(C/2023/1187)(Dz.U.UE C z dnia 24 listopada 2023 r.)
Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu zgodnie z art. 98 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 1 w terminie dwóch miesięcy od daty niniejszej publikacji.
JEDNOLITY DOKUMENT
"Wiener Gemischter Satz"
PDO-AT-02593
Data złożenia wniosku: 21.2.2020
1. Nazwa lub nazwy, które mają być zarejestrowane
"Wiener Gemischter Satz"
2. Rodzaj oznaczenia geograficznego
ChNP - chroniona nazwa pochodzenia
3. Kategorie produktów sektora wina
1. Wino
4. Opis wina lub win
"Wiener Gemischter Satz" (wiedeńska mieszanka polna) jest tradycyjną metodą produkcji białego wina w Wiedniu. Różne odmiany winogron uprawiane na tym samym obszarze są zbierane i przetwarzane razem. Z tego powodu utworzono wino o chronionej nazwie pochodzenia "Wiener Gemischter Satz", które można opisać w następujący sposób:
Barwa: Wino ChNP "Wiener Gemischter Satz" jest konsumowane wyłącznie jako młode białe wino. Jego barwa waha się od klarownej i niemal przezroczystej przez zielonozłotą po słomkowożółtą.
Bukiet: Bukiet wina ChNP "Wiener Gemischter Satz" otrzymuje się poprzez kupażowanie wczesnych i późno dojrzewających odmian (które są zbierane i przetwarzane w tym samym czasie). W rezultacie wino ma cechy zarówno odmian wcześnie dojrzewających (owoce ziarnkowe, w szczególności jabłka, gruszki i pigwy), jak i odmian późno dojrzewających (trawy, zioła, kwiaty, siano i słoma).
Smak: Również w tym przypadku wino ma cechy odmian wcześnie i późno dojrzewających i charakteryzuje je paleta smaków, głównie gruszek, jabłek, cytrusów i, rzadko, owoców egzotycznych (bananów, ananasów, fig).
Ogólne cechy analityczne |
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości) |
15,0 |
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) |
9,0 |
Minimalna kwasowość ogólna |
4,0 gramy na litr, wyrażona jako kwas winowy |
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) |
18,0 |
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) |
200,0 |
5. Praktyki enologiczne
a) Podstawowe praktyki enologiczne -
b) Maksymalna wydajność
10 000 kg winogron z hektara
6. Wyznaczony obszar geograficzny
Nazwa pochodzenia "Wiener Gemischter Satz" obejmuje kraj związkowy Wiedeń.
7. Główne odmiany winorośli
Bouvier
Chardonnay - Morillon
Frühroter Veltliner - Malvasier
Furmint
Goldburger
Grauburgunder - Pinot Gris
Grauburgunder - Ruländer
Green Veltliner - Weißgipfler
Jubiläumsrebe
Muscat Ottonel
Muskateller - Gelber Muskateller
Muskateller - Roter Muskateller
Müller-Thurgau - Rivaner
Neuburger
Red Veltliner
Rotgipfler
Sauvignon Blanc
Scheurebe - Sämling 88
Sylvaner - Grüner Sylvaner
Traminer - Gelber Traminer
Traminer - Gewürztraminer
Traminer - Roter Traminer
Weißer Burgunder - Klevner
Weißer Burgunder - Pinot Blanc
Weißer Burgunder - Weißburgunder
Weißer Riesling - Rheinriesling
Weißer Riesling - Riesling
Welschriesling
8. Opis związku lub związków
Klimat: Klimat na obszarze produkcji wina w kraju związkowym Wiedeń charakteryzuje się wpływami morskimi z zachodu i kontynentalnymi ze wschodu (klimat przejściowy). Zimy są łagodniejsze niż w innych częściach Austrii, przy niższych opadach deszczu i dłuższych okresach suchych.
Warunki glebowe: Wiedeń charakteryzuje się dużą różnorodnością gleb. Na północy występują gleby kredowe, przecinane warstwami gliny i lessu. Na południu kraju związkowego znajdują się głównie rędziny, brązowe i czarne gleby bie- licowe z warstwami kredy i żwiru.
Podsumowanie
1) Bardzo zróżnicowane warunki glebowe na bardzo małym obszarze geograficznym powodują różne tempo dojrzewania winogron, a tym samym dają różne smaki u tej samej odmiany. Konsumenci preferują jednak w winach jednolity smak, zwłaszcza gdy są one podawane w tradycyjnych tawernach prowadzonych przez producenta, znanych jako Heurigen.
2) W związku z tym winogrona nie są uprawiane w Wiedniu odmianami, co jest zwyczajową praktyką w Austrii, lecz różne odmiany uprawiane są w jednej winnicy i zbierane razem. Mieszanie odmian nadaje pożądany jednolity smak, a produkowane w ten sposób wino jest tradycyjnie wprowadzane do obrotu pod nazwą "Gemischter Satz" (ponieważ w winnicy uprawia się różne odmiany).
3) Cechy charakterystyczne ChNP "Wiener Gemischter Satz" wynikają zatem z jednoczesnego zbioru i przetwarzania winogron o różnym stopniu dojrzałości, co wynika z różnorodności gleb w Wiedniu. Wyjaśnia to również różnorodność aromatów występujących w winie ChNP "Wiener Gemischter Satz", jak opisano już powyżej w pkt "Opis wina".
Czynnik ludzki
1) Uprawa winorośli obejmująca różne odmiany i jednoczesny ich zbiór (na różnych etapach dojrzewania) to praktyki stosowane wyłącznie w Wiedniu, których nie stosuje się w innych regionach Austrii. Wiedza fachowa na temat składu odmian winorośli w winnicach - odpowiadających rodzajom gleby - jest tradycją podtrzymywaną i przekazywaną w Wiedniu z pokolenia na pokolenie. Sposób, w jaki wino jest zwykle spożywane w Wiedniu, w szczególności picie wina ChNP "Wiener Gemischter Satz" w tradycyjnych tawernach, przyczynia się do wzmocnienia tej tradycyjnej metody uprawy.
2) Zakłada się, że sadzenie różnych odmian w tej samej winnicy zostało wprowadzone w celu zminimalizowania ryzyka. Ponieważ każda odmiana reaguje w inny sposób na mróz, ciepło lub zbyt dużą wilgotność, metoda uprawy stosowana w produkcji "Gemischter Satz" przyczyniła się do zapewnienia plonów i jakości. Dzięki temu, że każda odmiana kwitnie w innym czasie, niekorzystne warunki pogodowe w okresie kwitnienia nigdy nie doprowadziły do całkowitej utraty zbiorów.
Można zatem stwierdzić, że na obszarze uprawy winorośli w Wiedniu warunki odnoszące się do tradycyjnej nazwy "Gemischter Satz" w połączeniu ze sposobem produkcji win, nazwa pochodzenia "Wien" (Wiedeń) i określenie tradycyjne "Gemischter Satz" łącznie uzasadniają utworzenie chronionej nazwy pochodzenia "Wiener Gemischter Satz" zgodnie z art. 93 ust. 2 rozporządzenia (UE) nr 1308/2013.
9. Dodatkowe wymogi zasadnicze -
Link do specyfikacji produktu
https://info.bml.gv.at/themen/landwirtschaft/landwirtschaft-in-oesterreich/pflanzliche-produktion/wein/Weinherkunft.html