Publikacja jednolitego dokumentu zmienionego w następstwie zatwierdzenia zmiany nieznacznej zgodnie z art. 53 ust. 2 akapit drugi rozporządzenia (UE) nr 1151/2012

Publikacja jednolitego dokumentu zmienionego w następstwie zatwierdzenia zmiany nieznacznej zgodnie z art. 53 ust. 2 akapit drugi rozporządzenia (UE) nr 1151/2012
(2022/C 458/13)

Komisja Europejska zatwierdziła niniejszą zmianę nieznaczną w rozumieniu art. 6 ust. 2 akapit trzeci rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) nr 664/2014 1 .

Wniosek o zatwierdzenie niniejszej zmiany nieznacznej jest dostępny w bazie danych Komisji eAmbrosia

JEDNOLITY DOKUMENT

"Priego de Córdoba"

Nr UE: PDO-ES-0053-AM01 - 1.12.2020

ChNP (X) ChOG ()

1. Nazwa

"Priego de Córdoba"

2. Państwo członkowskie lub państwo trzecie:

Hiszpania

3. Opis produktu rolnego lub środka spożywczego

3.1. Typ produktu

Klasa 1.5. Oleje i tłuszcze (masło, margaryna, oleje itp.)

3.2. Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1

Oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia uzyskana z oliwek Picudo, Hojiblanca i Picual.

Produkt posiada następujące właściwości:

Liczba nadtlenkowa nie przekracza 15; K270 nie przekracza 0,15.

Wilgotność i zanieczyszczenia poniżej 0,1 %.

Chroniona oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia pochodzi z następujących odmian:

"Picudo": odmiana Picudo stanowi ponad 50 % oliwek wykorzystywanych do produkcji tej oliwy; kwasowość nie może przekraczać 0,5 %; przy pierwszej degustacji zapach i smak są owocowe, aromatyczne, przyjemne i słodkie.

"Hojiblanco": odmiana Hojiblanco stanowi ponad 50 % oliwek wykorzystywanych do produkcji tej oliwy; kwasowość nie może przekraczać 0,5 %; przy pierwszej degustacji zapach i smak są owocowe, świeże, przyjemne i słodkie.

"Picual": odmiana Picual stanowi ponad 50 % oliwek wykorzystywanych do produkcji tej oliwy; zapach i smak są owocowe i aromatyczne, o delikatnej do średniej goryczy.

3.3. Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych)

-

3.4. Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym

Oliwki muszą być uprawiane, a oliwa ekstrahowana na obszarze opisanym w pkt 4.

3.5. Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

3.6. Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

Chroniona nazwa pochodzenia "Priego de Córdoba" musi znajdować się w widocznym miejscu na etykietach chronionych oliw z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia. Etykiety muszą zostać zatwierdzone przez Radę Regulacyjną, zanim będą mogły być stosowane na rynku.

Pieczęć gwarancyjna, etykieta lub numerowana etykieta certyfikacyjna wydana przez Radę Regulacyjną musi zostać umieszczona na każdym opakowaniu chronionej oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia w tłoczarni lub zakładzie pakującym, zgodnie z zasadami ustanowionymi przez Radę. Etykiety te muszą być przymocowane w taki sposób, aby nie mogły być usunięte i ponownie przymocowane gdzie indziej.

4. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego

Obszar produkcji znany jest w Hiszpanii jako comarca natural ("okręg naturalny") w południowowschodniej prowincji Kordoba, w głębi Parku Przyrodniczego Sierra Subbéticas. Obejmuje on gminy Almedinilla, Carcabuey, Fuente Tójar i Priego de Córdoba.

5. Związek z obszarem geograficznym

Obszar ten jest skalisty i górzysty, przecięty kilkoma pasmami górskimi o szczytach o wysokości do 1 000 metrów nad poziomem morza. Jego pochodzenie geologiczne jest różne: margiel, wapień dolomityczny, gliny i piaski, a także otoczaki z wapienia i gipsu. Gaje oliwne są sadzone na glinach piaszczysto-ilastych i glinach, o wysokiej zawartości węglanu wapnia i zawierającej średnie ilości materii organicznej, fosforu, potasu, magnezu, żelaza i boru. Na tym obszarze panuje klimat kontynentalny o temperaturach znacznie różniących się w zależności od wysokości i wystawy stoku.

Opady deszczu wahają się od 400 litrów dziennie we wschodniej części obszaru do 700 na wyższych wysokościach (Priego, Carcabuey i Almedinilla). Dobre środowisko dla wzrostu drzew oliwnych powstaje dzięki zastosowaniu odpowiednich metod uprawy, pielęgnacji, nawożenia i przycinania, a także technik zwalczania szkodników i chorób. Dzięki temu uzyskuje się zdrowe oliwki, które dają oliwę o szczególnych właściwościach ściśle związanych z lokalnym środowiskiem.

6. Odesłanie do publikacji specyfikacji produktu

https://juntadeandalucia.es/export/drupaljda/Pliego_Priego_Cordoba_modificado.pdf

lub na następującej stronie internetowej regionalnego Ministerstwa Rolnictwa, Rybołówstwa i Zrównoważonego Rozwoju (https://juntadeandalucia.es/organismos/agriculturaganaderiapescaydesarrollosostenible.html):

"Areas de actividad" [Obszary działalności], > "Industrias Agroalimentaria" [Przemysł i łańcuch rolno-spożywczy] > "Calidad" [Jakość] > "Denominaciones de Calidad" [Systemy jakości] > "Aceite de Oliva Virgen Extra" [Oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia].

1 Dz.U. L 179 z 19.6.2014, s. 17.

Zmiany w prawie

Wnioski o świadczenie z programu "Aktywny rodzic" od 1 października

Pracujemy w tej chwili nad intuicyjnym, sympatycznym, dobrym dla użytkowników systemem - przekazała we wtorek w Warszawie szefowa MRPiPS Agnieszka Dziemianowicz-Bąk. Nowe przepisy umożliwią wprowadzenie do systemu prawnego trzech świadczeń: "aktywni rodzice w pracy", "aktywnie w żłobku" i "aktywnie w domu". Na to samo dziecko za dany miesiąc będzie jednak przysługiwało tylko jedno z tych świadczeń.

Krzysztof Koślicki 11.06.2024
KSeF od 1 lutego 2026 r. - ustawa opublikowana

Obligatoryjny Krajowy System e-Faktur wejdzie w życie 1 lutego 2026 roku. Ministerstwo Finansów zapowiedziało wcześniej, że będzie też drugi projekt, dotyczący uproszczeń oraz etapowego wejścia w życie KSeF - 1 lutego 2026 r. obowiązek obejmie przedsiębiorców, u których wartość sprzedaży przekroczy 200 mln zł, a od 1 kwietnia 2026 r. - wszystkich przedsiębiorców.

Monika Pogroszewska 11.06.2024
Prezydent podpisał nowelę ustawy o zasadach prowadzenia polityki rozwoju

Prezydent podpisał nowelizację ustawy o zasadach prowadzenia polityki rozwoju oraz niektórych innych ustaw - poinformowała w poniedziałek kancelaria prezydenta. Nowe przepisy umożliwiają m.in. podpisywanie umów o objęcie przedsięwzięć wsparciem z KPO oraz rozliczania się z wykonawcami w euro.

Ret/PAP 10.06.2024
Wakacje składkowe dla przedsiębiorców z podpisem prezydenta

Prezydent Andrzej Duda podpisał nowelizację ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych oraz niektórych innych ustaw – poinformowała Kancelaria Prezydenta RP w poniedziałkowym komunikacie. Ustawa przyznaje określonym przedsiębiorcom prawo do urlopu od płacenia składek na ubezpieczenia społeczne przez jeden miesiąc w roku.

Grażyna J. Leśniak 10.06.2024
Prezydent podpisał ustawę powołującą program "Aktywny Rodzic"

Prezydent podpisał ustawę o wspieraniu rodziców w aktywności zawodowej oraz w wychowaniu dziecka "Aktywny rodzic". Przewiduje ona wprowadzenie do systemu prawnego trzech świadczeń wspierających rodziców w aktywności zawodowej oraz w wychowywaniu i rozwoju małego dziecka: „aktywni rodzice w pracy”, „aktywnie w żłobku” i „aktywnie w domu”. Na to samo dziecko za dany miesiąc będzie przysługiwało tylko jedno z tych świadczeń. O tym, które – zdecydują sami rodzice.

Grażyna J. Leśniak 10.06.2024
Nawet pół miliona kary dla importerów - ustawa o KAS podpisana

Kancelaria Prezydenta poinformowała w piątek, że Andrzej Duda podpisał nowelizację ustawy o Krajowej Administracji Skarbowej oraz niektórych innych ustaw. Wprowadza ona unijne regulacje dotyczące importu tzw. minerałów konfliktowych. Dotyczy też kontroli przewozu środków pieniężnych przez granicę UE. Rozpiętość kar za naruszenie przepisów wyniesie od 1 tys. do 500 tys. złotych.

Krzysztof Koślicki 07.06.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2022.458.31

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja jednolitego dokumentu zmienionego w następstwie zatwierdzenia zmiany nieznacznej zgodnie z art. 53 ust. 2 akapit drugi rozporządzenia (UE) nr 1151/2012
Data aktu: 01/12/2022
Data ogłoszenia: 01/12/2022