Publikacja w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej wniosku o zatwierdzenie zmiany w specyfikacji produktu sektora wina, o którym mowa w art. 105 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 [Pla i Llevant (ChNP)].

DECYZJA WYKONAWCZA KOMISJI
z dnia 28 sierpnia 2017 r.
w sprawie publikacji w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej wniosku o zatwierdzenie zmiany w specyfikacji produktu sektora wina, o którym mowa w art. 105 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 [Pla i Llevant (ChNP)] 1

(2017/C 284/07)

(Dz.U.UE C z dnia 29 sierpnia 2017 r.)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiające wspólną organizację rynków produktów rolnych oraz uchylające rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE) nr 1037/2001 i (WE) nr 1234/2007 2 , w szczególności jego art. 97 ust. 3,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Hiszpania złożyła wniosek o zatwierdzenie zmiany w specyfikacji nazwy "Pla i Llevant" zgodnie z art. 105 rozporządzenia (UE) nr 1308/2013.

(2) Komisja rozpatrzyła wniosek i stwierdziła, że spełniono warunki określone w artykułach 93-96, w art. 97 ust. 1 oraz w artykułach 100, 101 i 102 rozporządzenia (UE) nr 1308/2013.

(3) Aby umożliwić składanie oświadczeń o sprzeciwie zgodnie z art. 98 rozporządzenia (UE) nr 1308/2013, należy opublikować w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej wniosek o zatwierdzenie zmiany w specyfikacji nazwy "Pla i Llevant",

STANOWI, CO NASTĘPUJE:

Artykuł

Wniosek o zatwierdzenie zmiany w specyfikacji nazwy "Pla i Llevant" (ChNP), zgodnie z art. 105 rozporządzenia (UE) nr 1308/2013, znajduje się w załączniku do niniejszej decyzji.

Zgodnie z art. 98 rozporządzenia (UE) nr 1308/2013 prawo do zgłoszenia sprzeciwu wobec zmiany w specyfikacji produktu, o której mowa w akapicie pierwszym niniejszego artykułu, przysługuje w ciągu dwóch miesięcy od daty opublikowania niniejszej decyzji w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Sporządzono w Brukseli dnia 28 sierpnia 2017 r.
W imieniu Komisji
Phil HOGAN
Członek Komisji

ZAŁĄCZNIK

"PLA I LLEVANT"

PDO-ES-A1038-AM03

Data złożenia wniosku: 11.2.2016

WNIOSEK O ZATWIERDZENIE ZMIANY W SPECYFIKACJI PRODUKTU

1.
Przepisy, które mają zastosowanie do wprowadzania zmiany

Art. 105 rozporządzenia (UE) nr 1308/2013 - zmiana inna niż nieznaczna

2.
Opis i uzasadnienie zmiany
2.1.
Delegowanie weryfikacji specyfikacji produktu organowi kontrolnemu

Właściwy organ delegował weryfikację zgodności ze specyfikacją produktu, mającą zastosowanie do tej ChNP, Radzie Zarządzającej nazwy pochodzenia "Pla i Llevant", po uzyskaniu przez ten podmiot akredytacji ze strony hiszpańskiego krajowego organu ds. certyfikacji i akredytacji (ENAC) w lutym 2012 r.

Zmiana ta odnosi się wyłącznie do pkt 9 specyfikacji produktu, a nie do jednolitego dokumentu.

2.2.
Rozszerzenie wyznaczonego obszaru

Zmiana polega na rozszerzeniu wyznaczonego obszaru o gminę Santanyi.

Punkt 4 specyfikacji produktu oraz pkt 5 jednolitego dokumentu zostają zatem zmienione. Uzasadnienie tej zmiany jest następujące:

-
Gmina Santanyi graniczy z gminami ChNP "Pla i Llevant", dokładnie zaś z Campos i Felanitx.
-
Tradycja produkcji wina w Santanyi istniała w tej gminie podczas całej jej historii.
-
Charakter gleby i środowiska naturalnego w tej gminie są takie same jak w pozostałej części obecnego, wyznaczonego obszaru geograficznego "Pla i Llevant" (ChNP).
-
Poprzednie badania eksperymentalne przeprowadzono na winogronach pochodzących z winorośli uprawianych w Santanyi, zgodnie z przepisami dotyczącymi "Pla i Llevant" ChNP.
-
Badania te wykazały, że wino z winogron uzyskanych w Santanyi spełnia wymogi jakości (właściwości fizyczne, chemiczne i organoleptyczne) określone dla nazwy pochodzenia "Pla i Llevant".

Włączenie tej gminy do obszaru objętego - w odniesieniu do produkcji wina - chronioną nazwą pochodzenia "Pla i Llevant" jest w pełni uzasadnione.

JEDNOLITY DOKUMENT

1.
Zarejestrowana nazwa

Pla i Llevant

2.
Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChNP - chroniona nazwa pochodzenia

3.
Kategorie produktów winiarskich
1.
Wino
3.
Wino likierowe
4.
Wino musujące
8.
Wino półmusujące
4.
Opis wina (win)

Wino - wina różowe i białe

Wina białe i różowe są jasne, przejrzyste i lśniące. Posiadają aromat świeżości i owoców. W smaku są świeże, otwarte i owocowe. Białe wina beczkowe mają aromat charakterystyczny dla win otrzymywanych tą metodą. W smaku są przyjemne, kremowe, o określonej strukturze i utrzymującym się posmaku.

Dwutlenek siarki: 240 jeżeli > 5 g/l glukozy i fruktozy.

Limity dla parametrów analitycznych niewymienionych tutaj muszą być zgodne z odpowiednimi przepisami UE.

Ogólne właściwości analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 10,5
Minimalna ogólna kwasowość 4,5 miliekwiwalentów na litr
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 13,3
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) 180

Wino - wina czerwone

Wina czerwone są przejrzyste, żywe i lśniące, o barwie nasyconej do półnasyconej. Młode wina mają aromat świeży i owocowy, który z czasem nabiera nuty dojrzałych owoców, wzbogaconej nutą drewna beczkowego. W smaku są eleganckie, przyjemne, pełne, wyważone i aksamitne, o ciepłym utrzymującym się posmaku.

Dwutlenek siarki: 180 jeżeli > 5 g/l glukozy i fruktozy.

Limity dla parametrów analitycznych niewymienionych tutaj muszą być zgodne z odpowiednimi przepisami UE.

Ogólne właściwości analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 11
Minimalna ogólna kwasowość 4,5 miliekwiwalentów na litr
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 13,3
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) 140

Wino likierowe

Wino likierowe ma słomkowożółtą barwę, o zielonozłotym menisku. W winach czerwonych barwa może być intensywnie czerwona do purpurowej. Są one przejrzyste i lśniące. W winach białych można odróżnić kwiatowy smak i aromat owoców w syropie, z nutami dojrzałości. Czerwone wina mają smak konfitur z rodzynek i orzechów. Mają one odpowiedni poziom kwasowości, są wyważone i eleganckie.

Dwutlenek siarki: 175 jeżeli > 5 g/l glukozy i fruktozy.

Maksymalna zawartość kwasu lotnego wynosi 25 miliekwiwalentów na litr, ponieważ są to wina, których całkowita objętościowa zawartość alkoholu wynosi 15 % obj. lub więcej. Jest to zgodnie z odstępstwem przewidzianym w pkt 3 załącznika I C do rozporządzenia (WE) nr 606/2009.

Limity dla parametrów analitycznych niewymienionych tutaj muszą być zgodne z odpowiednimi przepisami UE.

Ogólne właściwości analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 15
Minimalna ogólna kwasowość 4,5 miliekwiwalentów na litr
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 25
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) 130

Wino musujące

Młode wina musujące są praktycznie bezbarwne. W przypadku win musujących, które były beczkowane, barwa jest bardziej intensywna. W różowych winach musujących barwa jest zbliżona do skórki cebuli i różowawego fioletu.

We wszystkich przypadkach wino ma lśniący aspekt zewnętrzny. Pęcherzyki są niewielkie, uwalniają się powoli, przez dłuższy czas, tworząc długie łańcuchy. Smak może przypominać, w jaki sposób wino zostało otrzymane na bazie poprzednich win, w drodze autolizy osadu. W smaku wino posiada zrównoważoną kwasowość bez chropowatości. Posmak nie ma naleciałości i długo się utrzymuje.

Limity dla parametrów analitycznych niewymienionych tutaj muszą być zgodne z odpowiednimi przepisami UE.

Ogólne właściwości analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 11
Minimalna ogólna kwasowość 4,5 miliekwiwalentów na litr
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 13,3
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) 160

Wino półmusujące

Białe wina musujące są koloru słomkowożółtego o jasnozłotym menisku. Różowe wina mają średnio intensywną barwę różowawego fioletu.

Są one przejrzyste i lśniące. Pęcherzyki i kolumny pęcherzyków są niewielkie. Aromat jest owocowy z posmakiem drugiej fermentacji. W smaku wino jest świeże i owocowe, z utrzymującym się długo posmakiem.

Limity dla parametrów analitycznych niewymienionych tutaj muszą być zgodne z odpowiednimi przepisami UE.

Ogólne właściwości analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 10
Minimalna ogólna kwasowość 4,5 miliekwiwalentów na litr
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 13,3
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) 160
5.
Praktyki wytwarzania wina
a.
Podstawowe praktyki enologiczne

Szczególne praktyki enologiczne

Techniki obróbki winogron, moszczu i wina, kontrola fermentacji i przetwarzanie muszą być dostosowane do celu, jakim jest otrzymywanie produktów najwyższej jakości. Ekstrakcja moszczu lub wina może odbywać się wyłącznie mechanicznie, co pozwala uniknąć uszkodzenia lub przemieszczenia winogron. Nie można stosować praktyk obejmujących ogrzewanie wstępne winogron lub ogrzewanie moszczu lub wina przy obecności wytłoków, czego celem jest ekstrakcja materiałów barwiących. Do ekstrakcji moszczu lub wina i ich oddzielenia od wytłoków należy stosować odpowiednie ciśnienie, tak aby uzyskać nie więcej niż 70 litrów wina na każde 100 kilogramów zbioru.

b.
Maksymalne zbiory

11 000 kilogramów z hektara

77 hektolitrów z hektara

6.
Wyznaczony obszar

Obszar produkcji nazwy pochodzenia "Pla i Llevant" składa się z następujących gmin, znajdujących się na wyspie Majorce: Algaida, Ariany, Arta, Campos, Capdepera, Felanitx, Llucmajor, Manacor, Maria de la Salut, Montuíri, Muro, Petra, Porreres, Sant Joan, Sant Llorenc des Cardassar, Santa Margalida, Santanyi, Sineu i Vilafranca de Bonany, które Rada Zarządzająca uznała za nadające się do produkcji winogron wymienionych odmian.

7.
Główne odmiany winorośli do produkcji wina

PENSAL BLANCA, synonim: MOLL

CALLET

GORGOLLASSA

GIRO ROS

FOGONEU

MANTO NEGRO

8.
Opis związku(-ów)

Wino

Na winorośl wpływa wyspiarski charakter tego regionu i lokalizacja plantacji, niemal na poziomie morza. Lokalny wiatr Embat zapewnia chłód, wilgotność i zasolenie. Ma on wpływ na rodzaj uprawy winorośli, ponieważ umożliwia dostęp powietrza w trakcie dojrzewania winogron oraz dostarcza dużej ilości soli. Wysoki poziom nasłonecznienia sprzyja syntezie związków fenolowych, zapewnienia wysoką koncentrację smaku i dużą zawartość procentową alkoholu, dając wina czerwone o barwie od intensywnej do średnio intensywnej i wina białe o jasnym aspekcie. Gleba wapienna sprzyja obecności składników aromatycznych. Wszystkie te czynniki oznaczają, że wina "Pla i Llevant" mają wyjątkowy charakter i dobrze zintegrowaną kwasowość, która nadaje im typową strukturę i moc.

Wina musujące, półmusujące i likierowe

Cechy odróżniające wina "Pla i Llevant" ChNP musujące, półmusujące i likierowe związane są z różną jakością wina bazowego, stosowanego do ich produkcji.

9.
Dodatkowe wymogi zasadnicze

Podstawa prawna:

Ustawodawstwo krajowe

Rodzaj wymogów dodatkowych: Przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu:

Etykieta musi zawierać nazwę i logo chronionej nazwy "Pla i Llevant".

Podstawa prawna:

Ustawodawstwo krajowe

Rodzaj wymogów dodatkowych: Pakowanie w obrębie wyznaczonego obszaru geograficznego

Opis wymogu:

Butelkowanie musi odbywać się na obszarze produkcji, z uwagi na znaczenie, jakie ma dla jakości produktu końcowego. Najlepsze warunki zapewnia się, jeżeli butelkowania dokonują przedsiębiorstwa mające siedzibę w tym samym regionie co wytwórnie win objętych nazwą pochodzenia i działające pod ich bezpośrednim nadzorem, ponieważ mają one doświadczenie specjalistyczne i, co więcej, dogłębną znajomość szczególnych cech danego wina. Butelki, w których wino jest sprzedawane do spożycia, muszą posiadać plombę gwarancyjną, etykietę lub numerowaną etykietę dodatkową, wydaną przez organ kontrolny i umieszczaną na butelkach na terenie wytwórni wina. W przypadku przechowywania wina z innych regionów geograficznych należy uprzedzić o tym na piśmie organ kontrolny. Przechowywanie będzie dozwolone pod następującymi warunkami: Wino w butelkach o pojemności < 15 l. Butelki etykietowane w miejscu pochodzenia.

Link do specyfikacji produktu

http://www.caib.es/sites/qualitatagroalimentaria/es/pla_i_llevant-46239/

1 Decyzja zmieniona przez sprostowanie z dnia 4 października 2017 r. (Dz.U.UE.C.2017.332.7).
2 Dz.U. L 347 z 20.12.2013, s. 671.

Zmiany w prawie

Wnioski o świadczenie z programu "Aktywny rodzic" od 1 października

Pracujemy w tej chwili nad intuicyjnym, sympatycznym, dobrym dla użytkowników systemem - przekazała we wtorek w Warszawie szefowa MRPiPS Agnieszka Dziemianowicz-Bąk. Nowe przepisy umożliwią wprowadzenie do systemu prawnego trzech świadczeń: "aktywni rodzice w pracy", "aktywnie w żłobku" i "aktywnie w domu". Na to samo dziecko za dany miesiąc będzie jednak przysługiwało tylko jedno z tych świadczeń.

Krzysztof Koślicki 11.06.2024
KSeF od 1 lutego 2026 r. - ustawa opublikowana

Obligatoryjny Krajowy System e-Faktur wejdzie w życie 1 lutego 2026 roku. Ministerstwo Finansów zapowiedziało wcześniej, że będzie też drugi projekt, dotyczący uproszczeń oraz etapowego wejścia w życie KSeF - 1 lutego 2026 r. obowiązek obejmie przedsiębiorców, u których wartość sprzedaży przekroczy 200 mln zł, a od 1 kwietnia 2026 r. - wszystkich przedsiębiorców.

Monika Pogroszewska 11.06.2024
Prezydent podpisał nowelę ustawy o zasadach prowadzenia polityki rozwoju

Prezydent podpisał nowelizację ustawy o zasadach prowadzenia polityki rozwoju oraz niektórych innych ustaw - poinformowała w poniedziałek kancelaria prezydenta. Nowe przepisy umożliwiają m.in. podpisywanie umów o objęcie przedsięwzięć wsparciem z KPO oraz rozliczania się z wykonawcami w euro.

Ret/PAP 10.06.2024
Wakacje składkowe dla przedsiębiorców z podpisem prezydenta

Prezydent Andrzej Duda podpisał nowelizację ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych oraz niektórych innych ustaw – poinformowała Kancelaria Prezydenta RP w poniedziałkowym komunikacie. Ustawa przyznaje określonym przedsiębiorcom prawo do urlopu od płacenia składek na ubezpieczenia społeczne przez jeden miesiąc w roku.

Grażyna J. Leśniak 10.06.2024
Prezydent podpisał ustawę powołującą program "Aktywny Rodzic"

Prezydent podpisał ustawę o wspieraniu rodziców w aktywności zawodowej oraz w wychowaniu dziecka "Aktywny rodzic". Przewiduje ona wprowadzenie do systemu prawnego trzech świadczeń wspierających rodziców w aktywności zawodowej oraz w wychowywaniu i rozwoju małego dziecka: „aktywni rodzice w pracy”, „aktywnie w żłobku” i „aktywnie w domu”. Na to samo dziecko za dany miesiąc będzie przysługiwało tylko jedno z tych świadczeń. O tym, które – zdecydują sami rodzice.

Grażyna J. Leśniak 10.06.2024
Nawet pół miliona kary dla importerów - ustawa o KAS podpisana

Kancelaria Prezydenta poinformowała w piątek, że Andrzej Duda podpisał nowelizację ustawy o Krajowej Administracji Skarbowej oraz niektórych innych ustaw. Wprowadza ona unijne regulacje dotyczące importu tzw. minerałów konfliktowych. Dotyczy też kontroli przewozu środków pieniężnych przez granicę UE. Rozpiętość kar za naruszenie przepisów wyniesie od 1 tys. do 500 tys. złotych.

Krzysztof Koślicki 07.06.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2017.284.5

Rodzaj: Decyzja
Tytuł: Publikacja w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej wniosku o zatwierdzenie zmiany w specyfikacji produktu sektora wina, o którym mowa w art. 105 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 [Pla i Llevant (ChNP)].
Data aktu: 28/08/2017
Data ogłoszenia: 29/08/2017