Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33.

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33

(2020/C 437/13)

(Dz.U.UE C z dnia 18 grudnia 2020 r.)

Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 z dnia 17 października 2018 r 1 .

INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA STANDARDOWEJ ZMIANY ZMIENIAJĄCEJ JEDNOLITY DOKUMENT

"RIBERA DEL GUADIANA"

PDO-ES-A1295-AM03

Data przekazania informacji:

29.9.2020

OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY

1.
Nowe określenia win

ZMIANA:

Wina białe, różowe i czerwone produkowane bez wykorzystania drewnianych pojemników otrzymują określenie: "joven" ("młode").

W poprzednich specyfikacjach produktu wina te nie były opatrzone żadnym określeniem, jak miało to miejsce w przypadku pozostałych procesów produkcji wina. Z tego powodu, w celu powiązania wszystkich produktów z konkretnymi określeniami, dodaje się termin "młode" dla następujących produktów: win białych, różowych i czerwonych produkowanych bez wykorzystania drewnianych pojemników.

Również wina czerwone objęte określeniem "pozostałe procesy produkcji wina w beczce" zostają objęte nazwą "wina długo dojrzewające".

Pkt 2 i 3 specyfikacji produktu oraz pkt 4 i 5 lit. a) jednolitego dokumentu zostają zatem zmienione.

Zmianę uznaje się za standardową, ponieważ nie podlega żadnemu z opisanych przypadków w art. 14 ust. 1 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 z dnia 17 października 2018 r. uzupełniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 w odniesieniu do wniosków o objęcie ochroną nazw pochodzenia, oznaczeń geograficznych i określeń tradycyjnych w sektorze wina, procedury zgłaszania sprzeciwu, ograniczeń stosowania, zmian w specyfikacji produktu, unieważnienia ochrony oraz etykietowania i prezentacji.

UZASADNIENIE:

Jako wina "młode" określa się produkty, które odróżniają się od innych, poddawanych procesom dojrzewania w drewnianych pojemnikach przez dłuższy czas.

W odniesieniu do wina "Vino de Guarda", od czasu opracowania specyfikacji w 2011 r., certyfikacja terminu "OTRAS ELABORACIONES" ("pozostałe procesy produkcji wina") praktycznie nie funkcjonowała ze względu na brak zrozumienia nazwy ze strony podmiotów gospodarczych, mimo że na rynku istnieje popyt na wina produkowane z mniejszym wykorzystaniem drewnianych pojemników.

2.
Zmiany opisu zawartości alkoholu, zawartości cukru i kwasowości lotnej

ZMIANA:

Wprowadza się następujące zmiany:

Młode wina białe:
Ustala się całkowitą zawartość alkoholu (%) na poziomie niższym lub równym 15 % i wyższym niż 9 %.
Zmniejsza się objętościową zawartość alkoholu (%) z 10 % do 9 %.
Wina białe przetwarzane w drewnianych pojemnikach:
Ustala się całkowitą zawartość alkoholu (%) na poziomie niższym lub równym 15 % i wyższym niż lub równym 9 %.
Zmniejsza się objętościową zawartość alkoholu (%) z 10 % do 9 % dla win fermentowanych w beczkach.
Zmniejsza się objętościową zawartość alkoholu (%) z 12,5 % do 9 % dla win Crianza, Reserva i Gran Reserva.
Parametr "całkowita zawartość cukrów redukujących" zmienia się na "całkowita zawartość cukrów".
Włącza się podtyp półwytrawny i określa jego specyfikacje.
Najwyższy dopuszczalny poziom kwasowości lotnej ustala się na podstawie całkowitej objętościowej zawartości alkoholu.
Wina różowe:
Ustala się całkowitą zawartość alkoholu (%) na poziomie niższym lub równym 15 % i wyższym niż lub równym 9 %.
Zmniejsza się objętościową zawartość alkoholu (%) z 11 % do 9 %.
Parametr "całkowita zawartość cukrów redukujących" zmienia się na "całkowita zawartość cukrów".
Włącza się podtyp półwytrawny, słodki i słodki i określa ich specyfikacje.
Młode wina czerwone:
Ustala się całkowitą zawartość alkoholu (%) na poziomie niższym lub równym 15 % i wyższym niż lub równym 11 %.
Zmniejsza się objętościową zawartość alkoholu (%) z 12 % do 11 %.
Parametr "całkowita zawartość cukrów redukujących" zmienia się na "całkowita zawartość cukrów".
Włącza się podtyp półwytrawny, słodki i słodki i określa ich specyfikacje.
Wina czerwone produkowane w drewnianych pojemnikach:
Oznaczenie "OTRAS ELABORACIONES" ("pozostałe procesy produkcji wina") zmienia się na "VINO DE GUARDA" ("wino długo dojrzewające").
Ustala się całkowitą zawartość alkoholu (%) na poziomie niższym lub równym 15 % i wyższym niż lub równym 11 %.
Zmniejsza się objętościową zawartość alkoholu (%) z 12 % do 11 % dla win fermentowanych w beczkach i Tinto Roble.
Zmniejsza się objętościową zawartość alkoholu (%) z 12,5 % do 11 % dla win Crianza, Reserva i Gran Reserva.
Parametr "całkowita zawartość cukrów redukujących" zmienia się na "całkowita zawartość cukrów".
Włącza się podtyp półwytrawny i określa jego specyfikacje.
Najwyższy dopuszczalny poziom kwasowości lotnej ustala się na podstawie całkowitej objętościowej zawartości alkoholu.

Pkt 2 specyfikacji produktu oraz pkt 4 jednolitego dokumentu zostaje zatem zmieniony.

Zmianę uznaje się za standardową, ponieważ nie podlega żadnemu z opisanych przypadków w art. 14 ust. 1 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 z dnia 17 października 2018 r. uzupełniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 w odniesieniu do wniosków o objęcie ochroną nazw pochodzenia, oznaczeń geograficznych i określeń tradycyjnych w sektorze wina, procedury zgłaszania sprzeciwu, ograniczeń stosowania, zmian w specyfikacji produktu, unieważnienia ochrony oraz etykietowania i prezentacji.

UZASADNIENIE:

Od czasu opracowania specyfikacji produktu w 2011 r. nastąpiły znaczne zmiany na rynkach wina: konsumenci coraz częściej wyrażają zainteresowanie winami o niższej zawartości alkoholu, a także nowymi rodzajami wina o wyższej całkowitej zawartości cukru.

Ponadto podmioty gospodarcze objęte chronioną nazwą pochodzenia wymagają, aby limity analityczne wymagane w specyfikacji produktu były zgodne z limitami prawnymi dla większości parametrów, przy czym, aby każdy podmiot gospodarczy ustalił bardziej rygorystyczne wymogi zgodnie ze swoimi prywatnymi specyfikacjami.

A także, aby dla wszystkich nowo wprowadzonych podtypów wina (ze względu na zawartość cukru) maksymalny limit dla dwutlenku siarki był określony prawnie w prawodawstwie wspólnotowym.

3.
Zmiana opisu deskryptorów organoleptycznych

ZMIANA:

Ze względu na akredytację jednostki kontrolującej zgodnie z normą UNE-EN 170025, przy zmianie metodyki badania organoleptycznego konieczne są następujące zmiany:

Parametr "smak" zastępuje się parametrem "aromat".
Parametr "równowaga" zastępuje się parametrem "smak - równowaga".
Dodaje się opis obecności zapachu i aromatu kwiatowego lub fermentacyjnego.
Dodaje się możliwość opisu obecności słodyczy w parametrze "smak - równowaga" w winach półwytrawnych, pół- słodkich i słodkich.
Wprowadza się nowe odcienie.
W winach czerwonych parametr "intensywność" zmienia się na parametr "warstwa".

Pkt 2 specyfikacji produktu oraz pkt 4 jednolitego dokumentu zostaje zatem zmieniony.

Zmianę uznaje się za standardową, ponieważ nie podlega żadnemu z opisanych przypadków w art. 14 ust. 1 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 z dnia 17 października 2018 r. uzupełniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 w odniesieniu do wniosków o objęcie ochroną nazw pochodzenia, oznaczeń geograficznych i określeń tradycyjnych w sektorze wina, procedury zgłaszania sprzeciwu, ograniczeń stosowania, zmian w specyfikacji produktu, unieważnienia ochrony oraz etykietowania i prezentacji.

UZASADNIENIE:

W dniu 31 lipca 2015 r. Rada Regulacyjna ("Consejo Regulador") ds. nazwy pochodzenia "Ribera del Guadiana" VINCAL LABORATORIOS uzyskała akredytację zgodnie z normą UNE-EN ISO/IEC 17025 na badanie organoleptyczne win.

Akredytacja ta doprowadziła do wprowadzenia następujących zmian:

ZMIANA OPISU NAZW PARAMETRÓW ANALITYCZNYCH WŁAŚCIWOŚCI ORGANOLEPTYCZNYCH.

W celu uzyskania akredytacji opracowano metodykę, w której zgodnie z załącznikiem technicznym, wskaźniki, które analizuje się w parametrze SMAK (słodycz, kwasowość, zawartość alkoholu i dwutlenku węgla), odpowiadają parametrowi RÓWNOWAGA w poprzedniej specyfikacji.

W podobny sposób deskryptory analizowane w parametrze AROMAT (owocowy, kwiatowy, zapachy fermentacyjne, nawiązujący do drewna i prażenia) odpowiadają deskryptorom określonym w parametrze SMAK w poprzedniej specyfikacji.

Z tego powodu wprowadza się następujące zmiany:

Parametr "smak" zastępuje się parametrem "aromat".
Parametr "równowaga" zastępuje się parametrem "smak - równowaga".

WŁĄCZENIE NOWYCH DESKRYPTORÓW DO OPISU WŁAŚCIWOŚCI ORGANOLEPTYCZNYCH.

Akredytowana metoda badawcza przewiduje zindywidualizowane uznawanie deskryptorów parametrów ZAPACH i AROMAT, co umożliwia obserwację powtarzającej się obecności deskryptorów KWIATOWY i AROMATY FERMENTACYJNE w winach niektórych odmian, które nie zostały opisane w poprzedniej specyfikacji.

Z tego powodu wprowadza się następujące zmiany:

Włączenie deskryptorów KWIATOWY i AROMAT FERMENTACYJNY na zasadzie braku wyłączności parametru ZAPACH dla win białych, różowych i czerwonych NIEPRODUKOWANYCH W DREWNIANYCH POJEMNIKACH.
Włączenie deskryptorów KWIATOWY i AROMAT FERMENTACYJNY na zasadzie braku wyłączności parametru AROMAT dla win białych, różowych i czerwonych NIEPRODUKOWANYCH W DREWNIANYCH POJEMNIKACH.

OKREŚLENIE WŁAŚCIWOŚCI ORGANOLEPTYCZNYCH NOWYCH PODTYPÓW KATEGORII WINA.

Wskutek dodania nowych podtypów win należy określić właściwości organoleptyczne podtypów PÓŁWYTRAW- NYCH, PÓŁSŁODKICH i SŁODKICH różnych określeń wina.

4.
Zmiany opisu praktyk enologicznych

ZMIANA:

- Ze względu na włączenie win półwytrawnych, półsłodkich i słodkich dodaje się proces ich produkcji.
Ze względu na konieczność ujednolicenia czasu leżakowania win objętych określeniem FERMENTADO EN BARRICA, TINTO ROBLE, VINOS DE GUARDA, CRIANZA, RESERVA i GRAN RESERVA dodaje się datę rozpoczęcia procesu leżakowania.
Ze względu na konieczność ujednolicenia rozmiarów pojemników przeznaczonych do leżakowania win, zwiększa się rozmiar pojemników do największej dopuszczalnej wielkości dla "Tinto Roble" i "Vino de Guarda".
W przypadku win białych lub win czerwonych fermentowanych w beczce usuwa się częściową fermentację.

Pkt 3 specyfikacji produktu oraz pkt 5 lit. a) jednolitego dokumentu zostają zatem zmienione.

Zmianę uznaje się za standardową, ponieważ nie podlega żadnemu z opisanych przypadków w art. 14 ust. 1 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 z dnia 17 października 2018 r. uzupełniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 w odniesieniu do wniosków o objęcie ochroną nazw pochodzenia, oznaczeń geograficznych i określeń tradycyjnych w sektorze wina, procedury zgłaszania sprzeciwu, ograniczeń stosowania, zmian w specyfikacji produktu, unieważnienia ochrony oraz etykietowania i prezentacji.

UZASADNIENIE:

Specyfikacja produktu obejmowała tylko półwytrawne, półsłodkie i słodkie młode białe wina i określała, że mają być one produkowane zgodnie z obowiązującymi przepisami. Po rozszerzeniu tych podtypów o inne rodzaje wina wydaje się właściwe sprecyzowanie tych przepisów.

Chociaż data rozpoczęcia procesu leżakowania win przechowywanych w drewnianych pojemnikach nie była ustalona, została ona ustalona na podstawie przepisów wewnętrznych organu regulacyjnego, zgodnie ze standardowym terminem zbiorów na obszarze produkcji, który zazwyczaj ma miejsce w sierpniu i wrześniu. Wydaje się, że stosowne jest ujednolicenie tej daty i włączenie jej do specyfikacji.

Od kiedy w 2011 r. została opracowana specyfikacja produktu i po latach jej obowiązywania, podmioty objęte nazwą pochodzenia domagały się, aby przepisy odnoszące się do rozmiaru pojemnika spełniały wymogi prawne.

Rezygnuje się z możliwości produkcji win częściowo sfermentowanych w beczkach, ponieważ praktyką stosowaną przez wytwórnie wina produkującego ten rodzaj wina jest zawsze fermentacja przeprowadzana wyłącznie w dębowych beczkach, bez mieszania z winami bez tego rodzaju fermentacji.

5.
Rodzaje etykiet dodatkowych

ZMIANA:

Wprowadza się rodzaje etykiet dodatkowych, którymi powinny być oznaczane wszystkie typy wina.

Pkt 8 specyfikacji produktu oraz pkt 9 jednolitego dokumentu zostaje zatem zmieniony.

Zmianę uznaje się za standardową, ponieważ nie podlega żadnemu z opisanych przypadków w art. 14 ust. 1 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 z dnia 17 października 2018 r. uzupełniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 w odniesieniu do wniosków o objęcie ochroną nazw pochodzenia, oznaczeń geograficznych i określeń tradycyjnych w sektorze wina, procedury zgłaszania sprzeciwu, ograniczeń stosowania, zmian w specyfikacji produktu, unieważnienia ochrony oraz etykietowania i prezentacji.

UZASADNIENIE:

Konieczne jest przypisanie każdemu typowi wina typu etykiety dodatkowej z następujących powodów:

Przypisanie rodzaju etykiety dodatkowej typowi wina "Fermentado en Barrica", które nie posiada konkretnego rodzaju etykiety dodatkowej.
Przypisanie typowi wina "Joven" rodzaju dodatkowej etykiety "Cosecha" w celu wyeliminowania pomyłek między tymi dwoma terminami.

JEDNOLITY DOKUMENT

1.
Nazwa produktu

Ribera del Guadiana

2.
Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChNP - chroniona nazwa pochodzenia

3.
Kategorie produktów sektora wina

1. Wino

4.
Opis wina lub win

WINO BIAŁE

Wygląd:

Klarowność: wina przejrzyste lub z nieznacznym osadem winnym. Odcień: o odcieniach żółtych i złotych.

Zapach:

Zapach: z obecnością zapachów owocowych lub zapachów kwiatowych lub zapachów fermentacyjnych lub zapachów nawiązujących do drewna i prażenia.

Smak.

Aromat: aromat z obecnością zapachów owocowych lub zapachów kwiatowych lub zapachów fermentacyjnych lub zapachów nawiązujących do drewna i prażenia.

Smak - Równowaga: zrównoważony w odniesieniu do alkoholu i kwasowości. Mogą zawierać słodycz. Trwałość: o trwałym aromatycznym posmaku wina.

* Maksymalny poziom dwutlenku siarki, w przypadku gdy zawartość cukru jest równa lub wyższa niż 5 g/l: 240 mg/l

* Dla win białych przetwarzanych w drewnianych pojemnikach maksymalna kwasowość lotna wynosi: od 1 g/l do 10 % obj. alkoholu i 0,06 g/l w odniesieniu do każdego stopnia zawartości alkoholu powyżej 10 % objętości i maksymalnie 1,08 g/l.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): 15
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): 9
Minimalna kwasowość ogólna: 4,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 10
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): 180

WINO RÓŻOWE

Wygląd:

Klarowność: wina przejrzyste lub z nieznacznym osadem winnym. Odcień: z odcieniami od różowego do pomarańczowego, w tym z różowymi refleksami.

Zapach:

Zapach: z obecnością zapachów owocowych lub zapachów kwiatowych lub zapachów fermentacyjnych lub zapachów nawiązujących do drewna i prażenia.

Smak.

Aromat: aromat z obecnością zapachów owocowych lub zapachów kwiatowych lub zapachów fermentacyjnych lub zapachów nawiązujących do drewna i prażenia.

Smak - Równowaga: zrównoważony w odniesieniu do alkoholu i kwasowości. Mogą zawierać słodycz. Trwałość: o trwałym aromatycznym posmaku wina.

* Maksymalny poziom dwutlenku siarki, w przypadku gdy zawartość cukru jest równa lub wyższa niż 5 g/l: 240 mg/l

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): 15
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): 9
Minimalna kwasowość ogólna: 4,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 10
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): 180

WINO CZERWONE

Wygląd:

Klarowność: wino przejrzyste lub o niewielkim osadzie winnym lub obecności substancji barwiącej. Nuty: o odcieniach od fioletowawych do ceglanych. Warstwa: z warstwą.

Zapach:

Zapach: z obecnością zapachów owocowych lub zapachów kwiatowych lub zapachów fermentacyjnych lub zapachów nawiązujących do drewna i prażenia.

Smak.

Aromat: aromat z obecnością zapachów owocowych lub zapachów kwiatowych lub zapachów fermentacyjnych lub zapachów nawiązujących do drewna i prażenia.

Smak - Równowaga: zrównoważony w odniesieniu do alkoholu i kwasowości. Mogą zawierać słodycz. Trwałość: o trwałym aromatycznym posmaku wina.

* Maksymalny poziom dwutlenku siarki, w przypadku gdy zawartość cukru jest równa lub wyższa niż 5 g/l: 190 mg/l

* Dla win czerwonych przetwarzanych w drewnianych pojemnikach maksymalna kwasowość lotna wynosi: od 1 g/l do 10 % obj. alkoholu i 0,06 g/l w odniesieniu do każdego stopnia zawartości alkoholu powyżej 10 % objętości i maksymalnie 1,2 g/l.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): 15
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): 11
Minimalna kwasowość ogólna: 4 gramy na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 13,33
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr): 150
5.
Praktyki winiarskie
a)
Szczególne praktyki enologiczne

Szczególne praktyki enologiczne

Do ekstrakcji moszczu lub wina i ich oddzielenia od wytłoków należy stosować odpowiednie ciśnienie, tak aby uzyskać nie więcej niż 70 litrów wina na każde 100 kilogramów zbioru.

W przypadku produkcji win białych lub czerwonych fermentowanych w całości w beczkach, fermentacja ta musi odbywać się w dębowych pojemnikach o maksymalnej pojemności 600 litrów.

Wina "Tinto Roble" podlegają procesowi leżakowania przez 90 dni, z czego co najmniej 60 dni w dębowych pojemnikach o maksymalnej pojemności 600 litrów.

Wina "Vinos de Guarda" podlegają procesowi leżakowania przez 365 dni, z czego co najmniej 60 dni w dębowych pojemnikach o maksymalnej pojemności 600 litrów.

Czas dojrzewania będzie obliczany od dnia 1 października odpowiadającego rokowi zbiorów.

b)
Maksymalna wydajność

Odmiany białe

12 000 kg winogron z hektara

84 hektolitry z hektara

Odmiany czerwone

10 000 kg winogron z hektara

70 hektolitrów z hektara

6.
Wyznaczony obszar geograficzny
TIERRA DE BARROS: Aceuchal, Ahillones, Alange, Almendralejo, Arroyo de San Serván, Azuaga, Berlanga, Cala- monte, Corte de Peleas, Entrín Bajo, Feria, Fuente del Maestre, Granja de Torrehermosa, Higuera de Llerena, Hinojosa del Valle, Hornachos, La Morera, La Parra, Llera, Llerena, Maguilla, Mérida (lewy brzeg rzeki Gwadiany), Nogales, Palomas, Puebla del Prior, Puebla de la Reina, Ribera del Fresno, Salvatierra de los Barros, Santa Marta de los Barros, Solana de los Barros, Torre de Miguel Sesmero, Torremegía, Valencia de las Torres, Valverde de Llerena, Villafranca de los Barros, Villalba de los Barros.
MATANEGRA: Bienvenida, Calzadilla, Fuente de Cantos, Medina de las Torres, Puebla de Sancho Pérez, Los Santos de Maimona, Usagre, Valencia del Ventoso, Zafra.
RIBERA ALTA: Aljucén, Benquerencia, Campanario, Carrascalejo, Castuera, La Coronada, Cristina, Don Álvaro, Don Benito, Esparragalejo, Esparragosa de la Serena, Higuera de la Serena, La Garrovilla, Guareña, La Haba, Magacela, Malpartida de la Serena, Manchita, Medellín, Mengabril, Mérida (prawy brzeg rzeki Gwadiany), Mirandilla, Monterrubio de la Serena, La Nava de Santiago, Navalvillar de Pela, Oliva de Mérida, Quintana de la Serena, Rena, San Pedro de Mérida, Santa Amalia, Trujillanos, Valdetorres, Valverde de Mérida, Valle de la Serena, Villagonzalo, Villanueva de la Serena, Villar de Rena, Zalamea de la Serena, Zarza de Alange.
RIBERA BAJA: La Albuera, Almendral, Badajoz, Lobón, Montijo, Olivenza, La Roca de la Sierra, Talavera de la Real, Torremayor, Valverde de Leganés, Villar del Rey.
MONTÁNCHEZ:Albalá, Alcuéscar, Aldea de Trujillo, Aldeacentenera, Almoharín, Arroyomolinos de Montánchez, Casas de Don Antonio, Escurial, Garciaz, Heguijuela, Ibahernando, La Cumbre, Madroñera, Miajadas, Montánchez, Puerto de Santa Cruz, Robledillo de Trujillo, Salvatierra de Santiago, Santa Cruz de la Sierra, Santa Marta de Magasca, Torre de Santa María, Torrecilla de la Tiesa, Trujillo, Valdefuentes, Valdemorales, Villamesías, Zarza de Montánchez.
CAÑAMERO: Alía, Berzocana, Cañamero, Guadalupe Valdecaballeros.
7.
Główne odmiany winorośli do produkcji wina

CABERNET SAUVIGNON

CAYETANA BLANCA

GRACIANO

MACABEO - VIURA

MERLOT

PARDINA - JAÉN BLANCO

SYRAH

TEMPRANILLO - CENCIBEL

TEMPRANILLO - TINTO FINO

8.
Opis związku lub związków

«Wina białe»

Na właściwości win wyraźny wpływ ma klimat śródziemnomorski, który dominuje na tym obszarze.

W przypadku win białych podkreśla on ich bardzo specyficzny, owocowy charakter o średniej kwasowości.

Z drugiej strony niski poziom opadów w kluczowych okresach uprawy zmniejsza ryzyko chorób grzybowych, co ma bezpośredni wpływ na ostateczną jakość win.

«Wina różowe»

Na właściwości win wyraźny wpływ ma klimat śródziemnomorski, który dominuje na tym obszarze.

Warunki te pozwalają na otrzymanie win bogatych w taninę i substancje barwiące, o dobrym stężeniu alkoholu i odpowiedniej kwasowości, charakterystycznym aromacie, który jest zróżnicowany w zależności od dojrzałości winogron.

Z drugiej strony niski poziom opadów w kluczowych okresach uprawy zmniejsza ryzyko chorób grzybowych, co ma bezpośredni wpływ na ostateczną jakość win.

Odmiany czerwone (nierodzime na tym terenie), dostosowały się do właściwości obszaru geograficznego, co zaowocowało uzyskaniem wyjątkowych win.

«Wina czerwone»

Na właściwości win wyraźny wpływ ma klimat śródziemnomorski, który dominuje na tym obszarze.

Warunki te pozwalają na otrzymanie win bogatych w taninę i substancje barwiące, o dobrym stężeniu alkoholu i odpowiedniej kwasowości, charakterystycznym aromacie, który jest zróżnicowany w zależności od dojrzałości winogron.

Z drugiej strony niski poziom opadów w kluczowych okresach uprawy zmniejsza ryzyko chorób grzybowych, co ma bezpośredni wpływ na ostateczną jakość win.

Odmiany czerwone (nierodzime na tym terenie), dostosowały się do właściwości obszaru geograficznego, co zaowocowało uzyskaniem wyjątkowych win.

9.
Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)

Ramy prawne:

określone w przepisach krajowych

Rodzaj wymogów dodatkowych:

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu:

Niezależnie od rodzaju opakowania, w którym wina objęte chronioną nazwą pochodzenia "Ribera del Guadiana" są dopuszczone do konsumpcji, etykiety zgodnie z warunkami ustanowionymi w obowiązujących przepisach wspólnotowych muszą zawierać chroniony termin.

Opakowania muszą być również opatrzone specjalną numerowaną etykietą dodatkową zawierającą opis wina, wydaną przez radę regulacyjną. Rolą etykiety dodatkowej jest pełnienie funkcji certyfikatu i umożliwienie identyfikacji produktu w momencie jego wprowadzenia do obrotu.

Rodzaj etykiety dodatkowej przyznaje się w zależności od rodzaju wina:

JOVEN i FERMENTADO EN BARRICA: etykieta dodatkowa COSECHA

TINTO ROBLE: etykieta dodatkowa TINTO ROBLE

VINO DE GUARDA: etykieta dodatkowa VINO DE GUARDA

CRIANZA: etykieta dodatkowa CRIANZA

RESERVA: etykieta dodatkowa RESERVA

GRAN RESERVA: Etykieta dodatkowa GRAN RESERVA

Link do specyfikacji produktu

http://www.juntaex.es/filescms/con03/uploaded_files/SectoresTematicos/Agroalimentario/Denominacionesdeorigen/PliegoCondiciones2.pdf

1 Dz.U. L 9 z 11.1.2019, s. 2.

Zmiany w prawie

Wnioski o świadczenie z programu "Aktywny rodzic" od 1 października

Pracujemy w tej chwili nad intuicyjnym, sympatycznym, dobrym dla użytkowników systemem - przekazała we wtorek w Warszawie szefowa MRPiPS Agnieszka Dziemianowicz-Bąk. Nowe przepisy umożliwią wprowadzenie do systemu prawnego trzech świadczeń: "aktywni rodzice w pracy", "aktywnie w żłobku" i "aktywnie w domu". Na to samo dziecko za dany miesiąc będzie jednak przysługiwało tylko jedno z tych świadczeń.

Krzysztof Koślicki 11.06.2024
KSeF od 1 lutego 2026 r. - ustawa opublikowana

Obligatoryjny Krajowy System e-Faktur wejdzie w życie 1 lutego 2026 roku. Ministerstwo Finansów zapowiedziało wcześniej, że będzie też drugi projekt, dotyczący uproszczeń oraz etapowego wejścia w życie KSeF - 1 lutego 2026 r. obowiązek obejmie przedsiębiorców, u których wartość sprzedaży przekroczy 200 mln zł, a od 1 kwietnia 2026 r. - wszystkich przedsiębiorców.

Monika Pogroszewska 11.06.2024
Prezydent podpisał nowelę ustawy o zasadach prowadzenia polityki rozwoju

Prezydent podpisał nowelizację ustawy o zasadach prowadzenia polityki rozwoju oraz niektórych innych ustaw - poinformowała w poniedziałek kancelaria prezydenta. Nowe przepisy umożliwiają m.in. podpisywanie umów o objęcie przedsięwzięć wsparciem z KPO oraz rozliczania się z wykonawcami w euro.

Ret/PAP 10.06.2024
Wakacje składkowe dla przedsiębiorców z podpisem prezydenta

Prezydent Andrzej Duda podpisał nowelizację ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych oraz niektórych innych ustaw – poinformowała Kancelaria Prezydenta RP w poniedziałkowym komunikacie. Ustawa przyznaje określonym przedsiębiorcom prawo do urlopu od płacenia składek na ubezpieczenia społeczne przez jeden miesiąc w roku.

Grażyna J. Leśniak 10.06.2024
Prezydent podpisał ustawę powołującą program "Aktywny Rodzic"

Prezydent podpisał ustawę o wspieraniu rodziców w aktywności zawodowej oraz w wychowaniu dziecka "Aktywny rodzic". Przewiduje ona wprowadzenie do systemu prawnego trzech świadczeń wspierających rodziców w aktywności zawodowej oraz w wychowywaniu i rozwoju małego dziecka: „aktywni rodzice w pracy”, „aktywnie w żłobku” i „aktywnie w domu”. Na to samo dziecko za dany miesiąc będzie przysługiwało tylko jedno z tych świadczeń. O tym, które – zdecydują sami rodzice.

Grażyna J. Leśniak 10.06.2024
Nawet pół miliona kary dla importerów - ustawa o KAS podpisana

Kancelaria Prezydenta poinformowała w piątek, że Andrzej Duda podpisał nowelizację ustawy o Krajowej Administracji Skarbowej oraz niektórych innych ustaw. Wprowadza ona unijne regulacje dotyczące importu tzw. minerałów konfliktowych. Dotyczy też kontroli przewozu środków pieniężnych przez granicę UE. Rozpiętość kar za naruszenie przepisów wyniesie od 1 tys. do 500 tys. złotych.

Krzysztof Koślicki 07.06.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2020.437.34

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33.
Data aktu: 18/12/2020
Data ogłoszenia: 18/12/2020