Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33.

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33

(2020/C 374/10)

(Dz.U.UE C z dnia 5 listopada 2020 r.)

Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .

INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA STANDARDOWEJ ZMIANY

"NOORD HOLLAND"

PGI-NL-A0966-AM04

Data przekazania informacji: 18.8.2020

OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY

1.
Opis i uzasadnienie zmian w specyfikacji produktu i jednolitym dokumencie dotyczącym ChOG Noord-Hol- land

Opis i uzasadnienie

Opis: umożliwienie stosowania uzupełniającej nazwy mniejszego obszaru wraz z nazwą prowincji ChOG. Obszar produkcji pozostaje niezmieniony.

Uzasadnienie: zapewnienie producentom możliwości umieszczania na etykiecie nazw mniejszych obszarów w uzupełnieniu do nazwy prowincji i podkreślenie aspektu regionalnego.

Zmiana dotyczy pkt 9: dalsze wymogi jednolitego dokumentu i dodanie nazw do specyfikacji produktu. W rezultacie zmienia się numeracja specyfikacji produktu.

Dodane zostają następujące nazwy:

West-Friesland
Gooi en Vechtstreek

Aktualizacja wynikająca ze zmiany przepisów krajowych

Opis i uzasadnienie

Opis: w pkt 1.9 "Nazwa tradycyjna z wraz z nazwą prowincji" zastąpiono odniesienie do przepisów krajowych.

Uzasadnienie: w wyniku zmiany krajowego rozporządzenia w sprawie wina i oliwy z oliwek, która weszła w życie we wrześniu 2019 r., wprowadzono niewielką zmianę w tekście w pkt 1.9 specyfikacji produktu: "Nazwa tradycyjna wraz z nazwą prowincji": zastąpiono odniesienie do rozporządzenia w sprawie wina i oliwy z oliwek.

Dotychczasowe brzmienie:

"Wymagania dotyczące stosowania tej nazwy zostały określone w rozporządzeniu Ministra Gospodarki z dnia 5 czerwca 2014 r. nr WJZ/14070246 w sprawie zasad wprowadzania do obrotu wina i oliwy z oliwek (rozporządzenie w sprawie wina i oliwy z oliwek)".

Nowe brzmienie:

"Na etykiecie wina zgodnego z niniejszą specyfikacją produktu można podać informacje dotyczące ChOG z wykorzystaniem tradycyjnej nazwy »Landwijn Noord-Holland« lub tekstu »Beschermde Geografische Aanduiding Noord-Holland«".

Aktualizacja wynikająca z praktyki

Opis i uzasadnienie

Opis: w pkt 1.10 Organ weryfikujący/procedura weryfikacji:

Opis procedury organu kontrolnego został dostosowany do praktyki.

Uzasadnienie: tekst w pkt 1.10 specyfikacji produktu został dostosowany, tak aby wymogi dotyczące kontroli odpowiadały praktyce. Organ kontrolny nie może przedstawić wykazu z ograniczoną liczbą laboratoriów i zatwierdzić tego wykazu. W związku z tym ta część zdania została usunięta ze specyfikacji.

Dotychczasowe brzmienie:

"W przypadku ChOG wymagane jest przeprowadzenie analizy, przedsiębiorstwa zlecają samodzielnie analizę próbek przez certyfikowane laboratorium (w Niderlandach lub poza nimi), przy czym wykaz zawierający ograniczoną liczbę laboratoriów jest przedkładany do NVWA i zatwierdzany przez ten organ w odniesieniu do każdego wina, NVWA nadzoruje ten proces (poprzez kontrolę administracyjną) oraz przeprowadza losowe pobieranie próbek potwierdzających do analizy w laboratorium NVWA".

Nowe brzmienie:

"W przypadku ChOG wymagane jest przeprowadzenie analizy, przedsiębiorstwa zlecają samodzielnie analizę próbek przez laboratorium certyfikowane w UE (w Niderlandach lub poza nimi), NVWA nadzoruje ten proces (poprzez kontrolę administracyjną) oraz przeprowadza losowe pobieranie próbek potwierdzających do analizy w laboratorium NVWA".

JEDNOLITY DOKUMENT

1.
Nazwa produktu

Noord-Holland

2.
Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChOG - chronione oznaczenie geograficzne

3.
Kategorie produktów sektora wina

1. Wino

4. Wino musujące

5. Gatunkowe wino musujące

8. Wino półmusujące

9. Gazowane wino półmusujące

4.
Opis wina lub win

Kategoria wina 1: wino

Właściwości organoleptyczne

Wina białe odznaczają się świeżą kwasowością i pełnym, owocowym charakterem z zielonymi aromatami.

Wina czerwone odznaczają się nutą czerwonych owoców i pełnym, owocowym charakterem.

Analityczne cechy charakterystyczne

Opisano następujące cechy z zastosowaniem definicji obowiązujących w przepisach UE/niderlandzkich rozporządzeniach ministerialnych:

Maksymalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu
Maksymalna kwasowość lotna
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki
Maksymalne wzbogacanie, odkwaszanie i - z zastrzeżeniem zatwierdzenia - zakwaszanie
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista objętościowa zawartość alkoholu (w % objętości) 6,5
Minimalna kwasowość ogólna 59,85 miliekwiwalentów na litr
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

Kategoria wina 4: wino musujące

Właściwości organoleptyczne

Wina białe odznaczają się świeżą kwasowością i pełnym, owocowym charakterem z zielonymi aromatami.

Wina czerwone odznaczają się nutą czerwonych owoców i pełnym, owocowym charakterem.

Analityczne cechy charakterystyczne:

Opisano następujące cechy z zastosowaniem definicji obowiązujących w przepisach UE/niderlandzkich rozporządzeniach ministerialnych:

Maksymalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu
Maksymalna kwasowość lotna
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki
Maksymalne wzbogacanie, odkwaszanie i - z zastrzeżeniem zatwierdzenia - zakwaszanie
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista objętościowa zawartość alkoholu (w % objętości) 6,5
Minimalna kwasowość ogólna 59,85 miliekwiwalentów na litr
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

Kategoria wina 5: gatunkowe wino musujące

Właściwości organoleptyczne

Wina białe odznaczają się świeżą kwasowością i pełnym, owocowym charakterem z zielonymi aromatami.

Wina czerwone odznaczają się nutą czerwonych owoców i pełnym, owocowym charakterem.

Analityczne cechy charakterystyczne:

Opisano następujące cechy z zastosowaniem definicji obowiązujących w przepisach UE/niderlandzkich rozporządzeniach ministerialnych:

Maksymalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu
Maksymalna kwasowość lotna
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki
Maksymalne wzbogacanie, odkwaszanie i - z zastrzeżeniem zatwierdzenia - zakwaszanie
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista objętościowa zawartość alkoholu (w % objętości) 6,5
Minimalna kwasowość ogólna 59,85 miliekwiwalentów na litr
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

Kategoria wina 8: wino półmusujące

Właściwości organoleptyczne

Wina białe odznaczają się świeżą kwasowością i pełnym, owocowym charakterem z zielonymi aromatami.

Wina czerwone odznaczają się nutą czerwonych owoców i pełnym, owocowym charakterem.

Analityczne cechy charakterystyczne:

Opisano następujące cechy z zastosowaniem definicji obowiązujących w przepisach UE/niderlandzkich rozporządzeniach ministerialnych:

Maksymalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu
Maksymalna kwasowość lotna
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki
Maksymalne wzbogacanie, odkwaszanie i - z zastrzeżeniem zatwierdzenia - zakwaszanie
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista objętościowa zawartość alkoholu (w % objętości) 6,5
Minimalna kwasowość ogólna 59,85 miliekwiwalentów na litr
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

Kategoria wina 9: gazowane wino półmusujące

Właściwości organoleptyczne

Wina białe odznaczają się świeżą kwasowością i pełnym, owocowym charakterem z zielonymi aromatami.

Wina czerwone odznaczają się nutą czerwonych owoców i pełnym, owocowym charakterem.

Analityczne cechy charakterystyczne:

Opisano następujące cechy z zastosowaniem definicji obowiązujących w przepisach UE/niderlandzkich rozporządzeniach ministerialnych:

Maksymalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu
Maksymalna kwasowość lotna
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki
Maksymalne wzbogacanie, odkwaszanie i - z zastrzeżeniem zatwierdzenia - zakwaszanie
Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista objętościowa zawartość alkoholu (w % objętości) 6,5
Minimalna kwasowość ogólna 59,85 miliekwiwalentów na litr
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)
5.
Praktyki winiarskie
a)
Szczególne praktyki enologiczne

Szczególne praktyki enologiczne

BIAŁE = > zbiór, sortowanie, tłoczenie, wstępne klarowanie, fermentacja, klarowanie/dojrzewanie, butelkowanie

CZERWONE = > zbiór, sortowanie, zgniatanie/usuwanie szypułek, fermentacja ze skórkami, tłoczenie, fermentacja mlekowa, klarowanie/dojrzewanie, butelkowanie

b)
Maksymalna wydajność Winogrona białe

90 hektolitrów z hektara Winogrona czerwone 75 hektolitrów z hektara

6.
Wyznaczony obszar geograficzny

Prowincja Holandia Północna, ograniczona konstytucyjnymi granicami prowincji.

7.
Główne odmiany winorośli do produkcji wina akolon

auxerrois B

bacchus B

baco noir

baron N

bianca B

birstaler muscat

bronner B

cabaret noir N (VB-91-26-4)

cabernet blanc B (VB-91-26-1)

cabernet cantor N

cabernet carbon N

cabernet carol N

cabernet cortis

cabernet cubin

cabernet dorio

cabernet dorsa

cabernet franc N

cabernet jura

cabernet mitos

cabernet sauvignon

cabertin N (VB-91-26-17)

calandro N

carmenere

chardonnay B

dakapo

domina N

dornfelder N

dunkelfelder N

excelsior

faber B

florental N

früburgunder N

gamaret N

gamay N

gewürztraminer Rs

golubok N

hegel

helios

hibernal B

huxelrebe B

holder B

johanniter B

juwel B

kerner B

kernling B

landal N

léon millot N

maréchal foch N

melody

merlot

merzling B

meunier N

monarch

morio muscat B

muscaris B

muscat blanc

muscat blue

müller thurgau B

orion B

ortega B

palatina

phoenix B

pinot gris G

pinot blanc B

pinot noir N

pinotin N

plantet N

polo muscat B

portugiezer N

prior N

payon d'or B

reberger

regent N

riechensteiner B

riesling B

rondo N

roter elbling Rs

rulander G

satin noir N (VB-91-26-29)

sauvignac B (Cal 6-04)

sauvignon blanc B

sauvignon soyhieres B (VB-32-7)

scheurebe B

schonburger Rs

seyval B

siegerrebe Rs

silcher B

sirius

solaris

souvignier gris st. laurent

staufer

sylvaner B syrah tempranillo

villaris B

viognier B wurzer B zweigeltrebe N

8.
Opis związku lub związków

"Obszar geograficzny: opis i klimat"

Na południowym wschodzie występują moreny spiętrzone z okresu ostatniego zlodowacenia złożone głównie z grubych i drobnych piasków rzecznych (często żwirowych) (= "t Gooi").

W okolicach Amsterdamu znajdują się pokłady torfu na glinie.

Wzdłuż piaszczystego wybrzeża występują pokłady złożone zwykle z pasm piasku morskiego zmieszanego z gliną lub torfem ("geest").

Na wyspie Texel oprócz piasku wydmowego obecne są również pokłady gliny morskiej i piasek z gliną ilastą.

Cechy charakterystyczne klimatu:

średnie roczne opady na poziomie 868 mm
1 707 godzin słonecznych w roku (średnio na obszarze Schiphol i de Kooy)
średnia roczna temperatura wynosząca 10,1 °C i średnia temperatura w okresie letnim wynosząca 16,6 °C
różnica między temperaturami dziennymi i nocnymi we wrześniu na poziomie 7,4 °C

"Związek przyczynowy"

Klimat umożliwia osiągnięcie określonego plonu i dojrzałości. Dojrzałość przejawia się w świeżym winie o pełnym, owocowym charakterze z nutą zieloną, a w przypadku wina czerwonego - nutą czerwonych owoców.

9.
Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)

Ramy prawne:

Określone w przepisach UE

Rodzaj wymogów dodatkowych:

Wyjątek dotyczący produkcji na określonym obszarze geograficznym

Opis wymogu:

Pobliski obszar w odniesieniu do produkcji wina

Jeżeli chodzi o obszar produkcji wina (winfikacja), wszystkie niderlandzkie prowincje definiuje się jako pobliskie.

W przypadku gdy wino bazowe jest wytwarzane na obszarze ChOG lub na pobliskim obszarze, część tego wina bazowego lub całkowita objętość może być butelkowana na zlecenie jako wino półmusujące lub wino musujące.

Czynność ta może mieć miejsce poza obszarem ChOG lub pobliskim obszarem przy zachowaniu nazwy ChOG. W takim przypadku należy również wskazać podmiot dokonujący butelkowania na zlecenie, również za pomocą numeru kodu (Butelkowane przez... dla...).

Ramy prawne:

Określone w przepisach UE

Rodzaj wymogów dodatkowych:

Przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu:

Następujące nazwy mniejszych obszarów, które należą do obszaru objętego ChOG "Noord-Holland", mogą być stosowane wraz z nazwą obszaru "Noord-Holland", jeżeli co najmniej 85 % wykorzystanych winogron pochodzi z tego obszaru:

West-Friesland
1 Dz.U. L 9 z 11.1.2019, s. 2.

Zmiany w prawie

MSZ tworzy dodatkowe obwody głosowania za granicą

We Francji, Irlandii, Stanach Zjednoczonych oraz Wielkiej Brytanii utworzono pięć dodatkowych obwodów głosowania w czerwcowych wyborach do Parlamentu Europejskiego. Jednocześnie zniesiono obwód w Iraku - wynika to z nowego rozporządzenia ministra spraw zagranicznych. Po zmianach łączna liczba obwodów poza granicami Polski wynosi 299.

Krzysztof Koślicki 28.05.2024
Rząd nie dołoży gminom pieniędzy na obsługę wygaszanego dodatku osłonowego

Na obsługę dodatku osłonowego samorządy dostają 2 proc. łącznej kwoty dotacji wypłaconej gminie. Rząd nie zwiększy wsparcia uzasadniając, że koszt został odpowiednio skalkulowany – wyjaśnia Ministerstwo Klimatu i Środowiska. Ponadto dodatek osłonowy jest wygaszany i gminy kończą realizację tego zdania.

Robert Horbaczewski 23.05.2024
Będą dodatki dla zawodowych rodzin zastępczych i dla pracowników pomocy społecznej

Od 1 lipca 2024 roku zawodowe rodziny zastępcze oraz osoby prowadzące rodzinne domy dziecka mają dostawać dodatki do miesięcznych wynagrodzeń w wysokości 1000 zł brutto. Dodatki w tej samej wysokości będą też wypłacane - od 1 lipca 2024 r. - pracownikom pomocy społecznej. W środę, 15 maja, prezydent Andrzej Duda podpisał obie ustawy.

Grażyna J. Leśniak 16.05.2024
Powstańcy nie zapłacą podatku dochodowego od nagród

Minister finansów zaniecha poboru podatku dochodowego od nagród przyznawanych w 2024 roku powstańcom warszawskim oraz ich małżonkom. Zgodnie z przygotowanym przez resort projektem rozporządzenia, zwolnienie będzie dotyczyło nagród przyznawanych przez radę miasta Warszawy od 1 stycznia do końca grudnia tego roku.

Monika Pogroszewska 06.05.2024
Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2020.374.48

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33.
Data aktu: 05/11/2020
Data ogłoszenia: 05/11/2020