Publikacja wniosku zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych.

Publikacja wniosku zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych

(2015/C 299/07)

(Dz.U.UE C z dnia 11 września 2015 r.)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 51 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 1 .

JEDNOLITY DOKUMENT

"AYDIN İNCİRİ"

Nr UE: TR-PDO-0005-01116 - 11.6.2013

ChOG () ChNP (X)

1.
Nazwa

Aydın İnciri

2.
Państwo członkowskie lub państwo trzecie Turcja
3.
Opis produktu rolnego lub środka spożywczego
3.1.
Rodzaj produktu

Klasa 1.6. Owoce, warzywa i zboża świeże lub przetworzone

3.2.
Opis produktu noszącego nazwę podaną w pkt 1

Aydın İnciri to nazwa nadana suszonym figom Sarılop. Figi Sarılop są odmianą Ficus carica domestica (figa żeńska). Są one rodzajem Ficus carica erinosyce, podgatunku Ficus carica L. podrodzaju Ficus L.

Właściwości fizyczne:

Skórka: białawożółta, cienka i miękka.

Nasiona: nasiona są pełne.

Wielkość: liczba owoców na kg powinna wynosić co najwyżej 90.

Właściwości chemiczne:

Skład 100 g suszonych fig: woda (najwyżej) 20 %, wartość energetyczna (przynajmniej) 213 kcal, cukier łącznie (przynajmniej) 50 %, wapń (Ca) (przynajmniej) 120 mg.

Właściwości organoleptyczne: miąższ ma jednolitą konsystencję, jest słodki i lepki; pozostawia szczególnie słodki posmak i ma słodki zapach.

3.3.
Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych)

3.4.
Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym

Wszystkie procesy od wytwarzania do zbioru i suszenia Aydın İnciri muszą odbywać się na obszarze geograficznym określonym w pkt 4.

3.5.
Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa -

3.6.
Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

Na opakowaniu Aydın İnciri muszą zostać wydrukowane lub napisane w czytelny i nieusuwalny sposób następujące informacje:

-
nazwa handlowa i adres, skrócona nazwa i adres lub zarejestrowany znak towarowy spółki,
-
numer partii,
-
nazwa towaru - Aydın İnciri oraz
-
następujące logo:

grafika

4.
Zwięzłe określenie obszaru geograficznego

Wszystkie okręgi i gminy wiejskie prowincji Aydın

5.
Związek z obszarem geograficznym

Aydın İnciri jest odmianą suszonych fig. Czynniki środowiskowe i ludzkie, które mają wpływ na ich dojrzewanie i proces suszenia, nadają im cienką skórkę, miękką konsystencję oraz białawożółty kolor skórki. Metoda suszenia fig stosowana w produkcji Aydın İnciri odróżnia je od suszonych fig produkowanych w innych regionach. Figi są suszone na słońcu przez wykwalifikowanych i doświadczonych pracowników przy zastosowaniu tradycyjnych metod i w całkowicie naturalnym środowisku.

Region, w którym produkuje się Aydın İnciri, charakteryzuje się głębokimi piaszczysto-gliniastymi glebami wzbogaconymi materiałami organicznymi i wapniem pochodzącym z gnejsowej lub łupkowo-gnejsowej skały macierzystej. Piaszczysto-gliniasta struktura gleby zatrzymuje ograniczoną ilość wody, w wyniku czego nie dochodzi do rozwoju chorób bakteryjnych i grzybiczych, a powstają wysokiej jakości owoce.

Zimy są ciepłe, a lata - gorące i suche. Średnia roczna temperatura wynosi od 18 °C do 20 °C. Do suszenia Aydın İnciri niezbędne są temperatury do 30-32 °C w okresach dojrzewania i suszenia. Średnie roczne opady w regionie kształtują się w przedziale 625-675 mm dla regionu. Ważne jest, aby podczas dojrzewania i suszenia pogoda była sucha i bezchmurna, ponieważ deszcz stanowi główny czynnik powodujący pogorszenie jakości suszonych fig. Przy niskiej wilgotności formuje się gruba skórka owocu, podczas gdy wysoka wilgotność powoduje ciemnienie barwy owocu i jego pękanie, co obniża jakość. W regionie Aydın odnotowuje się znaczne opady deszczu w listopadzie i czerwcu, ale średnie opady w sierpniu i wrześniu wynoszą ok. 41-98 mm. Struktura topograficzna regionu - z górami biegnącymi prostopadle do morza - pozwala na przemieszczanie się wilgotnego powietrza od morza w kierunku obszarów położonych w głębi lądu, a suchemu powietrzu - od obszarów położonych w głębi lądu w kierunku wybrzeża. Układy wiatrów przeważających w dolinach Büyük i Küçük Menderes mają kluczowe znaczenie dla produkcji wysokiej jakości suszonych fig w tym regionie i tym samym wyznaczają obszar, na którym można uprawiać figi. Wiatr północno-wschodni, który wieje rano, ma duże znaczenie dla procesu dojrzewania i suszenia fig. Tymczasem wilgotna bryza morska wiejąca z zachodu po południu powoduje, że figi są duże i mają cienką skórkę. Występowanie obu tych wiatrów, wiejących z różnych stron, oznacza, że figi są suszone w sposób umożliwiający uzyskanie produktu o wysokiej jakości.

Aydın İnciri są produkowane na tym obszarze od tysięcy lat. Fakt, że w nazwie botanicznej Ficus carica L. znajduje się odniesienie do fig uprawianych w regionie Karia w zachodniej Anatolii dowodzi wielowiekowego doświadczenia w uprawie fig i jej znaczenia w regionie Morza Egejskiego. Figi są produkowane, zbierane i suszone od wielu lat według tych samych tradycyjnych, naturalnych metod. Figi zawsze były częścią codziennego życia tutejszych mieszkańców. Produkcja fig stała się taką sztuką dla mieszkańców tego regionu, że uczyli oni i nadal uczą technik uprawy fig dzieci od najmłodszych lat. Produkcja wysokiej jakości suszonych fig zależy od pracy wykwalifikowanych i doświadczonych osób je uprawiających, które kontrolują proces suszenia fig wcześnie rano i późnym popołudniem. Wieczorem figi są układane jedne na drugich i przykrywane grubą płachtą w celu ich ochrony przed insektami i ewentualną rosą. Proces ten jest powtarzany codziennie, aż do czasu, gdy figi będą wysuszone do odpowiedniego poziomu wilgotności.

Aydın İnciri mają szczególne znaczenie dla prowincji Aydın i są symbolem tego obszaru. Motyw fig często pojawia się na dekoracjach umieszczanych na placach wiosek i miast w prowincji. Na jednym z głównych placów znajduje się także rzeźba przedstawiająca figi. W Aydın odbywa się wiele festiwali poświęconych figom, w tym festiwal fig w Germencik oraz festiwal złotych fig w İncirliova. Takie festiwale są tradycyjnie organizowane raz do roku i odbywają się wtedy różne imprezy we wioskach i miasteczkach.

Odesłanie do publikacji specyfikacji

(art. 6 ust. 1 akapit drugi niniejszego rozporządzenia)

Rząd Turcji wszczął krajową procedurę sprzeciwu, publikując wniosek o uznanie Aydın İnciri za produkt o chronionej nazwie pochodzenia w Dzienniku Ustaw Republiki Turcji, nr 26234 z dnia 20 lipca 2006 r. Aydın İnciri zostały następnie oficjalnie zarejestrowane w Tureckim Urzędem Patentowym.

Tekst specyfikacji produktu można znaleźć również na stronie Tureckiego Urzędu Patentowego pod adresem http://www.tpe.gov.tr/TurkPatentEnstitusu/geographicalRegisteredList/ klikając na nazwę "Aydın İnciri".

1 Dz.U. L 343 z 14.12.2012, s. 1.

Zmiany w prawie

Prezydent podpisał nowelę ustawy o zasadach prowadzenia polityki rozwoju

Prezydent podpisał nowelizację ustawy o zasadach prowadzenia polityki rozwoju oraz niektórych innych ustaw - poinformowała w poniedziałek kancelaria prezydenta. Nowe przepisy umożliwiają m.in. podpisywanie umów o objęcie przedsięwzięć wsparciem z KPO oraz rozliczania się z wykonawcami w euro.

Ret/PAP 10.06.2024
Wakacje składkowe dla przedsiębiorców z podpisem prezydenta

Prezydent Andrzej Duda podpisał nowelizację ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych oraz niektórych innych ustaw – poinformowała Kancelaria Prezydenta RP w poniedziałkowym komunikacie. Ustawa przyznaje określonym przedsiębiorcom prawo do urlopu od płacenia składek na ubezpieczenia społeczne przez jeden miesiąc w roku.

Grażyna J. Leśniak 10.06.2024
Prezydent podpisał ustawę powołującą program "Aktywny Rodzic"

Prezydent podpisał ustawę o wspieraniu rodziców w aktywności zawodowej oraz w wychowaniu dziecka "Aktywny rodzic". Przewiduje ona wprowadzenie do systemu prawnego trzech świadczeń wspierających rodziców w aktywności zawodowej oraz w wychowywaniu i rozwoju małego dziecka: „aktywni rodzice w pracy”, „aktywnie w żłobku” i „aktywnie w domu”. Na to samo dziecko za dany miesiąc będzie przysługiwało tylko jedno z tych świadczeń. O tym, które – zdecydują sami rodzice.

Grażyna J. Leśniak 10.06.2024
Nawet pół miliona kary dla importerów - ustawa o KAS podpisana

Kancelaria Prezydenta poinformowała w piątek, że Andrzej Duda podpisał nowelizację ustawy o Krajowej Administracji Skarbowej oraz niektórych innych ustaw. Wprowadza ona unijne regulacje dotyczące importu tzw. minerałów konfliktowych. Dotyczy też kontroli przewozu środków pieniężnych przez granicę UE. Rozpiętość kar za naruszenie przepisów wyniesie od 1 tys. do 500 tys. złotych.

Krzysztof Koślicki 07.06.2024
KSeF od 1 lutego 2026 r. - ustawa z podpisem prezydenta

Obligatoryjny Krajowy System e-Faktur wejdzie w życie 1 lutego 2026 roku. Prezydent Andrzej Duda podpisał ustawę. Ministerstwo Finansów zapowiedziało wcześniej, że będzie też drugi projekt, dotyczący uproszczeń oraz etapowego wejścia w życie KSeF - 1 lutego 2026 r. obowiązek obejmie przedsiębiorców, u których wartość sprzedaży przekroczy 200 mln zł, a od 1 kwietnia 2026 r. - wszystkich przedsiębiorców.

Monika Pogroszewska 07.06.2024
Senat poparł zmianę obowiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów

W ślad za rekomendacją Komisji Rodziny, Polityki Senioralnej i Społecznej Senat przyjął w środę bez poprawek zmiany w Kodeksie pracy, których celem jest nowelizacja art. 222 dostosowująca polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.06.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2015.299.29

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja wniosku zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych.
Data aktu: 11/09/2015
Data ogłoszenia: 11/09/2015