Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33.

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33

(2020/C 229/07)

(Dz.U.UE C z dnia 13 lipca 2020 r.)

Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .

INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA STANDARDOWEJ ZMIANY "VIN SANTO DI MONTEPULCIANO"

Numer referencyjny: PDO-IT-A1515-AM02 Data przekazania informacji: 21.4.2020

OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY

1.
"Vin Santo di Montepulciano" - etykietowanie

Wprowadza się obowiązek stosowania na etykietach, obok chronionej nazwy pochodzenia (DOP) "Vin Santo di Montepulciano", określenia szerszego pojęcia geograficznego "Toscana".

Zmiana pozwala na podanie dokładnej informacji na temat pochodzenia geograficznego win.

Zmiana dotyczy sekcji 9 jednolitego dokumentu oraz art. 7 specyfikacji produktu.

JEDNOLITY DOKUMENT

1.
Nazwa produktu

"Vin Santo di Montepulciano"

2.
Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChNP - chroniona nazwa pochodzenia

3.
Kategorie produktów sektora wina

1. Wino

4.
Opis wina lub win

"Vin Santo di Montepulciano"

Barwa: od złotożółtego do intensywnie bursztynowego.

Aromat: intensywny eteryczny zapach charakterystyczny dla dojrzałych owoców.

Smak: kompleksowy i aksamitny, o intensywnej krągłości.

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 17,00 % obj., z czego przynajmniej 2,00 % potencjalnej zawartości;

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 20,0 g/l.

Minimalna zawartość alkoholu w "Vin Santo di Montepulciano" powinna wynosić 12,00 % obj.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z przedziałami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości):
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości):
Minimalna kwasowość ogólna: 4,5 g na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 40
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr):

"Vin Santo di Montepulciano Riserva"

Barwa: od złotożółtej do bursztynowej o różnej intensywności w zależności od zawartości cukru.

Aromat: intensywny eteryczny zapach charakterystyczny dla dojrzałych owoców.

Smak: kompleksowy i aksamitny, o intensywnej krągłości.

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 20,00 % obj., z czego przynajmniej 3,5 % potencjalnej zawartości;

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 22,0 g/l.

Minimalna zawartość alkoholu w "Vin Santo di Montepulciano Riserva" powinna wynosić 12,00 % obj.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z przedziałami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości):
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości):
Minimalna kwasowość ogólna: 4,5 g na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 40
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr):

"Vin Santo di Montepulciano Occhio di Pernice"

Barwa: między bursztynową a kolorem topazu, o szerokim czerwonawym obrzeżu, które z wiekiem brązowieje; konsystencja zależna od zawartości cukru.

Aromat: intensywny, bogaty, złożony, o nutach dojrzałych owoców i innych nutach.

Smak: delikatny, długotrwały, ze słodkim posmakiem.

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 21,00 % obj., z czego przynajmniej 4,00 % potencjalnej zawartości;.

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 25,0 g/l.

Minimalna zawartość alkoholu w "Vin Santo di Montepulciano Occhio di Pernice" powinna wynosić 12,00 % obj.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z przedziałami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości):
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości):
Minimalna kwasowość ogólna: 4,5 g na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 40
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr):
5.
Praktyki winiarskie
a.
Szczególne praktyki enologiczne "Vin Santo Nobile di Montepulciano"

Szczególna praktyka enologiczna

Tradycyjna metoda winifikacji przebiega w następujący sposób:

zbiór winogron musi odbywać się poprzez ostrożne sortowanie i suszenie w odpowiednich pomieszczeniach; dopuszcza się częściową dehydratację poprzez wentylację.

Fermentacja, przechowywanie i długotrwałe dojrzewanie (co najmniej trzy lata w przypadku odmiany podstawowej) odbywają się w małych pojemnikach z drewna (caratelli) w odpowiednich pomieszczeniach (vinsantaia), zwykle oddzielonych od pozostałej części wytwórni wina. Są one często umiejscowione pod dachem w celu wzmocnienia sezonowego zakresu temperatur, który ma wpływ na przebieg rozwoju aromatycznego.

b.
Maksymalna wydajność

"Vin Santo di Montepulciano" i "Vin Santo di Montepulciano Riserva"

10 000 kg winogron z hektara

"Vin Santo di Montepulciano" i "Vin Santo di Montepulciano Riserva"

35 hektolitrów z hektara

"Vin Santo di Montepulciano Occhio di Pernice"

8 000 kg winogron z hektara

"Vin Santo di Montepulciano Occhio di Pernice"

28 hektolitrów z hektara

6.
Wyznaczony obszar geograficzny

Obszar produkcji winogron znajduje się na obszarze administracyjnym gminy Montepulciano w prowincji Siena, w regionie Toskania. Nie obejmuje on niziny Valdichiana.

7.
Główne odmiany winorośli

Grechetto B.

Malvasia bianca Lunga B. - Malvoisier Sangiovese N. - Sangioveto Trebbiano toscano B. - Procanico

8.
Opis związku lub związków

"Vin Santo di Montepulciano" DOC

Uprawy winorośli i enologia stanowią integralną cechę terytorium,

kultury, historii, gospodarki i lokalnych tradycji Montepulciano. Do produkcji winogron "Vin Santo" od zawsze są przeznaczone winnice mogące zapewnić najlepsze warunki pozwalające zagwarantować optymalny stopień dojrzałości, po którym następuje proces selekcji i długotrwałe suszenie winogron.

Chociaż "Vin Santo" jest winem niszowym o nieznacznej ilości produkcyjnej i wysokich kosztach produkcji, jest ono produktem, który łączy w sobie tradycję, kulturę, prestiż enologiczny i wizerunek obszaru Montepulciano.

9.
Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)

Ramy prawne:

określone w przepisach unijnych Rodzaj wymogów dodatkowych: dodatkowe przepisy dotyczące etykietowania.

Opis wymogu:

Wprowadza się obowiązek stosowania na etykietach, obok chronionej nazwy pochodzenia (DOP) "Vin Santo di Montepulciano", określenia szerszego pojęcia geograficznego "Toscana" w celu dokładnego informowania konsumentów o pochodzeniu geograficznym wina.

Link do specyfikacji produktu

https://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/15316

1 Dz.U. L 9 z 11.1.2019, s. 2.

Zmiany w prawie

MSZ tworzy dodatkowe obwody głosowania za granicą

We Francji, Irlandii, Stanach Zjednoczonych oraz Wielkiej Brytanii utworzono pięć dodatkowych obwodów głosowania w czerwcowych wyborach do Parlamentu Europejskiego. Jednocześnie zniesiono obwód w Iraku - wynika to z nowego rozporządzenia ministra spraw zagranicznych. Po zmianach łączna liczba obwodów poza granicami Polski wynosi 299.

Krzysztof Koślicki 28.05.2024
Rząd nie dołoży gminom pieniędzy na obsługę wygaszanego dodatku osłonowego

Na obsługę dodatku osłonowego samorządy dostają 2 proc. łącznej kwoty dotacji wypłaconej gminie. Rząd nie zwiększy wsparcia uzasadniając, że koszt został odpowiednio skalkulowany – wyjaśnia Ministerstwo Klimatu i Środowiska. Ponadto dodatek osłonowy jest wygaszany i gminy kończą realizację tego zdania.

Robert Horbaczewski 23.05.2024
Będą dodatki dla zawodowych rodzin zastępczych i dla pracowników pomocy społecznej

Od 1 lipca 2024 roku zawodowe rodziny zastępcze oraz osoby prowadzące rodzinne domy dziecka mają dostawać dodatki do miesięcznych wynagrodzeń w wysokości 1000 zł brutto. Dodatki w tej samej wysokości będą też wypłacane - od 1 lipca 2024 r. - pracownikom pomocy społecznej. W środę, 15 maja, prezydent Andrzej Duda podpisał obie ustawy.

Grażyna J. Leśniak 16.05.2024
Powstańcy nie zapłacą podatku dochodowego od nagród

Minister finansów zaniecha poboru podatku dochodowego od nagród przyznawanych w 2024 roku powstańcom warszawskim oraz ich małżonkom. Zgodnie z przygotowanym przez resort projektem rozporządzenia, zwolnienie będzie dotyczyło nagród przyznawanych przez radę miasta Warszawy od 1 stycznia do końca grudnia tego roku.

Monika Pogroszewska 06.05.2024
Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2020.229.17

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33.
Data aktu: 13/07/2020
Data ogłoszenia: 13/07/2020