Publikacja informacji o zatwierdzeniu standardowej zmiany w specyfikacji produktu sektora wina, o którym mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33.

Publikacja informacji o zatwierdzeniu standardowej zmiany w specyfikacji produktu sektora wina, o którym mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33

(2019/C 265/06)

(Dz.U.UE C z dnia 7 sierpnia 2019 r.)

Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .

INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA STANDARDOWEJ ZMIANY

"Liguria di Levante"

Numer referencyjny: PGI-IT-A0363-AM03

Data przekazania informacji: 27.5.2019

OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY

1.
Włączenie wina jednoodmianowego wytwarzanego z winorośli "vermentino nero".

Opis i uzasadnienie

Opis: W art. 1 specyfikacji produktu dodano wino jednoodmianowe wytwarzane z winorośli "vermentino nero".

Uzasadnienie: Nowy rodzaj odmiany winorośli "vermentino nero" to rezultat wieloletnich prób mających na celu promowanie odmiany już hodowanej na obszarze, która od dawna uznawana jest za odpowiednią do uprawy na omawianym terytorium.

2.
Kombinacja odmian winorośli w przypadku wina jednoodmianowego wytwarzanego z winorośli "vermentino nero".

Opis i uzasadnienie

Po włączeniu odmiany winorośli "vermentino nero" do specyfikacji produktu, w art. 2 specyfikacji podano opis kombinacji odmian odpowiednich do produkcji tego wina jednoodmianowego, które zgodnie z obowiązującymi przepisami UE musi w co najmniej 85 % składać się z tej odmiany winorośli.

Zmiana ta ma również wpływ na sekcję 7 jednolitego dokumentu (Główne odmiany winorośli).

3.
Dodanie wydajności z hektara oraz minimalnej naturalnej zawartości alkoholu w winogronach oraz wydajności wina dla wina jednoodmianowego wytwarzanego z winorośli "vermentino nero".

Opis i uzasadnienie

W art. 4 specyfikacji produktu podano wydajność z hektara oraz minimalną naturalną zawartość alkoholu w winogronach wykorzystywanych do produkcji wina jednoodmianowego wytwarzanego z winorośli "vermentino nero", tj. odpowiednio 11 ton z hektara oraz 10 % obj. W art. 5 podano wydajność winogron w stosunku do wyprodukowanego wina oraz wydajność wina z hektara dla tej odmiany, tj. odpowiednio 80 % i 88 hektolitrów z hektara.

Zmiana ma również wpływ na sekcję 5 jednolitego dokumentu (Maksymalne zbiory).

4.
Właściwości jednoodmianowego wina wytwarzanego z winorośli "vermentino nero" w momencie wprowadzenia do obrotu.

Opis i uzasadnienie

Art. 6. specyfikacji produktu określa następujące właściwości analityczne i organoleptyczne cechy charakterystyczne w momencie wprowadzenia do obrotu jednoodmianowego wina wytwarzanego z winorośli "vermentino nero":

-
barwa: intensywnie rubinowa, w miarę dojrzewania przechodząca w fioletowo-czerwoną i barwę owocu granatu;
-
aromat: intensywny, z nutami czerwonych owoców, ziół i przypraw;
-
smak: świeży, harmonijny i intensywny, z przyjemnym, utrzymującym się posmakiem, wytrawny, niekiedy z nutami migdałów;
-
minimalna kwasowość ogólna: 4,5 g/l;
-
minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 10,5 % obj.;
-
minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 20,0 g/l

Niniejsza zmiana ma również wpływ na pkt 4 jednolitego dokumentu (Opis win).

JEDNOLITY DOKUMENT

1.
Nazwa produktu

Liguria di Levante

2.
Nazwa państwa członkowskiego

Włochy

3.
Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChOG - chronione oznaczenie geograficzne

4.
Kategorie produktów sektora wina

1. Wino

8. Wino półmusujące

15. Wino z suszonych winogron

5.
Opis wina lub win

Białe "Liguria di Levante"

barwa: słomkowożółta o różnej intensywności, jasna;

aromat: delikatny, przyjemny, trwały, lekko owocowy, złożony;

smak: wytrawny, świeży, harmonijny, delikatnie owocowy, charakterystyczny;

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 10,5 % obj.;

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 15,0 g/l.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna 4,5 grama na litr wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość ditlenku siarki (w miligramach na litr)

"Liguria di Levante" Malvasia bianca lunga

barwa: jasno słomkowożółta;

aromat: subtelny, delikatny, charakterystyczny, delikatnie aromatyczny;

smak: wytrawny, subtelny, harmonijny, charakterystyczny;

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 10,5 % obj.;

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 15,0 g/l.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna 4,5 grama na litr wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość ditlenku siarki (w miligramach na litr)

"Liguria di Levante" Trebbiano toscano

barwa: słomkowożółta o różnej intensywności, jasna;

aromat: delikatny, lekko owocowy;

smak: wytrawny, subtelny, świeży, harmonijny;

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 10,5 % obj.;

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 15,0 g/l.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna 4,5 grama na litr wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość ditlenku siarki (w miligramach na litr)

"Liguria di Levante" Rosso

barwa: rubinowoczerwona o zróżnicowanej intensywności, która w miarę dojrzewania przechodzi w kolor owocu granatu;

aromat: delikatny, o smaku wina, owocowy, charakterystyczny, złożony;

smak: wytrawny, subtelny, harmonijny;

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 11,5 % obj.;

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 20,0 g/l;

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna 4,5 grama na litr wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość ditlenku siarki (w miligramach na litr)

"Liguria di Levante" Canaiolo

barwa: rubinowa o różnej intensywności;

aromat: delikatny, o smaku wina, subtelny;

smak: wytrawny, subtelny, harmonijny, charakterystyczny;

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 10,5 % obj.;

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 20,0 g/l

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna 4,5 grama na litr wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość ditlenku siarki (w miligramach na litr)

"Liguria di Levante" Ciliegiolo

barwa: rubinowa o różnej intensywności; jasna;

aromat: delikatny, subtelny, o smaku wina, lekko owocowy;

smak: wytrawny; subtelny, harmonijny, delikatnie owocowy;

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 10,5 % obj.;

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 20,0 g/l;

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna 4,5 grama na litr wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość ditlenku siarki (w miligramach na litr)

"Liguria di Levante" Merlot

barwa: rubinowoczerwona o zróżnicowanej intensywności, która w miarę dojrzewania przechodzi w kolor owocu granatu;

aromat: intensywny, o smaku wina, przypominający nieco owoce i warzywa, złożony;

smak: wytrawny, subtelny, harmonijny, dość dobry bukiet;

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 10,5 % obj.;

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 20,0 g/l.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna 4,5 grama na litr wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość ditlenku siarki (w miligramach na litr)

"Liguria di Levante" Pollera nera

barwa: rubinowa o różnej intensywności;

aromat: delikatny, o smaku wina, dość złożony;

smak: wytrawny, subtelny, harmonijny, charakterystyczny;

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 10,5 % obj.;

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 20,0 g/l.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna 4,5 grama na litr wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość ditlenku siarki (w miligramach na litr)

"Liguria di Levante" Syrah barwa: intensywnie rubinowa;

aromat: intensywny, o smaku wina, złożony, delikatnie owocowy;

smak: wytrawny, subtelny, harmonijny, charakterystyczny, dobry bukiet;

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 10,5 % obj.;

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 20,0 g/l.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna 4,5 grama na litr wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość ditlenku siarki (w miligramach na litr)

"Liguria di Levante" Rosato barwa: jasny lub blady róż, jasna;

aromat: delikatny, o smaku wina, lekko owocowy;

smak: wytrawny, subtelny, harmonijny;

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 10,5 % obj.;

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 17,0 g/l.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna 4,5 grama na litr wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość ditlenku siarki (w miligramach na litr)

"Liguria di Levante" Passito bianco

barwa: intensywnie złotożółta, jasna, przechodząca w bursztyn;

aromat: intensywny, silny, charakterystyczny, owocowy i delikatnie przypominający miód;

smak: od słodkiego po półwytrawny, harmonijny, charakterystyczny, dobry bukiet, przyjemny i trwały;

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 15,0 % obj.

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 20,0 g/l.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 24
Minimalna kwasowość ogólna 4,5 grama na litr wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 13,5
Maksymalna całkowita zawartość ditlenku siarki (w miligramach na litr)

"Liguria di Levante" Passito rosso

barwa: intensywnie rubinowa, jasna, intensywna;

aromat: intensywny, silny, zasadniczy, o smaku owoców i wina;

smak: od słodkiego po półwytrawny, harmonijny, charakterystyczny, dobry bukiet, przyjemny i trwały;

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 15,0 %

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 20,0 g/l.

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 13,5
Minimalna kwasowość ogólna 4,5 grama na litr wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 24
Maksymalna całkowita zawartość ditlenku siarki (w miligramach na litr)

"Liguria di Levante" Vermentino nero

barwa: intensywnie rubinowa, w miarę dojrzewania przechodząca w fioletowo-czerwoną i barwę owocu granatu;

aromat: intensywny, z nutami czerwonych owoców, ziół i przypraw;

smak: świeży, harmonijny i intensywny, z przyjemnym, utrzymującym się posmakiem, wytrawny, niekiedy z nutami migdałów;

Minimalna całkowita objętościowa zawartość alkoholu: 10,5 % obj.;

Minimalna zawartość ekstraktu bezcukrowego: 20,0 g/l

Wszelkie parametry analityczne nieprzedstawione w poniższej tabeli są zgodne z ograniczeniami określonymi w przepisach krajowych i unijnych.

Ogólne analityczne cechy charakterystyczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna 4,5
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość ditlenku siarki (w miligramach na litr)
6.
Praktyki enologiczne
a)
Podstawowe praktyki enologiczne

Brak

b)
Maksymalne zbiory

Liguria di Levante: Bianco, Malvasia Bianca Lunga, Trebbiano Toscano

11 000 kg winogron z hektara

Liguria di Levante: Rosso, Canaiolo, Giliegiolo, Merlot, Pollera Nera, Vermentino Nero

11 000 kg winogron z hektara

Liguria di Levante Sangiovese, Syrah, Rosato, Passito bianco, Passito rosso

11 000 kg winogron z hektara

7.
Wyznaczony obszar geograficzny

Obszar, na którym uprawia się winogrona używane w produkcji win objętych typowym oznaczeniem geograficznym (IGT) "Liguria di Levante", obejmuje całe terytorium prowincji La Spezia.

8.
Główna odmiana lub odmiany winorośli

Vermentino nero N.

Malvasia bianca Lunga B. - Malvasia

Malvasia bianca Lunga B. - Malvoisie

Malvasia bianca Lunga B. - Malvoisier

Trebbiano toscano B. - Biancame B.

Trebbiano toscano B. - Procanico

Trebbiano toscano B. - Trebbiano

Trebbiano toscano B. - Ugni blanc

Canaiolo nero N. - Canaiolo

Ciliegiolo N.

Ciliegiolo N. - Morettone

Merlot N.

Pollera nera N.

Sangiovese N.

Sangiovese N. - Sangioveto

Syrah N. - Shiraz

Syrah N.

Albana B.

Albarola B. - Bianchetta

Albarola B. - Bianchetta genovese B.

Albarola B.

Albarossa N.

Alicante N.

Barbera N.

Barsaglina N.

Bianchetta genovese B. - Bianchetta

Bianchetta genovese B.

Bosco B.

Cabernet franc N. - Cabernet

Cabernet sauvignon N. - Cabernet

Dolcetto N.

Greco B.

Greco B. - Asprinio bianco B.

Lumassina B.

Moscato bianco B. - Moscato

Moscato bianco B. - Moscatello

Moscato bianco B. - Moscatellone

Moscato bianco B. - Muscat

Moscato bianco B. - Muskateller

Pigato B.

Rollo B.

Rossese bianco B.

Rossese N.

Ruzzese B.

Sauvignon B. - Sauvignon blanc

Sauvignon B.

Scimiscià B.

Vermentino B.

Vermentino B. - Pigato B.

Vermentino B. - Favorita B.

9.
Opis związku lub związków

Liguria di Levante

Właściwości gleby i klimatu: na wzgórzach, gliniaste podłoże o strukturze drobnoziarnistej po gruboziarnistą; na równinach i równinach zalewowych, wapienne lub gliniaste osady pochodzenia rzecznego, kamieniste gleby. Aspekty rzeźby terenu: wysokość obszaru uprawy winorośli wynosi od 0 do 1 700 metrów powyżej poziomu morza.

Aspekty klimatu: średnia temperatura na obszarze wynosi ok. 12 °C. Najwyższe opady występują w listopadzie i wynoszą ok. 160 mm, a najniższe w lipcu ze średnią 27 mm.

Czynniki ludzkie i historyczne istotne z punktu widzenia związku: bogate dziedzictwo sięgające czasów Imperium Rzymskiego. Na obszarze Val di Magra znajdują się ruiny starożytnego rzymskiego miasta Luni, prosperującego portu handlowego wykorzystywanego do transportu bloków marmuru apuańskiego, sera i wina.

10.
Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie, inne wymogi) Brak
Link do specyfikacji produktu

https://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/14016

1 Dz.U. L 9 z 11.1.2019, s. 2.

Zmiany w prawie

Mucha: Od 1 września obowiązek szkolny dla dzieci z Ukrainy

Od 1 września będzie obowiązek szkolny dla dzieci z Ukrainy, połączony z pobieraniem zasiłku 800 plus. Zapowiedziała to w środę wiceministra edukacji Joanna Mucha. Z przekazanych przez nią szacunkowych danych wynika, że do polskich szkół nie posłano prawdopodobnie ok. 75 tysięcy ukraińskich dzieci. Według Muchy często powodem takiej decyzji było przekonanie rodziców lub opiekunów, że bardzo szybko wrócą do Ukrainy.

Krzysztof Koślicki 12.06.2024
Wnioski o świadczenie z programu "Aktywny rodzic" od 1 października

Pracujemy w tej chwili nad intuicyjnym, sympatycznym, dobrym dla użytkowników systemem - przekazała we wtorek w Warszawie szefowa MRPiPS Agnieszka Dziemianowicz-Bąk. Nowe przepisy umożliwią wprowadzenie do systemu prawnego trzech świadczeń: "aktywni rodzice w pracy", "aktywnie w żłobku" i "aktywnie w domu". Na to samo dziecko za dany miesiąc będzie jednak przysługiwało tylko jedno z tych świadczeń.

Krzysztof Koślicki 11.06.2024
KSeF od 1 lutego 2026 r. - ustawa opublikowana

Obligatoryjny Krajowy System e-Faktur wejdzie w życie 1 lutego 2026 roku. Ministerstwo Finansów zapowiedziało wcześniej, że będzie też drugi projekt, dotyczący uproszczeń oraz etapowego wejścia w życie KSeF - 1 lutego 2026 r. obowiązek obejmie przedsiębiorców, u których wartość sprzedaży przekroczy 200 mln zł, a od 1 kwietnia 2026 r. - wszystkich przedsiębiorców.

Monika Pogroszewska 11.06.2024
Prezydent podpisał nowelę ustawy o zasadach prowadzenia polityki rozwoju

Prezydent podpisał nowelizację ustawy o zasadach prowadzenia polityki rozwoju oraz niektórych innych ustaw - poinformowała w poniedziałek kancelaria prezydenta. Nowe przepisy umożliwiają m.in. podpisywanie umów o objęcie przedsięwzięć wsparciem z KPO oraz rozliczania się z wykonawcami w euro.

Ret/PAP 10.06.2024
Wakacje składkowe dla przedsiębiorców z podpisem prezydenta

Prezydent Andrzej Duda podpisał nowelizację ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych oraz niektórych innych ustaw – poinformowała Kancelaria Prezydenta RP w poniedziałkowym komunikacie. Ustawa przyznaje określonym przedsiębiorcom prawo do urlopu od płacenia składek na ubezpieczenia społeczne przez jeden miesiąc w roku.

Grażyna J. Leśniak 10.06.2024
Prezydent podpisał ustawę powołującą program "Aktywny Rodzic"

Prezydent podpisał ustawę o wspieraniu rodziców w aktywności zawodowej oraz w wychowaniu dziecka "Aktywny rodzic". Przewiduje ona wprowadzenie do systemu prawnego trzech świadczeń wspierających rodziców w aktywności zawodowej oraz w wychowywaniu i rozwoju małego dziecka: „aktywni rodzice w pracy”, „aktywnie w żłobku” i „aktywnie w domu”. Na to samo dziecko za dany miesiąc będzie przysługiwało tylko jedno z tych świadczeń. O tym, które – zdecydują sami rodzice.

Grażyna J. Leśniak 10.06.2024