Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych.

Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych

(2020/C 171/09)

(Dz.U.UE C z dnia 19 maja 2020 r.)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 51 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 1  w terminie trzech miesięcy od daty niniejszej publikacji.

JEDNOLITY DOKUMENT

"SZILVÁSVARÁDI PISZTRÁNG"

Nr UE: PGI-HU-02472 - 4.6.2018

ChNP () ChOG (X)

1.
Nazwa lub nazwy

"Szilvásváradi pisztráng"

2.
Państwo członkowskie lub państwo trzecie

Węgry

3.
Opis produktu rolnego lub środka spożywczego
3.1.
Rodzaj produktu

Klasa 1.7: Świeże ryby, małże i skorupiaki oraz produkty wytwarzane z nich

3.2.
Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1

"Szilvásváradi pisztráng" należy do gatunku Salmo trutta m. fario (pstrąg potokowy), z rodziny łososiowatych (Salmonidae). Przy widoku z góry ma szarozielony grzbiet, a boki mają ubarwienie złotożółte z ciemnymi i wyraźnymi jasno- czerwonymi kropkami otoczonymi jaśniejszą obwódką.

"Szilvásváradi pisztráng" jest wprowadzany do obrotu w stanie świeżym, gdy ma 40-45 cm długości i waży po oczyszczeniu 400-500 g (w stanie wypatroszonym). Jego mięso jest jędrne i jasne, z lekkim różowym odcieniem i bez nut mułu w subtelnym smaku.

Jego konsystencja jest zwarta w dotyku, bez złogów tłuszczowych i jednakowa na całej powierzchni dzwonka ryby (od grzbietu do brzucha). Ma cieńsze i przyjemniejsze włókna mięśniowe, niż pstrąg potokowy hodowany gdzie indziej.

3.3.
Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych)

W okresie chowu "Szilvásváradi pisztráng" żywi się głównie paszą z mączki rybnej bez hormonów, dodatków chemicznych i antybiotyków, z olejem z ryb i niezbędnymi witaminami i pierwiastkami śladowymi, a także paszami produkowanymi ekologicznie, bez użycia chemikaliów ani GMO. Ważnym aspektem metody hodowli ryb jest pozostawienie roślin na obrzeżach sieci stawów pstrągów, położonych na obszarze geograficznym określonym w pkt 4, co zapewnia rybom naturalny suplement diety (przede wszystkim w postaci owadów).

3.4.
Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym

Wszystkie etapy procesu produkcji, tj. zapładnianie jaj, inkubacja ikry, wylęg larw, chów narybku i chów ryb przeznaczonych do obrotu, muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym.

3.5.
Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

-

3.6.
Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

-

4.
Zwięzłe określenie obszaru geograficznego

Region administracyjny Szilvásvárad.

5.
Związek z obszarem geograficznym

Związek "Szilvásváradi pisztráng" z obszarem geograficznym wyraża się w jakości produktu.

Smak "Szilvásváradi pisztráng" różni się od smaku innych, podobnych odmian ryb, ma również charakterystyczną konsystencję. Jego różowy miąższ ma subtelny zapach, niekojarzący się z mułem, konsystencję bardziej zwartą i włókna mięśniowe węższe niż w przypadku pstrągów hodowanych gdzie indziej, bez żadnych złogów tłuszczowych.

Dolina Szalajki, skąd pochodzi "Szilvásváradi pisztráng" i gdzie jest hodowany, to wąwóz w Górach Bukowych, położony na wysokości 350-400 m n.p.m. Szalajkę zasilają źródła krasowe Szalajka i Szikla. Stawy hodowle wodne stworzono wykorzystując wodę z przepływającej przez dolinę rzeki Szalajki, i rzeka ta nadal dostarcza wodę do stawów. Woda ze źródeł spływa z płaskowyżu Bukk, z wysokości 800 m, formacją krasową, która stanowi naturalny wielostopniowy filtr, po czym wypływa na powierzchnię. Ta wyjątkowo czysta i dobrej jakości woda zasila rybne stawy hodowane. Temperatura źródeł wynosi przez cały rok 11-12 °C.

Stawy hodowlane znajdują się w pobliżu źródeł, które zasilają je w wodę. Źródła i stawy do hodowli ryb, w tym wylęgarnię, dzieli około 200 m. Jest to wyjątkowe miejsce na Węgrzech, gdyż między źródłem a stawami nie ma źródeł zanieczyszczeń, obszarów zamieszkanych ani uprawianych gruntów rolnych, a woda dociera do stawów hodowlanych pstrąga drogą powierzchniową. Cały obszar znajduje się w parku narodowym Bukk.

Obszar geograficzny ma następujące cechy wyjątkowe:

temperatura wody źródeł zasilających stawy utrzymuje się na stałym poziomie latem i zimą, więc w wylęgarni i stawach hodowlanych występują tylko niewielkie wahania temperatur. Ryby można zatem hodować w stabilnym środowisku. Chłodna przez cały rok źródlana woda, a także niewielka odległość źródeł od systemu stawów powoduje, że temperatura wody w stawach nie może wzrosnąć powyżej 15 °C nawet w letnim okresie wegetacji. Zimna woda zmniejsza apetyt ryb, w związku z czym rosną one powoli, ich mięso staje się bardziej jędrne i zwarte, a kształt smuklejszy. Stały dopływ świeżej wody ze źródeł zapobiega powstawaniu mulistego zapachu,
stały i bystry przepływ wody zapewnia dobre natlenienie, które nie tylko jest niezbędne dla ryb, lecz także przyspiesza ich metabolizm, co z kolei jest korzystne dla wzrostu i jakości mięsa, gdyż jest ono dzięki czemu bardziej jędrne, a same włókna mięśniowe są cieńsze,
niezmiennie doskonała, pitna woda źródlana jest regularnie testowana w akredytowanym laboratorium i nadaje mięsu ryb subtelny smak bez najmniejszego posmaku mułu,
jako, że środowisko jest wolne od warunków skrajnych nie ma potrzeby stosowania sztucznych systemów napowietrzania, unika się też niepotrzebnej obecności człowieka w pobliżu stawów hodowlanych.

Wszystkie te czynniki przyczyniają się do równomiernego wzrostu "Szilvásváradi pisztráng", nadając jego mięsu charakterystyczne właściwości i barwę: jędrną teksturę, brak złogów tłuszczowych i różowawy kolor.

Obecne stado hodowlane pstrąga potokowego w rejonie Szailvásvárad jest czyste genetycznie i niezmienne od zawsze. Do hodowli tej, ani do rzeki Szalajki nigdy nie wprowadzono ani nie przetrzymywano w nich żadnych żywych ryb z rodziny łososiowatych z innych gospodarstw hodowlanych ani obcych części wód.

Doświadczenie zgromadzone przez kolejne pokolenia pozwala pozyskiwać ikrę we właściwym czasie, stosować odpowiednie metody zapładniania i usuwać niewylęgniętą ikrę. Zgodnie z lokalną ekspertyzą żywienie narybku należy rozpoczynać 32-35 dni po wylęgu, ponieważ wtedy jest gotowy do przyjmowania paszy. Jeżeli podawanie paszy rozpoczyna się później, narybek odrzuca ją. Metoda ta pozwala uzyskać niski wskaźnik śmiertelności ryb i zapewnia czystość stawów hodowlanych, ponieważ pasza wprowadzana do stawu jest spożywana przez ryby, a jej nadmiar nie pozostaje w stawie i nie zanieczyszcza go.

Doświadczenie i wiedza fachowa przyczyniają się do tego, że "Szilvásváradi pisztráng" od ikry do dorosłych ryb jest hodowany wyłącznie przy użyciu metod wolnych od substancji chemicznych, farmaceutycznych i bez stresu.

Opisane powyżej wyjątkowe cechy "Szilvásváradi pisztráng" są utrzymywane dzięki pitnej wodzie źródlanej wysokiej jakości i nagromadzonemu doświadczeniu w chowie i hodowli.

Z uwagi na zachowanie pierwotnego stada genetycznego w nienaruszonym stanie oraz wysokie notowania w kręgach kulinarnych, w 2013 r. "Szilvásváradi pisztráng" uznano za "produkt parku narodowego Bukk".

Odesłanie do publikacji specyfikacji produktu

(art. 6 ust. 1 akapit drugi niniejszego rozporządzenia)

https://gi.kormany.hu/foldrajzi-arujelzok

1 Dz.U. L 343 z 14.12.2012, s. 1.

Zmiany w prawie

MSZ tworzy dodatkowe obwody głosowania za granicą

We Francji, Irlandii, Stanach Zjednoczonych oraz Wielkiej Brytanii utworzono pięć dodatkowych obwodów głosowania w czerwcowych wyborach do Parlamentu Europejskiego. Jednocześnie zniesiono obwód w Iraku - wynika to z nowego rozporządzenia ministra spraw zagranicznych. Po zmianach łączna liczba obwodów poza granicami Polski wynosi 299.

Krzysztof Koślicki 28.05.2024
Rząd nie dołoży gminom pieniędzy na obsługę wygaszanego dodatku osłonowego

Na obsługę dodatku osłonowego samorządy dostają 2 proc. łącznej kwoty dotacji wypłaconej gminie. Rząd nie zwiększy wsparcia uzasadniając, że koszt został odpowiednio skalkulowany – wyjaśnia Ministerstwo Klimatu i Środowiska. Ponadto dodatek osłonowy jest wygaszany i gminy kończą realizację tego zdania.

Robert Horbaczewski 23.05.2024
Będą dodatki dla zawodowych rodzin zastępczych i dla pracowników pomocy społecznej

Od 1 lipca 2024 roku zawodowe rodziny zastępcze oraz osoby prowadzące rodzinne domy dziecka mają dostawać dodatki do miesięcznych wynagrodzeń w wysokości 1000 zł brutto. Dodatki w tej samej wysokości będą też wypłacane - od 1 lipca 2024 r. - pracownikom pomocy społecznej. W środę, 15 maja, prezydent Andrzej Duda podpisał obie ustawy.

Grażyna J. Leśniak 16.05.2024
Powstańcy nie zapłacą podatku dochodowego od nagród

Minister finansów zaniecha poboru podatku dochodowego od nagród przyznawanych w 2024 roku powstańcom warszawskim oraz ich małżonkom. Zgodnie z przygotowanym przez resort projektem rozporządzenia, zwolnienie będzie dotyczyło nagród przyznawanych przez radę miasta Warszawy od 1 stycznia do końca grudnia tego roku.

Monika Pogroszewska 06.05.2024
Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2020.171.26

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych.
Data aktu: 13/05/2020
Data ogłoszenia: 19/05/2020