Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych I środków spożywczych.

Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych I środków spożywczych

(2009/C 266/10)

(Dz.U.UE C z dnia 7 listopada 2009 r.)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu zgodnie z art. 7 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006. Oświadczenia o sprzeciwie muszą wpłynąć do Komisji w terminie sześciu miesięcy od daty niniejszej publikacji.

JEDNOLITY DOKUMENT

ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 510/2006

"MELANZANA ROSSA DI ROTONDA"

NR WE: IT-PDO-0005-0662-29.11.2007

ChOG ( ) ChNP (X)

1. Nazwa:

"Melanzana Rossa di Rotonda"

2. Państwo członkowskie lub kraj trzeci:

Włochy

3. Opis produktu rolnego lub środka spożywczego:

3.1. Rodzaj produktu (zgodnie z załącznikiem III):

Klasa 1.6: Owoce, warzywa i zboża świeże lub przetworzone

3.2. Opis produktu noszącego nazwę podaną w pkt 1:

Produkt objęty chronioną nazwą pochodzenia (ChNP) "Melanzana Rossa di Rotonda" otrzymywany jest z ekotypu Melanzana Rossa di Rotonda należącego do gatunku Solanum aethiopicum, częściej nazywanego "szkarłatnym bakłażanem". W momencie wprowadzenia na rynek w stanie świeżym "Melanzana Rossa di Rotonda" musi charakteryzować się następującymi właściwościami: wielkość jagody: maksymalna długość 8 cm, maksymalna szerokość 8 cm i maksymalna masa 200 g. Kolor i dominujący kolor: jasny zielono-pomarańczowy z delikatnym zielonkawym odcieniem na początku dojrzewania, a następnie intensywny pomarańczowy zbliżony do lśniącego czerwonego. Jagoda: cała, o świeżym wyglądzie, zdrowa. Miąższ: charakteryzujący się mięsistą konsystencją i nie utleniający się po rozcięciu. Czysty, wolny od widocznych substancji obcych. Pozbawiony obcych zapachów lub smaków. Pozbawiony nieprawidłowej zewnętrznej wilgoci.

3.3. Surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych):

-

3.4. Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego):

-

3.5. Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym:

Wszystkie etapy od przygotowania do pakowania i przechowywania produktu wykonuje się na terytorium, o którym mowa w pkt 4, aby uniknąć obtłuczeń jagody i złamania szypułki powstającego podczas transportu i nadmiaru czynności manipulacyjnych, zmieniających nieodwracalnie właściwości organoleptyczne produktu.

3.6. Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itd.:

Wprowadzanie do obrotu ChNP "Melanzana Rossa di Rotonda" musi odbywać się w następujący sposób: produkt świeży należy wprowadzać na rynek w pojemnikach z materiałów pochodzenia roślinnego, w kartonie, w siatce z plastiku nadającego się do recyklingu lub innego materiału nadającego się do recyklingu dopuszczonego przez prawodawstwo wspólnotowe. Pojemność opakowań z siatki z plastiku nadającego się do recyklingu, w których wprowadza się do obrotu ChNP "Melanzana Rossa di Rotonda", nie może przekraczać 1 kg.

3.7. Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania:

Na etykietach umieszczanych na pojemnikach muszą znajdować się następujące informacje, naniesione wyraźną i czytelną czcionką drukowaną:

"Melanzana Rossa di Rotonda" i "denominazione d'origine protetta" (chroniona nazwa pochodzenia) lub jej akronim, AOP (ChNP), naniesione czcionką o większym rozmiarze niż rozmiar czcionki zastosowanej w przypadku innych napisów: nazwisko, nazwa i adres przedsiębiorstwa pakującego lub produkującego; ilość produktu faktycznie znajdująca się w opakowaniu, wyrażona zgodnie z obowiązującymi zasadami; logo. Zabrania się dodawania jakiegokolwiek dodatkowego wartościowania, w tym przymiotników: "tipo", "gusto", "uso", "selezionato", "scelto" lub podobnych sformułowań. Dopuszczalne jest jednak umieszczanie informacji odnoszących się do przedsiębiorstw, nazwisk, nazw przedsiębiorstw, prywatnych znaków towarowych, pod warunkiem że nie mają charakteru zachwalającego i nie wprowadzają konsumenta w błąd. Przedmiotowe informacje mogą znajdować się na etykiecie, pod warunkiem że wysokość i szerokość czcionki nie przekracza połowy rozmiaru czcionki użytej w chronionej nazwie pochodzenia. Zewnętrzną krawędź logo w kształcie elipsy stanowi podwójna linia współśrodkowa koloru łososiowego, a wewnętrzną krawędź jedna linia koloru łososiowego. Obwódka ma białe tło. W górnej części obwódki znajdują się słowa "Melanzana Rossa", a w dolnej części słowa "di Rotonda". Wewnątrz elipsy, na jasnym różowo-łososiowym tle, przedstawiono wystylizowany rysunek czerwonego bakłażana o jagodzie cieniowanej, której kolor przechodzi od czerwonego do pomarańczowego i o cieniowanej łodydze, której kolor przechodzi od ciemnej do jasnej zieleni. U podstawy znajduje się napis "Denominazione di Origine Protetta".

..................................................

Notka Redakcji Systemu Informacji Prawnej LEX

Grafiki zostały zamieszczone wyłącznie w Internecie. Obejrzenie grafik podczas pracy z programem Lex wymaga dostępu do Internetu.

..................................................

grafika

4. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego:

Obszar produkcji i pakowania ChNP "Melanzana Rossa di Rotonda" obejmuje całe terytorium następujących gmin prowincji Potenza: Rotonda, Viggianello, Castelluccio Superiore, Castelluccio Inferiore.

5. Związek z obszarem geograficznym:

5.1. Specyfika obszaru geograficznego:

Gleby, na których uprawia się "Melanzana Rossa di Rotonda", znajdują się w dolinie, której dno jest pochodzenia jeziornego i wywodzi się z czwartorzędu. Gleby te są więc pochodzenia aluwialnego, piaszczyste i mułowo-gliniaste, świeże, głębokie i urodzajne o wysokiej zdolności retencji wody. Klimat jest zasadniczo łagodny, a w okresie od października do maja występują obfite opady deszczu.

5.2. Specyfika produktu:

Główną właściwością "Melanzana Rossa di Rotonda", która odróżnia ją w tym względzie od normy jakościowej innych bakłażanów produkowanych w innych regionach, jest niska zawartość kwasu chlorogenicznego odpowiedzialnego za czernienie jagody. Właściwość ta ma duże znaczenie dla przemysłu rolno-spożywczego i konserwowego, ponieważ pozwala miąższowi zachować biel przez długi czas nawet po rozcięciu. Inną ważną właściwością jest okrągły kształt podobny do kształtu pomidora i typowy pomarańczowy kolor oraz występowanie brązowawych/zielonkawych żyłek na jagodzie, które odróżniają ją w oczywisty sposób od wszystkich innych.

5.3. Związek przyczynowy zachodzący pomiędzy charakterystyką obszaru geograficznego a jakością lub właściwościami produktu (w przypadku ChNP) lub szczególnymi cechami jakościowymi, renomą lub innymi właściwościami produktu (w przypadku ChOG):

Główną właściwością "Melanzana Rossa di Rotonda" jest niska zawartość kwasu chlorogenicznego odpowiedzialnego za czernienie miąższu jagody po rozcięciu. Ilość tego kwasu w tym produkcie wynosi 800 ppm, czyli zdecydowanie mniej niż we wszystkich innych produktach należących do tego samego gatunku, w których osiąga 4.300 ppm. Właściwość ta ma duże znaczenie dla przemysłu rolno-spożywczego i konserwowego, ponieważ pozwala miąższowi zachować biel przez długi czas nawet po rozcięciu. Inną ważną właściwością jest okrągły kształt podobny do kształtu pomidora, o typowym pomarańczowym kolorze, na którym występują brązowawe/zielonkawe żyłki. Te właściwości czynią "Melanzana Rossa di Rotonda" wyjątkowym i oryginalnym, ponieważ uprawia się go we Włoszech wyłącznie na obszarze produkcji określonym w pkt 4 powyżej od lat 40. XX wieku. Przystosowanie do warunków klimatycznych tej strefy tak bardzo przyczyniło się do jego rozpowszechnienia, że oddziałują na siebie wzajemnie z terytorium i środowiskiem odpowiadającymi za jego wyjątkowy charakter. Za ten wyjątkowy charakter i wszystkie właściwości jakościowe odpowiadają bezpośrednio szczególny mikroklimat opisany w pkt 5.1 i środowisko naturalne uprawy położone w centrum Parku Narodowego Pollino, który charakteryzuje się ułożeniem terenu i jego dobrą jakością, czystością wód pochodzących ze źródeł położonych w samym parku i przynoszących znaczące korzyści, łagodnością klimatu, jak podaje Cirelli w swojej monografii z 1853 r.: "Wieś obfituje w wodę (...), która przynosi znaczące korzyści dla rolnictwa, a sprytny rolnik z Rotundy doskonale potrafi to wykorzystać (...), staranność rolników, łagodność klimatu, ułożenie terenu i jego dobra jakość stanowią najbardziej niezawodne czynniki produkcji, która jest zróżnicowana i zapewnia co roku wszystkie produkty niezbędne dla wyżywienia mieszkańców". "Melanzana Rossa di Rotonda" wprowadziło w gminie Rotunda na początku minionego stulecia kilku mieszkańców, którzy wracając z wojny w Afryce, przywieźli kilka okazów tego bardzo podobnego do pomidora bakłażana. Z biegiem lat jego przystosowanie do środowiska przyczyniło się do rozpowszechnienia i wytworzenia typowych cech, odróżniając go nie tylko od innych bakłażanów, ale nawet od bakłażanów z Afryki, od których pochodził i które były pomarańczowe, nie miały rowków i miały bardziej wydłużony kształt. "Melanzana Rossa di Rotonda" spożywa się od zawsze, również konserwowany w oleju, ze względu na jego wyjątkowy lekko pikantny smak i szczególne właściwości jako przeciwutleniacza; bakłażan ten jest tradycyjnie uprawiany we wszystkich przydomowych ogródkach warzywnych w regionie. Coroczne spotkanie "Sagra della Melanzana Rotonda di Rotonda" nadal przyciąga do Rotondy tysiące osób i gwarantuje ciągłe rozpowszechnianie produktu w typowych restauracjach, zarówno na szczeblu lokalnym, jak i poza nim. W tradycji gastronomicznej "Melanzana Rossa di Rotonda" uzyskał miejsce na wszystkich stołach, w szczególności w świecie lokalnych i regionalnych restauracji wysokiej jakości, a jego renomę w pełni potwierdza obecność w różnych programach telewizyjnych, czasopismach specjalistycznych i książkach kucharskich. W 2004 r. "Melanzana Rossa di Rotonda" wpisano na listę produktów tradycyjnych regionu Basilicata.

Odesłanie do publikacji specyfikacji:

Właściwe władze administracyjne wszczęły krajową procedurę sprzeciwu publikując wniosek o uznanie ChNP "Melanzana Rossa di Rotonda" w Dzienniku Urzędowym Republiki Włoskiej nr 219 z dnia 20 września 2007 r.

Skonsolidowany tekst specyfikacji produkcji znajduje się na następującej stronie internetowej:

http://www.politicheagricole.it/DocumentiPubblicazioni/Search_Documenti_Elenco.htm?txtTipoDocumento=Disciplinare%20in%20esame%20UE&txtDocArgomento=Prodotti%20di%20Qualit%E0>Prodotti%20Dop,%20Igp%20e%20Stg

lub

na stronie internetowej Ministerstwa Rolnictwa I Leśnictwa (http://www.politicheagricole.it) należy wybrać "Prodotti di Qualità" (z lewej strony ekranu) a następnie zakładkę "Disciplinari di Produzione all'esame dell'UE [regolamento (CE) n. 510/2006]".

Zmiany w prawie

MSZ tworzy dodatkowe obwody głosowania za granicą

We Francji, Irlandii, Stanach Zjednoczonych oraz Wielkiej Brytanii utworzono pięć dodatkowych obwodów głosowania w czerwcowych wyborach do Parlamentu Europejskiego. Jednocześnie zniesiono obwód w Iraku - wynika to z nowego rozporządzenia ministra spraw zagranicznych. Po zmianach łączna liczba obwodów poza granicami Polski wynosi 299.

Krzysztof Koślicki 28.05.2024
Rząd nie dołoży gminom pieniędzy na obsługę wygaszanego dodatku osłonowego

Na obsługę dodatku osłonowego samorządy dostają 2 proc. łącznej kwoty dotacji wypłaconej gminie. Rząd nie zwiększy wsparcia uzasadniając, że koszt został odpowiednio skalkulowany – wyjaśnia Ministerstwo Klimatu i Środowiska. Ponadto dodatek osłonowy jest wygaszany i gminy kończą realizację tego zdania.

Robert Horbaczewski 23.05.2024
Będą dodatki dla zawodowych rodzin zastępczych i dla pracowników pomocy społecznej

Od 1 lipca 2024 roku zawodowe rodziny zastępcze oraz osoby prowadzące rodzinne domy dziecka mają dostawać dodatki do miesięcznych wynagrodzeń w wysokości 1000 zł brutto. Dodatki w tej samej wysokości będą też wypłacane - od 1 lipca 2024 r. - pracownikom pomocy społecznej. W środę, 15 maja, prezydent Andrzej Duda podpisał obie ustawy.

Grażyna J. Leśniak 16.05.2024
Powstańcy nie zapłacą podatku dochodowego od nagród

Minister finansów zaniecha poboru podatku dochodowego od nagród przyznawanych w 2024 roku powstańcom warszawskim oraz ich małżonkom. Zgodnie z przygotowanym przez resort projektem rozporządzenia, zwolnienie będzie dotyczyło nagród przyznawanych przez radę miasta Warszawy od 1 stycznia do końca grudnia tego roku.

Monika Pogroszewska 06.05.2024
Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2009.266.14

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych I środków spożywczych.
Data aktu: 07/11/2009
Data ogłoszenia: 07/11/2009