Publikacja zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego chronioną nazwą pochodzenia lub chronionym oznaczeniem geograficznym w sektorze produktów rolnych i środków spożywczych, o której to zmianie mowa w art. 6b ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 664/2014

Publikacja zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego chronioną nazwą pochodzenia lub chronionym oznaczeniem geograficznym w sektorze produktów rolnych i środków spożywczych, o której to zmianie mowa w art. 6b ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 664/2014
(C/2023/1360)

Informacja ta zostaje opublikowana zgodnie z art. 6b ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 664/2014 1 .

POWIADOMIENIE O ZATWIERDZENIU ZMIANY STANDARDOWEJ W SPECYFIKACJI PRODUKTU OZNACZONEGO CHRONIONĄ NAZWĄ POCHODZENIA LUB CHRONIONYM OZNACZENIEM GEOGRAFICZNYM, POCHODZĄCEGO Z PAŃSTWA CZŁONKOWSKIEGO

[rozporządzenie (UE) nr 1151/2012]

"Olio di Calabria"

Nr UE: PGI-IT-01314-AM01 - 18.9.2023

ChNP () ChOG (X)

1. Nazwa produktu

"Olio di Calabria"

2. Państwo członkowskie, do którego należy obszar geograficzny

Włochy

3. Organ państwa członkowskiego powiadamiający o zmianie standardowej

MASAF

-

4. Opis zatwierdzonych zmian

Zmieniono pkt 8 specyfikacji oraz pkt 3.6 jednolitego dokumentu

Logo nazwy zostało zastąpione, ponieważ producenci uznali, że powinno być bardziej związane z produktem.

Zmiana ma wpływ na jednolity dokument

JEDNOLITY DOKUMENT

"Olio di Calabria"

Nr UE: PGI-IT-01314-AM01 - 18.9.2023

ChNP () ChOG (X)

1. Nazwa lub nazwy [ChNP lub ChOG]

"Olio di Calabria"

2. Państwo członkowskie lub państwo trzecie

Włochy

3. Opis produktu rolnego lub środka spożywczego

3.1. Typ produktu [zgodnie z załącznikiem XI]

Klasa 1.5. Oleje i tłuszcze (masło, margaryna, oleje itp.)

3.2. Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1

Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1

W momencie wprowadzania do obrotu oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia o chronionym oznaczeniu geograficznym "Olio di Calabria" musi posiadać wymienione poniżej właściwości.

Właściwości organoleptyczne:

Barwa: od zielonej po słomkowożółtą, której zabarwienie z czasem się zmienia.

Właściwości zapachowo-smakowe:

Wskaźnik Mediana
owocowy aromat oliwy 2 - 8 (*)
Szczególne nuty aromatyczne: trawa lub karczoch lub kwiaty > 2- ≤ 8
Gorzki 3- 6
Pikantny 4- 6
(*) CVR% co najwyżej 20

Właściwości fizykochemiczne

Kwas oleinowy (%): ≥ 70;

Kwasowość (%): ≤ 0,50

Liczba nadtlenkowa (meq O2/kg): ≤ 12 meq O2/kg;

Spektrofotometria UV K232: ≤ 2,20;

Spektrofotometria UV K270: ≤ 0,20;

Całkowita zawartość fenoli/polifenoli: ≥ 200 ppm.

Niewymienione powyżej parametry jakościowe muszą w każdym razie spełniać wymogi obowiązujących przepisów unijnych dotyczących oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia.

3.3. Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych)

Nazwa chronionego oznaczenia geograficznego "Olio di Calabria" jest zastrzeżona dla oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia otrzymanej z oliwek pochodzących z następujących odmian lokalnych, powszechnie występujących na terytorium regionu (odmiany przeważające): Carolea, Dolce di Rossano (synonim: Rossanese), Sino- polese (synonim: Chianota, Coccitana), Grossa di Gerace (synonim: Mammolese, Geracitana, Dolce), Tondina (synonim: Roggianella), Ottobratica (synonim: Dedarico, Perciasacchi), Grossa di Cassano (synonim: Cassanese), Tonda di Strongoli. Odmiany te występują oddzielnie lub razem i stanowią co najmniej 90 % występujących odmian. Pozostałe 10 % mogą stanowić mniej powszechne odmiany lokalne: Nostrana, Spezzanese, Santomauro, Dolce di Cerchiara, Tombarello, Ciciarello, Zinzifarica, Galatrese, Tonda di Filocaso, Tonda di Filadelfia, Borgese, Pennulara, Mafra, Vraja, Agristigna, Corniola. Dopuszcza się również obecność co najwyżej 3 % innych odmian krajowych w charakterze drzew zapylających.

90 % "Olio di Calabria" otrzymuje się z rodzimych kultywarów.

3.4. Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym

Wszystkie etapy produkcji: uprawa, zbiór, tłoczenie oliwy muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym.

3.5. Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

Po tłoczeniu oliwę należy przechowywać w absolutnie czystych i wolnych od pozostałości detergentów pojemnikach ze stali nierdzewnej lub innego materiału odpowiedniego do przechowywania oliwy, umieszczonych w chłodnych i suchych pomieszczeniach, w których temperatura wynosi od 12° C do 20° C, co stanowi optymalne warunki dla przechowywania oliwy i pozwala uniknąć niepożądanych zmian w typowych właściwościach chemicznych i organoleptycznych produktu. Przed pakowaniem produkt należy poddać naturalnej dekantacji i filtrowaniu lub innym czynnościom służącym wyeliminowaniu pozostałości tłoczenia (wytłoczyn, wody pochodzenia roślinnego). W odniesieniu do przechowywania w pojemnikach, dopuszcza się użycie gazów obojętnych. Oliwę o chronionym oznaczeniu geograficznym "Olio di Calabria" należy wprowadzać do obrotu w odpowiednich opakowaniach takich jak butelki z ciemnego szkła, ceramiki lub wypalanej i glazurowanej gliny lub pojemniki z białej blachy o pojemności nieprzekraczającej 5 l, na których umieszcza się etykietę.

3.6. Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

Do określenia: chronione oznaczenie geograficzne "Olio di Calabria" zabrania się dodawać jakichkolwiek innych określeń nieprzewidzianych w niniejszej specyfikacji produkcji, w tym przymiotników: "fine" (wyborowa), "scelto" (pierwszej jakości), "selezionato" (wyselekcjonowana), "superiore" (najlepsza). Dopuszcza się stosowanie innych wiarygodnych i możliwych do zweryfikowania referencji mających na celu przedstawienie działalności poszczególnych producentów lub technik produkcji, takich jak: "monovarietale" (uzyskana z jednej odmiany) wraz z nazwą wykorzystanej odmiany, "raccolto meccanicamente" (zbiór mechaniczny), itd., które zostały uprzednio zatwierdzone przez organ kontroli.

Stosowanie - zgodnie z prawdą - nazwisk, nazw spółek, znaków towarowych jest dozwolone, pod warunkiem że nie mają one charakteru reklamowego i nie wprowadzają konsumenta w błąd.

Umieszczony na etykiecie napis: Indicazione Geografica Protetta "Olio di Calabria" (chronione oznaczenie geograficzne) musi być wykonany czytelną i nieusuwalną czcionką w taki sposób, aby wyraźnie odróżniał się od pozostałych informacji umieszczonych na niej. Na etykiecie musi znajdować się poniższe logo. Na etykiecie należy umieszczać rok produkcji oliwek, z których otrzymano oliwę. Zezwala się na umieszczenie wzmianki, że oliwa została wyprodukowana metodami ekologicznymi.

grafika

4. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego

Obszar produkcji oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia o chronionym oznaczeniu geograficznym "Olio di Calabria" obejmuje całe terytorium administracyjne regionu Kalabria.

5. Związek z obszarem geograficznym

Na obszarze uprawy oliwek służących do wytwarzania oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia o chronionym oznaczeniu geograficznym "Olio di Calabria" panująca od grudnia do lutego zima charakteryzuje się dużą wilgotnością i dość niskimi temperaturami - mogą spaść poniżej 8 °C, po czym następuje gorące i suche lato, trwające od maja do września, w czasie którego temperatury w lipcu i sierpniu kształtują się często powyżej 32 °C i występują długotrwałe okresy suszy, o czym świadczy niski poziom opadów, nieprzekraczający 10 % rocznej sumy opadów (średnio 600 mm).

Jest to odmiana śródziemnomorska klimatu umiarkowanego, charakteryzująca się suchym latem.

Ponadto obszar uprawy oliwek powstał w wyniku skomplikowanych procesów geologicznych i tektonicznych i z morfologicznego punktu widzenia składa się z szeregu warstw wodonośnych uformowanych przez skały krystaliczne, noszących wspólną nazwę Łuku Kalabryjskiego i stanowiących odkształcenie skorupy kontynentalnej i oceanicznej.

Wysokie temperatury i okresy suszy występujące latem są ważnym czynnikiem środowiskowym wywierającym zdecydowany wpływ na niektóre wskaźniki jakościowe produktu, takie jak zawartość fenoli i kwasów, w szczególności na zawartość kwasu oleinowego, które stanowią o właściwościach produktu.

Fakt, że co najmniej 90 % odmian wykorzystywanych do produkcji oliwy, to odmiany lokalne, nadaje produktowi końcowemu szczególny charakter. Jak wynika z licznych źródeł bibliograficznych, oliwy wytwarzane z lokalnych odmian kalabryjskich, które zgodnie ze specyfikacją produkcji stanowią przeważającą większość (odmiany przeważające) odmian wykorzystywanych do produkcji oliwy, charakteryzują się, również indywidualnie, właściwościami fizycznymi, chemicznymi i sensorycznymi odpowiadającymi tym określonym powyżej. (zob. m.in. "Olive Germoplas - The coltivation, table olive and olive oil industry in Italy", wydawnictwo I. Muzzalupo, wydanie INTECH books, ISBN 978-953-51-0883-2, listopad 2012)

Użycie odmian przeważających umożliwia otrzymanie oliwy o jednolitych, szczególnych właściwościach chemicznych i sensorycznych, łatwych do rozpoznania, które nadają oliwie łatwo rozpoznawalny dla konsumentów charakter. Wśród szczególnych właściwości sensorycznych oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia o chronionym oznaczeniu geograficznym "Olio di Calabria" należy przede wszystkim wymienić owocowy zapach niedojrzałych lub dopiero dojrzewających oliwek, nuty kwiatowe i karczocha, z którymi łączy się zapach świeżo skoszonej trawy, liści i pomidorów (zielonych/dojrzałych).

O ile chodzi o smak, konsumenci "Olio di Calabria" doceniają przede wszystkim harmonię jego składników, dzięki którym jest on dosyć gorzki i pikantny, z uwagi na średnią lub wysoką zawartość fenoli.

W odniesieniu do nazwy "Olio di Calabria" szczególne znaczenie ma fakt, że już w 1992 r. zarejestrowano w biurze patentowym ówczesnego Ministerstwa Przemysłu, Handlu i Rzemiosła nazwę "Olio di Calabria" jako nazwę oliwy regionalnej.

Nazwa "Olio di Calabria" pojawia się również w dokumentacji handlowej dotyczącej obrotu oliwą, na którą składają się liczne faktury dotyczące lat 1975-2014.

Ponadto istnieją dokumenty dotyczące handlu oliwą z Kalabrii świadczące o wysokiej jakości produktu, ponieważ z tych dokumentów, a niektóre z nich pochodzą z 1865 r., wynika, że na królewski dwór Burbonów trafiała oliwa wyprodukowana na niektórych obszarach Kalabrii.

O dążeniu do poprawy jakości oliwy z Kalabrii oraz ochrony jej produkcji w celu wprowadzania do obrotu coraz lepszego produktu świadczy fakt, że już w 1888 r. na mocy dekretu królewskiego utworzono w Palmi (prowincja Reggio Calabria) "eksperymentalną tłocznię oliwy w celu uzyskania wysokiej jakości oliwy z oliwek" (źródło: "L'Olio Vergine di Oliva - un approccio alla valorizzazione", Vito Sciancalepore, wydawnictwo Hoepli edizioni, 2002 r., s. 141-143).

Przytoczone dokumenty świadczą o tym, że od dawna łączono pojęcie oliwy z oliwek z regionem Kalabrii.

Ponadto związek oliwy z regionem Kalabrii zyskał na znaczeniu dzięki wysiłkom kalabryjskich producentów, w wyniku których w procesie produkcji oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia łączą się tradycja i zdolność do przystosowania się do warunków środowiska. Wysiłki te zostały nagrodzone na wielu konkursach krajowych i międzynarodowych.

Konkursy i nagrody międzynarodowe

- 1. miejsce w edycjach IX-XII-XIV-XIX (w latach 2001-2011) Krajowego Konkursu Producentów Oliwy z Oliwek Najwyższej Jakości "Ercole Oliario"

- 2. miejsce w XVII edycji Krajowego Konkursu Producentów Oliwy z Oliwek Najwyższej Jakości "Ercole Oliario" w 2009 r.

- złoty medal w edycjach z lat 2004, 2006 i 2009 konkursu Los Angeles County Fair Olive Oils of the World

- nagroda za najlepszą ekologicznie wyprodukowaną oliwę z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia - Przewodnik po najlepszych oliwach na świecie o poświadczonej jakości - edycje z lat 2005, 2009 i 2010

- 2. miejsce w Pierwszym Światowym Konkursie na wystawie w Szanghaju w 2010 r.

- 3. miejsce w konkursie o nagrodę Montiferru w 2009 r.

- złoty medal w konkursie TERRAOLIVO w latach 2011 i 2012

Liczne nagrody przyznane w ostatnich latach produktowi przyczyniły się do wzrostu jego renomy wśród producentów i konsumentów oliwy z Kalabrii, która okazuje się oliwą o dobrze określonych właściwościach i która dzięki uznaniu zyska odpowiednią ochronę, reklamę i konieczny poziom kontroli.

Odesłanie do publikacji specyfikacji produktu

https://www.politicheagricole.it/flex/files/1/b/5/D.ec34690ea42d8eda31cb/disciplinare_Olio_di_Calbria_07.23.pdf

1 Dz.U. L 179 z 19.6.2014, s. 17.

Zmiany w prawie

MSZ tworzy dodatkowe obwody głosowania za granicą

We Francji, Irlandii, Stanach Zjednoczonych oraz Wielkiej Brytanii utworzono pięć dodatkowych obwodów głosowania w czerwcowych wyborach do Parlamentu Europejskiego. Jednocześnie zniesiono obwód w Iraku - wynika to z nowego rozporządzenia ministra spraw zagranicznych. Po zmianach łączna liczba obwodów poza granicami Polski wynosi 299.

Krzysztof Koślicki 28.05.2024
Rząd nie dołoży gminom pieniędzy na obsługę wygaszanego dodatku osłonowego

Na obsługę dodatku osłonowego samorządy dostają 2 proc. łącznej kwoty dotacji wypłaconej gminie. Rząd nie zwiększy wsparcia uzasadniając, że koszt został odpowiednio skalkulowany – wyjaśnia Ministerstwo Klimatu i Środowiska. Ponadto dodatek osłonowy jest wygaszany i gminy kończą realizację tego zdania.

Robert Horbaczewski 23.05.2024
Będą dodatki dla zawodowych rodzin zastępczych i dla pracowników pomocy społecznej

Od 1 lipca 2024 roku zawodowe rodziny zastępcze oraz osoby prowadzące rodzinne domy dziecka mają dostawać dodatki do miesięcznych wynagrodzeń w wysokości 1000 zł brutto. Dodatki w tej samej wysokości będą też wypłacane - od 1 lipca 2024 r. - pracownikom pomocy społecznej. W środę, 15 maja, prezydent Andrzej Duda podpisał obie ustawy.

Grażyna J. Leśniak 16.05.2024
Powstańcy nie zapłacą podatku dochodowego od nagród

Minister finansów zaniecha poboru podatku dochodowego od nagród przyznawanych w 2024 roku powstańcom warszawskim oraz ich małżonkom. Zgodnie z przygotowanym przez resort projektem rozporządzenia, zwolnienie będzie dotyczyło nagród przyznawanych przez radę miasta Warszawy od 1 stycznia do końca grudnia tego roku.

Monika Pogroszewska 06.05.2024
Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2023.1360

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego chronioną nazwą pochodzenia lub chronionym oznaczeniem geograficznym w sektorze produktów rolnych i środków spożywczych, o której to zmianie mowa w art. 6b ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 664/2014
Data aktu: 11/12/2023
Data ogłoszenia: 11/12/2023