Informacja ta zostaje opublikowana zgodnie z art. 6b ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 664/2014 1 .Powiadomienie o zatwierdzeniu zmiany standardowej w specyfikacji produktu oznaczonego chronioną nazwą pochodzenia lub chronionym oznaczeniem geograficznym, pochodzącego z państwa członkowskiego
"Bareges-Gavarnie"
Nr UE: PDO-FR-0306-AM01 - 2.2.2023
ChNP (X) ChOG ()
1. Nazwa produktu
"Bareges-Gavamie"
2. Państwo członkowskie, do którego należy obszar geograficzny
Francja
3. Organ państwa członkowskiego powiadamiający o zmianie standardowej
Ministerstwo Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej
4. Opis zatwierdzonych zmian
1. Określenie obszaru geograficznego
Opis
Skreślono ustęp dotyczący opisu roślinności i klimatu. Skreślono również przepis przypominający, że granice "strefy hal górskich" zostały zatwierdzone przez komitet krajowy. Dodano datę oficjalnego kodu geograficznego (COG), do którego odnosi się wyznaczenie gmin wskazanych w specyfikacji produktu.
Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
2. Dowód na pochodzenie produktu z danego obszaru
Opis
- Podpunkt "Znakowanie mięsa jako objętego ChNP"
Przepis zmieniono, aby wykreślić obowiązek systematycznej kontroli organoleptycznej, zastąpionej kontrolą wyrywkową.
Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
3. Metoda produkcji
Opis
- Podpunkt "Chów stada"
Zaproponowano przeredagowanie przepisu ustanawiającego zasady odnawiania jarek: skreślenie określenia "odnawianie" i doprecyzowanie pojęcia "średniej" w proporcji. Obliczenie wykonywane jest nie w odniesieniu do całkowitej liczby owiec maciorek (obejmującej wcześniej wszystkie samice w wieku powyżej roku), ale w odniesieniu do całkowitej liczby owiec maciorek w trakcie dwóch ostatnich sezonów. W celu zachowania spójności z pozostałymi częściami specyfikacji produktu w punkcie "Rasa" skreślono następujący przepis: "Owca to owca w wieku powyżej roku".
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
Liczbę samców wykastrowanych, wynoszącą 20 %, zmniejszono do 10 %. Datę ustaloną na "najpóźniej 31 grudnia 2012 r." zastąpiono określeniem "przed wypędem na hale". Kalendarz ustanowiony do osiągnięcia tego odsetka wykreślono.
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
- Podpunkt "Żywienie"
Zaproponowano przeredagowanie akapitu dotyczącego odstępstwa przyznanego gospodarstwom mieszanym: określenie "bydło" zastąpiono określeniami "zwierzęta inne niż owce", a następnie "inne gatunki". Ponadto coroczne odstępstwo, które mogło być udzielane przez wydziały Krajowego Instytutu ds. Pochodzenia i Jakości (Institut national de l'origine et de la qualité) na wniosek danego producenta zastąpiono określeniem "z zastrzeżeniem złożenia do grupy deklaracji o tej produkcji".
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
Ilość produktów na bazie zbóż lub rozdrobnionych produktów zbożowych w podawanym pożywieniu zwiększono ze 100 gramów do 300 gramów, tj. z 18 kg na zwierzę do 54 kg na zwierzę. Ta dawka pokarmowa nie jest już zastrzeżona wyłącznie dla owiec i wykastrowanych samców, ale ma zastosowanie do wszystkich zwierząt w wieku powyżej 160 dni. Podobnie jak w przypadku zbóż, które dotychczas były dopuszczone jako jedyne, dodano krótki wykaz surowców, aby ustalić zasady podawania pożywienie i uściślono, że pożywienie to nie pochodzi z produktów transgenicznych.
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
W przypadku drugiej kategorii zwierząt, tj. osobników nadal uznawanych za jagnięta, przedział wiekowy zwiększono z 4 miesięcy do 160 dni (tj. do pięciu i pół miesiąca).
Ilość pożywienia podawanego tym zwierzętom, wcześniej ustalona na 150 g owsa, jęczmienia lub kukurydzy dziennie, przez maksymalnie 90 dni, zastąpiono wykazem dozwolonych surowców, minerałów i dodatków. Uściślono, że mocznik i jego pochodne są zabronione.
W jednolitym dokumencie wprowadzono odpowiednie zmiany.
4. Związek
Opis
Punkt "Związek z obszarem geograficznym" przeredagowano, aby był bardziej zwięzły (krótszy rys historyczny, zmiana niektórych części w celu zachowania większej spójności) i aby w bardziej oczywisty sposób pokazywał związek między ChNP "Barèges-Gavarnie" i jej obszarem geograficznym, bez zmiany istoty tego związku.
Podpunkt "specyfika produktu" uzupełniono o elementy opisu mięsa. Wykreślono części historyczne związane z ceną sprzedaży.
Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
5. Etykietowanie
Opis
Wprowadzono następujące zmiany:
- symbol europejski oraz określenie "Chroniona Nazwa Pochodzenia" lub "ChNP" w miejsce określenia "Kontrolowana Nazwa Pochodzenia" lub "AOC";
- Przeniesienie informacji dotyczących znakowania tuszy do punktu "Dowód na pochodzenie produktu z danego obszaru"
Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
6. Właściwy organ państwa członkowskiego
Opis
Dodano dane kontaktowe Krajowego Instytutu ds. Jakości i Pochodzenia (Institut national de la qualité et de l'origine, INAO) jako właściwego organu państwa członkowskiego zgodnie z rozporządzeniem (UE) nr 1151/2012.
Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
7. Organ kontrolny
Opis
Zgodnie z instrukcjami obowiązującymi na szczeblu krajowym, które mają na celu ujednolicenie formułowania specyfikacji produktów, usuwa się nazwę i dane kontaktowe jednostki certyfikującej.
Punkt ten zawiera obecnie dane kontaktowe Krajowego Instytutu ds. Pochodzenia i Jakości (Institut national de l'origine et de la qualité [INAO]) oraz Dyrekcji Generalnej ds. Konkurencji, Konsumpcji i Walki z Nadużyciami (Direction générale de la concurrence, de la consommation et de la répression des fraudes [DGCCRF]). Nazwa i dane kontaktowe jednostki certyfikującej są dostępne na stronie internetowej INAO oraz w bazie danych Komisji Europejskiej.
Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
8. Wymogi krajowe
Opis
W wyniku zmian w specyfikacji punkt ten zaktualizowano.
Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
9. Spis treści
Opis
Wycofanie
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.