Publikacja jednolitego dokumentu, o którym mowa w art. 94 ust. 1 lit. d) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013, oraz odesłania do publikacji specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze wina

Publikacja jednolitego dokumentu, o którym mowa w art. 94 ust. 1 lit. d) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013, oraz odesłania do publikacji specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze wina
(2023/C 129/06)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu zgodnie z art. 98 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 1  w terminie dwóch miesięcy od daty niniejszej publikacji.

JEDNOLITY DOKUMENT

"Schouwen-Duiveland"

PDO-NL-02775

Data rozpoczęcia stosowania: 10.6.2021

1. Nazwa, która ma być zarejestrowana

Schouwen-Duiveland

2. Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChNP - chroniona nazwa pochodzenia

3. Kategorie produktów sektora wina

1. Wino

5. Gatunkowe wino musujące

4. Opis wina lub win

Kategoria 1: Wino, rodzaj wina: Wino białe wytrawne, owocowe

Odmiana winorośli: Odmiany białe w wykazie odmian (w różnych proporcjach w zależności od roku)

Właściwości organoleptyczne:

Barwa: zielona/żółta

Aromat: zielonego jabłka, grejpfruta i miodu

Smak: wytrawny, świeży i słony, o zrównoważonej kwasowości, z nutami brzoskwini, gruszki i kredy

Cechy analityczne win:

Zawartość cukru: od 0 do 9 gramów na litr

Przedstawione poniżej cechy charakterystyczne, dla których nie podano konkretnych wartości, mieszczą się w granicach określonych w rozporządzeniach UE.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 11,5
Minimalna kwasowość ogólna 73,15 w miliekwiwalentach na litr
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

Kategoria 1: Wino, rodzaj wina: Wino białe wytrawne, dojrzewające w drewnianych beczkach

Odmiana winorośli: Odmiany białe w wykazie odmian (w różnych proporcjach w zależności od roku)

Właściwości organoleptyczne:

Barwa: jasnożółta do żółtej

Aromat: wanilii, cytrusów, z dymnymi nutami

Smak: pełne, wytrawne wino z drzewnymi i kredowymi nutami, o niskiej kwasowości

Cechy analityczne win:

Zawartość cukru od 0 do 9 gramów na litr

Przedstawione poniżej cechy charakterystyczne, dla których nie podano konkretnych wartości, mieszczą się w granicach określonych w rozporządzeniach UE.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 12
Minimalna kwasowość ogólna 73,15 w miliekwiwalentach na litr
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

Kategoria 1: Wino, rodzaj wina: Wino białe półwytrawne, półsłodkie, o owocowym charakterze

Odmiana winorośli: Odmiany białe w wykazie odmian (w różnych proporcjach w zależności od roku)

Właściwości organoleptyczne:

Barwa: blada, prawie bezbarwna, do jasnożółtej

Aromat: róż, żółtego jabłka, liczi i passiflory

Smak: wino pełne o słodkim posmaku i niskiej kwasowości, z nutami brzoskwini/gruszki

Cechy analityczne win:

Zawartość cukru od 10 do 45 gramów na litr

Przedstawione poniżej cechy charakterystyczne, dla których nie podano konkretnych wartości, mieszczą się w granicach określonych w rozporządzeniach UE.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 12
Minimalna kwasowość ogólna 73,15 w miliekwiwalentach na litr
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki
(w miligramach na litr)

Kategoria 1: Wino, rodzaj wina: Wino białe słodkie, o owocowym charakterze

Odmiana winorośli: Odmiany białe w wykazie odmian (w różnych proporcjach w zależności od roku)

Właściwości organoleptyczne:

Barwa: jasnożółta do żółtej

Aromat: pigwy, moreli i jabłka

Smak: słodkie wino z nutami pigwy, miodu, pieprzu i kandyzowanych owoców

Cechy analityczne win:

Zawartość cukru powyżej 45 gramów na litr

Przedstawione poniżej cechy charakterystyczne, dla których nie podano konkretnych wartości, mieszczą się w granicach określonych w rozporządzeniach UE.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 12
Minimalna kwasowość ogólna 73,15 w miliekwiwalentach na litr
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

Kategoria 5: Gatunkowe wino musujące, rodzaj wina: Białe musujące, owocowe

Odmiana winorośli: Odmiany białe w wykazie odmian (w różnych proporcjach w zależności od roku)

Właściwości organoleptyczne:

Barwa: blada, prawie bezbarwna, do jasnożółtej

Aromat: zielonego jabłka, gruszki i moreli, świeży

Smak: żywy i orzeźwiający, słony, jabłkowy, migdałowy, delikatna pianka

Cechy analityczne:

Zawartość cukru od 0 do 12 gramów na litr

Przedstawione poniżej cechy charakterystyczne, dla których nie podano konkretnych wartości, mieszczą się w granicach określonych w rozporządzeniach UE.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 11,5
Minimalna kwasowość ogólna 73,15 w miliekwiwalentach na litr
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

5. Praktyki enologiczne

a) Podstawowe praktyki enologiczne

Kategoria wina 1: Wino, rodzaj wina: Wino białe wytrawne o owocowym charakterze / wino białe półwytrawne, półsłodkie, o owocowym charakterze / wino białe słodkie, o owocowym charakterze

Szczególne praktyki enologiczne

Fermentacja na zimno w temperaturze poniżej 20 °C (wyjątek: temperaturę podnosi się na początku fermentacji w przypadku win, których proces fermentacji jest trudny do przeprowadzenia)

Kategoria wina 1: Wino, rodzaj wina: Wino białe wytrawne, pełne, przechowywane w drewnie

Szczególne praktyki enologiczne

Fermentacja na zimno w temperaturze poniżej 20 °C (wyjątek: temperaturę podnosi się na początku fermentacji w przypadku win, których proces fermentacji jest trudny do przeprowadzenia)

Leżakowanie w drewnianych beczkach wypełnionych do min. 50 % objętości przez co najmniej 6 miesięcy

Kategoria wina 5: Gatunkowe wino musujące, rodzaj wina: Gatunkowe wino białe musujące, o pełnym, owocowym charakterze

Szczególne praktyki enologiczne

Fermentacja na zimno w temperaturze poniżej 20 °C (wyjątek: temperaturę podnosi się na początku fermentacji w przypadku win, których proces fermentacji jest trudny do przeprowadzenia)

Druga fermentacja w butelce, metodą tradycyjną.

b) Maksymalna wydajność

Dla wszystkich odmian winorośli w wykazie

75 hektolitrów z hektara

6. Wyznaczony obszar geograficzny

Wyznaczony obszar geograficzny obejmuje całą wyspę Schouwen-Duiveland i jednocześnie stanowi teren gminy "Schouwen-Duiveland".

Obszar obejmuje powierzchnię 48 800 ha.

7. Główne odmiany winorośli

Auxerrois B

Cabernet Blanc B (VB-91-26-1)

Gewürztraminer Rs

Müller Thurgau B

Pinot Gris G

Pinot Blanc B

Souvignier Gris

8. Opis związku lub związków

Wyznaczony obszar geograficzny

Terroir - wszystko, co oddziałuje na winorośl w winnicy - ma duży wpływ na jakość wina. W wyznaczonym obszarze geograficznym Schouwen-Duiveland wszystkie aspekty terroir - klimat, położenie, rodzaj gleby, prowadzenie winnicy, selekcja odmian i proces produkcji wina - wpływają na jakość win z obu kategorii (1 - "wino" oraz 5 - "gatunkowe wino musujące").

Klimat:

Dane Królewskiego Niderlandzkiego Instytutu Meteorologicznego (Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut - KNMI) dowodzą, że łagodność klimatu morskiego, dłuższy czas i większa intensywność nasłonecznienia sprzyjają dojrzewaniu winogron. Położenie wyspy powoduje, że pokrywę chmur przerywa linia wydm (co zwiększa dostęp światła słonecznego), a opady deszczu nieco mniejsze niż w pozostałych częściach Niderlandów przyczyniają się do dobrej kondycji winogron.

Według danych KNMI indeks Huglina w latach 2018 i 2019 wynosił odpowiednio wartości rzędu 1 746 i 1 572 (do końca września), wskazując na zdatność tych terenów do uprawy winorośli (wartość ponad 1 500). Jednocześnie słońce operuje na wyspie średnio o pół godziny dłużej w porównaniu z innymi obszarami Niderlandów (co umożliwia dojrzewanie winogron dzięki fotosyntezie).

Rodzaj gleby i położenie:

Winnice położone są w łożysku dawnej rzeki (Gouwe), która przepływała między Schouwen a Duiveland, natomiast gleba na tym terenie charakteryzuje się obecnością wapiennych glin piaszczysto-ilastych z dodatkiem wapienia pochodzącego z muszli, a jej warstwy osiągają grubość do 80 cm (gleba dojrzała). Połączenie glin piaszczysto-ilastych (gliniaste gleby morskie) i wapienia tworzy idealną glebę, zatrzymującą wilgoć i bogatą w minerały/wapno, co sprzyja uprawie i dojrzewaniu winorośli.

Bliskość morza powoduje zasolenie środowiska naturalnego (bryza morska), które pozwala zapobiegać chorobom winorośli i pozytywnie wpływa na smak wina.

Bryzy często wiejące w tym regionie sprawiają, że winnice są dobrze wentylowane i szybko osuszają się po opadach atmosferycznych, dzięki czemu winogrona mogą dłużej dojrzewać (zdrowe owoce gwarantują osiągnięcie fenologicznej fazy dojrzałości).

O wyjątkowości tego regionu stanowi położenie na wyspie otoczonej wodami Morza Północnego, obecność słonych wiatrów (przynoszących sól morską), dłuższy czas nasłonecznienia oraz gleby z warstwą glin piaszczysto-ilastych bogate w wapień (pochodzący z rozkładu bezkręgowców wodnych). Czynniki te razem składają się na wyraźnie wyczuwalną świeżość i mineralność win z tego regionu. Ponadto aktywność pływów i obecność wydm przynosi mniejsze opady, sporadyczny grad i więcej słońca, co przekłada się na wyższą ekstraktywność tych win. W zależności od odmiany wina cechują się intensywną świeżością smaku, a także wyczuwalnym posmakiem brzoskwini/gruszki z pikantnymi/mineralnymi nutami agrestu, soli, wapienia, miodu i anyżu.

Czynnik ludzki (uprawa/winifikacja)

Odmiany winogron zostały wybrane ze względu na ich dopasowanie do klimatu i gleby, tak by owoce mogły optymalnie dojrzeć.

Przyczynia się do tego również sposób sadzenia (zapewnienie odpowiedniej ilości słońca i gleby każdej roślinie), a w stosownych przypadkach także przerzedzanie gałęzi.

Rozważne zarządzanie zbiorami (sprawdzanie zawartości cukrów, kwasowości i aromatu) oraz winifikacja (fermentacja na zimno, leżakowanie w drewnianych beczkach) dopełniają proces powstawania win gatunkowych z tych winogron.

Szczegóły działań podejmowanych przez człowieka:

- stosowanie metody zielonych zbiorów (usuwanie kiści), aby winorośl mogła dostarczyć każdej kiści taką ilość składników odżywczych, jaka będzie jej potrzebna do osiągnięcia odpowiedniej dojrzałości, co pozwala zwiększyć dojrzałość winogron.

- Właściwy czas zbiorów określa się, mierząc połączenie cukru/kwasowości i aromatu, z uwzględnieniem precyzyjnej prognozy pogody i wiernego odzwierciedlenia stanu zdrowia winogron. Wszystkie te czynniki są brane pod uwagę przy wyznaczaniu terminu zbiorów (zbiory optymalnie dojrzałych winogron).

- Uprawa w obiegu zamkniętym, wykorzystywanie w rzędach między krzewami przyciętych (odrąbanych) gałązek i wytłoków z winogron (odpadów).

- Podczas uprawy przycina się pędy, aby składniki odżywcze dostawały się do gron.

Szczegółowe informacje dotyczące pozostałych kategorii win (innych niż kategoria "wino").

- Gatunkowe wino musujące

Wino bazowe stosowane do wytwarzania gatunkowego wina musującego ma takie same właściwości organoleptyczne jak kategoria "wino". Ma również właściwości wynikające z przekształcenia wina bazowego w wino musujące w procesie fermentacji butelkowej (metodą tradycyjną), w którym powstaje pełna elegancji pianka. Nadciśnienie wina wynosi co najmniej 3,5 bara. Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu w cuvée zastosowanym w gatunkowym winie musującym wynosi 11 % objętości.

Link/podsumowanie

Efektem połączenia czynników takich jak gleba (dno morza), klimat (klimat morski) i czynnik ludzki są rozpoznawalne wina odmianowe i cuvée, pełne i owocowe, wina z cytrusowym aromatem oraz wina musujące z charakterystyczną pianką, które doskonale komponują się z owocami morza. Ich świeżość jest efektem unikalnego połączenia klimatu morskiego i gliniastej gleby morskiej, zawierającej wapień pochodzący z muszli (zasolenie powietrza i gleby).

9. Dodatkowe wymogi zasadnicze -

Link do specyfikacji produktu

https://www.rvo.nl/sites/default/files/2021/01/Productdossier%20BOB%20Schouwen%20Duiveland.pdf

1 Dz.U. L 347 z 20.12.2013, s. 671.

Zmiany w prawie

Wnioski o świadczenie z programu "Aktywny rodzic" od 1 października

Pracujemy w tej chwili nad intuicyjnym, sympatycznym, dobrym dla użytkowników systemem - przekazała we wtorek w Warszawie szefowa MRPiPS Agnieszka Dziemianowicz-Bąk. Nowe przepisy umożliwią wprowadzenie do systemu prawnego trzech świadczeń: "aktywni rodzice w pracy", "aktywnie w żłobku" i "aktywnie w domu". Na to samo dziecko za dany miesiąc będzie jednak przysługiwało tylko jedno z tych świadczeń.

Krzysztof Koślicki 11.06.2024
KSeF od 1 lutego 2026 r. - ustawa opublikowana

Obligatoryjny Krajowy System e-Faktur wejdzie w życie 1 lutego 2026 roku. Ministerstwo Finansów zapowiedziało wcześniej, że będzie też drugi projekt, dotyczący uproszczeń oraz etapowego wejścia w życie KSeF - 1 lutego 2026 r. obowiązek obejmie przedsiębiorców, u których wartość sprzedaży przekroczy 200 mln zł, a od 1 kwietnia 2026 r. - wszystkich przedsiębiorców.

Monika Pogroszewska 11.06.2024
Prezydent podpisał nowelę ustawy o zasadach prowadzenia polityki rozwoju

Prezydent podpisał nowelizację ustawy o zasadach prowadzenia polityki rozwoju oraz niektórych innych ustaw - poinformowała w poniedziałek kancelaria prezydenta. Nowe przepisy umożliwiają m.in. podpisywanie umów o objęcie przedsięwzięć wsparciem z KPO oraz rozliczania się z wykonawcami w euro.

Ret/PAP 10.06.2024
Wakacje składkowe dla przedsiębiorców z podpisem prezydenta

Prezydent Andrzej Duda podpisał nowelizację ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych oraz niektórych innych ustaw – poinformowała Kancelaria Prezydenta RP w poniedziałkowym komunikacie. Ustawa przyznaje określonym przedsiębiorcom prawo do urlopu od płacenia składek na ubezpieczenia społeczne przez jeden miesiąc w roku.

Grażyna J. Leśniak 10.06.2024
Prezydent podpisał ustawę powołującą program "Aktywny Rodzic"

Prezydent podpisał ustawę o wspieraniu rodziców w aktywności zawodowej oraz w wychowaniu dziecka "Aktywny rodzic". Przewiduje ona wprowadzenie do systemu prawnego trzech świadczeń wspierających rodziców w aktywności zawodowej oraz w wychowywaniu i rozwoju małego dziecka: „aktywni rodzice w pracy”, „aktywnie w żłobku” i „aktywnie w domu”. Na to samo dziecko za dany miesiąc będzie przysługiwało tylko jedno z tych świadczeń. O tym, które – zdecydują sami rodzice.

Grażyna J. Leśniak 10.06.2024
Nawet pół miliona kary dla importerów - ustawa o KAS podpisana

Kancelaria Prezydenta poinformowała w piątek, że Andrzej Duda podpisał nowelizację ustawy o Krajowej Administracji Skarbowej oraz niektórych innych ustaw. Wprowadza ona unijne regulacje dotyczące importu tzw. minerałów konfliktowych. Dotyczy też kontroli przewozu środków pieniężnych przez granicę UE. Rozpiętość kar za naruszenie przepisów wyniesie od 1 tys. do 500 tys. złotych.

Krzysztof Koślicki 07.06.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2023.129.61

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja jednolitego dokumentu, o którym mowa w art. 94 ust. 1 lit. d) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013, oraz odesłania do publikacji specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze wina
Data aktu: 13/04/2023
Data ogłoszenia: 13/04/2023