Sprawozdanie dotyczące napromieniowania żywności za rok 2006.

Sprawozdanie Komisji dotyczące napromieniowania żywności za rok 2006

(2008/C 282/04)

(Dz.U.UE C z dnia 6 listopada 2008 r.)

STRESZCZENIE

Zgodnie z art. 7 ust. 3 dyrektywy 1999/2/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 lutego 1999 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw państw członkowskich dotyczących środków spożywczych oraz składników środków spożywczych poddanych działaniu promieniowania jonizującego(1) państwa członkowskie są zobowiązane do przesłania Komisji co roku:

– wyników kontroli przeprowadzonych w jednostkach przeprowadzających napromieniowanie, szczególnie w odniesieniu do kategorii i ilości produktów poddawanych promieniowaniu oraz stosowanych dawek

oraz

– wyników kontroli przeprowadzonych na etapie wprowadzania produktów do obrotu i metod stosowanych do wykrywania napromieniowanej żywności.

W 2006 r. zatwierdzone jednostki przeprowadzające napromieniowanie znajdowały się w 10 państwach członkowskich. Wszystkie te państwa członkowskie przekazały wymagane informacje dotyczące kategorii żywności poddanych promieniowaniu, ilości lub dawek. W 2006 r. w Unii Europejskiej zostało poddanych promieniowaniu 15.058 ton żywności.

18 państw członkowskich przedłożyło sprawozdania dotyczące kontroli żywności wprowadzanej do obrotu. Ogółem w 2006 r. kontroli poddano 6.386 próbek żywności. Stwierdzono, że 3,3 % produktów wprowadzonych do obrotu zostało nielegalnie poddanych promieniowaniu lub niewłaściwie oznakowanych.

Naruszenia dotyczą różnych kategorii produktów w różnym stopniu. Kategorie produktów, w których stwierdzono stosunkowo najwięcej niezgodności z wymogami to suplementy diety (w Niemczech, Finlandii i Zjednoczonym Królestwie) oraz zupy i sosy (w Niemczech). W Niemczech liczba niespełniających wymogów próbek w kategorii "azjatyckie przekąski z makaronu" wyraźnie zmalała (z 37 % w 2005 r. do 5 % w 2006 r.).

Różnice w wynikach kontroli między państwami członkowskimi można częściowo wyjaśnić doborem próbek i skutecznością zastosowanych metod analitycznych.

1. PODSTAWA PRAWNA I KONTEKST

Zgodnie z art. 7 ust. 3 dyrektywy 1999/2/WE państwa członkowskie są zobowiązane do przesyłania Komisji co roku:

- wyników kontroli przeprowadzonych w jednostkach przeprowadzających napromieniowanie, szczególnie w odniesieniu do kategorii i ilości produktów poddawanych promieniowaniu oraz stosowanych dawek

oraz

- wyników kontroli przeprowadzonych na etapie wprowadzania produktów do obrotu i metod stosowanych do wykrywania napromieniowanej żywności.

Komisja publikuje wyniki w formie sprawozdań rocznych w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze sprawozdanie obejmuje okres od dnia 1 stycznia 2006 r. do dnia 31 grudnia 2006 r.

Informacje dotyczące ogólnych aspektów napromieniowania żywności są dostępne na stronie internetowej Dyrekcji Generalnej Komisji Europejskiej ds. Zdrowia i Konsumentów(2).

1.1. Jednostki przeprowadzające napromieniowanie

Zgodnie z art. 3 ust. 2 dyrektywy 1999/2/WE żywność może być poddawana promieniowaniu wyłącznie w zatwierdzonych jednostkach przeprowadzających napromieniowanie. Jednostki w UE są zatwierdzane przez właściwe organy państw członkowskich(2). Państwa członkowskie mają obowiązek powiadamiania Komisji o swoich zatwierdzonych jednostkach przeprowadzających napromieniowanie (art. 7 ust. 1).

Wykaz upoważnionych jednostek w państwach członkowskich został opublikowany przez Komisję(3)

1.2. Napromieniowana żywność

W UE dozwolone jest poddawanie promieniowaniu suszonych ziół aromatycznych, przypraw korzennych i warzywnych (dyrektywa 1999/3/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 lutego 1999 r. w sprawie ustanowienia wspólnotowego wykazu środków spożywczych oraz składników środków spożywczych poddanych działaniu promieniowania jonizującego(4)). Ponadto siedem państw członkowskich zawiadomiło Komisję, że utrzymują one krajowe zezwolenia dla niektórych rodzajów żywności, zgodnie z art. 4 ust. 4 dyrektywy 1999/2/WE. Wykaz krajowych zezwoleń został opublikowany przez Komisję(5).

Zgodnie z art. 6 dyrektywy 1999/2/WE na wszelkiej napromieniowanej żywności lub napromieniowanych składnikach żywności złożonej umieszcza się wyrazy "napromieniowane" lub "poddane promieniowaniu jonizującemu".

Do celów egzekwowania prawidłowego oznakowania i wykrywania niedozwolonych produktów Europejski Komitet Normalizacyjny (CEN), po uzyskaniu odpowiedniego mandatu od Komisji Europejskiej, ustalił normy dla kilku metod analitycznych.

2. WYNIKI KONTROLI PRZEPROWADZONYCH W JEDNOSTKACH PRZEPROWADZAJĄCYCH NAPROMIENIOWANIE

Szczegółowe informacje dotyczące jednostek w państwach członkowskich znajdują się na stronie internetowej Komisji:

http://europa.eu.int/comm/food/food/biosafety/irradiation/approved_facilities_en.pdf

Państwa członkowskie przekazały następujące informacje:

2.1. Belgia

Inspekcje przeprowadzone przez właściwe organy w 2006 r. potwierdziła, że jednostka przeprowadzająca napromieniowanie Sterigenics S.A. spełnia wymogi określone w dyrektywie 1999/2/WE.

W poniższej tabeli przedstawiono kategorie i ilości żywności poddanej promieniowaniu w tej jednostce w 2006 r.

Żywność Ilość (t)
Żabie udka 2.784,3
Ryby i skorupiaki 504,4
Zioła i przyprawy 433,2
Drób 295,5
Mięso 224,6
Sproszkowane jaja 167,2
Warzywa 73,2
Sucha krew 30,0
Guma arabska 17,7
Owoce suszone 1,1
Pozostałe 949,4
Razem 5.480,6

2.2. Republika Czeska

Inspekcja przeprowadzona przez właściwe organy w 2006 r. potwierdziła, że jednostka przeprowadzająca napromieniowanie Artimspol.s.r.o. spełnia wymogi określone w dyrektywie 1999/2/WE.

W poniższej tabeli przedstawiono kategorie i ilości żywności poddanej promieniowaniu w tej jednostce w 2006 r.

Żywność Ilość (t) Całkowita średnia zaabsorbowana dawka promieniowania (kGy)
Suszone zioła aromatyczne, przyprawy korzenne i warzywne 79,5 5-10
Razem 79,5

2.3. Niemcy

W okresie objętym sprawozdaniem w Niemczech działało pięć zatwierdzonych jednostek przeprowadzających napromieniowanie.

a) Gamma Service Produktbestrahlung GmbH, Radeberg

Inspekcja przeprowadzona przez właściwe organy w 2006 r. potwierdziła, że jednostka przeprowadzająca napromieniowanie spełnia wymogi określone w dyrektywie 1999/2/WE.

W poniższej tabeli przedstawiono kategorie i ilości żywności poddanej promieniowaniu w tej jednostce w 2006 r.

Żywność Ilość (t) Średnia zaabsorbowana dawka (kGy)
Przyprawy i zioła 168,7 <10
Warzywa suszone 69,3 <10
Razem 238,0

Z całkowitej ilości napromieniowanej żywności 71,3 tony wywieziono do krajów trzecich.

b) BGS/Beta-Gamma Service GmbH&Co. KG, Wiehl

Inspekcja przeprowadzona przez właściwe organy w 2006 r. potwierdziła, że obie jednostki przeprowadzające napromieniowanie spełniają wymogi określone w dyrektywie 1999/2/WE.

W poniższej tabeli przedstawiono kategorie i ilości żywności poddanej promieniowaniu w tych jednostkach w 2006 r.

Żywność Ilość (t) Średnia zaabsorbowana dawka (kGy)
Przyprawy i zioła 4,5 4-10
Świeże warzywa 3,4 6-10
Warzywa suszone 9,9 6-9
Razem 17,8

Całość żywności poddanej promieniowaniu została wywieziona do krajów trzecich.

c) Isotron Deutschland GmbH, Allershausen

Inspekcja przeprowadzona przez właściwe organy w 2006 r. potwierdziła, że jednostka przeprowadzająca napromieniowanie spełnia wymogi określone w dyrektywie 1999/2/WE.

W poniższej tabeli przedstawiono kategorie i ilości żywności poddanej promieniowaniu w tej jednostce w 2006 r.

Żywność Ilość (t) Średnia zaabsorbowana dawka (kGy)
Przyprawy i zioła 64,3 5-10
Warzywa 18,9 10
Razem 83,2

Całość żywności poddanej promieniowaniu została wywieziona do krajów trzecich.

d) Beta-Gamma Service GmbH&Co. KG, Bruchsal

W wymienionej jednostce żywność nie była poddawana promieniowaniu w 2006 r.

2.4. Hiszpania

W Hiszpanii istnieją dwie zatwierdzone jednostki przeprowadzające napromieniowanie żywności.

a) Ionmed esterilización, S.A.

Inspekcja przeprowadzona przez właściwe organy w 2006 r. potwierdziła, że jednostka przeprowadzająca napromieniowanie spełnia wymogi określone w dyrektywie 1999/2/WE.

W poniższej tabeli przedstawiono kategorie i ilości żywności poddanej promieniowaniu w tej jednostce w 2006 r.

Żywność Ilość (t) Średnia zaabsorbowana dawka (kGy)
Suszone zioła aromatyczne, przyprawy korzenne i warzywne 290,6 <10

b) Aragogamma, SA,

W wymienionej jednostce żywność nie była poddawana promieniowaniu w 2006 r.

2.5. Francja

We Francji istnieje sześć zatwierdzonych jednostek przeprowadzających napromieniowanie żywności. Inspekcja przeprowadzona przez właściwe organy w 2006 r. potwierdziła, że cztery z tych jednostek spełniają wymogi określone w dyrektywie 1999/2/WE. Uwagi dotyczące dwóch pozostałych były związane z rejestracją, statusem produktów przed poddaniem ich promieniowaniu oraz pomiarem dawek promieniowania.

W poniższej tabeli przedstawiono kategorie i ilości żywności poddanej promieniowaniu w tych jednostkach w 2006 r.

Żywność Ilość (t) Średnia zaabsorbowana dawka (kGy)
Zioła, przyprawy i warzywa suszone 110 10
Guma arabska 149 3
Drób 1.780 5
Mrożone żabie udka 965 5
Razem 3.004

2.6. Węgry

Urzędowa inspekcja przeprowadzona przez właściwe organy w 2006 r. potwierdziła, że jednostka przeprowadzająca napromieniowanie AGROSTER Besugárzó Rt. (Budapest, Jászberényi út 5.) spełnia wymogi określone w dyrektywie 1999/2/WE.

W poniższej tabeli przedstawiono kategorie i ilości żywności poddanej promieniowaniu w tej jednostce w 2006 r.

Żywność Ilość (t) Średnia zaabsorbowana dawka (kGy)
Przyprawy, ostra papryka 36,3 4-8
Produkty liofilizowane 13,6 3-6
Zioła 75,0 3-8
Razem 124,9

2.7. Włochy

We Włoszech istnieje jedna zatwierdzona jednostka przeprowadzająca napromieniowanie żywności. Właściwe organy potwierdziły spełnianie wymogów przez jednostkę Gammarad Italia SPA.

W poniższej tabeli przedstawiono kategorię i ilości żywności poddanej promieniowaniu w tej jednostce w 2006 r.

Żywność Ilość (t) Średnia zaabsorbowana dawka (kGy)
Suszone zioła aromatyczne i przyprawy warzywne 2,4 9
Razem 2,4

2.8. Niderlandy

W 2006 r. Isotron NL poddał promieniowaniu następujące produkty w swoich dwóch jednostkach produkcyjnych znajdujących się w Ede i Etten-Leur. Liczby odpowiadają liczbie palet, których średnia waga wynosi 800 kg, a średnia objętość 2 m3. Kategoria "żywność" odpowiada produktom, które mogą zostać napromieniowane w kraju przeznaczenia.

Liczba palet w Ede Liczba palet w Etten-Leur
Przyprawy/zioła 1.175 242
Warzywa liofilizowane 404 1.691
Mięso drobiowe (mrożone) 217 5
Krewetki (chłodzone) 36
Krewetki (mrożone) 65 0
Części żab 216 84
Białko jaj (chłodzone) 160 0
Żywność(1) 670 1.353
Próbki żywności 47 2
Razem 3.023 3.377
(1) Produkty przeznaczone na wywóz do krajów trzecich.

Całkowita liczba paczek poddanych napromieniowaniu w Niderlandach w 2006 r. wynosiła: 3.023 + 3.377 = 6.400; co odpowiada 5.120 tonom produktów żywnościowych.

2.9. Polska

W Polsce istnieją dwie zatwierdzone jednostki przeprowadzające napromieniowanie żywności:

W poniższych tabelach przedstawiono kategorie i ilości żywności poddanej napromieniowaniu w tych jednostkach w 2006 r.

Instytut Chemii i Techniki Jądrowej, Warszawa

Żywność Ilość (t) Średnia zaabsorbowana dawka (kGy)
Suche przyprawy, suche zioła aromatyczne, przyprawy warzywne 616,7 5-10

Międzyresortowy Instytut Techniki Radiacyjnej Wydziału Chemicznego Politechniki Łódzkiej

Żywność Ilość (t) Średnia zaabsorbowana dawka (kGy)
Przyprawy 0,45 7-10
Razem 0,45

2.10. Zjednoczone Królestwo

W Zjednoczonym Królestwie istnieje jedna zatwierdzona jednostka przeprowadzająca napromieniowanie żywności.

Jednostka ta w 2006 r. nie poddała napromieniowaniu żadnej żywności w ramach swojego zezwolenia.

2.11. Podsumowanie sytuacji w UE

W dziesięciu państwach członkowskich istnieją jednostki zatwierdzone zgodnie z art. 7 ust. 2 dyrektywy 1999/2/WE.

Dziewięć państw członkowskich przesłało Komisji wyniki kontroli przeprowadzonych w jednostkach przeprowadzających napromieniowanie oraz dane dotyczące ilości napromieniowanej żywności.

3. WYNIKI KONTROLI PRZEPROWADZONYCH NA ETAPIE WPROWADZANIA PRODUKTÓW DO OBROTU I METOD STOSOWANYCH DO WYKRYWANIA NAPROMIENIOWANEJ ŻYWNOŚCI.

Państwa członkowskie przekazały następujące informacje:

3.1. Austria

138 próbek poddano kontroli sprawdzającej, czy zostały one poddane działaniu promieniowania jonizującego. Nie stwierdzono napromieniowania żadnej z nich.

Żywność poddana analizie Liczba zbadanych próbek: 138 Zastosowana metoda CEN
Wyniki: nienapromieniowane Wyniki: napromieniowane, nieprawidłowo oznakowane
Bazylia 3 0 EN 1788/EN 13751
Oregano 10 0 EN 1788/EN 13751
Majeranek 4 0 EN 1788/EN 13751
Papryka 10 0 EN 1788/EN 13751
Pieprz 14 0 EN 1788/EN 13751
Rozmaryn 3 0 EN 1788/EN 13751
Tymianek 5 0 EN 1788/EN 13751
Herbaty ziołowe 51 0 EN 1788/EN 13751
Kurczak 19 0 EN 1786
Indyk 6 0 EN 1786
Kaczka 10 0 EN 1786
Gęś 3 0 EN 1786
Razem 138 0
Ogółem w % zbadanych próbek 100 0

3.2. Belgia

Ogółem zbadano 100 próbek. Stwierdzono napromieniowanie w jednej z nich.

Żywność poddana analizie Liczba zbadanych próbek: 100 Zastosowana metoda CEN
Wyniki: nienapromieniowane Wyniki: napromieniowane, nieprawidłowo oznakowane (pochodzenie)
Przyprawy 9 0 EN 1788
Suszone owoce i warzywa 21 0 EN 1788
Świeże truskawki 11 0 EN 1788
Suplementy diety 17 1
Krewetki 22 0 EN 1788
Skorupiaki i małże 19 0 EN 1788
Razem 99 1
Ogółem w % zbadanych próbek 99 1

3.3. Cypr

W 2006 r. nie przeprowadzono żadnych kontroli analitycznych dotyczących napromieniowania żywności na etapie wprowadzania produktów do obrotu.

3.4. Republika Czeska

Ogółem zbadano 115 próbek. Stwierdzono napromieniowanie 4 próbek, które nie były prawidłowo oznakowane.

Żywność poddana analizie Liczba zbadanych próbek: 115 Zastosowana metoda CEN
Wyniki: nienapromieniowane Wyniki: napromieniowane, nieprawidłowo oznakowane
Przyprawy 22 0 EN 1788
Herbaty ziołowe 13 1 EN 1788
Suplementy diety 7 2(1) EN 1788
Makaron instant 9 1(2) EN 1788
Świeże owoce 30 0 EN 1788/EN 1785
Drób 15 0 EN 1785
Ryby i skorupiaki 12 0 EN 1785
Krewetki 3 0 EN 1785
Razem 111 4
Ogółem w % zbadanych próbek 96,5 3,5
(1) Suszone sprasowane zioła.

(2) Napromieniowana mieszanka przypraw.

3.5. Niemcy

Ogółem poddano badaniom 4.137 próbek żywności, z których 71 zostało poddane napromieniowaniu - 5 z nich spełniało wymogi, zaś 66 (tj. 1,6 %) nie.

- 23 próbki należą do żywności, co do której napromieniowanie jest dozwolone, ale były one nieprawidłowo oznaczone

- 41 próbek należy do kategorii żywności, dla której napromieniowanie nie jest dozwolone, i dodatkowo nie zostały one oznaczone

- 2 próbki zostały oznaczone jako napromieniowane ale ich napromieniowanie było niedozwolone

Kategorie produktów, w których stwierdzono największy odsetek niezgodnych z wymogami próbek to suplementy diety (11 %) oraz zupy i sosy (9 %). Liczba niespełniających wymogów próbek w kategorii "azjatyckie przekąski z makaronu, przekąski podawane na przyjęciach, pizza, przekąski podawane w czasie oglądania telewizji" wyraźnie zmalała (z 37 % w 2005 r. do 5 % w 2006 r.).

Żywność poddana analizie Liczba zbadanych próbek: 4.137 Zastosowana metoda CEN
Wyniki: nienapromieniowane Wyniki: napromieniowane, ale bez zezwolenia lub nieprawidłowo oznakowane
Mleko/przetwory mleczne 41 0 EN 1375; EN 1784; EN 1785; EN 1787; EN 1788
Ser z ziołami 58 0 EN 1787; EN 1788; EN 1788 mod.; EN 13751
Masło z ziołami 29 0 EN 1787; EN 1788
Jaja, produkty z jaj 6 0 EN 1784
Mięso (w tym mięso mrożone z wyjątkiem drobiu i dziczyzny) 18 0 EN 1784; EN 1786
Produkty mięsne (z wyjątkiem kiełbas) 39 0 EN 1784; EN 1786
Kiełbasy 58 0 EN 1784; EN 1786; EN 1787; EN 1788
Drób 141 0 EN 1784 mod.; EN 1786
Dziczyzna 12 0 EN 1784; EN 1786
Ryby i produkty rybołówstwa 140 0 L 00.00 41 ESR; EN 1784 mod., EN 1786; EN 1788
Skorupiaki, małże, omułki i inne zwierzęta wodne, w tym produkty z nich uzyskane 258 4 EN 1786; ASU analog § 64 LFGB L 12.01; EN 13751; § 64 LFGB L 53.00-3, L 00.00-42
Jadalne nasiona roślin strączkowych 47 0 EN 1787, EN 1788
Zupy, sosy 175 18 EN 1375, EN 1784; EN 1785; EN 1787; EN 1788; PSL, EN 13751
Zboża i produkty zbożowe 34 0 EN13708; § 64 L 00.00-43, EN 1787; EN 1788
Nasiona oleiste 52 0 EN 1784; EN 1788
Orzechy 102 0 EN 1375; EN 1784; EN 1784 mod.; EN 1787; EN 1788
Ziemniaki, części roślin o wysokiej zawartości skrobi 56 0 EN 13751; EN 1788
Świeże warzywa, sałata 72 0 EN 13708; EN 13751; EN 1787; EN 1788
Suszone warzywa i produkty warzywne 78 2 EN 13751; EN 1787; EN 1788
Świeże grzyby 18 0 EN 1788; EN 1375
Grzyby suszone lub produkty z grzybów 199 5 EN 13708; EN 13751; EN 1787; EN 1788
Świeże owoce 109 0 EN 1787; EN 1788; EN 1784
Suszone owoce lub produkty z owoców 200 0 EN 13708; EN 13751; EN 1787; EN 1788
Kakao w proszku 11 0
Kawa, surowa 5 EN 13751, EN 1788
Herbaty, produkty herbatopodobne 431 3 EN 13708; EN 13751; EN 1787; EN 1788, § 64 L 00.00-43
Potrawy gotowe do podania 21 0 EN 13751; EN 1786; EN 1787; EN 1788
Przyprawy, w tym preparaty i sól z dodatkiem przypraw 1.339 16 EN 13751; EN 1784; EN 1787; EN 1788 PSL, § 64 L 00.00-43
Zioła 84 0 EN 13751, EN 1787, EN 1788
Suche gotowe dania 43 1 EN 13751; EN 1787; EN 1788, § 64 L 00.00-43
Azjatyckie przekąski z makaronu, przekąski podawane na przyjęciach, pizza, przekąski podawane w czasie oglądania telewizji 82 4 EN 1788; PSL
Suplementy diety 87 11 EN 13751; EN 13708, EN 1787; EN 1788; § 64 L 00.00-43
Inne 21 1 EN 13751; EN 1787; EN 1788
Razem 4.066 66
Ogółem w % zbadanych próbek 98,4 1,6

5 próbek zostało poddanych napromieniowaniu i spełnia wymogi dyrektyw UE: 2 próbki należą do kategorii "Skorupiaki, małże, omułki i inne zwierzęta wodne, w tym produkty z nich uzyskane", zaś 3 pozostałe próbki do kategorii "Zupy i sosy".

3.6. Dania

W 2006 r. nie przeprowadzono żadnych kontroli analitycznych dotyczących napromieniowania żywności na etapie wprowadzania produktów do obrotu.

3.7. Estonia

Ogółem zbadano 10 próbek żywności, napromieniowania nie stwierdzono w przypadku żadnej z nich.

Żywność poddana analizie Liczba zbadanych próbek: 10 Zastosowana metoda CEN
Wyniki: nienapromieniowane Wyniki: napromieniowane, nieprawidłowo oznakowane
Przyprawy 5 0 PSL, EN 13751
Herbata 5 0 PSL, EN 13751
Razem 10 0
Ogółem w % zbadanych próbek 100 0

3.8. Grecja

Ogółem zbadano 3 próbki żywności, napromieniowania nie stwierdzono w przypadku żadnej z nich.

Żywność poddana analizie Liczba zbadanych próbek: 3 Zastosowana metoda CEN
Wyniki: nienapromieniowane Wyniki: napromieniowane
Zioła i przyprawy 2 0 EN 13751 (PPSL)
Herbata 1 0 EN 13751 (PPSL)
Razem 3 0
Ogółem w % zbadanych próbek 100 0

3.9. Hiszpania

W 2006 r. nie przeprowadzono żadnych kontroli analitycznych dotyczących napromieniowania żywności na etapie wprowadzania produktów do obrotu.

3.10. Finlandia

Ogółem zbadano 246 próbek. Spośród 158 próbek suszonych przypraw i ziół 19 zawierało materiał poddany promieniowaniu. Spośród 77 suplementów diety poddanych badaniom 10 zawierało materiał poddany promieniowaniu. Z 11 próbek owoców morza, jedna zawierała materiał poddany promieniowaniu.

Żaden z poddanych promieniowaniu produktów nie został odpowiednio oznaczony, a jednostki przeprowadzające napromieniowanie, w których produkty te zostały poddane promieniowaniu, nie były zatwierdzone przez UE.

Żywność poddana analizie Liczba zbadanych próbek: 246 Zastosowana metoda CEN
Wyniki: nienapromieniowane Wyniki: napromieniowane, nieprawidłowo oznakowane
Suszone przyprawy i zioła 139 19 EN 13751; EN 1788
Suplementy diety 67 10 EN 13751; EN 1788
Owoce morza 10 1
Razem 216 30
Ogółem w % zbadanych próbek 88 12

3.11. Francja

Ogółem zbadano 216 próbek, z których 32 zostały napromieniowane i nie były prawidłowo oznakowane.

Żywność poddana analizie Liczba zbadanych próbek: 216 Zastosowana metoda CEN
Wyniki: nienapromieniowane Wyniki: napromieniowane
Mrożone mięso ślimaków 2 0 EN 1788
Grzyby suszone 71 0 EN 1788
Suplementy diety na bazie warzyw 11 5 EN 1788
Skorupiaki i małże 45 24 EN 1788
Żabie udka 3 2 EN 1788
Suszone owoce 1 0 EN 1788
Przyprawy i zioła 16 0 EN 1788
Suszone warzywa i ich pochodne 13 0 EN 1788
Małe czerwone owoce i pozostałe jagody 4 0 EN 1788
Azjatyckie przekąski na bazie makaronu liofilizowane 14 1 EN 1788
Krewetki 10 0 EN 1788
Suszona tarta masa orzecha kokosowego 3 0 EN 1788
Herbaty i napary ziołowe 1 0 EN 1788
Razem 184 32
Ogółem w % zbadanych próbek 85 15

Z 24 próbek skorupiaków i małży niespełniających wymogów 22 to próbki ogonków krewetek, zebrane w tym samym przedsiębiorstwie.

3.12. Węgry

Ogółem zbadano 104 próbki żywności, napromieniowanie stwierdzono w przypadku dwóch z nich.

Żywność poddana analizie Liczba zbadanych próbek: 104
Wyniki: nienapromieniowane Wyniki: napromieniowane, nieprawidłowo oznakowane
Przyprawy 80 1
Herbata 23 0
Suplementy diety 1 1
Razem 102 2
Ogółem w % zbadanych próbek 98 2

3.13. Irlandia

Ogółem w 2006 r. zbadano 452 próbki. Stwierdzono napromieniowanie 13 próbek, które nie były prawidłowo oznakowane.

Żywność poddana analizie Liczba zbadanych próbek: 452 Zastosowana metoda CEN
Wyniki: nienapromieniowane Wyniki: napromieniowane, nieprawidłowo oznakowane
Makaron 107 1 Metoda EN 13751 do badania przesiewowego, potwierdzenie metodą EN 1788
Zupy i sosy 10 0
Przyprawy/buliony 38 3
Zioła i przyprawy 220 8
Kawa i herbata (w tym herbaty ziołowe) 43 0
Nasiona 13 0
Zboża, wypieki i drożdże 8 0
Suplementy diety/witaminy 9 1
Owoce i warzywa 1 0
Różne 3 0
Razem 439 13
Ogółem w % zbadanych próbek 97 % 3%

3.14. Włochy

Ogółem zbadano 66 próbek żywności, nie stwierdzono napromieniowania w przypadku żadnej z nich.

Żywność poddana analizie Liczba zbadanych próbek: 66 Zastosowana metoda CEN
Wyniki: nienapromieniowane Wyniki: napromieniowane, nieprawidłowo oznakowane
Przyprawy, zioła i ekstrakty warzywne 66 0 EN 13784
Razem 66 0
Ogółem w % zbadanych próbek 66 0

3.15. Łotwa

Wymienione państwo członkowskie nie przekazało informacji dotyczących wyników kontroli przeprowadzonych na rynku.

3.16. Litwa

Ogółem zbadano 30 próbek żywności, napromieniowanie stwierdzono w przypadku jednej z nich.

Żywność poddana analizie Liczba zbadanych próbek: 30 Zastosowane metody CEN
Wyniki: nienapromieniowane Wyniki: napromieniowane
Przyprawy i zioła 7 0 LST EN 13783:2004
Herbata 22 1 LST EN 13783:2004
Razem 29 1
Ogółem w % zbadanych próbek 100 3

3.17. Luksemburg

Ogółem zbadano 20 próbek żywności, nie stwierdzono napromieniowania w przypadku żadnej z nich.

Żywność poddana analizie Liczba zbadanych próbek: 20 Zastosowana metoda CEN
Wyniki: nienapromieniowane Wyniki: napromieniowane
Przyprawy 15 0 EN 1788
Suszone owoce 1 0 EN 1788
Herbata 4 0 EN 1788
Razem 20 0
Ogółem w % zbadanych próbek 100 0

3.18. Malta

Wymienione państwo członkowskie nie przekazało informacji dotyczących wyników kontroli przeprowadzonych na rynku.

3.19. Niderlandy

Wymienione państwo członkowskie nie przekazało informacji dotyczących wyników kontroli przeprowadzonych na rynku.

3.20. Polska

Ogółem zbadano 139 próbek. Stwierdzono napromieniowanie 2 próbek, które nie były prawidłowo oznakowane.

Żywność poddana analizie Liczba zbadanych próbek: 139 Zastosowana metoda CEN
Wyniki: nienapromieniowane Wyniki: napromieniowane, nieprawidłowo oznakowane
Suszone zioła, przyprawy korzenne i warzywne 51 2 EN 1786; EN 1787; EN 1788
Ziemniaki 3 0 EN 1786; EN 1787; EN 1788
Cebula i czosnek 21 0 EN 1786; EN 1787; EN 1788
Drób 1 0 EN 1786; EN 1787; EN 1788
Orzechy niełuskane 34 0 EN 1786; EN 1787; EN 1788
Krewetki, ryby 22 0 EN 1786; EN 1787; EN 1788
Świeże owoce 7 0 EN 1786; EN 1787; EN 1788
Razem 137 2
Ogółem w % zbadanych próbek 99 1

3.21. Portugalia

Wymienione państwo członkowskie nie przekazało informacji dotyczących wyników kontroli przeprowadzonych na rynku.

3.22. Szwecja

W 2006 r. przebadano 8 próbek, głównie mięsa drobiowego, metodą CEN EN 1784; żadna z nich nie była napromieniowana.

3.23. Słowacja

Ogółem zbadano 37 próbek żywności, napromieniowania nie stwierdzono w przypadku żadnej z nich.

Żywność poddana analizie Liczba zbadanych próbek: 37 Zastosowana metoda
Wyniki: nienapromieniowane Wyniki: napromieniowane
Pistacje, różne rodzaje orzechów 18 0 GC
Sery 17 0 GC
Kaczka 2 0 GC
Razem 37 0
Ogółem w % zbadanych próbek 100 0

3.24. Słowenia

W 2006 r. poddano badaniu 40 próbek; stwierdzono napromieniowanie trzech próbek suplementów diety.

Żywność poddana analizie Liczba zbadanych próbek: 40 Zastosowana metoda CEN
Wyniki: nienapromieniowane Wyniki: niejednoznaczne Wyniki: napromieniowane
Przyprawy i zioła 10 0 0 EN 13751
Suplementy diety 8 4 3 EN 1788; EN 13751
Suche mieszanki do zup 10 5 0 EN 1788; EN 13751
Razem 28 9 3
Ogółem w % zbadanych próbek 70 22,5 7,56

3.25. Zjednoczone Królestwo

Agencja Norm Żywności (The Food Standards Agency) została powiadomiona o 530 produktach, z których lokalne organy kontroli Zjednoczonego Królestwa pobrały próbki w 2006 r. i poddały je analizie, stosując standardowe metody wykrywania napromieniowanej żywności. Spośród tych 530 próbek 49 (9 %) było napromieniowane. Próbki określone w sprawozdaniu jako "niejednoznaczne" zostały oznaczone jako pośrednie przy pomocy metody CEN EN 13751:2002 i nie były dalej analizowane, lub były próbkami o "niskiej czułości" tzn. frakcja ziarna mineralnego tych próbek była zbyt mała, aby przeprowadzić dokładną analizę.

Żywność poddana analizie Liczba zbadanych próbek: 530 Zastosowana metoda
Wyniki: nienapromieniowane Wyniki: niejednoznaczne Wyniki: napromieniowane
Suszone zioła, przyprawy korzenne i warzywne 253 22 20 EN 13751; EN 1778
Kuskus i suche przyprawy 3 0 0
Suche mieszanki do zup 10 2 0
Makarony i suche przyprawy 64 6 7
Ryż i suche przyprawy 3 1 0
Makaron i suche przyprawy 2 0 0
Sosy (płynne lub mrożone) 14 1
Suszone owoce 5 0 0
Warzywa, w tym cebula 9 0 0
Herbata 11 1 6
Olej 4 0 0
Ryby/owoce morza, tj. skorupiaki, krewetki 4 0 0
Suplementy diety 52 9 16
Różne 5 0 0
Razem 439 42 49
Ogółem w % zbadanych próbek 83 8 9

3.26. Podsumowanie sytuacji w UE

Poniższa tabela zawiera zestawienie zbadanych próbek i wyników otrzymanych dla całej UE:

Państwo członkowskie Liczba nienapromiemowanych próbek Liczba napromieniowanych próbek % próbek napromieniowanych, nieprawidłowo oznakowanych
AT 138 0 0
BE 99 1 1
CY BKA BKA BKA
CZ 111 4 3,5
DE 4.066 71 1,6
DK BKA BKA BKA
EE 10 0 0
EL 3 0 0
ES BKA BKA BKA
FI 216 30 12
FR 184 32 15
HU 102 2 2
IE 439 13 3
IT 66 0 0
LV BD BD BD
LT 29 1 3
LU 20 0 0
MT BD BD BD
NL BD BD BD
PL 137 2 1
PT BD BD BD
SE 8 0 0
SK 37 0 0
SI 28(*) 3 8
UK 439(*) 49 9
Razem 6.134 203 3,3
BD Brak danych - państwo członkowskie nie przekazało informacji

BKA Brak kontroli analitycznych - w 2006 r nie zostały przeprowadzone kontrole analityczne

(*) Słowenia i Zjednoczone Królestwo zaszeregowały odpowiednio 9 próbek i 42 próbki jako niejednoznaczne

4. WNIOSKI

4.1. Wyniki kontroli przeprowadzonych w jednostkach przeprowadzających napromieniowanie

Zgodnie z dyrektywą 1999/2/WE państwa członkowskie są zobowiązane do przekazywania Komisji wyników kontroli w jednostkach przeprowadzających napromieniowanie oraz informacji o kategoriach i ilości żywności poddanej promieniowaniu i o zastosowanych dawkach.

W 2006 r. zatwierdzone jednostki przeprowadzające napromieniowanie znajdowały się w 10 państwach członkowskich.

Wszystkie 10 wspomnianych państw członkowskich przekazało wymagane informacje dotyczące kategorii żywności poddanych napromieniowaniu.

W 2006 r. w Unii Europejskiej zostało napromieniowane 15.058 ton żywności.

4.2. Wyniki kontroli przeprowadzonych na etapie wprowadzania produktów do obrotu

W 2006 r. 18 państw członkowskich przeprowadziło kontrole analityczne i przedłożyło wymagane dane. Trzy państwa członkowskie poinformowały Komisję, że w okresie objętym niniejszym sprawozdaniem nie przeprowadzały kontroli analitycznych.

Z przekazanych informacji wynika, że w 2006 r. 3,3 % próbek zostało nielegalnie poddanych promieniowaniu lub niewłaściwie oznakowanych.

Naruszenia dotyczą różnych kategorii produktów w różnym stopniu. Ogólnie stwierdzono, że produkty znajdujące się w obrocie, wśród których stwierdzono najwięcej niezgodności z wymogami, to suplementy diety (w Niemczech, Finlandii i Zjednoczonym Królestwie) oraz zupy i sosy (w Niemczech). W Niemczech liczba napromieniowanych "azjatyckich przekąsek z makaronu" wyraźnie zmalała (z 37 % w 2005 r. do 5 % w 2006 r.).

Komisja oczekuje, że państwa członkowskie będą dalej skupiać się w swoich kontrolach na tych produktach oraz że podejmą odpowiednie środki.

Różnice w wynikach kontroli między państwami członkowskimi można częściowo wyjaśnić doborem próbek i skutecznością zastosowanych metod analitycznych.

4.3. Ostateczny termin przekazania wyników kontroli dla celów sporządzenia sprawozdania za rok 2007

Ostatecznym terminem przekazania Komisji wyników kontroli przeprowadzonych w 2007 r., wymaganych na mocy art. 7 ust. 3 dyrektywy 1999/2/WE, jest dzień 30 czerwca 2008 r.

______

(1) Dz.U.L66z13.3.1999, s.16.

(2)http://europa.eu.int/comm/food/food/biosafety/irradiation/indexen.htm

(3) DzU.C187z7.8.2003, s.13.

(4) Dz.U. L 66 z 13.3.1999, s. 24.

(5) Dz.U. C 112 z 12.5.2006, s. 6.

Zmiany w prawie

MSZ tworzy dodatkowe obwody głosowania za granicą

We Francji, Irlandii, Stanach Zjednoczonych oraz Wielkiej Brytanii utworzono pięć dodatkowych obwodów głosowania w czerwcowych wyborach do Parlamentu Europejskiego. Jednocześnie zniesiono obwód w Iraku - wynika to z nowego rozporządzenia ministra spraw zagranicznych. Po zmianach łączna liczba obwodów poza granicami Polski wynosi 299.

Krzysztof Koślicki 28.05.2024
Rząd nie dołoży gminom pieniędzy na obsługę wygaszanego dodatku osłonowego

Na obsługę dodatku osłonowego samorządy dostają 2 proc. łącznej kwoty dotacji wypłaconej gminie. Rząd nie zwiększy wsparcia uzasadniając, że koszt został odpowiednio skalkulowany – wyjaśnia Ministerstwo Klimatu i Środowiska. Ponadto dodatek osłonowy jest wygaszany i gminy kończą realizację tego zdania.

Robert Horbaczewski 23.05.2024
Będą dodatki dla zawodowych rodzin zastępczych i dla pracowników pomocy społecznej

Od 1 lipca 2024 roku zawodowe rodziny zastępcze oraz osoby prowadzące rodzinne domy dziecka mają dostawać dodatki do miesięcznych wynagrodzeń w wysokości 1000 zł brutto. Dodatki w tej samej wysokości będą też wypłacane - od 1 lipca 2024 r. - pracownikom pomocy społecznej. W środę, 15 maja, prezydent Andrzej Duda podpisał obie ustawy.

Grażyna J. Leśniak 16.05.2024
Powstańcy nie zapłacą podatku dochodowego od nagród

Minister finansów zaniecha poboru podatku dochodowego od nagród przyznawanych w 2024 roku powstańcom warszawskim oraz ich małżonkom. Zgodnie z przygotowanym przez resort projektem rozporządzenia, zwolnienie będzie dotyczyło nagród przyznawanych przez radę miasta Warszawy od 1 stycznia do końca grudnia tego roku.

Monika Pogroszewska 06.05.2024
Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2008.282.3

Rodzaj: Zawiadomienie
Tytuł: Sprawozdanie dotyczące napromieniowania żywności za rok 2006.
Data aktu: 06/11/2008
Data ogłoszenia: 06/11/2008