Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych

Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych
(2022/C 444/10)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu zgodnie z art. 51 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 1  w terminie trzech miesięcy od daty niniejszej publikacji.

JEDNOLITY DOKUMENT

"Sörmlands Ädel"

Nr UE: PGI-SE-02629 - 1.9.2020

ChNP () ChOG (X)

1. Nazwa lub nazwy

"Sörmlands Ädel"

2. Państwo członkowskie lub państwo trzecie

Szwecja

3. Opis produktu rolnego lub środka spożywczego

3.1. Typ produktu

Klasa 1.3 Sery

3.2. Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1

"Sörmlands Ädel" jest miękkim, dojrzałym serem z przerostami niebieskich żyłek pleśni[1], wytwarzanym z niskopas- teryzowanego, ekologicznego, pełnego mleka krowiego.

Sery o chronionym oznaczeniu "Sörmlands Ädel" spełniają następujące wymogi:

Właściwości fizyczne:

Kształt: ser ma kształt cylindra, o średnicy 19-21 cm i wysokości 10-12 cm.

Masa: 2,8-3,0 kg

Okres dojrzewania: 5-12 miesięcy

Właściwości chemiczne:

zawartość wilgoci: 45-48 %

zawartość suchej masy: 52-55 %

Zawartość soli: 2 %

zawartość tłuszczu: 32-34 % (58-65 % suchej masy)

białko: 21-23 % (38-44 % suchej masy)

Właściwości organoleptyczne

Wygląd: powierzchnia: obecność mikroflory Górna i dolna część sera jest w ciepłej żółtej barwie z niuansami brązu o odcieniu orzecha włoskiego i ciemnej szarości. Brzeg sera jest brązowy z ciemnoszarymi i ciepłymi żółtymi niuansami.

Powierzchnia przekrojona: jednorodna żółta barwa (NCS S1010-Y) z niebieskozieloną pleśnią (NCS S5020-B30G).

Konsystencja: konsystencja miękka/półmiękka, elastyczna.

Aromat: podstawowy aromat słodkiego masła śmietankowego, wilgotnej piwnicy z nutami grzybów i trufli oraz łagodnych nut miąższu pomarańczowego i gorzkiej pomarańczy.

Smak: różnorodny, głęboki, kremowy i złożony. Bogactwo smaku pozbawione nut ostrych lub kwaśnych. Nuty kwaśne z solą i umami, a także nuty piwnicy, obory i karmelu. Smak staje się intensywniejszy podczas dojrzewania.

Posmak: Utrzymujący się i pełny posmak stanowiący pełne doznanie smakowe. Umami, masło, wyważona słoność i kwaśność.

Odczucia smakowe: kremowość, pełny i głęboki smak z przyjemną obecnością soli i niewielką ale przyjemną ziarnistością.

"Sörmlands Ädel" należy do kategorii serów z błękitnymi żyłkowatymi przerostami (błękit kwasowy). Ma złożony smak i aromat, które składają się na ogólnie harmonijne doznanie. "Sörmlands Ädel" jest bogaty w smaku i ma utrzymujący się, przyjemny posmak bez goryczy występującej w innych dojrzewających serach z przerostami żyłek błękitnej pleśni (błękit kwasowy).

Surowce: ekologiczne mleko pełne od krów szwedzkich ras czerwonych i białych (Svensk röd och vit boskap, SRB), szwedzkiej frizony (Svensk lâglandsboskap, SLB) i szwedzkiej rasy Polled (Svensk kullig boskap, SKB). Krowy doi się 2-3 razy dziennie. Mleko jest chłodzone do momentu wykorzystania w zakładzie serowarskim. Mleka nie można przechowywać dłużej niż 72 godziny. Zawartość tłuszczu i białka w mleku waha się odpowiednio od 4,3 % do 4,6 % i od 3,5 % do 3,7 %, w zależności od pory roku (wypas lub karmienie mieszanką pasz) oraz składu rasowego stada.

Inne dodatki: Sól kuchenna (NaCl), mezofilne kultury starterowe (Lactococcus lactis, Lactobacillus cremoris, Lactobacillus diacetylactis, Leuconostoc cremoris i Streptococcus thermophilus), naturalne podpuszczki i niebieska kultura pleśni (Penicil- lium roqueforti).

[1] norma Codex Alimentarius 283-1978

3.3. Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych)

Dieta krów składa się z paszy produkowanej metodami ekologicznymi. W okresie letnim, od maja do września, krowy są trzymane na wolnym powietrzu i wypasane trawą na łąkach. W okresie, w którym pastwiska produkują zbyt mało trawy, aby zapewnić wystarczającą ilość paszy, krowy mogą być karmione mieszanką pasz ekologicznych składającą się z kiszonki, słomy, zbóż (jęczmienia (Hordeum vulgare), owsa (Avena sativa) i pszenicy (Triticum aestivum)), fasoli pastewnej (Vicia faba), minerałów, soli i wapna.

3.4. Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym

Produkcja "Sörmlands Ädel" musi odbywać się na obszarze określonym w pkt 4 i obejmuje następujące etapy: Krowy są dojone, a mleko jest niskopasteryzowane i mieszane z bakteriami kwasu mlekowego i niebieską kulturą pleśni. Skrzep jest krojony i formowany. Sery są prasowane, regularnie obracane i solone.

Stymuluje się wzrost niebieskiej pleśni poprzez robienie otworów w serach. Sery są następnie pakowane i pozostawiane do dojrzewania.

3.5. Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa -

3.6. Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa -

4. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego

Obszar produkcji "Sörmlands Ädel" obejmuje prowincję Södermanland.

5. Związek z obszarem geograficznym

Związek ten opiera się na szczególnych cechach "Sörmlands Ädel", które wynikają głównie z jego pochodzenia geograficznego.

Dzięki mleku trzech specyficznych ras i praktycznym umiejętnościom doskonalonym na wyznaczonym obszarze geograficznym "Sörmlands Ädel" zyskał następujące cechy: aromat kwaśnego masła śmietanowego i wilgotnej piwnicy oraz pełny, kremowy i złożony smak z pewnymi kwaśnymi nutami, a także nutami piwnicy, obory i karmelu. Ser ten jest bogaty w smaku i ma również utrzymujący się, przyjemny posmak bez goryczy występującej w innych dojrzewających serach z przerostami żyłek błękitnej pleśni (błękit kwasowy).

"Sörmlands Ädel" produkuje się przy użyciu mieszanki dwóch różnych odmian P. roqueforti - metody produkcji, która jest wyjątkowa dla "Sörmlands Ädel" i nadaje serowi szerokie i złożone spektrum smaku.

Cechy charakterystyczne sera "Sörmlands Ädel" zależą od doświadczenia serowara i jego zdolności do dostosowania procesu produkcji sera, co opiera się na ocenie wzrokowej, smakowej i dotykowej, na przykład w odniesieniu do sezonowych wahań zawartości tłuszczu i białka w mleku. Dokonuje się tego poprzez modyfikację czasu i temperatury na poszczególnych etapach produkcji "Sörmlands Ädel".

Po formowaniu sera serowar określa, kiedy skrzep ma odpowiednią konsystencję, kontroluje wielkość cząstek i wilgotność w odniesieniu do bakterii niebieskiej pleśni i kwasu mlekowego, aby uzyskać warunki wzrostu niezbędne do wytworzenia aktywności enzymicznej wymaganej do rozbicia tłuszczu mlecznego, a w konsekwencji do rozwinięcia organoleptycznych cech charakterystycznych sera "Sörmlands Ädel".

W celu stymulowania wzrostu niebieskiej pleśni podczas dojrzewania, w serze robi się otwory, tak aby tlen mógł przedostawać się do środka i uwalniać dwutlenek węgla. Serowar reguluje tempo wzrostu niebieskiej pleśni, z jednej strony ograniczając wymianę gazów poprzez umieszczenie sera w specjalnej folii, a z drugiej strony obniżając temperaturę dojrzewania sera.

Odesłanie do publikacji specyfikacji produktu

https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/produktion-handel-kontroll/livsmedelsinformation-markning-halsopastaen den/skyddade-beteckningar/produktbeskrivning-sormlands-adel-2021-06-13.pdf

1 Dz.U. L 343 z 14.12.2012, s. 1.

Zmiany w prawie

Wnioski o świadczenie z programu "Aktywny rodzic" od 1 października

Pracujemy w tej chwili nad intuicyjnym, sympatycznym, dobrym dla użytkowników systemem - przekazała we wtorek w Warszawie szefowa MRPiPS Agnieszka Dziemianowicz-Bąk. Nowe przepisy umożliwią wprowadzenie do systemu prawnego trzech świadczeń: "aktywni rodzice w pracy", "aktywnie w żłobku" i "aktywnie w domu". Na to samo dziecko za dany miesiąc będzie jednak przysługiwało tylko jedno z tych świadczeń.

Krzysztof Koślicki 11.06.2024
KSeF od 1 lutego 2026 r. - ustawa opublikowana

Obligatoryjny Krajowy System e-Faktur wejdzie w życie 1 lutego 2026 roku. Ministerstwo Finansów zapowiedziało wcześniej, że będzie też drugi projekt, dotyczący uproszczeń oraz etapowego wejścia w życie KSeF - 1 lutego 2026 r. obowiązek obejmie przedsiębiorców, u których wartość sprzedaży przekroczy 200 mln zł, a od 1 kwietnia 2026 r. - wszystkich przedsiębiorców.

Monika Pogroszewska 11.06.2024
Prezydent podpisał nowelę ustawy o zasadach prowadzenia polityki rozwoju

Prezydent podpisał nowelizację ustawy o zasadach prowadzenia polityki rozwoju oraz niektórych innych ustaw - poinformowała w poniedziałek kancelaria prezydenta. Nowe przepisy umożliwiają m.in. podpisywanie umów o objęcie przedsięwzięć wsparciem z KPO oraz rozliczania się z wykonawcami w euro.

Ret/PAP 10.06.2024
Wakacje składkowe dla przedsiębiorców z podpisem prezydenta

Prezydent Andrzej Duda podpisał nowelizację ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych oraz niektórych innych ustaw – poinformowała Kancelaria Prezydenta RP w poniedziałkowym komunikacie. Ustawa przyznaje określonym przedsiębiorcom prawo do urlopu od płacenia składek na ubezpieczenia społeczne przez jeden miesiąc w roku.

Grażyna J. Leśniak 10.06.2024
Prezydent podpisał ustawę powołującą program "Aktywny Rodzic"

Prezydent podpisał ustawę o wspieraniu rodziców w aktywności zawodowej oraz w wychowaniu dziecka "Aktywny rodzic". Przewiduje ona wprowadzenie do systemu prawnego trzech świadczeń wspierających rodziców w aktywności zawodowej oraz w wychowywaniu i rozwoju małego dziecka: „aktywni rodzice w pracy”, „aktywnie w żłobku” i „aktywnie w domu”. Na to samo dziecko za dany miesiąc będzie przysługiwało tylko jedno z tych świadczeń. O tym, które – zdecydują sami rodzice.

Grażyna J. Leśniak 10.06.2024
Nawet pół miliona kary dla importerów - ustawa o KAS podpisana

Kancelaria Prezydenta poinformowała w piątek, że Andrzej Duda podpisał nowelizację ustawy o Krajowej Administracji Skarbowej oraz niektórych innych ustaw. Wprowadza ona unijne regulacje dotyczące importu tzw. minerałów konfliktowych. Dotyczy też kontroli przewozu środków pieniężnych przez granicę UE. Rozpiętość kar za naruszenie przepisów wyniesie od 1 tys. do 500 tys. złotych.

Krzysztof Koślicki 07.06.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2022.444.32

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych
Data aktu: 23/11/2022
Data ogłoszenia: 23/11/2022