Publikacja wniosku zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych.

Publikacja wniosku zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych

(2015/C 25/08)

(Dz.U.UE C z dnia 24 stycznia 2015 r.)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 51 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 1 .

JEDNOLITY DOKUMENT

"ARROZ CAROLINO DO BAIXO MONDEGO"

Nro UE: PT-PGI-0005-0966-21.2.2012

ChNP () ChOG (X)

1.
Nazwa

"Arroz Carolino do Baixo Mondego"

2.
Państwo członkowskie lub państwo trzecie Portugalia
3.
Opis produktu rolnego lub środka spożywczego
3.1.
Rodzaj produktu

Klasa 1.6. Owoce, warzywa i zboża świeże lub przetworzone

3.2.
Opis produktu noszącego nazwę podaną w pkt 1

Ryż "Arroz Carolino do Baixo Mondego" to obłuskane ziarna ryżu gatunku ryż siewny Oryza sativa L., podgatunek Japonica, różnych odmian (np. Aríete, EuroSis, Augusto, Vasco i Luna), które to ziarna ze względu na ich uprawę w regionie Baixo Mondego, po obłuskaniu i wymłóceniu, charakteryzują się wilgotnością maksymalnie 13 % i mają następujące właściwości:

Właściwości odmiany w przypadku wymłóconego surowego ziarna

Ziarna ryżu "Arroz Carolino do Baixo Mondego" to długie ziarna rodzaju A, o białej barwie oraz szklistym i krystalicznym wyglądzie.

Właściwości chemiczne surowego ziarna

Parametry Wartości minimalne Wartości maksymalne
Amyloza (% w s.m.) 17,5 22,5
Białko (% w s.m.) 6,1 7,2
Tłuszcz (% w s.m.) 0,54 0,95
Popiół łącznie (% w s.m.) 0,30 0,45

Właściwości fizyczne

Parametry Wartości minimalne Wartości maksymalne
Ziarno całe (%) 60 68

Właściwości reologiczne

Parametry Wartości minimalne Wartości maksymalne
Lepkość (cP) 2 900 3 700
Retrogradacja (cP) 50 500

Właściwości kulinarne

Parametry Wartości minimalne Wartości maksymalne
Twardość* (kg/cm2) 0,9 1,2
Czas gotowania (w minutach) 10 12
Ilość wchłoniętej wody (%) 13 20
Zwiększenie objętości (o ile razy więcej) 2,09 2,49
Rozkład (%) 1 2
3.3.
Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego)

-

3.4.
Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym

Produkcja ryżu "Arroz Carolino do Baixo Mondego" od wysiewu do zbiorów odbywa się na obszarze geograficznym określonym i opisanym w pkt 4.

3.5.
Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itd. produktu, do którego odnosi się chronione oznaczenie geograficzne

-

3.6.
Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się chronione oznaczenie geograficzne Na etykiecie produktu muszą znajdować się następujące elementy:

nazwa i oznaczenie kontrolne jednostki kontrolującej i certyfikującej i numer serii;

logo ryżu "Arroz Carolino do Baixo Mondego", jak na poniższym rysunku:

grafika

4.
Zwięzłe określenie obszaru geograficznego

Obszar produkcji ryżu objętego ChOG "Arroz Carolino do Baixo Mondego" obejmuje następujące wsie: Ançã w gminie Cantanhede; Ameal, Antuzede, Arzila, Ribeira de Frades, São João do Campo, S. Martinho do Bispo i Taveiro w gminie Coimbra; Anobra w gminie Condeixa-a-Nova; Alqueidão, Lavos, Paião, Borda do Campo, Maiorca, Ferreira-a-Nova, Santana e Vila Verde w gminie Figueira da Foz; Tentúgal, Meãs do Campo, Carapinheira, Montemor-o-Velho, Gatões, Abrunheira, Liceia, Verride, Ereira, Vila Nova da Barca, Pereira e Santo Varão w gminie Montemor-o-Velho; Louriçal w gminie Pombal; Alfarelos, Brunhós, Gesteira, Granja do Ulmeiro, Samuel, Soure, Vila Nova de Anços e Vinha da Rainha w gminie Soure.

5.
Związek z obszarem geograficznym

Specyfika obszaru geograficznego

Pod względem klimatu region Baixo Mondego z uwagi na swoje położenie geograficzne różni się od wszystkich innych terenów, na których uprawia się ryż, zwłaszcza w dolinie Tagu i rzeki Sado. Klimat regionu Baixo Mondego podczas wszystkich etapów uprawy ryżu, a zwłaszcza podczas wzrostu, dojrzewania i zbiorów ziaren, różni się od klimatu innych regionów ze względu na następujące cechy:

1)
mniejsza liczba godzin światła dziennego (1 627 godzin światła dziennego podczas całego cyklu uprawy, z czego około 500 godzin światła dziennego skoncentrowanych jest w okresie wzrostu i dojrzewania ziaren);
2)
średnie temperatury bardziej łagodne, o mniejszych amplitudach, wysoka względna wilgotność powietrza;
3)
mniejsze natężenie promieniowania słonecznego (około 29 kcal/cm2 w sierpniu i we wrześniu).

Specyfika produktu

Niskie temperatury i nasłonecznienie w okresie przed zbiorami lub podczas dojrzewania stanowią charakterystyczne czynniki rolnośrodowiskowe, które przyczyniają się do powolnego dojrzewania, a w konsekwencji do specyficznego składu chemicznego ryżu.

Ryż "Arroz Carolino do Baixo Mondego" wyróżnia się ze względu na powolny i charakterystyczny dla niego proces dojrzewania wynikający ze znacznego zmniejszenia natężenia promieniowania słonecznego w tym okresie, co powoduje, że proces dojrzewania jest bardziej jednolity i przebiega wolniej.

Ziarna ryżu "Arroz Carolino do Baixo Mondego" to długie ziarna rodzaju A, jednolite pod względem wielkości i barwy, o średniej zawartości amylozy 17,5-22,5 % w s.m., krótkim okresie gotowania (10-12 minut), średniej twardości (0,9-1,2 kg/cm2) i stabilności pod względem retrogradacji.

W wyniku analizy danych dotyczących tych samych odmian stwierdzono, że zawartość amylozy w próbkach z regionu geograficznego Baixo Mondego była o 2 % wyższa od zawartości amylozy w ryżu uprawianym w innych regionach, a lepkość oraz właściwości organoleptyczne (zapach i smak) wyróżniały ryż objęty przedmiotowym ChOG w stosunku do ryżu z innych regionów. Zabarwienie ryżu "Arroz Carolino do Baixo Mondego" jest pozbawione zanieczyszczeń i jednolite.

Te cechy charakterystyczne związane z uprawą ryżu w regionie Baixo Mondego wynikają ze wspomnianych wyżej czynników rolnośrodowiskowych, które prowadzą do powolnego dojrzewania ryżu na polach ryżowych, determinując właściwości kulinarne ryżu "Arroz Carolino do Baixo Mondego".

W wyniku analizy organoleptycznej ryżu "Arroz Carolino do Baixo Mondego" gotowanego w wodzie, przeprowadzonej przez zespół degustatorów, stwierdzono, że ziarna tego ryżu są bardziej sypkie, kremowe, miękkie i mają gładszą i bardziej oleistą powierzchnię niż ziarna zwykłego ryżu "Carolino".

Związek przyczynowy zachodzący między charakterystyką obszaru geograficznego a jakością lub właściwościami produktu (w przypadku ChNP) lub szczególne cechy jakościowe, renoma lub inne właściwości produktu (w przypadku ChOG)

Cechy klimatyczne regionu Baixo Mondego sprawiają, że proces wzrostu i dojrzewania ryżu "Arroz Carolino do Baixo Mondego" przebiega wolniej, co przyczynia się do wytworzenia się charakterystycznych cech ryżu związanych z jego jakością, tj.:

-
tendencji do wyższej zawartości amylozy,
-
większej ilości całych ziaren z uwagi na powstawanie mniejszej ilości pęknięć podczas ostatniego etapu uprawy lub dojrzewania.

Odesłanie do publikacji specyfikacji

(art. 6 ust. 1 akapit drugi wspomnianego rozporządzenia)

http://www.dgadr.mamaot.pt/images/docs/val/dop_igp_etg/Valor/CE_Arroz_Carolino_B.Mondego.pdf

1 Dz.U. L 343 z 14.12.2012, s. 1.

Zmiany w prawie

Wnioski o świadczenie z programu "Aktywny rodzic" od 1 października

Pracujemy w tej chwili nad intuicyjnym, sympatycznym, dobrym dla użytkowników systemem - przekazała we wtorek w Warszawie szefowa MRPiPS Agnieszka Dziemianowicz-Bąk. Nowe przepisy umożliwią wprowadzenie do systemu prawnego trzech świadczeń: "aktywni rodzice w pracy", "aktywnie w żłobku" i "aktywnie w domu". Na to samo dziecko za dany miesiąc będzie jednak przysługiwało tylko jedno z tych świadczeń.

Krzysztof Koślicki 11.06.2024
KSeF od 1 lutego 2026 r. - ustawa opublikowana

Obligatoryjny Krajowy System e-Faktur wejdzie w życie 1 lutego 2026 roku. Ministerstwo Finansów zapowiedziało wcześniej, że będzie też drugi projekt, dotyczący uproszczeń oraz etapowego wejścia w życie KSeF - 1 lutego 2026 r. obowiązek obejmie przedsiębiorców, u których wartość sprzedaży przekroczy 200 mln zł, a od 1 kwietnia 2026 r. - wszystkich przedsiębiorców.

Monika Pogroszewska 11.06.2024
Prezydent podpisał nowelę ustawy o zasadach prowadzenia polityki rozwoju

Prezydent podpisał nowelizację ustawy o zasadach prowadzenia polityki rozwoju oraz niektórych innych ustaw - poinformowała w poniedziałek kancelaria prezydenta. Nowe przepisy umożliwiają m.in. podpisywanie umów o objęcie przedsięwzięć wsparciem z KPO oraz rozliczania się z wykonawcami w euro.

Ret/PAP 10.06.2024
Wakacje składkowe dla przedsiębiorców z podpisem prezydenta

Prezydent Andrzej Duda podpisał nowelizację ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych oraz niektórych innych ustaw – poinformowała Kancelaria Prezydenta RP w poniedziałkowym komunikacie. Ustawa przyznaje określonym przedsiębiorcom prawo do urlopu od płacenia składek na ubezpieczenia społeczne przez jeden miesiąc w roku.

Grażyna J. Leśniak 10.06.2024
Prezydent podpisał ustawę powołującą program "Aktywny Rodzic"

Prezydent podpisał ustawę o wspieraniu rodziców w aktywności zawodowej oraz w wychowaniu dziecka "Aktywny rodzic". Przewiduje ona wprowadzenie do systemu prawnego trzech świadczeń wspierających rodziców w aktywności zawodowej oraz w wychowywaniu i rozwoju małego dziecka: „aktywni rodzice w pracy”, „aktywnie w żłobku” i „aktywnie w domu”. Na to samo dziecko za dany miesiąc będzie przysługiwało tylko jedno z tych świadczeń. O tym, które – zdecydują sami rodzice.

Grażyna J. Leśniak 10.06.2024
Nawet pół miliona kary dla importerów - ustawa o KAS podpisana

Kancelaria Prezydenta poinformowała w piątek, że Andrzej Duda podpisał nowelizację ustawy o Krajowej Administracji Skarbowej oraz niektórych innych ustaw. Wprowadza ona unijne regulacje dotyczące importu tzw. minerałów konfliktowych. Dotyczy też kontroli przewozu środków pieniężnych przez granicę UE. Rozpiętość kar za naruszenie przepisów wyniesie od 1 tys. do 500 tys. złotych.

Krzysztof Koślicki 07.06.2024