Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33

(C/2023/1390)

(Dz.U.UE C z dnia 1 grudnia 2023 r.)

Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .

INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA ZMIANY STANDARDOWEJ

"Ştefăneşti"

PDO-RO-A1309-AM01

Data przekazania informacji: 25 września 2023 r.

OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY

1. Dodanie nowych miejscowości do geograficznego obszaru produkcji

Określony geograficzny obszar produkcji wskazany w specyfikacji produktu zmieniono przez dodanie nowych, pobliskich miejscowości o warunkach środowiskowych, glebowych i klimatycznych zbliżonych do warunków już uwzględnionych w specyfikacji. W miejscowościach tych tradycyjnie prowadzi się produkcję gatunkowego wina objętego ChNP §tefane§ti i jest o nich mowa w krajowych aktach ustawodawczych dotyczących sektora winorośli i wina.

Dodaje się następujące miasta/gminy/wsie położone w powiecie Arges:

- miasto Costesti - wsie Costesti, Bro§teni, Starci, Smei, Podu Bro§teni, Laceni i Parvu Ro§u;

- gmina Lunca Corbului - wsie Lunca Corbului, Silięteni, Langesti, Marghia de Jos, Marghia de Sus, Catane, Cie§ti i Padureti;

- gmina Suseni - wsie Suseni, Tutuleęti, Odaeni, Strambeni, Ceręani, Burdeli i Galae§e§ti;

- gmina Buzoesti - wsie Buzoe§ti, Vulpe§ti, Redea, Ione§ti, Tom§anca, Bujoreni, §erboeni, Cornatel, Curteanca, Pod- eni i Vladuta;

- gmina Negrasi - wsie Negrasi, Buta, Barlogu i Mozacu.

W miejscowościach tych znajdują się winnice wymienione w krajowym rejestrze winnic. Zostały one wyznaczone na szczeblu krajowym jako odpowiednie do sadzenia szlachetnych odmian winorośli dopuszczonych na szczeblu krajowym na mocy obowiązujących przepisów krajowych.

Ponieważ w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa, Rybołówstwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich nr 732/2005 w sprawie zatwierdzenia wykazu kontrolowanych nazw pochodzenia stosowanych w Rumunii w odniesieniu do win niemu- sujących, ze zmianami, przewidziano również stosowanie podnazwy pochodzenia Costesti w ramach ChNP Stefanesti jako podnazwy, która może towarzyszyć nazwie pochodzenia Stefanesti, należy również wskazać tę podnazwę pochodzenia, która obejmuje miejscowości dodawane do obszaru.-

Podnazwa pochodzenia Costesti -została przypadkowo pominięta w specyfikacji produktu przesłanej do Komisji Europejskiej w celu ubiegania się o ochronę. W związku z tym należy ją teraz dodać w celu zapewnienia zgodności z przepisami krajowymi odnoszącymi się do tej podnazwy pochodzenia, która może być stosowana na szczeblu krajowym, a także w odpowiedzi na wnioski producentów z miejscowości objętych podnazwą pochodzenia Costesti.-

Zmieniono rozdział III specyfikacji produktu oraz pkt 6 jednolitego dokumentu.

2. Wskazanie nowych przepisów dotyczących etykietowania

Do specyfikacji produktu dodano przepis dotyczący etykietowania - na etykiecie win z wyżej wymienionych miejscowości nazwę Costesti można umieścić obok obowiązkowej nazwy Stefanesti, jeżeli producenci sobie tego życzą, ponieważ nazwa Costesti (nazwa jednostki geograficznej mniejszej niż określony obszar DOC) widnieje w obowiązujących przepisach krajowych jako podnazwa w ramach chronionej kontrolowanej nazwy pochodzenia (DOC) Stefa- nesti (zarządzenie Ministra Rolnictwa nr 732/2005 z późniejszymi zmianami).-

W przeszłości nazwa Costesti kojarzyła się z tradycją uprawy winorośli i produkcji wina, ponieważ w tym regionie powstało i funkcjonowało słynne konsorcjum winiarskie.

Przez dodanie nazwy Costesti zapewnia się zgodność specyfikacji produktu z przepisami krajowymi określającymi nazwy rumuńskich chronionych nazw pochodzenia (ChNP) w odniesieniu do win gatunkowych.

W związku z tym kontrolowanej nazwie pochodzenia §tefane§ti - na życzenie lokalnych producentów - może towarzyszyć podnazwa Costesti, jak wskazano w przepisach krajowych dotyczących stosowania DOC §tefane§ti.

Co więcej, zgodnie z wolą producentów do kontrolowanej nazwy pochodzenia "STEFANESTI" można również dodać jedną z następujących nazw pojedynczych winnic (jednostki geograficzne mniejsze niż określony obszar): FLORICA, IZVORANI, GOLEASCA, VALENI, DEALUL SCHITULUI, VRANESTI, GORGANU, TOPOLOVENI lub SILISTENI.

Odpowiednio zmieniono rozdział XII specyfikacji produktu oraz pkt 9 jednolitego dokumentu.

JEDNOLITY DOKUMENT

1. Nazwa lub nazwy

Ştefăneşti

2. Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChNP - chroniona nazwa pochodzenia 3. Kategorie produktów sektora wina

1. Wino

4. Opis wina lub win

1. Analityczne i organoleptyczne cechy charakterystyczne

ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY

Wina białe - wina młode mają zielonkawożółtą barwę, po roku lub 2 latach dojrzewania nabierają barwy słomy pszenicznej, barwę słomkowożółtą w przypadku win dojrzałych, żółtą z zielonkawą irydescencją, słomkowożółtą z jasno zieloną irydescencją, lekko żółtawą do złotożółtej, złotożółtą, zielonkawożółtą ze złotymi nutami.

Aromat: subtelny i świeży aromat typowy dla dzikich kwiatów; aromat kwiatowy charakterystyczny dla dojrzałych winogron i świeżo skoszonej pszenicy, dojrzewających winogron, łagodny aromat kwiatów winorośli i czarnego bzu w przypadku win dojrzałych, aromat kwiatów i egzotycznych owoców (grapefruitów), subtelny aromat wanilii, kwitnącego sadu wzbogaconego zapachem migdałów, świeżego masła o oleistym, przyjemnie kwaśnym, aksamitnym, bogatym i harmonijnym charakterze.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) 15,00
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 11,00
Minimalna kwasowość ogólna 3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 18
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) 200

2. Analityczne i organoleptyczne cechy charakterystyczne

ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY

Wina czerwone - wina te mają barwę od intensywnej, żywej, jasnej granatowoczerwonej; od rubinowoczerwonej po jasnoczerwoną, ciemnoczerwoną, lekko intensywną, w miarę dojrzewania nabierają barwy ceglastej, od bladorubinowej po intensywnie rubinowoczerwoną, od rubinowoczerwonej aż po lekko ceglaną.

Aromat: od czerwonych owoców po nuty wanilii i czekolady, złożony aromat, z nutami zielonego pieprzu, w miarę dojrzewania wino nabiera zapachu czarnej porzeczki i śliwek, intensywny aromat owoców leśnych (borówek czarnych, malin) i nuty owoców czeremchy amerykańskiej, aromat czekolady z wyczuwalnym zapachem cynamonu, żywicy drzew owocowych i czereśni.

Smak: dobrze skomponowany, trawiasty, z mocno wyczuwalnymi taninami, ale z dobrze wyważoną cierpkością, aksamitny w wyniku dojrzewania i jeszcze bardziej harmonijny w miarę dojrzewania i leżakowania, z wyraźnym bukietem, o wyjątkowym potencjale leżakowania, okrągły, aksamitny, z aromatem gorzkich wiśni, oleisty.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) 15,00
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 11,00
Minimalna kwasowość ogólna 3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 20
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) 150

5. Praktyki winiarskie

5.1. Szczególne praktyki winiarskie

1. Praktyki winiarskie

Szczególna praktyka winiarska

Brak dodatkowych przepisów.

5.2. Maksymalna wydajność

1. Przy pełnej dojrzałości zbiorów - Riesling italian, Feteasca regala, Burgund mare, Merlot

10 000 kg winogron z hektara

2. Przy pełnej dojrzałości zbiorów - Sauvignon, Chardonnay, Feteasca alba, Pinot gris, Pinot noir 8 000 kg winogron z hektara

3. Przy pełnej dojrzałości zbiorów - Muscat Ottonel, Tamaioasa romaneasca, Cabernet Sauvignon, Feteasca neagra 7 000 kg winogron z hektara

4. Późny zbiór - Muscat Ottonel, Tamaioasa romaneasca, Cabernet Sauvignon, Feteasca neagra, Sauvignon, Chardonnay, Feteasca alba, Pinot gris

6 000 kg winogron z hektara

5. Przy pełnej dojrzałości zbiorów - Riesling italian, Feteasca regala, Burgund mare, Merlot

65 hektolitrów z hektara

6. Przy pełnej dojrzałości zbiorów - Sauvignon, Chardonnay, Feteasca alba, Pinot gris, Pinot noir

52 hektolitry z hektara

7. Przy pełnej dojrzałości zbiorów - Muscat Ottonel, Tamaioasa romaneasca, Cabernet Sauvignon, Feteasca neagra

47 hektolitrów z hektara

8. Późny zbiór - Muscat Ottonel, Tamaioasa romaneasca, Cabernet Sauvignon, Feteasca neagra, Sauvignon, Chardonnay, Feteasca alba, Pinot gris

47 hektolitrów z hektara

6. Wyznaczony obszar geograficzny

okręg Ardżesz:

- miasto Stefanesti - wsie Stefanesti, Valea Mare-Podgoria, Stefanestii Noi, Izvorani i Viisoara;

- gmina Calinesti - wsie Ciocanesti, Valeni-Podgoria, Radu Negru, Vranesti, Gorganu, Calinesti, Rancaciov, Urlucea i Glodu;

- miasto Topoloveni - wsie Tiganesti, Botarcani, Goranesti i Crintesti;

- gmina Priboieni - wsie Priboieni, Valea Popii, Valea Mare, Pitoi i Samaila;

- gmina Leordeni - wsie Leordeni, Carciumeresti, Baila, Schitu-Scoicesti, Glodu, Budisteni, Ciulnita, Glambocata, Glambocata-Deal, Ciolcesti i Bantau;

- gmina Bogati - wsie Bogati, Glambocelu, Chitesti i Glambocel.

DOC Stefanesti, niezależnie czy z podnazwą pochodzenia Costesti czy bez niej:

- miasto Costesti - wsie Costesti, Brosteni, Starci, Smei, Podu Brosteni, Laceni i Parvu Rosu;

- gmina Lunca Corbului - wsie Lunca Corbului, Silisteni, Langesti, Marghia de Jos, Marghia de Sus, Catane, Ciesti i Padureti;

- gmina Suseni - wsie Suseni, Tutulesti, Odaeni, Strambeni, Cersani, Burdesti i Galaesesti;

- gmina Buzoesti - wsie Buzoesti, Vulpesti, Redea, Ionesti, Tomsanca, Bujoreni, Serboeni, Cornatel, Curteanca, Pod- eni i Vladuta;

- gmina Negrasi - wsie Negrasi, Buta, Barlogu i Mozacu.

7. Odmiany winorośli

Burgund Mare N - Grosser burgunder, Blaufrankisch, Kekfrankos, Frankovka, Limberger

Cabernet Sauvignon N - Petit Vidure, Burdeos tinto

Chardonnay B - Gentil blanc, Pinot blanc Chardonnay

Feteascä albä B - Päsäreascä albä, Poama fetei, Mädchentraube, Leanyka, Leanka

Feteascä neagrä N - Schwarze Mädchentraube, Poama fetei neagrä, Päsäreascä neagrä, Coada rândunicii

Feteascä regalä B - Königliche Mädchentraube, Königsast, Kiralyleanka, Dänäsanä, Galbenä de Ardeal

Merlot N - Bigney rouge, Plant Medoc

Muscat Ottonel B - Muscat Ottonel blanc

Pinot Gris G - Affumé, Grauer Burgunder, Grauburgunder, Grauer Mönch, Pinot cendré, Pinot Grigio, Ruländer

Pinot noir N - Blauer Spätburgunder, Blauer Burgunder, Burgund mic, Burgunder roter, Klävner Morillon Noir

Pinot noir N - Spätburgunder, Pinot nero

Riesling italian B - Olasz Riesling, Olaszriesling, Welschriesling

Tämäioasä romäneascä B - Busuioacä de Moldova, Muscat blanc à petit grains

Tämäioasä romäneascä B - Rumänische Weihrauchtraube, Tamianka, Tämäioasä albä de Drägäsani

8. Opis związku lub związków

8.1. Związek z wyznaczonym obszarem

Winnice Ardżeszu rozciągają się na pagórkowatym terenie wschodniej Oltenii, na którym szereg winnic, takich jak Valea Mare-Podgoria, Izvorani, Viisoara, Leordeni i Costesti, położonych jest na południowych zboczach wzgórz na wysokości 250-300 metrów, gdzie występują brunatne i szare gleby leśne, średnie gleby bielicowe oraz piaskowo-gli- niaste i czerwonobrunatne gleby leśne bogate w wapń.

Najlepsze wina uzyskuje się z odmian takich jak Feteasca alba, Riesling italian, Sauvignon, a w szczególności Tâmâioasâ româneascâ, natomiast Cabernet Sauvignon wyróżnia się wśród win czerwonych.

Jakość win czerwonych wynika w równej mierze z uprawianych odmian i ze środowiska naturalnego. Wino otrzymywane z Feteascâ regalâ, Riesling italian i Aligoté jest dobrze znane i wysoko cenione, a wina czerwone z Valea Mare i Topoloveni, takie jak Cabernet Sauvignon lub Burgund mare, zyskały renomę dzięki właściwościom wynikającym ze środowiska naturalnego.

Fakt, że klasztory i rodziny szlacheckie na tym obszarze były zainteresowane rozwojem uprawy winorośli, świadczy o istnieniu winnic na tym obszarze zwanym w przeszłości Dealurile Pitestilor [wzgórzami Pitesti]. Zapisy z 1902 r. zawierają szczegółowe informacje na temat tradycji zbioru winogron od czasów Konstantyna Brâncoveanu oraz odniesienia do innych okresów historycznych, w których opisuje się jak hospodar Mateusz Basarab wydawał dekrety, aby pomóc plantatorom w osiągnięciu dobrych zbiorów.

Mołdawski kronikarz Miron Costin w swoich pracach wychwalał wina z winnic Stefanesti, pisząc: "Pitesti, słynące z win".

W 1635 r. Paweł z Aleppo odniósł się do win gatunkowych z Wołoszczyzny w pismach, w których opisał swoją podróż przez ziemie rumuńskie.

8.2. Związek przyczynowy między obszarem a produktem

Jakość win czerwonych wynika w równej mierze z uprawianych odmian i ze środowiska naturalnego. Wino otrzymywane z Feteasca regala, Riesling italian i Aligoté jest dobrze znane i wysoko cenione, a wina czerwone z Valea Mare i Topoloveni, takie jak Cabernet Sauvignon lub Burgund mare, zyskały renomę dzięki właściwościom wynikającym ze środowiska naturalnego. Fakt, że klasztory i rodziny szlacheckie na tym obszarze były zainteresowane rozwojem uprawy winorośli, świadczy o istnieniu winnic na tym obszarze zwanym w przeszłości Dealurile Pitestilor [wzgórzami Pitesti]. Zapisy z 1902 r. zawierają szczegółowe informacje na temat tradycji zbioru winogron od czasów Konstantyna Brâncoveanu oraz odniesienia do innych okresów historycznych, w których opisuje się jak hospodar Mateusz Basarab wydawał dekrety, aby pomóc plantatorom w osiągnięciu dobrych zbiorów.

Mołdawski kronikarz Miron Costin w swoich pracach wychwalał wina z winnic Stefanesti, pisząc: "Pitesti, słynące z win".

W 1635 r. Paweł z Aleppo odniósł się do win gatunkowych z Wołoszczyzny w pismach, w których opisał swoją podróż przez ziemie rumuńskie.

8.3. Szczegółowy opis czynnika ludzkiego

Winnice, z których otrzymywane są wina opatrzone kontrolowaną nazwą pochodzenia "STEFÄNESTI", muszą mieć czystość odmianową na poziomie co najmniej 85 %. W tych winnicach podkładka z innych odmian może pochodzić wyłącznie z odmian rodzaju Vitis vinifera. Winogrona należące do takich odmian należy oddzielać podczas zbiorów od winogron podstawowej odmiany wykorzystywanej do produkcji wina, któremu przyznano kontrolowaną nazwę pochodzenia.

9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)

Warunki w zakresie wprowadzania do obrotu (etykietowanie)

Ramy prawne:

przepisy krajowe

Rodzaj wymogów dodatkowych:

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu

Na etykiecie wina kontrolowanej nazwie pochodzenia §tefane§ti może towarzyszyć podnazwa Costesti, zgodnie z przepisami krajowymi określającymi stosowanie DOC "§tefane§ti", w zależności od woli producentów na obszarze objętym nazwą Costesti (określony obszar mniejszy niż obszar ChNP), zgodnie ze wskazaniem.

Zgodnie z wolą producentów do kontrolowanej nazwy pochodzenia "STEFÄNESTI" można również dodać jedną z następujących nazw pojedynczych winnic: FLORICA, IZVORANI, GOLEASCA, VÄLENI, DEALUL SCHITULUI, VRÄNESTI, GORGANU, TOPOLOVENI lub SILISTENI.

Link do specyfikacji produktu

https://www.onvpv.ro/sites/default/files/caiet_de_sarcini_doc_stefanesti_modif_cf_cererii_1011_20.05.2022_cf_raspuns_notif_com_20.09.2023_no_track_changes.pdf

1 Dz.U. L 9 z 11.1.2019, s. 2.

Zmiany w prawie

MSZ tworzy dodatkowe obwody głosowania za granicą

We Francji, Irlandii, Stanach Zjednoczonych oraz Wielkiej Brytanii utworzono pięć dodatkowych obwodów głosowania w czerwcowych wyborach do Parlamentu Europejskiego. Jednocześnie zniesiono obwód w Iraku - wynika to z nowego rozporządzenia ministra spraw zagranicznych. Po zmianach łączna liczba obwodów poza granicami Polski wynosi 299.

Krzysztof Koślicki 28.05.2024
Rząd nie dołoży gminom pieniędzy na obsługę wygaszanego dodatku osłonowego

Na obsługę dodatku osłonowego samorządy dostają 2 proc. łącznej kwoty dotacji wypłaconej gminie. Rząd nie zwiększy wsparcia uzasadniając, że koszt został odpowiednio skalkulowany – wyjaśnia Ministerstwo Klimatu i Środowiska. Ponadto dodatek osłonowy jest wygaszany i gminy kończą realizację tego zdania.

Robert Horbaczewski 23.05.2024
Będą dodatki dla zawodowych rodzin zastępczych i dla pracowników pomocy społecznej

Od 1 lipca 2024 roku zawodowe rodziny zastępcze oraz osoby prowadzące rodzinne domy dziecka mają dostawać dodatki do miesięcznych wynagrodzeń w wysokości 1000 zł brutto. Dodatki w tej samej wysokości będą też wypłacane - od 1 lipca 2024 r. - pracownikom pomocy społecznej. W środę, 15 maja, prezydent Andrzej Duda podpisał obie ustawy.

Grażyna J. Leśniak 16.05.2024
Powstańcy nie zapłacą podatku dochodowego od nagród

Minister finansów zaniecha poboru podatku dochodowego od nagród przyznawanych w 2024 roku powstańcom warszawskim oraz ich małżonkom. Zgodnie z przygotowanym przez resort projektem rozporządzenia, zwolnienie będzie dotyczyło nagród przyznawanych przez radę miasta Warszawy od 1 stycznia do końca grudnia tego roku.

Monika Pogroszewska 06.05.2024
Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2023.1390

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
Data aktu: 01/12/2023
Data ogłoszenia: 01/12/2023