Rodzaje fermentowanych napojów winiarskich oraz szczegółowe wymagania organoleptyczne, fizyczne i chemiczne, jakie powinny spełniać te napoje.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 22 maja 2013 r.
w sprawie rodzajów fermentowanych napojów winiarskich oraz szczegółowych wymagań organoleptycznych, fizycznych i chemicznych, jakie powinny spełniać te napoje2)

Na podstawie art. 4 ustawy z dnia 12 maja 2011 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina (Dz. U. Nr 120, poz. 690 i Nr 171, poz. 1016) zarządza się, co następuje:
§  1.
1.
Określa się następujące rodzaje fermentowanych napojów winiarskich w zależności od zawartości dwutlenku węgla i jego pochodzenia:
1)
spokojne;
2)
półmusujące;
3)
musujące;
4)
półmusujące gazowane;
5)
musujące gazowane.
2.
Miody pitne markowe, wina owocowe markowe, nalewki na winie owocowym, aromatyzowane nalewki na winie owocowym, nalewki na winie z soku winogronowego oraz aromatyzowane nalewki na winie z soku winogronowego zalicza się wyłącznie do fermentowanych napojów winiarskich spokojnych.
§  2.
1.
Określa się następujące rodzaje fermentowanych napojów winiarskich w zależności od poziomu słodkości obliczanego na podstawie zawartości cukrów redukujących po inwersji:
1)
wytrawne;
2)
półwytrawne;
3)
półsłodkie;
4)
słodkie;
5)
bardzo słodkie.
2.
W przypadku fermentowanych napojów winiarskich, które zawierają substancje słodzące dodane zgodnie z załącznikiem II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności (Dz. Urz. UE L 354 z 31.12.2008, str. 16, z późn. zm.), poziom słodkości tych napojów powinien być porównywalny z poziomem słodkości obliczanym na podstawie zawartości cukrów redukujących po inwersji, przy zastosowaniu analizy sensorycznej.
3.
Przepisu ust. 1 nie stosuje się do miodów pitnych oraz miodów pitnych markowych.
§  3.
W przypadku miodów pitnych oraz miodów pitnych markowych określa się następujące rodzaje tych napojów w zależności od:
1)
dodanego soku owocowego:
a)
owocowe,
b)
winogronowe;
2)
dodanych ziół i przypraw korzennych:
a)
ziołowe,
b)
korzenne,
c)
ziołowo-korzenne;
3)
sposobu przygotowania brzeczki miodowej do fermentacji:
a)
sycone,
b)
niesycone.
§  4.
1.
Fermentowany napój winiarski charakteryzuje się całkowitą klarownością, brakiem opalizacji, zawiesin i osadów, przy czym dopuszcza się możliwość występowania mało widocznego osadu w postaci "dymku" nad dnem butelki, który po zawirowaniu zawartością tej butelki nie powoduje trwałej zmiany klarowności.
2.
W przypadku dodania do fermentowanego napoju winiarskiego - z wyłączeniem miodu pitnego - soków lub innych dodatków, o których mowa w art. 14 ustawy z dnia 12 maja 2011 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina, dopuszcza się po zakończeniu procesu leżakowania wystąpienie zmętnienia oraz zawartość cząsteczek owoców.
3.
W przypadku użycia do zamknięcia butelki fermentowanego napoju winiarskiego korka naturalnego dopuszcza się zawartość pyłu korkowego oraz obecność do trzech okruchów korka:
1)
w jednej butelce - dla próbki liczącej 8 butelek;
2)
w dwóch butelkach - dla próbki liczącej powyżej 8 butelek.
§  5.
1.
Fermentowany napój winiarski, z wyłączeniem miodu pitnego oraz miodu pitnego markowego, ma:
1)
zapach czysty, bez obcych zapachów, specyficzny dla danego napoju, pochodzący od użytych surowców lub środków aromatyzujących w rozumieniu art. 3 ust. 2 lit. a rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1334/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie środków aromatyzujących i niektórych składników żywności o właściwościach aromatyzujących do użycia w oraz na środkach spożywczych oraz zmieniającego rozporządzenie Rady (EWG) nr 1601/91, rozporządzenia (WE) nr 2232/96 oraz (WE) nr 110/2008 oraz dyrektywę 2000/13/WE (Dz. Urz. UE L 354 z 31.12. 2008, str. 34, z późn. zm.);
2)
smak czysty, bez obcych posmaków, specyficzny dla danego napoju, przy czym fermentowany napój winiarski półmusujący, musujący, półmusujący gazowany oraz musujący gazowany ma smak orzeźwiający, z odczuciem perlenia na języku;
3)
kwasowość ogólną wyrażoną jako kwas jabłkowy, w ilości od 3,5 do 9 gramów na litr, a w przypadku napoju winnego owocowego lub miodowego oraz aromatyzowanego napoju winnego owocowego lub miodowego w ilości od 3,5 do 7 gramów na litr;
4)
kwasowość lotną wyrażoną jako kwas octowy w ilości nie większej niż 1,3 grama na litr, a w przypadku napoju winnego owocowego lub miodowego oraz aromatyzowanego napoju winnego owocowego lub miodowego w ilości nie większej niż 0,9 grama na litr.
2.
Miód pitny oraz miód pitny markowy ma:
1)
aromat miodowo-winny, bez obcych zapachów, który w miodzie pitnym owocowym i winogronowym oraz w miodzie pitnym markowym owocowym i winogronowym jest zharmonizowany z aromatem użytego soku;
2)
smak miodowo-winny, bez obcych posmaków, który w miodzie pitnym owocowym i winogronowym oraz w miodzie pitnym markowym owocowym i winogronowym jest zharmonizowany ze smakiem użytego soku;
3)
smak miodowo-winny, który w miodzie pitnym ziołowym, korzennym i ziołowo-korzennym oraz w miodzie pitnym markowym ziołowym, korzennym i ziołowo-korzennym jest wzbogacony o smak typowy dla użytych przypraw;
4)
barwę od zielonkawosłomkowej do ciemnobursztynowej, która w przypadku miodu pitnego owocowego, miodu pitnego markowego owocowego, miodu pitnego winogronowego i miodu pitnego markowego winogronowego może mieć odcienie barwy właściwej dla użytych soków;
5)
kwasowość ogólną wyrażoną jako kwas jabłkowy w ilości od 3,5 do 8 gramów na litr;
6)
kwasowość lotną wyrażoną jako kwas octowy w ilości nie większej niż 1,4 grama na litr.
3.
Miód pitny półmusujący, musujący, półmusujący gazowany oraz musujący gazowany ma smak orzeźwiający, z odczuciem perlenia na języku.
§  6.
1.
Fermentowany napój winiarski spokojny może zawierać dwutlenek węgla znajdujący się pod ciśnieniem poniżej 1 bara w temperaturze 20°C.
2.
Fermentowany napój winiarski półmusujący zawiera naturalny dwutlenek węgla znajdujący się pod ciśnieniem od 1 do 3 barów w temperaturze 20°C, pochodzący z fermentacji alkoholowej, który po otwarciu butelki uchodzi i powoduje perlenie się napoju.
3.
Fermentowany napój winiarski musujący zawiera naturalny dwutlenek węgla znajdujący się pod ciśnieniem większym niż 3 bary w temperaturze 20°C, pochodzący z fermentacji alkoholowej, który po otwarciu butelki uchodzi i powoduje perlenie się napoju.
4.
Fermentowany napój winiarski półmusujący gazowany zawiera dodatek dwutlenku węgla znajdujący się pod ciśnieniem od 1 do 3 barów w temperaturze 20°C, który po otwarciu butelki uchodzi i powoduje perlenie się napoju.
5.
Fermentowany napój winiarski musujący gazowany zawiera dodatek dwutlenku węgla znajdujący się pod ciśnieniem większym niż 3 bary w temperaturze 20°C, który po otwarciu butelki uchodzi i powoduje perlenie się napoju.
§  7.
1.
Fermentowany napój winiarski półmusujący oraz musujący otrzymuje się w wyniku fermentacji pierwotnej lub wtórnej przebiegającej w zbiorniku zamkniętym.
2.
Miód pitny owocowy oraz miód pitny markowy owocowy otrzymuje się w wyniku fermentacji alkoholowej brzeczki miodowej, w której nie mniej niż 30% wody zastąpiono sokiem owocowym.
3.
Miód pitny winogronowy oraz miód pitny markowy winogronowy otrzymuje się w wyniku fermentacji alkoholowej brzeczki miodowej, w której nie mniej niż 30% wody zastąpiono sokiem winogronowym.
4.
Miód pitny sycony oraz miód pitny markowy sycony otrzymuje się z brzeczki miodowej poddanej gotowaniu (syceniu) przed procesem fermentacji.
5.
Miód pitny niesycony oraz miód pitny markowy niesycony otrzymuje się z brzeczki niepoddanej gotowaniu (syceniu) przed procesem fermentacji.
§  8.
Wino owocowe markowe spokojne oraz wino owocowe spokojne, półmusujące, musujące, półmusujące gazowane i musujące gazowane:
1)
ma poziom słodkości, który wynosi:
a)
do 10 gramów na litr - w przypadku napojów wytrawnych,
b)
powyżej 10 do 30 gramów na litr - w przypadku napojów półwytrawnych,
c)
powyżej 30 do 60 gramów na litr - w przypadku napojów półsłodkich,
d)
powyżej 60 do 150 gramów na litr - w przypadku napojów słodkich,
e)
powyżej 150 gramów na litr - w przypadku napojów bardzo słodkich;
2)
zawiera popiół w ilości nie mniejszej niż 1,1 grama na litr.
§  9.
Wino owocowe wzmocnione spokojne, półmusujące, musujące, półmusujące gazowane i musujące gazowane:
1)
ma poziom słodkości, który wynosi:
a)
do 10 gramów na litr - w przypadku napojów wytrawnych,
b)
powyżej 10 do 30 gramów na litr - w przypadku napojów półwytrawnych,
c)
powyżej 30 do 60 gramów na litr - w przypadku napojów półsłodkich,
d)
powyżej 60 do 150 gramów na litr - w przypadku napojów słodkich,
e)
powyżej 150 gramów na litr - w przypadku napojów bardzo słodkich;
2)
zawiera popiół w ilości nie mniejszej niż 1,1 grama na litr.
§  10.
Wino owocowe aromatyzowane spokojne, półmusujące, musujące, półmusujące gazowane i musujące gazowane:
1)
ma poziom słodkości, który wynosi:
a)
do 15 gramów na litr - w przypadku napojów wytrawnych,
b)
powyżej 15 do 30 gramów na litr - w przypadku napojów półwytrawnych,
c)
powyżej 30 do 60 gramów na litr - w przypadku napojów półsłodkich,
d)
powyżej 60 do 150 gramów na litr - w przypadku napojów słodkich,
e)
powyżej 150 gramów na litr - w przypadku napojów bardzo słodkich;
2)
zawiera popiół w ilości nie mniejszej niż 0,8 grama na litr.
§  11.
Wino z soku winogronowego spokojne, półmusujące, musujące, półmusujące gazowane i musujące gazowane:
1)
ma poziom słodkości, który wynosi:
a)
do 10 gramów na litr - w przypadku napojów wytrawnych,
b)
powyżej 10 do 30 gramów na litr - w przypadku napojów półwytrawnych,
c)
powyżej 30 do 60 gramów na litr - w przypadku napojów półsłodkich,
d)
powyżej 60 do 150 gramów na litr - w przypadku napojów słodkich,
e)
powyżej 150 gramów na litr - w przypadku napojów bardzo słodkich;
2)
zawiera popiół w ilości nie mniejszej niż 1,0 grama na litr.
§  12.
Aromatyzowane wino z soku winogronowego spokojne, półmusujące, musujące, półmusujące gazowane i musujące gazowane:
1)
ma poziom słodkości, który wynosi:
a)
do 15 gramów na litr - w przypadku napojów wytrawnych,
b)
powyżej 15 do 30 gramów na litr - w przypadku napojów półwytrawnych,
c)
powyżej 30 do 60 gramów na litr - w przypadku napojów półsłodkich,
d)
powyżej 60 do 150 gramów na litr - w przypadku napojów słodkich,
e)
powyżej 150 gramów na litr - w przypadku napojów bardzo słodkich;
2)
zawiera popiół w ilości nie mniejszej niż 0,8 grama na litr.
§  13.
Nalewka na winie owocowym spokojna, aromatyzowana nalewka na winie owocowym spokojna, nalewka na winie z soku winogronowego spokojna i aromatyzowana nalewka na winie z soku winogronowego spokojna:
1)
ma poziom słodkości, który wynosi:
a)
do 30 gramów na litr - w przypadku nalewek wytrawnych,
b)
powyżej 30 do 100 gramów na litr - w przypadku nalewek półwytrawnych,
c)
powyżej 100 do 150 gramów na litr - w przypadku nalewek półsłodkich,
d)
powyżej 150 do 250 gramów na litr - w przypadku nalewek słodkich,
e)
powyżej 250 gramów na litr - w przypadku nalewek bardzo słodkich;
2)
zawiera popiół w ilości nie mniejszej niż 0,8 grama na litr.
§  14.
Napój winny owocowy lub miodowy spokojny, półmusujący, musujący, półmusujący gazowany i musujący gazowany oraz aromatyzowany napój winny owocowy lub miodowy spokojny, półmusujący, musujący, półmusujący gazowany i musujący gazowany:
1)
ma poziom słodkości, który wynosi:
a)
do 15 gramów na litr - w przypadku napojów wytrawnych,
b)
powyżej 15 do 30 gramów na litr - w przypadku napojów półwytrawnych,
c)
powyżej 30 do 60 gramów na litr - w przypadku napojów półsłodkich,
d)
powyżej 60 do 150 gramów na litr - w przypadku napojów słodkich,
e)
powyżej 150 gramów na litr - w przypadku napojów bardzo słodkich;
2)
zawiera popiół w ilości nie mniejszej niż 0,6 grama na litr.
§  15.
Wino owocowe niskoalkoholowe spokojne, półmusujące, musujące, półmusujące gazowane i musujące gazowane oraz aromatyzowane wino owocowe niskoalkoholowe spokojne, półmusujące, musujące, półmusujące gazowane i musujące gazowane:
1)
ma poziom słodkości, który wynosi:
a)
do 15 gramów na litr - w przypadku napojów wytrawnych,
b)
powyżej 15 do 30 gramów na litr - w przypadku napojów półwytrawnych,
c)
powyżej 30 do 60 gramów na litr - w przypadku napojów półsłodkich,
d)
powyżej 60 gramów na litr - w przypadku napojów słodkich;
2)
zawiera popiół w ilości nie mniejszej niż 1,1 grama na litr.
§  16.
Cydr spokojny, półmusujący, musujący, półmusujący gazowany i musujący gazowany oraz perry spokojne, półmusujące, musujące, półmusujące gazowane i musujące gazowane:
1)
ma poziom słodkości, który wynosi:
a)
do 15 gramów na litr - w przypadku napojów wytrawnych,
b)
powyżej 15 do 30 gramów na litr - w przypadku napojów półwytrawnych,
c)
powyżej 30 do 60 gramów na litr - w przypadku napojów półsłodkich,
d)
powyżej 60 gramów na litr - w przypadku napojów słodkich;
2)
zawiera popiół w ilości nie mniejszej niż 1,1 grama na litr.
§  17.
Miód pitny oraz miód pitny markowy:
1)
ma poziom słodkości, który wynosi:
a)
od 35 do 90 gramów na litr - w przypadku czwórniaka,
b)
od 65 do 120 gramów na litr - w przypadku trójniaka,
c)
od 175 do 230 gramów na litr - w przypadku dwójniaka,
d)
powyżej 300 gramów na litr - w przypadku półtoraka;
2)
zawiera taką ilość cukrów ogółem wyrażoną w gramach, która po zsumowaniu z pomnożoną przez 18 rzeczywistą zawartością alkoholu w % objętościowych daje wartość nie mniejszą niż:
a)
240 - w przypadku czwórniaka,
b)
323 - w przypadku trójniaka,
c)
490 - w przypadku dwójniaka,
d)
600 - w przypadku półtoraka;
3)
zawiera alkohol w % objętościowych;
a)
od 9 do 12 - w przypadku czwórniaka,
b)
od 12 do 15 - w przypadku trójniaka,
c)
od 15 do 18 - w przypadku dwójniaka i półtoraka;
4)
zawiera ekstrakt bezcukrowy w ilości nie mniejszej niż:
a)
15 gramów na litr - w przypadku czwórniaka,
b)
20 gramów na litr - w przypadku trójniaka, czwórniaka winogronowego i owocowego,
c)
25 gramów na litr - w przypadku dwójniaka, trójniaka winogronowego i owocowego,
d)
30 gramów na litr - w przypadku półtoraka, dwójniaka winogronowego i owocowego,
e)
35 gramów na litr - w przypadku półtoraka winogronowego i owocowego;
5)
zawiera popiół w ilości nie mniejszej niż 1,3 grama na litr - w przypadku miodu pitnego winogronowego i owocowego oraz miodu pitnego markowego winogronowego i owocowego.
§  18.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.3)
______

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 listopada 2011 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 248, poz. 1486).

2) Niniejsze rozporządzenie zostało notyfikowane Komisji Europejskiej w dniu 30 stycznia 2013 r. pod numerem 2013/0057/PL, zgodnie z rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 23 grudnia 2002 r. w sprawie sposobu funkcjonowania krajowego systemu notyfikacji norm i aktów prawnych (Dz. U. Nr 239, poz. 2039 oraz z 2004 r. Nr 65, poz. 597), które wdraża dyrektywę 98/34/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 czerwca 1998 r. ustanawiającą procedurę udzielania informacji w dziedzinie norm i przepisów technicznych oraz zasad dotyczących usług społeczeństwa informacyjnego (Dz. Urz. WE L 204 z 21.07.1998, str. 37, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 20, str. 337, z późn. zm.).

3) Niniejsze rozporządzenie było poprzedzone rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 9 grudnia 2004 r. w sprawie szczególnych rodzajów fermentowanych napojów winiarskich oraz szczegółowych wymagań organoleptycznych, fizycznych i chemicznych dla tych napojów (Dz. U. Nr 272, poz. 2696), które na podstawie art. 100 ustawy z dnia 12 maja 2011 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina (Dz. U. Nr 120, poz. 690 i Nr 171, poz. 1016) traci moc z dniem wejścia w życie niniejszego rozporządzenia.

Zmiany w prawie

MSZ tworzy dodatkowe obwody głosowania za granicą

We Francji, Irlandii, Stanach Zjednoczonych oraz Wielkiej Brytanii utworzono pięć dodatkowych obwodów głosowania w czerwcowych wyborach do Parlamentu Europejskiego. Jednocześnie zniesiono obwód w Iraku - wynika to z nowego rozporządzenia ministra spraw zagranicznych. Po zmianach łączna liczba obwodów poza granicami Polski wynosi 299.

Krzysztof Koślicki 28.05.2024
Rząd nie dołoży gminom pieniędzy na obsługę wygaszanego dodatku osłonowego

Na obsługę dodatku osłonowego samorządy dostają 2 proc. łącznej kwoty dotacji wypłaconej gminie. Rząd nie zwiększy wsparcia uzasadniając, że koszt został odpowiednio skalkulowany – wyjaśnia Ministerstwo Klimatu i Środowiska. Ponadto dodatek osłonowy jest wygaszany i gminy kończą realizację tego zdania.

Robert Horbaczewski 23.05.2024
Będą dodatki dla zawodowych rodzin zastępczych i dla pracowników pomocy społecznej

Od 1 lipca 2024 roku zawodowe rodziny zastępcze oraz osoby prowadzące rodzinne domy dziecka mają dostawać dodatki do miesięcznych wynagrodzeń w wysokości 1000 zł brutto. Dodatki w tej samej wysokości będą też wypłacane - od 1 lipca 2024 r. - pracownikom pomocy społecznej. W środę, 15 maja, prezydent Andrzej Duda podpisał obie ustawy.

Grażyna J. Leśniak 16.05.2024
Powstańcy nie zapłacą podatku dochodowego od nagród

Minister finansów zaniecha poboru podatku dochodowego od nagród przyznawanych w 2024 roku powstańcom warszawskim oraz ich małżonkom. Zgodnie z przygotowanym przez resort projektem rozporządzenia, zwolnienie będzie dotyczyło nagród przyznawanych przez radę miasta Warszawy od 1 stycznia do końca grudnia tego roku.

Monika Pogroszewska 06.05.2024
Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2013.633

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rodzaje fermentowanych napojów winiarskich oraz szczegółowe wymagania organoleptyczne, fizyczne i chemiczne, jakie powinny spełniać te napoje.
Data aktu: 22/05/2013
Data ogłoszenia: 04/06/2013
Data wejścia w życie: 19/06/2013