Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych.

Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych

(2007/C 102/11)

(Dz.U.UE C z dnia 5 maja 2007 r.)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu do wniosku zgodnie z art. 7 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006(1). Komisja musi otrzymać oświadczenia o sprzeciwie w terminie sześciu miesięcy od daty publikacji.

STRESZCZENIE

ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) nr 510/2006

"NOŠOVICKÉ KYSANÉ ZELÍ"

nr WE: CZ/PDO/0412/28.10.2004

CHNP (X) CHOG ()

Niniejsze streszczenie zawiera główne elementy specyfikacji produktu przeznaczone do celów informacyjnych.

1. Właściwy departament w państwie członkowskiego:

Nazwa: Úřad průmyslového vlastnictví

Adres: Antonína Čermáka 2a

CZ-160 68 Praha 6

Tel.: (420) 220 38 31 11

Faks: (420) 224 32 47 18

E-mail: posta@upv.cz

2. Grupa:

Nazwa: Zemědělské družstvo vlastníků Nošovice

Adres: Nošovice 128

CZ-739 51 Dobrá

Tel.: (420) 558 64 14 81

Faks: (420) 558 64 10 73

E-mail: zdv.nosovice@tiscali.cz

Skład: producenci/przetwórcy (X) inni ()

3. Rodzaj produktu:

Klasa 1.6: Kapusta kiszona

4. Specyfikacja:

(streszczenie wymogów zgodne z art. 4 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 510/2006)

4.1. Nazwa: "Nošovické kysané zelí"

4.2. Opis: Omawianym produktem jest kapusta kiszona wytwarzana z kapusty poddawanej fermentacji mlekowej.

Wygląd: kapusta drobno szatkowana. Kolor: złotożółty, niepożądanym zjawiskiem jest zmiana zabarwienia, szczególnie na kolor szary lub czerwonawy. Smak: kwaśna, a nawet lekko gorzkawa. Zapach: kapuściany. Konsystencja: drobno szatkowana. Własności fizykochemiczne (średnia wartość odżywcza 100 g produktu): wartość energetyczna 84 kJ, tłuszcze 2 g, białka 7 g, cukry 39 g, naturalna zawartość witaminy C.

Surowce wchodzące w skład produktu: kapusta biała, sól jadalna, kminek, nasiona gorczycy. Odmiany kapusty hodowane i używane do produkcji: Gloria, Ramco, Kingstone, Zerelina, Oklahoma, Theras. Surowa kapusta biała musi być hodowana na wyznaczonym obszarze geograficznym, występujące na nim warunki naturalne mają bowiem wpływ na własności produktu końcowego. Charakterystyczne cechy noszowickiej kapusty kiszonej uzyskuje się w procesie naturalnej fermentacji mlekowej w kadziach. Parametry kadzi zob. pkt 4.5. Masa tradycyjnego opakowania: 1/2 lub 1 kg.

4.3. Obszar geograficzny: Obszar w okolicach gminy Nošovice i Nižní Lhoty, powiat Frýdek-Místek, Moravskoslezský kraj. Granice obszaru stanowią (należące do niego) następujące gminy: Nošovice, Nižní Lhoty, Vyšní Lhoty, Kamenité, Dobratice, Dolní Tošanovice, Dolní Domaslavice, Kocurovice, Pazderna, Dobrá.

4.4. Dowód pochodzenia: Kiszoną kapustę produkuje się zgodnie z niezmienioną, oryginalną recepturą już od wielu lat.

Codzienną kontrolę przestrzegania wymogów zawartych w specyfikacji produktu przeprowadza kierownik zakładu. Kontroli podlega przede wszystkim jakość surowca, proces technologiczny i punkty krytyczne. Wyniki kontroli są ewidencjonowane w księdze kontroli i w dzienniku sanitarnym, przechowywanych na terenie zakładu. Kontrole zgodności produktu z jego specyfikacją przeprowadza też nadrzędny organ kontrolny (Státní zemědělská a potravinářská inspekce - Państwowa Inspekcja Rolno-Spożywcza) zgodnie z planem kontroli właściwego inspektoratu.

Producent prowadzi ewidencję zbiorów kapusty z poszczególnych gruntów oraz ewidencję każdej kadzi z kapustą kiszoną i odbiorców gotowego produktu. Na każdym opakowaniu produktu umieszcza się nazwę handlową producenta wraz z jego adresem, co umożliwia m.in. monitorowanie produktu.

Wymieniony sposób identyfikacji, dokumentacja i powiązanie poszczególnych etapów (hodowla, produkcja, sprzedaż) gwarantują, że końcowy produkt - kapusta noszowicka - pochodzi w całości z wyznaczonego obszaru geograficznego, a zatem poszczególne egzemplarze produktu spełniają wymogi dotyczące przyznania chronionej nazwy pochodzenia.

4.5. Metoda produkcji: Krótki opis hodowli kapusty: w okresie od października do listopada - nawożenie obornikiem, zaoranie, w zimie - przerwa w pracach polowych, w marcu - wyrównanie pola, w kwietniu - siew, maj-czerwiec - okopywanie, przerywanie, pielenie, nawożenie, ponowne okopywanie, sierpień-listopad - zbiór, po dokonaniu zbioru zagospodarowanie resztek pożniwnych, orka głęboka.

Noszowicka kapusta kiszona jest produkowana wyłącznie z odmian kapusty głowiastej nadających się do szatkowania i hodowanych na wyznaczonym obszarze geograficznym, na którym prowadzi się również produkcję. Do poszatkowanej kapusty dodaje się sól, kminek i nasiona gorczycy. Przygotowaną w ten sposób kapustę umieszcza się w kadziach, w których ugniata się ją tradycyjnie (nogami). Następnie kapustę kisi się przynajmniej 6 tygodni w temperaturze 18 °C. Kiszenie polega na naturalnej fermentacji mlekowej w kadziach umieszczonych w fermentowni. Kadź ma kształt walca o średnicy 3 m i wysokości równej 4 m. Wykonana jest z laminatu poliestrowo-szklanego. Kadź jest zapuszczona w ziemię na głębokość 3 m, część nadziemna ma wysokość 1 m.

Wszystkie etapy produkcji muszą być przeprowadzone w jak najkrótszym terminie, aby zapobiec utracie wody zawartej w komórkach, wartości odżywczych i cennej witaminy C. Świeża kapusta jest przetwarzana w ciągu maksymalnie 48 godzin. Do przetwarzania w stanie świeżym stosuje się odmianę Gloria. Po ukwaszeniu produkt wyjmuje się z kadzi i umieszcza w opakowaniach o masie 1/2 lub 1 kg. Na życzenie konsumenta możliwe jest także wykonanie większych lub mniejszych opakowań. Cały proces przeprowadza się zgodnie z zasadami higieny.

Kadzi z kapustą w trakcie kwaszenia nie przemieszcza się. W razie przewożenia mogłoby nastąpić utlenienie, zmiana koloru na szary lub zmiana warunków wewnątrz kadzi skutkująca zmianą smaku. Dlatego produkt pakuje się na miejscu.

Kapusta kiszona produkowana jest również z kapusty przechowywanej. Do tego celu wybiera się późne odmiany kapusty, które mogą być przechowywane. Do trwałych odmian zalicza się: Ramco, Kingstone, Zerelina, Oklahoma, Theras. Przechowuje się całe głowy kapusty w częściowo klimatyzowanej hali w temperaturze 5 °C. Codzienną kontrolę jakości przeprowadza kierownik zakładu. Kontroli podlega zarówno surowiec, jak i produkt końcowy. Kontrola świeżej kapusty przeznaczonej do szatkowania polega na sprawdzeniu, czy jej jakości nie obniżają zanieczyszczenia, choroby grzybicze lub szkodniki. W przypadku kapusty przechowywanej sprawdzany jest wygląd, kolor, smak, zapach i konsystencja. Wyniki kontroli jakości są ewidencjonowane w księdze kontroli i w dzienniku sanitarnym, przechowywanych na terenie zakładu. Kontrole jakości przeprowadza też nadrzędny organ kontrolny (Státní zemědělská a potravinářská inspekce - Państwowa Inspekcja Rolno-Spożywcza) zgodnie z planem kontroli właściwego inspektoratu.

4.6. Związek: W okolicach Nošovic kapusta jest hodowana od wielu lat. Dowodem na to jest fakt, że w herbie Nošovic znajduje się kosz do noszenia na plecach i krajalnica do kapusty. Kapusta kwaszona ma wielkie znaczenie dla regionu, zarówno jako tradycyjna potrawa, jak i przedmiot handlu. Wiedza mieszkańców o hodowli kapusty i produkcji kapusty kwaszonej jest przekazywana z pokolenia na pokolenie i ma duży wpływ na własności końcowego produktu.

Produkt wyróżnia się smakiem dzięki warunkom naturalnym, w jakich hodowany jest podstawowy surowiec - kapusta biała. Kapusta biała hodowana jest na terenach podgórskich, sąsiadujących z Beskidami, rozległym pasmem górskim. Warunki naturalne: tereny podgórskie, dolina rzeki Morávka, lato średniej długości, obfite opady w ciągu całego roku, klimat umiarkowanie chłodny i wilgotny, gliniaste gleby o niskim pH. Warunki te sprawiają, że kapusta ma szczególny smak. Wysokość na poziomem morza gminy Nošovice wynosi 346 m n.p.m. a gminy Nižní Lhoty - 359 m n.p.m.

Wyniki analizy 24 próbek gleby pobranych z 10 gruntów ornych: zawartość dostępnego dla roślin fosforu wynosi 77 mg/kg, dostępnego potażu - 218 mg/kg, magnezu - 140 mg/kg. W sumie przeprowadzono 120 pomiarów pięciu parametrów (CO3, P, K, Mg, Ca), zbadano również wartość pH i potrzebę nawożenia wapnem. Szczegółowa analiza wykazała, że wartość pH jest dość niska, wszędzie odczyn jest kwaśny, słabo kwaśny lub bardzo kwaśny. Ma to wpływ na wartość pH surowej i kwaszonej kapusty, która ma naturalnie kwaśny, łagodny smak, nie ma zatem potrzeby dodawania do niej substancji silnie dokwaszających. Warunki glebowe w dużej mierze przyczyniają się do tego, że kapusta surowa i kwaszona ma dobry smak i zachowuje wysoką jakość. Ze względu na swój charakterystyczny smak, kolor oraz delikatną i jędrną konsystencję produkt otrzymuje dobre oceny na wystawach.

Produkt wpisano do rejestru nazw pochodzenia Republiki Czeskiej pod nr 178 w dniu 1 lutego 2002 r.

4.7. Organ kontrolny:

Nazwa: Státní zemědělská a potravinářská inspekce, inspektorát v Olomouci

Adres: Pavelkova 13

CZ-772 85 Olomouc

Tel.: (420) 585 15 15 11

Faks: (420) 585 23 05 30

E-mail: olomouc@szpi.gov.cz

4.8. Etykietowanie: -

______

(1) Dz.U. L 93 z 31.3.2006, str. 12.

Zmiany w prawie

Wnioski o świadczenie z programu "Aktywny rodzic" od 1 października

Pracujemy w tej chwili nad intuicyjnym, sympatycznym, dobrym dla użytkowników systemem - przekazała we wtorek w Warszawie szefowa MRPiPS Agnieszka Dziemianowicz-Bąk. Nowe przepisy umożliwią wprowadzenie do systemu prawnego trzech świadczeń: "aktywni rodzice w pracy", "aktywnie w żłobku" i "aktywnie w domu". Na to samo dziecko za dany miesiąc będzie jednak przysługiwało tylko jedno z tych świadczeń.

Krzysztof Koślicki 11.06.2024
KSeF od 1 lutego 2026 r. - ustawa opublikowana

Obligatoryjny Krajowy System e-Faktur wejdzie w życie 1 lutego 2026 roku. Ministerstwo Finansów zapowiedziało wcześniej, że będzie też drugi projekt, dotyczący uproszczeń oraz etapowego wejścia w życie KSeF - 1 lutego 2026 r. obowiązek obejmie przedsiębiorców, u których wartość sprzedaży przekroczy 200 mln zł, a od 1 kwietnia 2026 r. - wszystkich przedsiębiorców.

Monika Pogroszewska 11.06.2024
Prezydent podpisał nowelę ustawy o zasadach prowadzenia polityki rozwoju

Prezydent podpisał nowelizację ustawy o zasadach prowadzenia polityki rozwoju oraz niektórych innych ustaw - poinformowała w poniedziałek kancelaria prezydenta. Nowe przepisy umożliwiają m.in. podpisywanie umów o objęcie przedsięwzięć wsparciem z KPO oraz rozliczania się z wykonawcami w euro.

Ret/PAP 10.06.2024
Wakacje składkowe dla przedsiębiorców z podpisem prezydenta

Prezydent Andrzej Duda podpisał nowelizację ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych oraz niektórych innych ustaw – poinformowała Kancelaria Prezydenta RP w poniedziałkowym komunikacie. Ustawa przyznaje określonym przedsiębiorcom prawo do urlopu od płacenia składek na ubezpieczenia społeczne przez jeden miesiąc w roku.

Grażyna J. Leśniak 10.06.2024
Prezydent podpisał ustawę powołującą program "Aktywny Rodzic"

Prezydent podpisał ustawę o wspieraniu rodziców w aktywności zawodowej oraz w wychowaniu dziecka "Aktywny rodzic". Przewiduje ona wprowadzenie do systemu prawnego trzech świadczeń wspierających rodziców w aktywności zawodowej oraz w wychowywaniu i rozwoju małego dziecka: „aktywni rodzice w pracy”, „aktywnie w żłobku” i „aktywnie w domu”. Na to samo dziecko za dany miesiąc będzie przysługiwało tylko jedno z tych świadczeń. O tym, które – zdecydują sami rodzice.

Grażyna J. Leśniak 10.06.2024
Nawet pół miliona kary dla importerów - ustawa o KAS podpisana

Kancelaria Prezydenta poinformowała w piątek, że Andrzej Duda podpisał nowelizację ustawy o Krajowej Administracji Skarbowej oraz niektórych innych ustaw. Wprowadza ona unijne regulacje dotyczące importu tzw. minerałów konfliktowych. Dotyczy też kontroli przewozu środków pieniężnych przez granicę UE. Rozpiętość kar za naruszenie przepisów wyniesie od 1 tys. do 500 tys. złotych.

Krzysztof Koślicki 07.06.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2007.102.16

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych.
Data aktu: 05/05/2007
Data ogłoszenia: 05/05/2007