(2018/C 71/07)(Dz.U.UE C z dnia 24 lutego 2018 r.)
Komisja Europejska zatwierdziła tę zmianę nieznaczną zgodnie z art. 6 ust. 2 akapit trzeci rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) nr 664/2014 1 .
WNIOSEK O ZATWIERDZENIE ZMIANY NIEZNACZNEJ
Wniosek o zatwierdzenie zmiany nieznacznej zgodnie z art. 53 ust. 2 akapit drugi rozporządzenia (UE) nr 1151/2012 2
"KIWI LATINA"
Nr UE: PGI-IT-0295-AM01 - 24.10.2017
ChNP () ChOG (X) GTS ()
Metoda produkcji (pkt 5 specyfikacji produktu)
Związek (pkt 6 specyfikacji produktu i pkt 4.6 streszczenia)
Poniższy fragment:
"Obszar charakteryzuje się wilgotnym, umiarkowanym klimatem podobnym do klimatu panującego w regionie, z którego wywodzi się ten gatunek rośliny (dolina Jangcy w Chinach), gdzie średnia temperatura wynosi 13-15 °C (średnia temperatura minimalna: 8-10 °C i średnia temperatura maksymalna: 28-30 °C), a średnia wilgotność względna waha się od 75 do 80 % w miesiącach letnich, i gdzie nie odnotowuje się wczesnych przymrozków, co oznacza, że owoce można zebrać po osiągnięciu przez nie odpowiedniego stopnia dojrzałości (średnio 6,5 stopnia w skali Brixa, przy czym nigdy mniej niż 6,2 stopnia w skali Brixa) wystarczającego, aby uzyskały najlepsze możliwe właściwości pod względem jakości i mogły być przechowywane w nienaruszonym stanie w komorach chłodniczych do maja/czerwca lub lipca roku przypadającego po roku zbiorów, oraz aby do momentu spożycia osiągnęły zawartość cukru wynoszącą co najmniej 12 ° w skali Brixa oraz jędrność nieprzekraczającą 3 kg (mierzoną za pomocą sondy o długości 8 mm)."
otrzymuje następujące brzmienie:
"Obszar charakteryzuje się wilgotnym, umiarkowanym klimatem podobnym do klimatu panującego w regionie, z którego wywodzi się ten gatunek rośliny (dolina Jangcy w Chinach), gdzie średnia temperatura wynosi 13-15 °C (średnia temperatura minimalna: 8-10 °C i średnia temperatura maksymalna: 28-30 °C), a średnia wilgotność względna wynosi 75-80 % w miesiącach letnich, i gdzie nie odnotowuje się wczesnych przymrozków, co oznacza, że owoce można zebrać po osiągnięciu przez nie odpowiedniego stopnia dojrzałości wystarczającego, aby uzyskały najlepsze możliwe właściwości pod względem jakości i mogły być przechowywane w nienaruszonym stanie w komorach chłodniczych do lipca roku przypadającego po roku zbiorów, oraz aby do momentu spożycia osiągnęły zawartość cukru wynoszącą co najmniej 12 ° w skali Brixa oraz jędrność nieprzekraczającą 3 kg (mierzoną za pomocą sondy o długości 8 mm).".
Usunięto umieszczone w nawiasach odniesienia do zawartości cukru w owocach w momencie zbioru. Przyczyni się to do poprawy przejrzystości specyfikacji produktu, jeżeli chodzi o wartość na skali Brixa wymaganą dla "Kiwi Latina", którą określono już w art. 2 i 5.
Jak wskazano w zmianie do pkt 5, cała specyfikacja produktu będzie odnosiła się obecnie do tego samego miesiąca - tj. do lipca - jako najpóźniejszego dopuszczalnego terminu przechowywania owoców kiwi w komorach chłodniczych.
Obydwie te zmiany mają charakter redakcyjny i nie mają wpływu na związek produktu z obszarem geograficznym ani na jego właściwości. W związku z tym zmianę tę można uznać za zmianę nieznaczną zgodnie z art. 53 ust. 2 lit. a)-e) rozporządzenia (UE) nr 1151/2012.
Etykietowanie (pkt 8 specyfikacji produktu i pkt 4.8 streszczenia)
Poniższe zdanie:
"Logo musi zostać umieszczone na opakowaniu, przy czym można znakować nim również poszczególne owoce kiwi."
otrzymuje następujące brzmienie:
"Logo musi zostać umieszczone zarówno na opakowaniu, jak i na poszczególnych owocach kiwi."
Aby zwiększyć rozpoznawalność produktu opatrzonego ChOG wśród konsumentów, postanowiono wprowadzić wymóg opatrzenia każdego owocu kiwi odpowiednim logo. Zmianę tę należy uznać za zmianę nieznaczną zgodnie z art. 53 ust. 2 lit. a)-e) rozporządzenia (UE) nr 1151/2012.
Inne
Zmiany układu i poprawki