Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33.

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33

(2020/C 88/07)

(Dz.U.UE C z dnia 17 marca 2020 r.)

Niniejsze powiadomienie publikuje się zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1

POWIADAMIANIE O ZATWIERDZENIU STANDARDOWEJ ZMIANY

"RECIOTO DI SOAVE"

PDO-IT-A0465-AM02

Data przekazania informacji: 2 grudnia 2019

OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY

1.
Formy uprawy winorośli

Opis i uzasadnienie

Opis

Poszerzono formy uprawy winorośli o metodę GDC i metodę pergoli we wszystkich jej wariantach.

Uzasadnienie.

Przedmiotowa modyfikacja stanowi odpowiedź na potrzebę dostosowania specyfikacji do nowej dynamiki rozwoju nowoczesnych i innowacyjnych systemów uprawy (w szczególności różnych nowych form pergoli), a także na potrzebę reakcji, z agronomicznego punktu widzenia, na zmianę klimatu.

Zmiana ta dotyczy art. 4 specyfikacji i nie zmienia jednolitego dokumentu.

2.
Gęstość winorośli na hektar

Opis i uzasadnienie Opis

Jeśli chodzi o gęstość uprawy winorośli na hektar (nie mniej niż 3 300 roślin), usunięto odniesienie do dekretu z dnia 7 maja 1998 r.

Uzasadnienie.

Jest to zmiana formalna, ponieważ gęstość nowych nasadzeń winorośli musi wynosić co najmniej 3 300 roślin na hektar.

Przedmiotowa zmiana formalna dotyczy art. 4 specyfikacji i nie zmienia jednolitego dokumentu.

3.
Umieszczanie dodatkowych jednostek geograficznych na etykietach win ChNP "Recioto di Soave"

Opis i uzasadnienie Opis.

W przypadku win ChNP "Recioto di Soave" oraz "Recioto di Soave" Classico dozwolone jest odniesienie do mniejszych dodatkowych jednostek geograficznych w obszarze produkcji produktu objętego tą nazwą, zlokalizowanych w obrębie tego samego obszaru produkcji oraz wymienionych w wykazie, pod warunkiem że produkt jest osobno poddawany winifikacji i wyraźnie określony w rocznej deklaracji produkcji winogron.

Uzasadnienie.

Zastosowanie odniesienia do mniejszych dodatkowych jednostek geograficznych o szczególnym prestiżu, położonych w obrębie wyznaczonego obszaru produkcji i zidentyfikowanych po dokładnym opracowaniu podziału na strefy, ma służyć lepszemu określeniu pochodzenia wina, a tym samym wzmocnić jego powiązanie z terytorium.

Zmiana ta dotyczy art. 7 specyfikacji oraz sekcji 1.9 "Dodatkowe wymogi" w jednolitym dokumencie.

JEDNOLITY DOKUMENT

1.
Nazwa produktu

Recioto di Soave

2.
Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChNP - chroniona nazwa pochodzenia

3.
Kategorie produktów sektora wina

1. Wino

5. Gatunkowe wino musujące

4.
Opis wina (win)

"Recioto di Soave"

barwa: złotożółta;
zapach: intensywny i owocowy, w tym z nutami wanilii;
smak: słodki, aksamitny i pełny, ewentualnie z nutami wanilii, a także - zgodnie z tradycją - żywy;
minimalna objętościowa zawartość alkoholu: 12,00 % obj.;
minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 27,0 g/l;
resztkowe cukry redukujące: co najmniej 70,0 g/l.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z przedziałami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne właściwości analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna ogólna kwasowość 5 g na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

"Recioto di Soave" Spumante

pianka: delikatna i długotrwała;
barwa żółta: złota o różnej intensywności;
zapach: przyjemny, intensywny i owocowy;
smak: półwytrawny i słodki, aksamitny, harmonijny, o pełnej strukturze;
minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 24,0 g/l;
resztkowe cukry redukujące: co najmniej 70,0 g/l.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z przedziałami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne właściwości analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 11,50
Minimalna ogólna kwasowość 5 g na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)
5.
Praktyki winiarskie
a.
Podstawowe praktyki enologiczne BRAK
b.
Maksymalne zbiory

"Recioto di Soave"; "Recioto di Soave" Classico 9 000 kg winogron na hektar "Recioto di Soave" Spumante 9 000 kg winogron na hektar

6.
Wyznaczony obszar geograficzny
A)
Winogrona wykorzystywane do produkcji wina "Recioto di Soave" DOCG muszą być produkowane na obszarze obejmującym całość lub część terytorium gmin Soave, Monteforte d'Alpone, San Martino Buon Albergo, Mezzane di Sotto, Ronca, Montecchia di Crosara, San Giovanni Ilarione, Cazzano di Tramigna, Colognola ai Colli, Caldiero, Illasi oraz Lavagno w prowincji Werona.
B)
Winogrona wykorzystywane do produkcji wina "Recioto di Soave" Classico muszą być produkowane na obszarze zatwierdzonym dekretem ministerialnym z dnia 23 października 1931 r., który obejmuje część terytorium gmin Soave oraz Monteforte d'Alpone.
7.
Główne odmiany winorośli do produkcji wina

Garganega B.

Trebbiano di Soave B. - Trebbiano

8.
Opis związku lub związków

Recioto di Soave

Substancje mineralne zawarte w glebach bazaltowych pochodzenia wulkanicznego w szczególny sposób wpływają na fermentację moszczu winogronowego otrzymywanego z winorośli Garganega, nadając winom charakterystyczny smak. Tradycyjny sposób uprawy metodą pergoli sprzyja utrzymaniu obecności prekursorów aromatycznych i poprawia stan zdrowotny winogron, co ułatwia późniejszy proces suszenia w specjalnych pomieszczeniach ("fruttai"). Tworzy się wówczas cienka warstwa pleśni, określana mianem "nobile", co umożliwia rozwój intensywnych aromatów. Wino "Recioto di Soave" jest winem zrównoważonym: oprócz słodkiego charakteru i struktury, charakteryzuje się owocowymi nutami, które uwypuklają jego żywy smak z uwagi na istotną zawartość składnika kwasowego.

9.
Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)

Użycie dodatkowych jednostek geograficznych

Ramy prawne:

określone w przepisach UE

Rodzaj wymogów dodatkowych:

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu:

W opisie i prezentacji win "Recioto di Soave" oraz "Recioto di Soave" Classico dozwolone są odniesienia do następujących dodatkowych jednostek geograficznych:

1.
Brognoligo
2.
Broia
3.
Ca' del vento
4.
Campagnola
5.
Carbonare
6.
Casarsa
7.
Castelcerino
8.
Castellaro
9.
Colombara
10.
Corte del Durlo
11.
Costalta
12.
Costalunga
13.
Coste
14.
Costeggiola
15.
Croce
16.
Duello
17.
Fitta
18.
Frosca
19.
Foscarino
20.
Menini
21.
Monte di Colognola
22.
Monte Grande
23.
Paradiso
24.
Pigno
25.
Ponsara
26.
Pressoni
27.
Ronca - Monte Calvarina
28.
Rugate
29.
Sengialta
30.
Tenda
31.
Tremenalto
32.
Volpare
33.
Zoppega

Link do specyfikacji produktu

https://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/14702

1 Dz.U. L 9 z 11.1.2019, s. 2.

Zmiany w prawie

Wnioski o świadczenie z programu "Aktywny rodzic" od 1 października

Pracujemy w tej chwili nad intuicyjnym, sympatycznym, dobrym dla użytkowników systemem - przekazała we wtorek w Warszawie szefowa MRPiPS Agnieszka Dziemianowicz-Bąk. Nowe przepisy umożliwią wprowadzenie do systemu prawnego trzech świadczeń: "aktywni rodzice w pracy", "aktywnie w żłobku" i "aktywnie w domu". Na to samo dziecko za dany miesiąc będzie jednak przysługiwało tylko jedno z tych świadczeń.

Krzysztof Koślicki 11.06.2024
KSeF od 1 lutego 2026 r. - ustawa opublikowana

Obligatoryjny Krajowy System e-Faktur wejdzie w życie 1 lutego 2026 roku. Ministerstwo Finansów zapowiedziało wcześniej, że będzie też drugi projekt, dotyczący uproszczeń oraz etapowego wejścia w życie KSeF - 1 lutego 2026 r. obowiązek obejmie przedsiębiorców, u których wartość sprzedaży przekroczy 200 mln zł, a od 1 kwietnia 2026 r. - wszystkich przedsiębiorców.

Monika Pogroszewska 11.06.2024
Prezydent podpisał nowelę ustawy o zasadach prowadzenia polityki rozwoju

Prezydent podpisał nowelizację ustawy o zasadach prowadzenia polityki rozwoju oraz niektórych innych ustaw - poinformowała w poniedziałek kancelaria prezydenta. Nowe przepisy umożliwiają m.in. podpisywanie umów o objęcie przedsięwzięć wsparciem z KPO oraz rozliczania się z wykonawcami w euro.

Ret/PAP 10.06.2024
Wakacje składkowe dla przedsiębiorców z podpisem prezydenta

Prezydent Andrzej Duda podpisał nowelizację ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych oraz niektórych innych ustaw – poinformowała Kancelaria Prezydenta RP w poniedziałkowym komunikacie. Ustawa przyznaje określonym przedsiębiorcom prawo do urlopu od płacenia składek na ubezpieczenia społeczne przez jeden miesiąc w roku.

Grażyna J. Leśniak 10.06.2024
Prezydent podpisał ustawę powołującą program "Aktywny Rodzic"

Prezydent podpisał ustawę o wspieraniu rodziców w aktywności zawodowej oraz w wychowaniu dziecka "Aktywny rodzic". Przewiduje ona wprowadzenie do systemu prawnego trzech świadczeń wspierających rodziców w aktywności zawodowej oraz w wychowywaniu i rozwoju małego dziecka: „aktywni rodzice w pracy”, „aktywnie w żłobku” i „aktywnie w domu”. Na to samo dziecko za dany miesiąc będzie przysługiwało tylko jedno z tych świadczeń. O tym, które – zdecydują sami rodzice.

Grażyna J. Leśniak 10.06.2024
Nawet pół miliona kary dla importerów - ustawa o KAS podpisana

Kancelaria Prezydenta poinformowała w piątek, że Andrzej Duda podpisał nowelizację ustawy o Krajowej Administracji Skarbowej oraz niektórych innych ustaw. Wprowadza ona unijne regulacje dotyczące importu tzw. minerałów konfliktowych. Dotyczy też kontroli przewozu środków pieniężnych przez granicę UE. Rozpiętość kar za naruszenie przepisów wyniesie od 1 tys. do 500 tys. złotych.

Krzysztof Koślicki 07.06.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2020.88.15

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33.
Data aktu: 17/03/2020
Data ogłoszenia: 17/03/2020