Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33.

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
(2021/C 406/08)

Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .

INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA STANDARDOWEJ ZMIANY ZMIENIAJĄCEJ JEDNOLITY DOKUMENT

"Oltina"

PDO-RO-A0611-AM01

Data przekazania informacji: 8 lipca 2021 r.

OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY

Korekta nazw gmin na określonym obszarze geograficznym

Zmieniono nazwy gmin wchodzących w skład określonego obszaru geograficznego ChNP "Oltina", ponieważ na etapie sporządzania specyfikacji popełniono błędy w ich zapisie; należy stosować prawidłowe nazwy gmin, tj. Galita i Coslugea, zgodnie z obecną organizacją administracyjną w okręgu Konstanca, w którym się znajdują.

Wprowadzono zmiany w rozdziale III specyfikacji oraz pkt 6 jednolitego dokumentu.

JEDNOLITY DOKUMENT

1. Nazwa lub nazwy

Oltina

2. Rodzaj oznaczenia geograficznego:

ChNP - chroniona nazwa pochodzenia

3. Kategorie produktów sektora wina

1. Wino

4. Opis wina lub win

Analityczne i organoleptyczne cechy charakterystyczne

Krótki opis tekstowy

Wina białe - barwa słomkowożółta do zielonkawożółtej, o dobrej kwasowości i owocowości - aromaty odpowiednio dojrzałych owoców (jabłka), miodu, orzechów, owoców egzotycznych (banany, ananasy).

Wina różowe - barwa bladoróżowa, na ogół zachowują owocowe aromaty (świeże i niezbyt dojrzałe owoce leśne).

Wina czerwone - barwa od ciemnoczerwonej do intensywnie purpurowoczerwonej, mniej lub bardziej cierpkie, o trawiastym smaku i zapachu, co potęguje ich siłę, bogate w związki fenolowe, dające uczucie pełni; po zakończeniu procesu dojrzewania/leżakowania, charakteryzują się zaokrągloną szorstkością i wyczuwalne są aromaty porzeczek, borówek, papryczki chili (czasem fiołków), ale także owoców leśnych.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne

Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): 15
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): 11
Minimalna kwasowość ogólna: 3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 1,2
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): 250

5. Praktyki enologiczne

5.1. Szczególne praktyki enologiczne

1. Praktyki enologiczne

Praktyka uprawy

Zagęszczenie plantacji: minimum 3 500 roślin na hektar

Nawadnianie jest dozwolone jedynie w latach suszy, pod warunkiem zgłoszenia tej praktyki do ONVPV (Krajowego Urzędu ds. Winorośli i Wina), gdy zawartość wody w glebie na głębokości 0-100 cm spada do 50 % AHI (ang. active humidity interval); wymaga się również przestrzegania rozsądnych norm nawadniania (400-600 m3/ha).

5.2. Maksymalna wydajność

1. Odmiany Sauvignon, Feteasca regala, Merlot i Syrah, owoce w pełni dojrzałe podczas zbioru

14 000 kg winogron z hektara

2. Odmiany Riesling italian i Cramposie, owoce w pełni dojrzałe podczas zbioru

13 000 kg winogron z hektara

3. Odmiany Feteasca alba, Chardonnay, Pinot gris, Muscat Ottonel i Burgund mare, owoce w pełni dojrzałe podczas zbioru

12 000 kg winogron z hektara

4. Odmiany Cabernet Sauvignon i Pinot noir, owoce w pełni dojrzałe podczas zbioru

10 000 kg winogron z hektara

5. Odmiana Feteasca neagra, owoce w pełni dojrzałe podczas zbioru

9 000 kg winogron z hektara

6. Odmiany Sauvignon, Feteasca regala, Merlot i Syrah, owoce w pełni dojrzałe podczas zbioru

87 hektolitrów z hektara

7. Odmiany Riesling italian i Cramposie, owoce w pełni dojrzałe podczas zbioru

81 hektolitrów z hektara

8. Odmiany Feteasca alba, Chardonnay, Pinot gris, Muscat Ottonel i Burgund mare, owoce w pełni dojrzałe podczas zbioru

74 hektolitrów z hektara

9. Odmiany Cabernet Sauvignon i Pinot noir, owoce w pełni dojrzałe podczas zbioru

62 hektolitrów z hektara

10. Odmiana Feteascä neagrä, owoce w pełni dojrzałe podczas zbioru

56 hektolitrów z hektara

6. Wyznaczony obszar geograficzny

Okręg Konstanca:

- gmina Ostrov: wsie Ostrov, Almäläu i Galita;

- gmina Oltina: wsie Oltina, Satul Nou, Räzoarele i Strunga;

- gmina Lipnita: wsie Lipnita, Coslogea i Canlia;

- gmina Aliman: wsie Aliman, Dunäreni, Vlahii i Floriile;

- gmina Ion Corvin: wsie Ion Corvin, Viile, Crángu, Brebeni i Raristea;

- miasto Bäneasa: miasto Bäneasa i wsie Negureni i Fäurei;

- gmina Chirnogeni: - wieś Chirnogeni.

7. Główne odmiany winorośli

Burgund Mare N - Grosser Burgunder, Grossburgunder, Blaufränkisch, Kekfrankos, Frankovka, Limberger

Cabernet Sauvignon N - Petit Vidure, Bourdeos Tinto

Chardonnay B - Gentil Blanc, Pinot Blanc Chardonnay

Crámposie B

Feteascä Albä B - Päsäreascä Albä, Poama Fetei, Mädchentraube, Leanyka, Leanka

Feteascä Neagrä N - Schwarze Mädchentraube, Poama Fetei Neagrä, Päsäreascä Neagrä, Coada Rándunicii

Feteascä regalä B - Königliche Mädchentraube, Königsast, Kiralyleanka, Dänäsanä, Galbenä de Ardeal

Merlot N - Bigney Rouge

Muscat Ottonel B - Muscat Ottonel Blanc

Pinot Gris G - Affumé, Grauer Burgunder, Grauburgunder, Grauer Mönch, Pinot cendré, Pinot Grigio, Ruländer

Pinot Noir N - Blauer Spätburgunder, Burgund mic, Burgunder roter, Klävner, Morillon Noir

Riesling italian B - Olasz Riesling, Olaszriesling, Welschriesling

Sauvignon B - Sauvignon Verde

Syrah N - Shiraz, Petit Syrah

8. Opis związku lub związków

Związek z wyznaczonym obszarem

Winnice znajdują się w południowozachodniej części Dobrudży, w narożniku utworzonym przez Dunaj (Balta Ialo- mitei) i granicę z Bułgarią - przecina północny równoleżnik 44°10". Pojedyncze winnice są zgrupowane w następujących ośrodkach: Ostrov, Bäneasa, Oltina i Aliman.

Rzeźba terenu stanowi element struktury płytowej Oltina, znajduje się na wysokości 130-200 m n.p.m. i jest poprzecinana głębokimi dolinami, których zbocza nachylone są pod kątem 10-30°. Należy zauważyć, że większość plantacji winorośli znajduje się na niższym poziomie, a w szczególności na zboczach nad brzegiem Dunaju i w dolinach, przez który przepływają potoki będące jego dopływami. Na takich zboczach, które charakteryzują się ekspozycją północną, północnowschodnią i północnozachodnią, często formują się tarasy.

Pod wpływem prądów powietrza wytwarza się łagodny, wiosenny mikroklimat, który zapewnia wczesne dojrzewanie winogron na etapach I i II oraz powolne dojrzewanie odmian późnych.

Ponadto wody podziemne charakteryzują się zmniejszonym i przerwanym natężeniem przepływu lub są zablokowane na znacznych głębokościach. Dunaj i cechy charakterystyczne tego obszaru tworzą mikroklimat, który zapewnia winorośli korzystną wilgotność, ciepło i światło.

Klimat jest specyficzny dla całego regionu i ma charakter wysoce kontynentalny pod względem temperatur i opadów. Tm [średnia temperatura] = 11 °C (-1 °C w styczniu, +22 °C w lipcu); Pm [średnie opady] = 450-500 mm (przy ewa- potranspiracji na poziomie 650-700 mm); korzystne zasoby heliotermalne: całkowite promieniowanie słoneczne - 128 kcal/cm2, nasłonecznienie - 2 200-2 300 godzin; suma temperatur dodatnich: 4 100-4 200 °C rocznie. Okres bez przymrozków wynosi 204 dni. Wilgotność względna oscyluje na poziomie 64-80 %. Najniższa temperatura występuje w styczniu: -30 °C, a najwyższa w sierpniu: około +40 °C.

Średnie miesięczne nasłonecznienie w okresie wegetacyjnym wynosi 187-315 godzin. Średnia miesięczna temperatura powietrza w okresie wegetacyjnym utrzymuje się w zakresie 10,7-22 °C. Rzeźba terenu

Rzeźba terenu, na którym uprawia się winorośl, obejmuje wzgórza z pagórkowatymi międzyrzeczami, rozciągającymi się na wysokości 100-200 m n.p.m. Dzięki temu - ze względu na temperatury panujące zimą - możliwa jest uprawa winorośli w systemie bez osłon lub przy użyciu wysokich, półkrzewiastych form z zapasem latorośli u podstawy pnia.

Gleby strefowe to czarne ziemie właściwe płaskowyżu (brunatne czarnoziemy, czarnoziemy typowe, czarnoziemy poziomu kambik i płowoziemy, gleby szare), natomiast gleby niestrefowe na silnie erodowanych stokach to regosole i gleby erozyjne.

W górnej części płaskowyżu Dobrudży w tym sektorze podłoże geologiczne stanowi gruba warstwa lessu (30-40 m) pokrywająca ułożone naprzemiennie warstwy piaskowca, wapienia i piasków powstałych w trzeciorzędzie.

Położenie, dzięki któremu winorośla są wystawione na działanie korzystnych warunków klimatycznych, dobra ekspozycja - orientacja północna lub południowa większości rzędów - oraz gleby wapienne bogate w tlenki żelaza sprawiają, że wina otrzymane z winnych odmian winorośli mają szczególne cechy strukturalne, dają szczególne wrażenia smakowe i zapachowe oraz charakteryzują się żywą paletą barw. Wina białe mają barwę od wyraźnie słomkowożółtej do żółtej i żółtozielonej, natomiast wina czerwone - barwę od ciemnoczerwonej do intensywnie purpurowoczerwo- nej.

Nowe, kontrolowane technologie produkcji wina pozwalają podkreślić jego aromatyczną złożoność i owocowość.

Produkcja mieści się w granicach umożliwiających uzyskanie win gatunkowych dzięki położeniu na południu okręgu Konstanca, gdzie intensywność i czas nasłonecznienia, temperatura, opady i gleby wapienne bogate w tlenki żelaza sprzyjają produkcji win o uporządkowanej strukturze, bogatych w elementy o pierwszorzędnym znaczeniu dla win o kontrolowanej nazwie pochodzenia (zawartość cukru, suchy ekstrakt, kwasowość, związki aromatyczne, związki fenolowe itp.).

Rzeźba terenu ma ogromne znaczenie dla jakości białych i czerwonych winogron, a wschodnia ekspozycja zboczy jest korzystna, zwłaszcza w środkowej części obszaru - przy spokojnych warunkach atmosferycznych zapewnia to powolną cyrkulację powietrza na stokach. Winogrona uprawiane na zboczach zawierają więcej pigmentów antocyja- nowych niż winogrona uprawiane na płaskim terenie.

Klimat wyraźnie kontynentalny sprzyja winom czerwonym przez zwiększenie ilości energii pochodzącej z promieniowania dostarczanej przez formy rzeźby terenu, zwiększenie respiracji, zmniejszenie zawartości kwasów organicznych w winogronach i zapewnienie odpowiedniej kwasowości winogron na etapie dojrzałości technologicznej.

Otrzymane wina są wyraziste w smaku, często zawierają cukier resztkowy, nadają się do leżakowania i często przekraczają próg 12 % obj. alkoholu.

9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)

Warunki w zakresie wprowadzania do obrotu

Ramy prawne

określone w przepisach krajowych

Rodzaj dodatkowego warunku

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu

brak dodatkowych przepisów.

Link do specyfikacji produktu

https://www.onvpv.ro/sites/default/files/caiet_sarcini_doc_oltina_modif_cf_cererii467_21.02.2019_no_track_changes.pdf

1 Dz.U. L 9 z 11.1.2019, s. 2.

Zmiany w prawie

Wnioski o świadczenie z programu "Aktywny rodzic" od 1 października

Pracujemy w tej chwili nad intuicyjnym, sympatycznym, dobrym dla użytkowników systemem - przekazała we wtorek w Warszawie szefowa MRPiPS Agnieszka Dziemianowicz-Bąk. Nowe przepisy umożliwią wprowadzenie do systemu prawnego trzech świadczeń: "aktywni rodzice w pracy", "aktywnie w żłobku" i "aktywnie w domu". Na to samo dziecko za dany miesiąc będzie jednak przysługiwało tylko jedno z tych świadczeń.

Krzysztof Koślicki 11.06.2024
KSeF od 1 lutego 2026 r. - ustawa opublikowana

Obligatoryjny Krajowy System e-Faktur wejdzie w życie 1 lutego 2026 roku. Ministerstwo Finansów zapowiedziało wcześniej, że będzie też drugi projekt, dotyczący uproszczeń oraz etapowego wejścia w życie KSeF - 1 lutego 2026 r. obowiązek obejmie przedsiębiorców, u których wartość sprzedaży przekroczy 200 mln zł, a od 1 kwietnia 2026 r. - wszystkich przedsiębiorców.

Monika Pogroszewska 11.06.2024
Prezydent podpisał nowelę ustawy o zasadach prowadzenia polityki rozwoju

Prezydent podpisał nowelizację ustawy o zasadach prowadzenia polityki rozwoju oraz niektórych innych ustaw - poinformowała w poniedziałek kancelaria prezydenta. Nowe przepisy umożliwiają m.in. podpisywanie umów o objęcie przedsięwzięć wsparciem z KPO oraz rozliczania się z wykonawcami w euro.

Ret/PAP 10.06.2024
Wakacje składkowe dla przedsiębiorców z podpisem prezydenta

Prezydent Andrzej Duda podpisał nowelizację ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych oraz niektórych innych ustaw – poinformowała Kancelaria Prezydenta RP w poniedziałkowym komunikacie. Ustawa przyznaje określonym przedsiębiorcom prawo do urlopu od płacenia składek na ubezpieczenia społeczne przez jeden miesiąc w roku.

Grażyna J. Leśniak 10.06.2024
Prezydent podpisał ustawę powołującą program "Aktywny Rodzic"

Prezydent podpisał ustawę o wspieraniu rodziców w aktywności zawodowej oraz w wychowaniu dziecka "Aktywny rodzic". Przewiduje ona wprowadzenie do systemu prawnego trzech świadczeń wspierających rodziców w aktywności zawodowej oraz w wychowywaniu i rozwoju małego dziecka: „aktywni rodzice w pracy”, „aktywnie w żłobku” i „aktywnie w domu”. Na to samo dziecko za dany miesiąc będzie przysługiwało tylko jedno z tych świadczeń. O tym, które – zdecydują sami rodzice.

Grażyna J. Leśniak 10.06.2024
Nawet pół miliona kary dla importerów - ustawa o KAS podpisana

Kancelaria Prezydenta poinformowała w piątek, że Andrzej Duda podpisał nowelizację ustawy o Krajowej Administracji Skarbowej oraz niektórych innych ustaw. Wprowadza ona unijne regulacje dotyczące importu tzw. minerałów konfliktowych. Dotyczy też kontroli przewozu środków pieniężnych przez granicę UE. Rozpiętość kar za naruszenie przepisów wyniesie od 1 tys. do 500 tys. złotych.

Krzysztof Koślicki 07.06.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2021.406.10

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33.
Data aktu: 08/10/2021
Data ogłoszenia: 08/10/2021