dodaje się słowo "zwykle".
Zdanie to (które obecnie jest czwartym zdaniem w pkt 3.4) otrzymuje brzmienie:
"[...] a następnie zwykle trzeciego lata (K3) karpie osiągają pożądaną masę".
W akapicie drugim (w pkt 3.5 obecnej wersji jednolitego dokumentu) w sformułowaniu "(licząc od kwietnia danego roku)" przed wyrażeniem "od kwietnia" dodaje się słowa "w większości przypadków".
Zdanie to (które obecnie jest piątym zdaniem w pkt 3.4) otrzymuje brzmienie:
"[...] (licząc w większości przypadków od kwietnia danego roku) [...]".
4. Związek z obszarem geograficznym
Zmiana w specyfikacji produktu
W pkt 3 ("Związek przyczynowy" / "Renoma") w ostatnim akapicie zdanie drugie i trzecie:
"[...] »Frankenkarpfen« został również ujęty w bazie danych tradycyjnych bawarskich specjałów (http://www.foodfrombavaria.de). W tej bazie danych, prowadzonej przez Bawarskie Ministerstwo Rolnictwa i Leśnictwa, mogą znaleźć się jedynie produkty cieszące się bardzo dobrą opinią wśród mieszkańców Bawarii"
otrzymują brzmienie:
"[...] »Frankenkarpfen« znajduje się również w bazie danych tradycyjnych bawarskich specjalności (www.spezialitaeten land-bayern.de). Aby produkt, danie lub napój mogły zostać umieszczone w tej bazie, muszą spełniać szereg wymogów.
Dana specjalność musi być produkowana lub uprawiana w regionie od co najmniej 50 lat. Historia lub pochodzenie danego produktu muszą ponadto wykazywać, że jest on ściśle związany z regionem, w którym jest produkowany lub przetwarzany. Ponadto konsumenci muszą ponadto postrzegać dany produkt jako typowo bawarski lub typowy dla jednego z regionów Bawarii."
Uzasadnienie: Powodem zmiany jest fakt, że wskazany adres URL (www.foodfrombavaria.de) jest już nieaktualny.
Wpływ na jednolity dokument:
Powyższa zmiana specyfikacji dotyczy również pkt 5.3. "Związek przyczynowy" jednolitego dokumentu. W ostatnim akapicie zdanie drugie i trzecie:
"[...] »Frankenkarpfen« został również ujęty w bazie danych tradycyjnych bawarskich specjałów (http://www.foodfrom bavaria.de). W tej bazie danych, prowadzonej przez Bawarskie Ministerstwo Rolnictwa i Leśnictwa, mogą znaleźć się jedynie produkty cieszące się bardzo dobrą opinią wśród mieszkańców Bawarii"
otrzymują brzmienie:
"[...] »Frankenkarpfen« znajduje się również w bazie danych tradycyjnych bawarskich specjalności (www.spezialitaeten land-bayern.de). Aby produkt, danie lub napój mogły zostać umieszczone w tej bazie, muszą spełniać szereg wymogów.
Dana specjalność musi być produkowana lub uprawiana w regionie od co najmniej 50 lat. Historia lub pochodzenie danego produktu muszą ponadto wykazywać, że jest on ściśle związany z regionem, w którym jest produkowany lub przetwarzany. Ponadto konsumenci muszą ponadto postrzegać dany produkt jako typowo bawarski lub typowy dla jednego z regionów Bawarii."