Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych.

Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych

(2007/C 289/17)

(Dz.U.UE C z dnia 1 grudnia 2007 r.)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 7 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006(1). Oświadczenia o sprzeciwie muszą wpłynąć do Komisji w terminie sześciu miesięcy od daty niniejszej publikacji.

STRESZCZENIE

ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) nr 510/2006

"SALAME S. ANGELO"

Nr WE: IT/PGI/005/0332/17.12.2003

CHNP () CHOG (X)

Niniejsze streszczenie zawiera główne elementy specyfikacji produktu i jest przeznaczone do celów informacyjnych.

1. Właściwy Organ państwa członkowskiego:

Nazwa: Ministero delle Politiche agricole alimentari e forestali

Adres: Via XX Settembre, 20 I-00187 Roma

Telefon: (39)06 48199 68

Faks: (39) 06 42 01 31 26

e-mail: qpa3@politicheagricole.it

2. Grupa składająca wniosek:

Nazwa: Consorzio tutela salame S. Angelo

Adres: via S. Francesco di Paola, 10

I-98060 S. Angelo di Brolo (ME)

Telefon: (39) 0941 53 41 94

Faks: (39) 0941 53 41 94

e-mail: -

Skład: producenci/przetwórcy (X) inni ()

3. Rodzaj produktu:

Klasa 1.2 Mięso świeże i podroby

4. Specyfikacja produktu:

(podsumowanie wymogów określonych w art. 4 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 510/2006)

4.1. Nazwa produktu: "Salame S. Angelo"

4.2. Opis produktu: "Salame S. Angelo" jest wyrobem wędliniarskim o jednolitej strukturze, produkowanym wyłącznie z mięsa wieprzowego, otoczonym naturalną kiszką wieprzową. Kiełbasa "Salame S. Angelo" jest dostępna w sprzedaży w postaci kawałków o różnej wielkości, jednak niezależnie od rozmiarów charakteryzuje się nieregularną, cylindryczną powierzchnią zewnętrzną oraz pokryta jest typową dla wędlin dojrzewających warstwą pleśni o białawej powłoce. Posiada kruchą i zwartą konsystencję. Jako że tłuszcz i część chuda wyrobu są ze sobą dobrze połączone, plasterki mają postać zwartą i jednolitą. Części chude mają barwę czerwonego rubinu natomiast tłuszcz jest barwy białej. Produkt posiada delikatny, charakterystyczny zapach oraz lekko korzenny smak o przesyconym zapachem aromacie. Po zakończeniu procesu dojrzewania ph produktu wynosi między 5,1 a 6,2 natomiast wartość AW sięga od 0,81 do 0,96.

4.3. Obszar geograficzny: Obszar produkcji "Salame S. Angelo" obejmuje terytorium gminy Sant'Angelo di Brolo.

4.4. Dowód pochodzenia: Wszystkie etapy produkcji są kontrolowane poprzez dokładny opis każdego produktu wchodzącego do zakładu i każdego produktu z niego wychodzącego. Ta kontrola oraz zapis w odpowiednich rejestrach, prowadzonych przez organ kontrolny, informacji dotyczących hodowców, rzeźników i podmiotów zajmujących się dzieleniem i pakowaniem jak i przekazywane we właściwym czasie organowi kontrolnemu informacje o ilościach wyprodukowanych, gwarantują możliwość odtworzenia historii produktu. Przy okazji należy nadmienić, że etykiety powinny zawierać, poza informacjami zawartymi w punkcie 4.8, numer identyfikacyjny odnośnego produktu. Wszystkie osoby fizyczne i prawne wpisane do poszczególnych rejestrów podlegają kontroli prowadzonej przez organ kontrolny, zgodnie ze specyfikacją produkcji i odpowiednim planem kontroli.

4.5. Metoda produkcji: Specyfikacja produktu zakłada, że surowcem wykorzystywanym i dopuszczonymi do produkcji "Salame S. Angelo" jest świeże mięso wybranych ras świń, to jest zwierząt rasy czystej lub ras wywodzących się od ras podstawowych, takich jak Large White, Landrace i Duroc lub zwierząt wywodzących się ze skrzyżowania wyżej wymienionych ras lub ze skrzyżowania tych ras z lokalnymi populacjami świń. Ponadto świnie muszą być doskonale odkarmione, pochodzić wyłącznie z państw członkowskich UE oraz osiągać po uboju wagę nie niższą niż 125 kg. Surowiec przeznaczony do wykorzystania powinien dotrzeć do zakładów w postaci całych półtusz (wraz z głową), przy czym całkowicie zabronione jest wykorzystywanie mięsa mrożonego i/lub głęboko zamrożonego. Dopuszcza się mrożenie w temperaturze kontrolowanej (od 0 ° do + 4 °C) w okresie do sześciu dni od daty uboju, wliczając dzień uboju.

Kategorycznie zabrania się wykorzystywania mięsa pochodzącego od loch lub knurów oraz wykorzystywania słoniny w procesie przetwarzania mięsa.

W procesie produkcji należy wykorzystywać proporcjonalnie całą półtuszę obejmującą następujące partie: udziec, karkówka, polędwica, łopatka i schab, pozbawione włókien nerwowych, oraz oczyszczony boczek. Mieszanka mięsa i tłuszczu składająca się na zawartość kiełbasy musi być pokrojona ręcznie, przy użyciu noża. Na tym etapie można jednak w zamian posłużyć się odpowiednią maszyną do siekania w kostkę, wyposażoną w sito o otworach kwadratowych o krawędzi 12 mm. W mieszaninie tak rozdrobnionego mięsa, zawierającej jedynie dodatek soli morskiej, czarnego pieprzu w postaci rozpołowionych ziaren oraz azotanu sodu, proporcja mięsa do tłuszczu nie powinna przekraczać 100/20, co odpowiada 20 % tłuszczu. Kategorycznie zabrania się wykorzystywania słoniny. Kiszka, wyłącznie pochodzenia wieprzowego, jest związana sznurkiem od środka, w dolnej części. Po wywróceniu jej na drugą stronę, wypełnia się ją, wiąże i opatruje pieczęcią w części górnej. Suszenie i dojrzewanie produktu odbywa się w odpowiednio wywietrzonych, oddzielnych pomieszczeniach przy wykorzystaniu szczególnych cech klimatu w zależności od usytuowania i lokalizacji pomieszczeń produkcyjnych, oraz w odpowiednich pomieszczeniach przeznaczonych do suszenia i dojrzewania, które dzięki wykorzystaniu naturalnych cech klimatu i w oparciu o wyposażenie techniczne zapewniają, że powietrze z zewnątrz jest wchłaniane, regulowane, wymieniane i rozprowadzane wokół produktu w sposób jednolity.

Po zakończeniu okresu dojrzewania organ kontrolny sprawdza, czy produkt posiada cechy opisane w art. 2. Jeśli wszystkie kryteria zgodności zostały spełnione, nakładana jest etykieta opisana w art. 8 specyfikacji produktu, zgodnie z planem kontroli.

Czynności związane z produkcją i dojrzewaniem muszą odbywać się w obrębie obszaru produkcji.

4.6. Związek z obszarem geograficznym: Uznanie chronionego oznaczenia geograficznego "Salame S. Angelo" jest uzasadnione reputacją produktu. Producenci tej kiełbasy jak i sama Salame S. Angelo zawdzięczają ją szczególnym cechom organoleptycznym związanym z bogatą w tradycje kulturą sięgającą dalekiej przeszłości.

Wieloletnie uznanie i reputacja potwierdzają niezwykłą popularność produktu oraz silne powiązania kryjącego się za nim konceptu z oznaczeniem geograficznym "Salame S. Angelo". Dzieje się tak do tego stopnia, że produkt stał się przedmiotem podróbek a jego nazwa zaczęła być niewłaściwie wykorzystywana.

Ponadto faktury sprzedaży "Salame S. Angelo" wystawione z datą 10 stycznia 1982 r. stanowią dodatkowe potwierdzenie reputacji produktu i wysokości jego sprzedaży. Praca magisterska zatytułowana "Salame S. Angelo: Prodotto di Nicchia" (Salame S. Angelo: produkt niszowy) dowodzi, że na obszarze produkcji, o którym mowa w specyfikacji produktu, od lat funkcjonuje sektor produkcyjny znany i uznany dzięki charakterystycznym cechom jakościowym i organoleptycznym produktu, ale również dzięki znajomości rzemiosła jego mieszkańców, którzy z pokolenia na pokolenie przekazywali technikę produkcji "Salame S. Angelo". Sam fakt, że produkt ten stał się tematem pracy magisterskiej świadczy o jego reputacji, zważywszy, że pracę tego rodzaju dotycząca pojedynczego produktu spożywczego byłoby trudno zaproponować, a jeszcze trudniej uzyskać dla niej akceptację, bez wykazania solidnych dowodów świadczących o uznaniu, którym cieszy się produkt oraz tradycji z nim związanej na tym obszarze.

Jakościowe i organoleptyczne cechy produktu, o którym mowa w pkt. 4.2, zależą od fazy dojrzewania, która jest zasadniczym etapem produkcji. Zarówno mikroklimat jak i szczególne ukształtowanie terenu doliny Sant'Angelo di Brolo, tak różnej od innych pobliskich dolin, wywierają na nią pozytywny wpływ.

Przebieg stoków doliny zapewnia jej ochronę przed bezpośrednim kontaktem z prądami morskimi oraz zimnymi masami powietrza pochodzącymi z gór, gwarantując w ten sposób odpowiedni przepływ prądów powietrza, właściwą temperaturę i wilgotność. W ten sposób tworzy się szczególny dla tej okolicy mikroklimat, upodobniający ją do ogromnej dojrzewalni, w której panują warunki niedające się odtworzyć gdzie indziej.

4.7. Organ kontrolny: Organ kontrolny spełnia wymogi normy EN 45011.

Nazwa: Istituto Calabria Qualità

Adres: loc. Felicetti Z.I.

I-87050 Figline Vegliaturo (CS)

Telefon: (39) 0984 351 17

Faks: (39) 0984 48 46 16

e-mail: icq@istitutocalabriaqualita.it

4.8. Etykietowanie: Właściwa ochrona nazwy zakłada przyjęcie czytelnych kryteriów identyfikacji produktu. Natychmiast po napełnieniu kiszki i jej zawiązaniu produkt powinien zostać opatrzony pieczęcią stanowiącą dowód pochodzenia.

Produkt przeznaczony do spożycia powinien zawierać nazwę "Salame S. Angelo", zapisaną wyraźnymi i niezmywalnymi literami, odróżniającymi się w sposób niepozostawiający wątpliwości od pozostałych napisów zamieszczonych na etykiecie, po której to nazwie następuje napis o treści: "Chronione oznaczenie geograficzne" i/lub akronim CHOG. W przypadku produktów przeznaczonych na rynki zagraniczne chronione oznaczenie geograficzne może zostać podane w języku kraju, w którym będą one wprowadzone do obiegu.

Oznaczenia te są nierozerwalnie związane z logo chronionego oznaczenia geograficznego.

Nie jest dozwolone dodawanie jakichkolwiek innych określeń.

Poza wyżej wymienionymi informacjami i logo nazwy etykieta powinna zawierać numer identyfikacyjny danego produktu.

Po zamieszczeniu oznakowań "Salame S. Angelo" może zostać wprowadzone na rynek w następującej postaci: luzem bądź w opakowaniu próżniowym lub w zmienionej atmosferze, w całości, w kawałkach lub w plastrach.

______

(1) Dz.U. L 93 z 31.3.2006, str. 12.

Zmiany w prawie

MSZ tworzy dodatkowe obwody głosowania za granicą

We Francji, Irlandii, Stanach Zjednoczonych oraz Wielkiej Brytanii utworzono pięć dodatkowych obwodów głosowania w czerwcowych wyborach do Parlamentu Europejskiego. Jednocześnie zniesiono obwód w Iraku - wynika to z nowego rozporządzenia ministra spraw zagranicznych. Po zmianach łączna liczba obwodów poza granicami Polski wynosi 299.

Krzysztof Koślicki 28.05.2024
Rząd nie dołoży gminom pieniędzy na obsługę wygaszanego dodatku osłonowego

Na obsługę dodatku osłonowego samorządy dostają 2 proc. łącznej kwoty dotacji wypłaconej gminie. Rząd nie zwiększy wsparcia uzasadniając, że koszt został odpowiednio skalkulowany – wyjaśnia Ministerstwo Klimatu i Środowiska. Ponadto dodatek osłonowy jest wygaszany i gminy kończą realizację tego zdania.

Robert Horbaczewski 23.05.2024
Będą dodatki dla zawodowych rodzin zastępczych i dla pracowników pomocy społecznej

Od 1 lipca 2024 roku zawodowe rodziny zastępcze oraz osoby prowadzące rodzinne domy dziecka mają dostawać dodatki do miesięcznych wynagrodzeń w wysokości 1000 zł brutto. Dodatki w tej samej wysokości będą też wypłacane - od 1 lipca 2024 r. - pracownikom pomocy społecznej. W środę, 15 maja, prezydent Andrzej Duda podpisał obie ustawy.

Grażyna J. Leśniak 16.05.2024
Powstańcy nie zapłacą podatku dochodowego od nagród

Minister finansów zaniecha poboru podatku dochodowego od nagród przyznawanych w 2024 roku powstańcom warszawskim oraz ich małżonkom. Zgodnie z przygotowanym przez resort projektem rozporządzenia, zwolnienie będzie dotyczyło nagród przyznawanych przez radę miasta Warszawy od 1 stycznia do końca grudnia tego roku.

Monika Pogroszewska 06.05.2024
Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2007.289.32

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych.
Data aktu: 01/12/2007
Data ogłoszenia: 01/12/2007